atifoci2   2018.01.17. 19:53          Válasz Z.Szilárd (278) hsz.-re     Olvasás       280  

Igazából nem a talajtakaró beszerzése a gond , hanem a fuvarozás /és még ez az ami igazán pénzbe is kerül/...

 kedvescimbor   2018.01.13. 17:26          Válasz Z.Szilárd (278) hsz.-re     Olvasás       279  

A Dancs Józsefnek van olyan mindenevő gépe amivel a vezetékek alatt a fákat ledarálja. A múlt héten beszéltem vele emelőkocsis autó bérlése miatt, megkérdeztem, hogy s mint megy a dolog. Azt válaszolta a gép szétteríti az aprítékot, nem tudja összegyűjteni. Tehát ebben nem tud segíteni. Magad uram, ha szolgád nincs.

 Z.Szilárd   2018.01.03. 07:47          Válasz atifoci2 (277) hsz.-re     Olvasás       278  

atifoci2, van meg egy opcio talajjavitoanyag ingyenes beszerzesere. Ha esetleg kiderited ki vegzi az aramszolgaltatonal a villanypasztak alatti teruletek tisztantartasat, lehet, hogy ingyen juthatsz faapritekhoz. Persze egyeztetni kell a foldtulajdonossal is, de nem hinnem, hogy barkinek ellenvetese lenne, hogy vigyel a daralekbol. Nemreg hozzajutottam egy beerdosult folddarabhoz amin egy villanyvezetek fut keresztul. Eloszor idegesitett, hogy belerondit a tajkepbe es muvelni sem tudom ugy ahogy szeretnem. De aztan megbekeltem, mert megtudtam, hogy itt a felnovo cserjet, bozotot idonkent aprittatja az aramszolgaltato, igy egy ingyenes talajjavitoanyag banyahoz jutottam. Csatoltam egy fotot errol a reszrol tisztitas utan.

Ha van lehetoseged, olvass utanna a "ramial woodchips" temakornek. Ez valojaban lombhullato fak, cserjek ~7 cm atmeronel kisebb gallyaibol keszult apritekat jelenti, ami kivalo talajjavito hatassal rendelkezik. Gyumolcsosbe, bogyosok ala kulonosen javallott. Leirtak, hogy az atmero csokkenesevel aranyosan no a fas reszek tapanyagtartalma, ezek a legidealisabbak talajtakarasra. En a fak csurgojaba hordott apritekot kaszalekkal takarom, igy ott nehezen no at a gyom es megfelelo nedves klimat biztosit a lebontoknak. Csatolok egy cikket kedvcsinalonak ramial woodchips temakorben:
https://www.groworganicapples.com/organic-orcharding-articles/ramial-wood-chip-primer.php
Csatolmányok
paszta.JPG
Faapritek villanypaszta alatt.
Megtekintve 21823 alkalommal.


 atifoci2   2018.01.02. 20:13           277  

Egy kicsit engem is megfogott a talajművelés-javítás téma. Nekiálltam utána olvasgatni különböző talajjavító anyagoknak / Solti Gábor : Talajjavítás és Tápanyag-utánpótlás az ökogazdálkodásban /...és mi bosszantott a legjobban ? Az , hogy azokhoz az anyagokhoz amelyek pl fillérekért beszerezhetőek lennének az előállítás helyén / alginit , bazaltliszt, önporló dolomit stb / azért nem fogok hozzájutni , mert bazi drága lenne a fuvar...de igazából a helyben , vagy közel elérhető anyagokkal is ez a probléma....a fuvar.Amiből relatíve nagyobb mennyiség kell , azt szgkocsival nem gazdaságos fuvarozni / sok forduló..na meg milyen kosz és szag lesz utána :)...a teherfuvar árát meg tavaly tapasztaltam meg , amikor egy kocsi trágyát hozattam....egyet...de többet nem...szóval olyan anyagokban kell gondolkodnom , ami mindenféle szempontból elérhető....pl a környéken kaszálgatom a dzsindzsásokat , némi zöldtakaró összejön , a környező gabonásoktól veszek szalmát , aztán szóba jöhet a mustár /és egyéb zöldtrágyanövények / vetése. A mustár első kipróbálásra tetszett...anyu meg is dicsért , hogy ahol volt a kertben , ott mennyivel jobb állaga volt a talajnak és mennyivel kevesebbet kellett gyomlálni.
Régebben próbáltam -persze kis mennyiségben - a Terra Vitát...ma már sehol sem kapható , gondolom nem is gyártják.

