Származása:
- Dél-Délkelet-Európában és Nyugat-Ázsiában honos.
Rendszertani besorolása:
- A borsikafű (Satureja hortensis) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó fűszernövény.
Leírás:
- Nálunk egyéves, de enyhe teleken áttelelő, 20 - 50 cm. magas, lágy szárú növény, gyökere erősen elágazó és a talaj felső rétegében található. A levéllemez felszínét és fonákát számtalan, kissé bemélyedő illóolajtartó mirigy borítja. Apró, erősen illatos virágai június-júliusban nyílnak, kiváló mézelők. Apró, feketésbama magjai csak 1-2 évig tartják meg csírázóképességüket.
Táplálkozási értéke:
- Bors pótló fűszer. Különösen az erdélyi konyhában kedvelt. Tea készítése: két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le.
Felhasználása:
- A borsikafű antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért alkalmas különféle betegségek gyógyítására, illetve a tünetek enyhítésére. Gyomorerősítő, gátolja a felfúvódást, étvágygerjesztő és görcsoldó hatással bír. Az emésztőszervi problémák mellett számos betegség kezelésére is használták és használják mind a mai napig. A gyógynövényből készített tea elmulasztotta a hasmenést, enyhítette a hasfájást, és a torokfájásra is jótékonyan hatott. Rovarcsípés ellen nagyon jól bevált az eldörzsölt borsikafű, a belőle készített krémekkel horzsolásokat és kiütéseket kezeltek.
Szaporítása:
- Magvetéssel.
Beltartalom:
- A növény illóolajat (karvakrolt, cimolt, limonént), cseranyagot tartalmaz.
környezeti igény:
- Közepesen melegigényes.A csíranövények átmenetileg néhány fokos talaj menti fagyot elviselnek.
Kevesebb vízzel beéri, mint a rozmaring vagy a bazsalikom. Gyökérzete nem hatol mélyre, de igen erősen elágazik, a kevés talajnedvességet is jól összegyűjti. A szárazabb területek hasznosítására alkalmas.
Fényigényes. Virágzásához és az illóolaj felhalmozódásához is sok napsütés szükséges.
A talaj iránt nem igényes. Közepes tápanyagigénye miatt szervestrágyázást nem igényel. Humuszban közepesen ellátott talajon a műtrágyákból 30-50 dkg pétisót, 20-30 dkg kálisót és 30-40 dkg szuperfoszfátot adjunk 10 m2-re. Káliumszegény területeken a kálisó mennyiségét 10-15 dkg-mal növeljük.
Megjegyzés:
- Nálam a kertben egy kb. 40 x 50 cm-es területen van a fűszerek közt. Vagy enyhék a telek, vagy az elhullatott magról újra nő, de sok gondom nincs vele.