Vebber   2017.01.08. 09:14          Válasz Mr Eggs (964) hsz.-re     Olvasás       965  

Sikerült esetleg ' Warren ' körtét találnod?

 Mr Eggs   2017.01.06. 19:28          Válasz alex (962) hsz.-re     Olvasás       964  

Igazad van részben, de russet almáknál természetes fajta jellemző.

https://en.wikipedia.org/wiki/Russet_apple

 STiszteletes   2017.01.05. 22:05          Válasz alex (962) hsz.-re     Olvasás       963  

A "reneteknél" fajtajellemző. Vastagabb a héjuk, mint a hagyományos almáknak, ezért betegségellenállóbbak, kártevők is kerülik. Ahogy András mondja,bőralmának is hívják őket.

 alex   2017.01.05. 21:52          Válasz Mr Eggs (957) hsz.-re     Olvasás       962  

A russetting általában külső hatásra (növényvédő szer, napsütés, éleztőgombák stb) kialakuló barnás hálózat. Elvileg nem a fajta eredeti tulajdonsága, hanem a fajta érzékenyégét szokta jelölni. Egyes fajtáknál gyakoribb, másoknál ritkább. De persze átvitt értelemben lehet fajtajellemző is.

 andras   2017.01.05. 21:40          Válasz STiszteletes (959) hsz.-re     Olvasás       961  

Nagyon hasonlít a Parker Renet-re magyarul: Böramlma. Nem csodálkoznék a az egyik felmenője pont ez lenne.

 atifoci2   2017.01.05. 21:20           960  

" Rozsdamázas "... :)

 STiszteletes   2017.01.05. 21:10          Válasz Mr Eggs (957) hsz.-re     Olvasás       959  

A rozsdafoltos közelebb áll hozzá. Ez az ún. "renet" szín.

 baby-lon   2017.01.05. 20:56          Válasz Mr Eggs (957) hsz.-re     Olvasás       958  

Azt hiszem, hogy ez az okker.

 Mr Eggs   2017.01.05. 20:45           957  

Éppen egy angol alma fajta ismertetőt írnék, csak nem tudok egy szót rendesen lefordítani. A szó maga russet ez sárgásbarnást jelent, illetve a russeting a rozsdafoltosodást, de nem az mert ez természetese része az almának.
Így néz ki.

Illetve lehet, hogy tényleg rozsdásodásnak hívják magyarul is csak nem tudom, ha valaki tudja ne tartsa vissza.

 atifoci2   2016.12.10. 21:32           956  

A jövőben az egyik fő alma csapásirány az itt lévő fajták egy része lesz : http://www.nazazvorce.cz/katalog/jablone
:super:

 STiszteletes   2016.10.31. 14:09          Válasz Mariska néni (954) hsz.-re     Olvasás       955  

Vegyesen szedtem, de főleg Leskováci meg Return de delta-t szedtem tegnap.

 Mariska néni   2016.10.31. 05:50          Válasz STiszteletes (952) hsz.-re     Olvasás       954  

Köszönöm. Akartam is kérdezni, hogy a barackos képeden a háttérben milyen birs van? Akkor majd ritkítással próbálom szabályozni.

 kedvescimbor   2016.10.30. 20:45          Válasz Alibá (935) hsz.-re     Olvasás       953  

Ha azt mondjátok Serres, van ezzel kapcsolatban egy élményem. Tavaly a gyümölcsész találkozón kaptam egy bírs alanyra oltott Seress csemetét. Mivel eddig nem kerültem testközelbe a gyümölcsével, úgy tekintettem rá, mint a tombolán nyert zsákbamacskának. Örülök az útbaigazításotoknak, mert így képbe kerültem és tudom értékelni.

 STiszteletes   2016.10.30. 19:48          Válasz Mariska néni (950) hsz.-re     Olvasás       952  

Ugyanigy fog kinézni, de borzalmasan túl tudja magát kötni. Ma szedtem le a végét, volt egy csomó néhány cm-es is közte.

 csarli1   2016.10.30. 19:23          Válasz CsíkosTigris (946) hsz.-re     Olvasás       951  

Három év alatt 2 500 000 Ft mínuszt.