 Z.Szilárd   2017.12.31. 08:50           276  

Savanyu talajnak jo tesz a meszezes (kalcium-karbonat), a PH erteket a semleges iranyba tolja, tovabba a talajt morzsasabb szerkezetuve teszi. Ha a PH ertek megfelelo, de a talaj meg mindig tul kotott, vagy epp alacsony a kalcium tartalma akkor pl. gipszet (kalcium-szulfat) lehet hasznalni. A rendszeres komposzttal, agapritekkal (lombos fakbol es cserjekbol keszult), kaszalekkal valo takaras viszont -gyumolcsosben- helybe visz es megad minden foldi jot a fanak a talajelet segitsegevel.

 tgwh   2017.12.28. 16:50          Válasz Jana11 (274) hsz.-re     Olvasás       275  

Hát itt a savanyú talajt kedvelő növények nem nagyon maradnak meg, majd akkor jól nyakonöntöm őket fűrészporral.

Fontos és jó dolog a talajtakarás, ez irányban szeretnék én is elmozdulni.

 Jana11   2017.12.28. 11:02          Válasz tgwh (272) hsz.-re     Olvasás       274  

tgwh, az általad fölvetett két dologra szeretnék írni. Az egyik a trágya kérdése, szerintem is a világ legjobb talajjavítója, és csak akkor, ha érett. Tapasztalatom szerint azonban nem úgy javít, hogy nagy mennyiségű tápanyagot ad, inkább a talaj nagyon fontos szerkezetét és a talajéletet javítja. A fűrészporral óva intenélek, ehhez fontos tudni a talaj ph értékét. Bár eltérő mértékben, de a fűrészpor savanyítja inkább a talajt, például a fenyőé nagyon. Magyarországon inkább savanyák a talajok. Szóval meszes talajnak nagyon jót tesz fizikailag és kémiailag is, de eleve savanyú vagy ezirányba hajló talajon nagyon sok kárt tehet, fölvehetetlenné teheti a tápanyagokat akár.

 kedvescimbor   2017.12.28. 08:15          Válasz tgwh (272) hsz.-re     Olvasás       273  

A telek melyen a házam is van, nem nagy, csak 1700m2, de azon belül az egyes talajfajtákat állatorvosi lóként lehetne mutogatni a geológushallgatóknak. Az utcaszinttől a telek végéig 106 m hosszban, 5-6 emelet a szintkülönbség. Na itt aztán minden van. Amikor a házat építettem a domboldalba, olyan homokot bányásztam ki, mellyel falazni tudtunk, de ugyan ott , köves részeket is találtam. Amikor a támfalat építettem, leszakadt egy fél méteres rész, amely a kánikulában olyan keménnyé vált, hogy kettétörte alattam az állványon a pallót. Én meg lepottyantam. Szóval érdekes dolog ilyen helyen kertészkedni. Az viszont jól látszik, ahol összeér a szomszéddal a telkünk, csak egy kerítésdrót választja el, és mindkettő művelt, ott a föld színe nálam barna, míg a szomszédé sárga. Mert én 25 éve szorgalmasan takargatom, míg a szomszéd csupaszon hagyja. Nyilván a folyamatosan keletkező humusz barnította meg.

 tgwh   2017.12.27. 10:23           272  

Én valamikor december közepén szedtem ki az utolsó növényeket, egy fagymentes napon. Meglepően sok giliszta húzódott a felszínhez közel, és aktívak voltak.

