Mikor lehet metszeni a különböző gyümölcsfákat?

Mikor lehet metszeni a különböző gyümölcsfákat?

Agrofórum Online

K. Aranka kérdése: Többféle gyümölcsfa is található kertünkben. Mikor lehet a csonthéjas és mikor lehet az almatermésű fáinkat megmetszeni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsültetvényekben a fák metszése munkaigényes és nagy szakértelmet igénylő feladat. A fák termőképessége nemcsak attól függ hogy, milyen módon történik meg a termőfelület alakítása, hanem attól is, hogy mikor. A metszés egyrészt történhet a fák nyugalmi állapotában, vagy a vegetációs időszakban, nyáron. A koronaalakítás időszakában általában minden gyümölcsfaj esetében szükség van lombtalan állapotban végzett fás metszésre, de ezt semmiképpen sem télen, hanem tavasszal, közvetlenül a rügyfakadás előtt végezzük. Termőre fordulás után, a fenntartó metszés időpontjának megválasztásánál már különbséget kell tennünk az almatermésű és a csonthéjas gyümölcsfajok között.

Csonthéjas fajok (kajszi, őszibarack, szilva, meggy, cseresznye) esetében a metszés időpontjának megválasztása elsősorban növényvédelmi okra vezethető vissza. Eltérő mértékben ugyan, de minden csonthéjas fajt, főként a kajszit és őszibarackot veszélyeztetik télen, a sebzéseken keresztül fertőző kórokozók. A kajszi és őszibarack fák metszését ezáltal két időpontban, de semmiképpen sem a nyugalmi időszakban végezhetjük el. Az egyik időszak tavasszal a rügyfakadás után, virágzás előtt van, ekkor ugyanis a gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek. Az sem baj, ha a metszés időpontja eltolódik a virágzás időszakra, ekkor ugyanis a virágok berakódottságához tudjuk igazítani a metszés erősségét. A másik alkalmas időpont nyáron, közvetlenül a szüret után van. A nyári metszés alkalmas a gallyritkításra, vastagabb fás részek eltávolítására.

Az almatermésűeket (alma, körte, birs, naspolya) a gutaütés kórokozói nem fertőzik, ezért a termőre fordult fák kevésbé érzékenyek a metszési időpont megválasztására, mint a csonthéjasok. Az almatermésűeket tehát télen is metszhetjük, azokon a napokon, amikor a hőmérséklet fagypont felett van. A metszéssel okozott sebek kezeléséről semmi esetben se felejtkezzünk el, főként a motorfűrésszel, kézi fűrésszel és ágvágó ollóval ejtett sebek gondos kezelése a legfontosabb valamilyen sebzáró anyaggal.

 

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

2023. július 16. 04:39

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?

Kevés az idénymunkás Nagy-Britanniában

2020. április 27. 09:16

A brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén

2018. április 1. 11:04

Jelenleg a hazai őszibarack-termesztésben alapvetően kétféle koronaforma az irányadó. A nyitott koronák közül a váza, a központi tengelyesek közül pedig a karcsú orsó.