 Mariska néni   2016.10.30. 19:07           950  

Van egy Bereczki birsem, aminek a gyümölcsével nagyon meg vagyok elégedve, ezért szerettem volna még egyet, de csak Bereczki bőtermőt kaptam. Esetleg van valakinek mindkét fajta? A bőtermőségen kívül van más különbség is közöttük? A Bereczki idei termése így néz ki:
1.JPG
------------------------
Megtekintve 14766 alkalommal.


 CsíkosTigris   2016.10.30. 18:33          Válasz Alibá (948) hsz.-re     Olvasás       949  

Ez volt az egyik gondolatom,sajnos! Valami nagyon nincs rendben az egész ágazattal de ebbe most inkább ne menjünk bele. Mindenesetre sajnálatos esemény! :(

 Alibá   2016.10.30. 18:15          Válasz CsíkosTigris (946) hsz.-re     Olvasás       948  

Nem az almafák a hibásak! A piaccal, a kereskedelemmel van a baj. :@

 Alibá   2016.10.30. 18:11          Válasz Alibá (943) hsz.-re     Olvasás       947  

Egy elég jó leírás: http://faiskola.hu/novenykatalogus/noveny/911-korte-pyrus-communis-hardenpont-teli-vajkorte.html

(Még a "Sűrűn, aprón pontozott."-ság is jól látszik az alsó képemen.)

 CsíkosTigris   2016.10.30. 17:54          Válasz csarli1 (944) hsz.-re     Olvasás       946  

Kedves Csarli!
Mit vétettek szegény almafák?

 STiszteletes   2016.10.30. 16:34          Válasz Alibá (943) hsz.-re     Olvasás       945  

EZ nem hasonli az előzőre. Össze is zavartál :)

 csarli1   2016.10.30. 14:36          Válasz Alibá (943) hsz.-re     Olvasás       944  

Az én almásom meg így néz ki:


almás2.jpg
------------------------
Megtekintve 14741 alkalommal.

almás1.jpg
------------------------
Megtekintve 14741 alkalommal.


 Alibá   2016.10.30. 13:11          Válasz STiszteletes (942) hsz.-re     Olvasás       943  

IMG_1975.JPG
------------------------
Megtekintve 14756 alkalommal.

Az én Hardenpontom ilyen.
IMG_1976.JPG
------------------------
Megtekintve 14756 alkalommal.


 STiszteletes   2016.10.30. 07:45          Válasz Jani71 (937) hsz.-re     Olvasás       942  

Ez nem kieffer, annak kicsit más az alakja. Hardenpont, vagy valami ritkább fajta lehet.

 délkelet   2016.10.29. 20:46          Válasz Jani71 (940) hsz.-re     Olvasás       941  

Valóban nagyon hasonlít a Kieffer-re is ... eldönteni orral is lehet: ha birs illatot lehet érezni nála, akkor Kieffer, ha nem, akkor valószínűleg Hardenpont.

 Jani71   2016.10.29. 20:37           940  

Köszönöm a tippeket. Úgy néz ki, Hardenpont. Majd még egy-két fajtabélyeget igyekszem kideríteni, beazonosítani. :udvozlet:

 baby-lon   2016.10.29. 20:25          Válasz Jani71 (937) hsz.-re     Olvasás       939  

Szerintem Kieffer.

 délkelet   2016.10.29. 19:54          Válasz Jani71 (937) hsz.-re     Olvasás       938  

Hardenpont-ra tippelek.

 Jani71   2016.10.29. 19:51           937  

Én is hoztam egy 'ismeretlent'. Esetleg van valakinek tippje, hogy mi a neve?
Most van ebben az állapotban, zölden kell szedni, hosszan tárolható, nem szotyósodik, elmondás alapján finom.
Nem tudom, hogy mennyire kövecses és az ízét se éreztem (remélem, ezekről hamarosan tapasztalatot szerezhetek).
Szép nagy fajta. Valami régi lehet, mert a fa, amiről szedték már legalább több tíz éves.
KepKepKep

 délkelet   2016.10.29. 17:53          Válasz kedvescimbor (934) hsz.-re     Olvasás       936  

Jól beérve nagyon finom, kissé savas, erőteljesen fűszeres ízű, olvadó húsú gyümölcsöt ad. Általában márciusig tudom tárolni. Száraz nyáron nagyon igényli az öntözést, hogy megfelelő minőségű legyen a gyümölcse.