szerk.: jól hangzik ez az ásóvilla. Egy darabig a komposzt egy bizonyos nagyobb területre került, amin meglepődtem, hogy nem is kellett ásni. Viszont voltak olyan részek, ahol elég kötött maradt, de minden évben ugyan ott. Aztán volt egy másik rész, ahová homok került, ez nagyon bevált, már 3. éve találom meg ásás közben, mindig ugyan ott, elég laza.
A legjobb, hogy a trágya mindenre jó megoldás. Nem az állatürülékre gondolok, hanem az állati trágyára. Tehát ami már nem büdös, inkább földszerű. Ha kötött, ha homokos a talaj, mindig segít a megfelelő állag elérésében, persze évek alatt. Ezen kívül idén sem volt szerencsém kipróbálni a különböző kőzeteket, algából készült természetes anyagokat, de elvileg azok is valamennyire lazítják a talajt, de elsősorban a mikro,-és makroelemeket pótolják.
Harmadik jó dolog, a fűrészpor. Igen, olajos lehet. Ahol látni az olajfoltot, azt nem használom. Málna alá első osztályú, visszafogja a gyomokat. De a kötött talajba keverve is jó, lazítja, és viszonylag lassan bomlik le. És jön egy csavar, amivel akár nagy mennyiségben is lehet használni; most már, ha jól tudom, léteznek 100%-ban növényekből készült, természetbarát kenőolajok.

 kedvescimbor   2017.12.27. 00:26           271  

Az idei év utolsó jelentős feladata, a talajlazítás volt. Azon kertrészeimet melyek túlságosan kötöttek, célszerű felásnom, hogy lazuljon a talaj. Ezt eddig minden évben nem tettem meg, mert időm se volt rá és a talaj bolygatását se tartottam jó gyakorlatnak. Ezért olyan mértékben letömörödött a talaj, hogy az egyes kertrészekbe vetett növények nem tudtak kellő módon fejlődni. Az idén Szilárd barátom segítségével hozzájutottam egy ásóvillához, mely egy csapásra megoldotta a problémámat.

7637
Megosztás készítés


A képen látható ásóvilla a következő előnyöket kínálja a hagyományos ásóval szemben.
1. A munkavégzés a talaj kötöttségének függvényében 3-5-ször gyorsabb, mint az ásó esetében.
2. Nem szükséges felemelni a talajt, csak a földig nyomni az ásóvilla két nyelét és a fogással a föld felbillen, majd visszaesik a régi helyére. Ha egy 14x1,5m nagyságú ágyást veszek alapul. azt 20cm mélyen felásózva 4m3 földet kell megemelni. Az testvérek között is több mint 4 tonna. Ha figyelembe vesszük, hogy ennek a területnek kb. a 12-szörösét kellene évente felásnom, az kb. 50 tonna. Ennyi súly felemelésétől kímél meg az ásóvilla.
3. A biológiai élet a földmunkával kevésbé sérül. A hagyományos ásózással a talaj felső néhány
cm-s szelvénye, melyben nyüzsög az élet, alulra kerül, és javarészt elpusztul. A következő szezonban újra kell termelődnie, ami miatt jelentős hátrányt szenved a talaj életközössége. Ez a hátrány az ásóvillával csak kis mértékben jelentkezik.

7639
Megosztás készítés


Így néz ki a talaj az ásóvillázás után. A kép előterében látszik, a talaj szép barna az évek óta tartó takarásból képződött humusztól, de nedves rögökből áll, mert igen kötött. Talán ha tavaszonként és őszönként minden évben módom lesz át ásóvillázni, akkor a szerkezete is megjavul. A takaratlan rész később letakarásra került. Mert nálam a talaj minden évszakban takarva van.

 Alibá   2017.02.05. 13:00          Válasz kedvescimbor (269) hsz.-re     Olvasás       270  

Nem lepsz meg, én is évek óta a komposzra hordom a tönkrement paradicsom szárat, nem tapaszaltam hátrányát. :thumbup:

 kedvescimbor   2017.02.05. 09:27          Válasz Alibá (267) hsz.-re     Olvasás       269  

Egyet értek veled, azért is böködtem Mozót, hogy csináljon videót a kajszimetszésről. Visszatérve a komára, sok észrevételét magam is megerősítem. Pl. jó pár éve eszetlenül nagy fitoftórás év volt. Tönkre ment a krumplim. Utána szereztem be a Sarpo Mirát. Éppen abban az évben ástam ki a gesztenyefa tuskót amit tönkretett a kéregrák és a tuskóból faragtam asztalt. A kb. 1m3-nyi üregbe borítottam talicskaszámra a fitoftórás krumplit. Mivel azt tanítják, hogy meg kell semmisíteni a beteg növényeket, ne fertőzzenek tovább. Itt a fórumon is beteges félelem uralkodik, már csak attól a tudattól, ha a szomszéd telke gondozatlan. Szóval azt a nagy gödröt félig hordtam fitoftórás krumpliszárral, gumóval, paradicsomszárral, bogyóval. Aztán az egészet magára hagytam. Mit gondolsz, hol volt a legszebb krumplitermés a következő évben? Abban a betegségekkel teli gödörben. Szép nagyra megnőttek a beledobált gumók.
Persze Derecske. Én még nem voltam soha arrafelé, de a feleségem tudja hol van, mert a Debreceni egyetemen tanult.

