Alibá   2017.06.19. 14:39          Válasz délkelet (187) hsz.-re     Olvasás       188  

Mai ebédem egy része. Az édesburgonya /batáta[b][/b]/ még ott figyel a tányér szélén. 3 szeletke, ami tepsiben sötőpapíron lett megsütve. (Én úgy szeretem, ha már kicsit pirult, sötétre sült, ropogós a széle. :super: Ekkor kissé a Nagydobosi sült tökre hajaz az íze.) Más módon elkészítve /pl. pürének/ nem annyira különleges. Már futnak a kiültetett palánták.
IMG_2275.JPG
------------------------
Megtekintve 10830 alkalommal.


 délkelet   2017.06.19. 13:21           187  

Bevált, édesburgonyára épülő recepteket örömmel fogadnék! Jelige: minél előbb, annál jobb! :D Kérés: elkészítésük könnyen beszerezhető alapanyagokkal történjen. Köszönöm előre is! :)

 baby-lon   2017.01.28. 18:21           186  

Vebbernek (és mindenki másnak, aki szereti):

Dél-indiai ananász curry



Hozzávalók:

1/2 fej karfiol
1 db ananász
1 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbérgyökér
2 db paradicsom
1 tk fekete mustármag
1 tk őrölt görögszénamag
1 tk kurkuma
1 kisebb marék szárított currylevél
1 chilipaprika
200 g kókusztej
400 g csicseriborsó (konzerv vagy beáztatott)

Elkészítés:

A karfiol külső leveleit leszedjük. Cikkekre vágjuk, száraz, forró grillserpenyőbe tesszük, mindkét oldalán átgrillezzük.
Egy másik edényben olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a mustármagot, a görögszénát, a kurkumát, a curryleveleket, és a chilipaprikát.
Belenyomjuk a fokhagymát, belereszeljük a gyömbért, majd egy perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot. Két percig közepes lángon kevergetjük.
Hozzáadjuk a kókusztejet, a lecsepegtetett csicseriborsót és az ananászt. A curryt felforraljuk, majd pár percig főzzük.
Kókusztejben sült csirkemellel keverjük össze. Jázmin rizzsel tálaljuk.

6761
Megosztás készítés

 Mariska néni   2016.10.14. 08:06           185  

Elkészült a diólikőr és a birsalmasajt.

1.JPG
------------------------
Megtekintve 13462 alkalommal.


DSC_0130.JPG
------------------------
Megtekintve 13462 alkalommal.


 délkelet   2016.04.30. 22:18           184  

András!
Az Őszibarackosban kérdezted, de ide illik a válasz a véralma befőttel kapcsolatosan. Megkérdeztem a párom, de nem lettem okosabb tőle, mert nem emlékszik pontosan az eltevés módjára. Ezért inkább linkelek két oldalt. Az elsőben egy kép található a véralmáról, vagy ahogyan mások nevezik, a cigányalmáról:
http://termelotol.hu/hirek/csodas-tunderkertek-ettel-mar-veralmat 
(az én almafám gyümölcse nagyon hasonló ehhez, de nem mernék fogadni rá, hogy biztos véralmám van)
Itt pedig egy recept a befőzéséről:
http://tulelesek.blogspot.hu/2013/08/vad-alma-vagyis-inkabb-vadon-nott.html 
Mi borsot biztos, hogy nem tettünk bele.
El tudom képzelni, hogy valaki pontosabb recepttel tud szolgálni itt a fórumon :)

 Vebber   2016.02.24. 18:45          Válasz baby-lon (181) hsz.-re     Olvasás       183  

Nem. Viszont ha van 5 ízű is, és ismered a receptet azt is szívesen venném.

 tgwh   2016.02.23. 21:24          Válasz baby-lon (181) hsz.-re     Olvasás       182  

Van mind a kettő, csinálja inkább ötízűre, mert ha kettőt elront, akkor még jó lehet háromnak :D

 baby-lon   2016.02.23. 18:11          Válasz Vebber (180) hsz.-re     Olvasás       181  

3 ízű? Nem 5?

 Vebber   2016.02.23. 17:54           180  

Aki ísmeri a különleges (nálunk) ételeket -mint Babylon-, tőlük kérnék valódi 3 ízű csirke/kacsa receptet.
/Netes kínálatot ismerem, próbáltunk többet, nem is hasonlítanak./

 edit   2016.02.23. 16:45          Válasz Mr Eggs (177) hsz.-re     Olvasás       179  

Ja, a mindenegyben a net legalja. Attól függetlenül erről a zsír-ügyről lehet hiteles forrást is találni.

 tgwh   2016.02.20. 21:20          Válasz Mr Eggs (177) hsz.-re     Olvasás       178  

Azt látod nem néztem. Nekünk viszont koppkoppkopp, semmi bajunk a disznózsírtól.
Tudod, attól még nem lesz vékonyabb a michelin gyerek, ha müzlit eszik két mcdonalds között :D