 Alibá   2016.10.29. 17:37          Válasz kedvescimbor (934) hsz.-re     Olvasás       935  

Egy régi jó fajtához juttatott a szerencséd. Serres Olivér a neve. Pincében, kamrában sokáig eláll. A haja éretten is húzós lesz kicsit.

 kedvescimbor   2016.10.29. 17:12           934  

Dunakanyari telkemen örököltem 1 az az 1 db körtefát. Fél napot dolgoztam rajta, míg megszabadítottam az öreg fát, a száraz ágaktól. Úgy saccolom kb 30 éve nem nyúlt hozzá senki.
6646
Megosztás készítés


Több mint 20kg gyümölcsöt szedtem le róla. Pontosabban leráztam, mert nem értem el a felső ágakat, de az esés nem ártott a gyümölcsnek, mert olyan kőkemény, hogy még a kés hegyét is lehetetlen beleszúrni. Ha november elején ilyen kemény és szilárdan tartja magát a fán, ebből arra következtettem, hogy elállós fajta. Míg a nyár közepén inkább pinponglabda szerű alakja volt, mostanra ellaposodott. A korábban lepotyogott gyümölcsökből találtam a földön néhányat. Csak azért néhányat, mert a földön sárgára értek és a vadállatok jóízűen elfogyasztották. Kellemes körte íze van. Mint a képen is látható a behorpadt alakúak kövesek belül.Van ötletetek mi lehet a fajta neve?
6644
Megosztás készítés

 tgwh   2016.10.28. 21:34          Válasz andras (932) hsz.-re     Olvasás       933  

Summeredről hallottam, ami még szóba jöhet az az Éva vagy a Vista Bella.
Lehet egy harmadikat is benyorgatok valahová... talán körtét. Az a baj, hogy körtéből csak a Fétel apát van, ami tetszetős... nézek egy korait és kész, elég egy alma :D

 andras   2016.10.28. 10:10           932  

Almából a Primát és a Summerredet tudom ajánlani, ha valami korábbit akarsz esetleg Julyred. Ez utóbbi július végi, az előzök augusztus közepe, vége fele érnek.

Körtéből elég jó a Packam Triumf is.

 tgwh   2016.10.27. 19:53          Válasz Alibá (930) hsz.-re     Olvasás       931  

Köszi. Nem hát, nem baj, főleg ha tudom pontosan milyen az a kövecses :D
A gond ott van, hogy kb. kismillió féle-fajta választható a kertészetben, ahová be merészeljük tenni a lábunk, bár már előre félek, mennyi gazt néz ki magának a zasszony :D
Akkor elsőre meglesem ezt a stájer csodát :thumbup:
...
nos, mint várható volt, van ezer meg egy fajta, ezt pont nem árulják, ha szerencsém lesz az egész megyében még csak nem is hallottak róla :'(
De jó hír, kínai vadkörte az van, mert az olyan általános, hogy mindenhová kell :twisted:
Szerencsére mindenhová odaírják, hogy téli-nyári, mikor virágzik, ellenálló-e meg ilyen apróságok, így elsőre csak egy Téli esperest találtam, az remélhetőleg téli :D remélem kásás :D

 Alibá   2016.10.27. 19:37          Válasz tgwh (929) hsz.-re     Olvasás       930  

Kieffer körte! Az nem kásás. /Gondolom az nem baj, ha kövecses kissé. :mrgreen: /

 tgwh   2016.10.27. 19:16           929  

Sziasztok!
Nyári almát és téli körtét keresünk. Tudom hogy nem szabad alma helyére körtét, de hát így van hely... majd ha a három öreg almafa kimegy, egy alma lesz a helyükre ott is, mert máshová nem tudom tenni. Jövő télen is max egy körte megy ki, oda mehet meggy esetleg.
Valami ellenállót, és jól tárolható körtét, amik a szeszélyes fagyokra sem érzékenyek, tehát valami kevés gondozást igénylőt. Lehet tájfajta is, nyugat dunántúli ha finom. Ne legyen kásás, az extra pontot ér :D
Mit ajánlotok?

 Totya   2016.10.24. 10:24          Válasz andras (927) hsz.-re     Olvasás       928  

Köszi, ezen gondolkodtam én is.
Sajnos még nem tudom a területem határait (kimérés alatt áll) így addig várnom kell...
Vegyesen, lesz hagyományos fajta, régi fajta , illetve "újabb" fajták. :)
Golden, Mutsu, Téli banán, London pepin, Nyári fontos, red fuji, jonagored, florina, red topaz, pinova. ilyesmik. :)

Vegyes tavalyi alvók, illetve tavaszi oltás, mindegyik közel hüvelykujj vastag, jó 1,5-2m-es.
Illetve lesz majd egy sor M9-es karcsúorsónak kipróbálom. (itt még csak pár fajta van/lesz meg..)