 Jana11   2017.02.04. 20:20          Válasz tgwh (266) hsz.-re     Olvasás       268  

Pár éve vettem Dudarit talajjavítót, most is fönn van a neten az előállítása, google a barátod. Elhatároztam, kipróbálom a kisipari módszert, működik, ennyi.

 Alibá   2017.02.04. 20:14          Válasz kedvescimbor (259) hsz.-re     Olvasás       267  

Mire ezt írtad, már végig is néztem, meg a folytatását is. :thumbup: Sokmindent tanultam belőle, jó volt hallani a szakkifejezéseket. Kár hogy a koma nem önzetlenül ad tanácsokat, mint Te meg én és még sokan a fórumon. Igy mardt egy pici savanyú szájízem. :$
(A leghitelesebb kertészeti videófilmek számomra azok, amelyek nem tökéletes felvételek. Bosszamt ugyan néha pl. a rossz megvilágosítottság, beszéd-kép nem egyezése, háttérzaj, stb. de az őszinte segíteni akarás átsüt rajtuk. Ilyenek Szerző Laci és Mozo barackos videói pl.)

 tgwh   2017.02.04. 20:13          Válasz Jana11 (265) hsz.-re     Olvasás       266  

Megmondom őszintén, én kicsit félek tőle :D elég meglepő, hiszen senki mástól nem hallottam még ilyet.
Van valamiféle tudományos háttere?
És ami fontosabb, mit tapasztaltatok? Ízre, állagra, ellenállóképességre, akármire, szóval leírnád bővebben milyen változások történtek? Még a Tudástárba is jó lehet. És honnét jött egyáltalán az ötlet, hol olvastad, kitől hallottad?

 Jana11   2017.02.04. 20:09          Válasz Alibá (264) hsz.-re     Olvasás       265  

Egy kb. 30 kg-os lignit 7-800 Ft körül van, és kihozatala kb. 10 liter magas huminsav tartalmú talajjavító.
A gazdaboltban egy liter humusztartalmú anyag 1000 Ft-tól fölfelé indul...
tgwh, ki lett próbálva és megdobta a termés minőségét és mennyiségét zöldségesben és szépen a fák fejlődését. Már csak a szén miatt is...

 Alibá   2017.02.04. 19:58          Válasz Jana11 (261) hsz.-re     Olvasás       264  

Majd elnézek a Tüzépre! Az a lignit lehet még mulcsnak is jó lenne - biztosan olcsóbb, mint a gazdabolti zsákos. :)

 tgwh   2017.02.04. 19:46          Válasz Jana11 (261) hsz.-re     Olvasás       263  

Kipróbáltad? Mennyire látszik a különbség?

 Jana11   2017.02.04. 19:39          Válasz kedvescimbor (259) hsz.-re     Olvasás       262  

Nem Demecser, kicsit odébb, Derecske...

 Jana11   2017.02.04. 19:38           261  

Nekem van egy humusz receptem, a tudástárba fölajánlhatom?

Humuszt a talajnak.
Végy egy zsák alacsony fűtőértékű barnaszenet, de a legjobb a lignit.. /Semmiképpen sem erős orosz barnaszenet vagy feketeszenet, fontos a fiatal szén./ Amennyire lehet, aprítsd össze, és rétegesen, kb 30 % fahamuval keverd össze egy alkalmas edényben, ami nem lukas,fagymentes helyen
Ezután föl kell önteni annyi vízzel, ami éppen ellepi és átkavarható.

Körülbelül két hétig napi egy két átkeverés szükséges. Két hét után már szép barna színű, sűrű folyadék és szilárd anyag van.
A folyadék önállóan is szűrhető, de együtt is kb. 1-1,5 kg /m2 szétterítve akár kisfa/gyümölcsfa alatt is nagymértékű humuszpótlást okoz a talajban.
/Ali-bá barátom, neked is ajánlom/.

 tgwh   2017.02.04. 19:31          Válasz kedvescimbor (259) hsz.-re     Olvasás       260  

Nem, sőt, még jön egy pár hozzá :D
De majd csak valami lesz alapon, majd csak valami lesz :D

 kedvescimbor   2017.02.04. 18:50          Válasz tgwh (258) hsz.-re     Olvasás       259  

Mint írtam, Alibának szántam, Neki, nyugdíjasnak télen nincs más dolga, mint a havat ellapátolni. Ha jól tudom Demecserben jelenleg nem esik a hó, tehát semmi akadálya nincs, hogy megnézze. Ahogy őt ismerem őt, meg fogja nézni.
Viszont, ha te már most télvíz idején hulla fáradt vagy, mi lesz veled ha elkezdődik a kertészeti szezon? Megoldódik addigra a problémád?

 tgwh   2017.02.04. 18:00          Válasz kedvescimbor (257) hsz.-re     Olvasás       258  

Sajnos erre is csak azt tudom írni, mint annyi minden másra. Ha lesz időm, megnézem...
Annyi mindent megnéznék szívesen, de egyszerűen nincs rá idő. Ha meg lenne, olyan hulla fáradt vagyok, hogy egyszerűen nem fogom fel mit mondanak a videóban...

 kedvescimbor   2017.02.04. 17:55          Válasz tgwh (256) hsz.-re     Olvasás       257  

A cikket honlapjára ollózó Kökény Attila előadásait érdemes megnézni a You tube-n. Sok olyan dolgot említ, amit én is megtapasztaltam a kertemben. Alibá figyelmébe ajánlom a videót, melyben 15:30 után magyarázza miért jobb a fák alatt növényzetet hagyni, mint rotálni. Ez egyezik az én művelési gyakorlatommal.

https://www.youtube.com/watch?v=V65U3rdaa9s&t=2472s

 tgwh   2017.02.04. 17:06           256  

Hmm, akkor a nagy áttörés elmarad. Na mindegy, hát ezt bebuktuk :D

 Mr Eggs   2017.02.04. 16:53          Válasz alex (254) hsz.-re     Olvasás       255  

Akkor nem csak én éreztem így.

 alex   2017.02.04. 16:36          Válasz kedvescimbor (253) hsz.-re     Olvasás       254  

Attól függetlenül, hogy kinek írta a szerző ezt a cikket, igen sok zavaros dolog van benne. Nem beszélve a rengeteg helyesírási hibáról, az egyes és többesszám egyeztetésének hiányáról. Hatalmas felfedezésnek állítja be azt, amit eddig is tudtunk, nevezetesen, hogy a humuszképződés alapja a mikrobiális aktivitás. Amikor megforgatjuk a komposztot, akkor éppenséggel a mikroorganizmusoknak biztosítunk kedvező életfeltételeket. Azt hiszem a gyakorlati életben ebből a cikkből nem sokat tudunk hasznosítani.

 kedvescimbor   2017.02.04. 10:36          Válasz tgwh (252) hsz.-re     Olvasás       253  

Ez egy olyan cikk, melyet kutatók írnak kutatóknak. Az én kertemben a gombák, mikroorganizmusok, giliszták, férgek, ászkák stb. anélkül is kifogástalanul gyártják a humuszt, hogy beiratkoznának az egyetemre, vagy ehhez hasonló tudományos cikkeket tanulmányoznának.

 tgwh   2017.02.03. 20:11           252  

Itt egy érdekes cikk, ki mit szól hozzá?
http://www.takaronovenyek.hu/tudasbazis/a-humusz-kepzodesenek-uj-szemlelete/

A legérdekesebb kérdés ami bennem felmerült; a mikróbák sok mindent kibírnak, talán lehetséges lenne, hogy pl. a marsi talajba telepítsük őket? Hatalmas marsi üvegházak? Úgyis azt tervezik a tudósok, hogy előbb odaszállítanak mindent, és csak utána mennek emberek a Marsra.
Viszont én úgy emlékszem, hogy a növényi és állati részek elbomlásából keletkezik a humusz, valami ilyesmit tanultunk az iskolákban. Viszont utána azt is tanultuk, hogy bizonyos élőlényeknek fontos feladata van pl. a fák lebontásában, hogy a kisebb élőlények tovább tudják bontani. Most innen nem nagy lépés, hogy a növény nem magától bomlik, hanem apró kis barátok segítenek neki.

 wogboy   2016.04.24. 08:47          Válasz atifoci2 (250) hsz.-re     Olvasás       251  

Szia!