Ennyi bőven elég lesz a családnak majd ha teremni fognak :wave:
Remélem az ízükkel sem lövök mellé :D

 andras   2016.10.23. 17:02          Válasz Totya (926) hsz.-re     Olvasás       927  

Fújd le őket 2-3%-os rézzel, az megégeti, öregíti a leveleket. Egy hét alatt lehet le is dobja őket.
Ha nem, akkor szedd le, és ültetés után adjál nekik még egy 0,2-0,3%-os rezet.

Sok fát akarsz átültetni? Mekkorák?
Az idén én csak egy almával bővülök, egy Topázzal. :)

 Totya   2016.10.23. 10:21           926  

sziasztok!

Jövő héten hosszú hétvégére terveztem a saját almák ültetését, de eddig elkerültek a fagyok, és jövő hétre sem néz ki...így még szép méregzöld levelek vannak a fákon.
Sajnos utána már elég bizonytalan az ültetés, melóból hazaérve már sötét lesz, hétvégén meg kitudja milyen idők lesznek... :)
Mit tanácsoltok, szedjem le a leveleket, és ültessek, vagy várjak velük?

 humbuk   2016.10.16. 19:55           925  

Nekem van, amit papkörtének gondolok. Pont így néz ki.
Nem túl ízletes, de minden évben megbízhatóan terem.

 Jani71   2016.10.16. 15:06           924  

Találtam egy régi körtefát. Jól gondolom, hogy Papkörte? Link.
A neten található infók segítségével azonosítottam. Emlékeztem, hogy valahol láttam már ilyen furcsa, csíkos körtét.
Amikor a fán feltűnt a gyümölcs, egyből tudtam, hogy ez valami nagyon egyedi, jellegzetes tulajdonság.
Valószínűleg nem lesz nehéz azonosítani. Remélem, nem tévedtem.

 tgwh   2016.10.12. 20:10           923  

Néztük az egyik öreg almafát, hááát... egy-két ág elhalt, meg szerintem a fának sincs sok éve. Úgy döntöttünk, ültetünk mellé egy fiatalabbat, csak hogy legyen utánpótlás... és egyszerűen nem tudom megmondani, milyen fajta, az a tipikus forma, tipikus íz, és tipikus állag... valami nagyon gyakori, de nem tudom mi.

 Jana11   2016.10.12. 08:37          Válasz Vebber (917) hsz.-re     Olvasás       922  

Sokan nem tudják ma Magyarországon, hogy a forgalomban lévő növényvédőszerek jó része állatgyógyászati melléktermék. Ismétlem melléktermék.
A fő termék állatgyógyszer gyártási összetevője vagy technológiai maradéka. Hogyan is állunk akkor az egészséges táplálékkal? Mi az amit a gyümölcsös
permetezésekor kitiltanak, de a húsban a tőle jóval erősebbet elfogyasztjuk?

Ha van egy betegség, és legalább fölismerjük azt például a gyümölcsfán, ha nem akarjuk hogy tönkremenjen,akkor kezelni kellene. Ugyanúgy mint az emberét. Akinek van saját vagy környezeti valós tapasztalata, hogy hatásos külföldi gyógyszereken vagy módszeren mit vacillálnak anyagi megfontolásból bizonyos hivatalok, tudja miről beszélek. Nem nagyon van idő vakarózni, mert a betegség sem vár a hivatalra, dolgozik.

Idővel a gyümölcsfák is pár száz vagy ezer év alatt ki tudnák fejleszteni a betegségek ellen a rezisztenciát vagy ellenállást, de nekünk nincs annyi időnk. Ezért használnánk növény- védőszereket. Annyi időnk meg sincs, hogy megvárjuk, míg a hivatalok döntenek és mérlegelnek, jóváhagynak vagy sem.
Pl. az András által említett Kasumin növényvédőszert a gyártó cég egyik japán igazgatója a hivatalos termékbemutatóján anno megitta, bizonyítván az
emberi szervezetre történő ártalmatlanságát. Nálunk kivonták, pedig jó szer volt. Nem vagyok híve a felelőtlen szerhasználatnak vagy mérgezésnek,
de szerintem nagyon lemaradtunk gondolkodásban, gyakorlatban a külföldi valósághoz képest is. Magyarországon mindent ideológizálunk, magyarázunk,
megmagyarázunk, másutt ami a gyakorlatban működik, az jó.