"Szép mennyiség...szereti a lebomlásra váró korhadékokat stb...az nagyon vonzza"

Csak volt nekik, mert kb. 10 cm vastagságban volt leterítve a mulcs - ledarált faágak -, majd sok levágott füvet is hordtam oda - kertészként dolgozom, és most is van elég fűnyesedékem -, és azért is lapátoltam át, mert eredetileg ez egy domboldal volt, és látható is, a kövekből kirakott kertszegélyt azokból a kövekből készítettem, ami onnan kijött. Azért lett jó a kő, mert azt még nem szereti a termesz, és nem kellett elhordanom sem! :-D

Ez volt az első évem, és most pihentetem ezt a csíkot, és a fentit fogom csak használni - az ekkora, kb.- a következő tavaszra, ami felétek, az ősz érkezése! Ennek majd adok sok fűnyesedéket, és amikor az is már kész a talajba keveréshez, akkor neki a nagy rotát! :-D

"pl nálam rengeteg volt egy évek óta rakosgatott komposzt+vesszők halomban,amit tavaly ősszel dobáltam szét."

Nagyon is hihető, hiszen nálam is a ledarált faágak adták a jó helyet! Ami a fura volt, az eredeti agyagos részben voltak - kb. 30 cm.-re! -, a talajban! A tyúkok imádják, és napok óta zabálták őket. Ott voltak a kificamodott villa nyomában, és a gilisztától kezdve, mindent felzabáltak, a fene a gusztusukat! :-D

Most csak azért tudtam mutatni őket, mert a tyúkokat nem engedtem ki! :-D

 atifoci2   2016.04.24. 07:41          Válasz wogboy (249) hsz.-re     Olvasás       250  

Szép mennyiség...szereti a lebomlásra váró korhadékokat stb...az nagyon vonzza /pl nálam rengeteg volt egy évek óta rakosgatott komposzt+vesszők halomban,amit tavaly ősszel dobáltam szét.

 wogboy   2016.04.24. 06:18          Válasz tgwh (229) hsz.-re     Olvasás       249  

Szia tgwh!

Itt mutatom a férgeket, és engem is meglepett a nagy létszámuk. Ezt a párat kb. 4 nm.-s területről szedtem ki, mert most átvillázva a terület, és lehet a rotátort ráereszteni! :-D

Ez a készített egyik sáv!

Kép

A kertcsík végében jól látható az rész, amit átkapáltam a kifordult villával! :-D

Kép

Kínai a lelkem, és csak emelgetni kellett! :-D

Kép

A férgek!

Kép

Az ágyméretű terület termése!

Kép

Kép

 nzozz   2016.04.23. 20:07           248  

Sziasztok!
Próbálta már valaki a GeoAgit CNPK-1 nevű baktériumtrágyát? Nem tűnik rossznak a leírás alapján és egy helyen találtam belőle 1l -es kiszerelést is, ráadásul csepegtető öntözéssel is kijuttatható. http://www.geosan.hu/termekek/geoagit-cnpk-1

 wogboy   2016.04.23. 11:16          Válasz tgwh (229) hsz.-re     Olvasás       247  

Szia tgwh!

Majd holnap hozok én is képet, mert most forgatom át a nadrágszíj kertemet, és tele ilyen férgekkel, amit te is mutattál! Azt nem tudom melyik féle, de a tyúkok imádják! Az agyagos résznél vannak, és azt soha nem láttam itt, hogy van cserebogarunk, ahogy krumplibogarunk sincs!

 wogboy   2016.04.23. 11:06          Válasz andras (245) hsz.-re     Olvasás       246  

Szia andrás!

"Úgyhogy színesen látok mindenkit földet teríteni! :lol: :lol: :lol:"

Curva messze laksz, és van egy elektromos talicskám is, úgyhogy sajnálhatod! :-D

 andras   2016.04.05. 20:33           245  

Ma nagy örömöm volt. Hoztak nekem 20 m3 Maros-földet. :dejo:
Még csak az marad, hogy elterítsem, a derekam azonban csődöt mondott.