 STiszteletes   2016.10.11. 19:44          Válasz alex (920) hsz.-re     Olvasás       921  

"Szerintem egy kissé el vagy maradva"
Ne nevettesd már ki magad!!!

 alex   2016.10.11. 19:35          Válasz STiszteletes (914) hsz.-re     Olvasás       920  

Szerintem egy kissé el vagy maradva. A birs ültetvény már több mint tíz éve kipusztult Újfehéón, akkor amikor még lehetett antibiotikumot használni Magyarországon. A birs egyszerűen annyira fogékony, hogy még az antibiotikummal sem lehet megmenteni.
Meséljek még ? Miről, arról, hogy a lengyelek leköröztek bennünket almatermesztésben, arról, hogy a lengyelek komolyan támogatták mindig is a kutatást és meg van az eredménye. Nálunk pedig, vállalatokká alakították a kutatóintézeteket egy-két hülye elképzelése szerint.
De visszatérve a lényegre nem az a megoldás, hogy illegálisan hozzunk be antibiotikumot.

 andras   2016.10.11. 17:21          Válasz Vebber (917) hsz.-re     Olvasás       919  

Érdekes észrevétel, jól pontozod.

Ismerek egy asszonyt (45 volt akkor) aki colitis-ban szenved, odáig jutott, hogy kilyukadtak a belei és Magyarországra került műtétre. Bélsár és széklet került a hasüregbe.

Azt kérdezte az orvos, hogy miért fogyasztott az utóbbi időben olyan sok antibiotikumot? Milyen betegségre szedte? Erre a nő azt válaszolta, hogy ő biza egyáltalán nem szedett legalább egy éve semmi antibiotikumot.
Az orvos erre azt mondta:
- Márpedig nagy mennyiség van a szervezetében és ettől ment szét az így is meggyengült belek fala.
Kérdést kérdésre halmozva, az orvos gyanúja egy tálca darált húsra esett, amit egy nagy Szupermarketben vettek. Kérdezte, ha van-e még otthon belőle és ha valaki mintát tudna-e hozni belőle. Az apuka ép látogatni készült, így hát vitt belőle. Laborvizsgálattal megállapították, hogy a megengedett érték túlzott többszöröse volt a húsban.

Itt a tűzelhalás ellen sztreptomicint használtak régebb és még tudok a kasugamycinről, de be vannak tiltva mindenhol az európai union belül.

Másfelől az is igaz, hogy egy zárt rendszere, halmazon belül (például a testben) helyesen alkalmazva szinte kizárt a baktérium rezisztenciájának kialakulása.
A nyitott rendszerekre (például gyümölcsös) ez már nem állítható teljességgel. Talán ezért tiltották be.

 csarli1   2016.10.11. 16:53          Válasz Vebber (917) hsz.-re     Olvasás       918  

Már 3-4 éve van róla tudomásunk, hogy ezt használják hollandok tűzelhalás ellen, mert könnyen hozzájutnak, és olcsóbb a streptomicintől.

 Vebber   2016.10.11. 16:21          Válasz alex (911) hsz.-re     Olvasás       917  

Többször találkoztam már vele tűzelhalás kapcsán, ezek szerint ahol erre használják, sehol nem legálisan teszik? De azzal is többször, hogy egyébként antibiotikumot szoktak gyümölcs termelő ültetvényekben engedélyezni. Akkor hogy van ez?
Az említett, kezelt állatokat nem emberi fogyasztásra tartják?

 Jana11   2016.10.11. 11:17          Válasz STiszteletes (914) hsz.-re     Olvasás       916  

Igaz az Újfehértót említő írásod, és fogadatlan prókátorként, de leírom, hogy néhány éve egy Budapest melletti, szintén törzsültetvény
birs jutott ugyanerre a sorsra. Sok-sok kutató és kertészmérnök munkássága mellett sem sikerült a megmentése. Szóval például mikor Csárli barátunk
megkérdőjelezi /néha kissé nyersen/ néhány növényvédő szer betiltásának valódi okát, vagy néhány kutató hozzáértését, több évtizedes gyümölcstermesztői múlttal is igazat kell hogy adjak neki.