Úgyhogy színesen látok mindenkit földet teríteni! :lol: :lol: :lol:

 atifoci2   2016.03.31. 20:11           244  

Na ha más nem is,de a mustár legalább szépen kikelt :)

 NyilasMisi   2016.03.31. 14:53          Válasz Jana11 (242) hsz.-re     Olvasás       243  

Nem csúnya hanem primitív. :thumbdown:

 Jana11   2016.03.31. 08:06          Válasz tgwh (240) hsz.-re     Olvasás       242  

Csúnya vicc, nem is értek vele egyet, de azért elmondom. Mi a különbség a tyúk és női agy működése között? Hát a nők nem sz..rják össze-vissza az udvart... :lol: Amúgy Gergerg tudnak a tyúkicák kárt is okozni, epret elzárni előlük mert nem lesz soha levele, termése/nem marad/! Illetve egyik barátomnál a bogárkák utáni keresésben-kapirgálásban kivitték az egyik kis cseresznyefáját....Kaparás és kéreg csipkedés...

 gaabre   2016.03.31. 07:39          Válasz gergerg (239) hsz.-re     Olvasás       241  

Vén tyúk jól kapar? :)

 tgwh   2016.03.30. 20:10          Válasz gergerg (239) hsz.-re     Olvasás       240  

Tartottak tyúkokat, nem kér belőle. Meg aztán lehet igaza is van, meg is kell ám azokat a szárnyasokat kopasztani... legfeljebb majd kérek kölcsön valamelyik szomszédtól.

 gergerg   2016.03.30. 20:07          Válasz tgwh (238) hsz.-re     Olvasás       239  

Kérdezd meg tőle hogy fél a konkurenciától? :mrgreen:

 tgwh   2016.03.30. 19:58           238  

Na ez az, de a zasszony nem akar csirkét :D
Ma átdobáltam a szomszéd tyúkoknak a pajorokat, aztán számoljanak el a lelkükkel, de szerintem pajorok voltak.
Persze hogy pár napja szakadt szét a talicska kereke kívül-belül :D de azért a komposztálók most rendben vannak legalább.

 gergerg   2016.03.30. 17:42           237  

Nekem ha Isten is úgy akarja, őszre körül lesz kerítve a kert. (jó ez a kerít szó, hisz valószínű abból eret hogy kertet csinálsz ha azt körbe veszed valami védelmi vonallal) Na ha lesz kerítés, októbertől kaparhatnak a csirkék az egész kertben. Sőt, belső gyorskerítéssel (betonvas zöld háló) már augusztustól. Gyommentesít, kártevő mentesít, trágyáz.

 gaabre   2016.03.30. 08:00          Válasz tgwh (229) hsz.-re     Olvasás       236  

Mocskospajor kinézete van. A cserebogár lárva világosabb.

 atifoci2   2016.03.29. 19:17          Válasz Lactarius (233) hsz.-re     Olvasás       235  

Na nekem ilyen bogarászásra nincs időm...a rózsabogarak meg több kárt csinálnak,mint amennyit a komposzttal hasznot hajtanának.

 tgwh   2016.03.29. 15:43          Válasz Lactarius (233) hsz.-re     Olvasás       234  

Én átdobom a tyúkoknak, de pl. tavaly üres volt a tál, amibe gyűjtöttem :D nézegettem hová repültek, aztán belenyugodtam, hogy megszöktek. Találtam egyet, beledobtam, időnként ránéztem. Egyszer csak jött a macska, és megette :D :lol:

 Lactarius   2016.03.29. 12:07          Válasz atifoci2 (232) hsz.-re     Olvasás       233  

Jó komposztkészítő bogarak :) De a komposzt kiszórása előtt át kell rostálni a földet és a pajorok mehetnek a kukába.

 atifoci2   2016.03.27. 19:04          Válasz CAMROM (228) hsz.-re     Olvasás       232  

Rózsabogár mint hasznos állat...nálam az őszibarackok egyik fő kártevője ,de a fügéimet is rendesen dézsmálják...nálam sok hasznuk nincs.

 tgwh   2016.03.27. 17:30          Válasz alex (230) hsz.-re     Olvasás       231  

Ez sajnos igaz.
Majd visszakeresem, köszönöm szépen.