 Mr Eggs   2016.02.19. 23:05          Válasz tgwh (176) hsz.-re     Olvasás       177  

Frankón olyan blogot idéztél ami a kiskegyedet jelöli meg forrásként?????????????????????? :remulet:

:banana:

 tgwh   2016.02.19. 21:48           176  

Na erről ennyit :D
http://mindenegybenoldal.blogspot.com/2016/01/terj-vissza-disznozsirhoz-sokkal.html 
Engem mondjuk ki lehet üldözni a világból azzal a szaggal, ami a sütés-főzés közben előkerül, meg sok évnyi étolaj után elég nehéz volt ráállni, de hát megszokja a zember :D

 tgwh   2016.02.17. 20:39           175  

Írom ide, elvégre a tároláshoz tartozik :D

Kedvescimbora pincéjével és répáival gondok voltak, tárolhatóság szempontjából. Azóta szembe jött velem a megoldás. Létezik szárazpince, és nedvespince - fatüzelés témakörben olvasgattam :D -. Na most innen tovább lehetne indulni, majd csak utána kell néznem, mi a különbség a kettő között.

 tgwh   2016.01.23. 20:50           174  

Köszönöm a véleményeket. Akkor ezen még rágódunk egy ideig. Ideális lenne az udvarra egy kemence, na az sem idén fog megépülni :D

 Darorr   2016.01.23. 20:27          Válasz tgwh (169) hsz.-re     Olvasás       173  

Nekünk bejött,feleségem már a 3-at nyúzza kb 7éve vásároltam az elsőt,ami 2 keverő lapátos volt.Majd mi után tönkre ment vettünk egy "álló" 1lapátost,az annyira nem tetszett az asszonynak és most megint 2 lapátos van.Szerintem praktikus jó kenyeret süt,szombat este bepakolja a feleségem a cumót-vasárnap reggel 9-re friss kenyér van,szabványos /illik a pirítósba/

 CAMROM   2016.01.20. 19:30           172  

Helló,
Csatlakozok az előttem szólóhoz, vegyél egy jó robotgépet és a kenyeret vagy bármi mást süsd a sütőben.

 edit   2016.01.20. 17:41          Válasz tgwh (169) hsz.-re     Olvasás       171  

Nekem volt kettő. Hamar kinyiffannak. Harmadikat már nem vettem, addigra már csak dagasztásra használtam. Kenyeret a sütőben sütök. Dagasztásra pedig tökéletesen megfelel a Bosch Mum robotgép. Igaz, abból is már a második alapgépet nyüvöm, de egy ideig szinte minden nap sütöttem kenyeret. Mostmárcsak heti 2 az átlag, én leszoktam a kenyérevésről.

 gergerg   2016.01.19. 21:52          Válasz tgwh (169) hsz.-re     Olvasás       170  

Igen. NE vegyél. Nekem van, a bolti ár feléért kölcsön adom arra a 2 alkalomra amikor használnád, aztán pakolásznod sem kell.

 tgwh   2016.01.19. 19:13           169  

Sziasztok. Kenyérsütő gépet szeretnénk, tudtok tippet adni?

 CAMROM   2015.12.31. 20:14           168  

BUÉK!

Végül így főztem:

100 dkg száraz bab 8 órával előtte beáztatva
20 dkg gersli
120 dkg füstölt csülök
4 fej vöröshagyma (apróra vágott)
4 gerezd fokhagyma (zúzott)
4 evőkanál kacsa zsír
2 ek fűszerpaprika
2 ek liszt
1 kk bors (őrölt)
ételízesítő és só ízlés szerint

A beáztatott, babot és a megmosott gerslit a fazékba tesszük. Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, az ételízesítőt és a kacsa zsírt. A rétegek közé szórjuk a fűszerpaprikát és a lisztet.
A babok közé ágyazzuk az alaposan megmosott füstölt húst. ( Mi előtte 1 órát főztük, majd felszeleteltük)
Felöntjük a sonka főzőlevével, hogy kb. 1 ujjnyival ellepje.
Sütőbe tesszük, három órán keresztül180 fokon lefedve sütjük, majd 20 percig fedő nélkül.
Óránként érdemes megszemlélni, kicsit fellazítani, ha szükséges, a sonkalével feltölteni.
Mi cserépedényben készítettük el.
( Kipróbálva egyszer!!!)
Azóta: Nagyon finom és minden nap jobb és jobb.
( ez a mennyiség kb. 12 adag ) :thumbup:

5892
Megosztás készítés
5890
Megosztás készítés

 wogboy   2015.12.28. 03:04          Válasz CAMROM (162) hsz.-re     Olvasás       167  

Szia!

"Van valakinek egy jó és kipróbált sólet receptje??"

Csak most olvasva! :-D

Ez: "Közép-Európa mákonya: a sólet - recept

Sóletet főzni cserépdényben vagy római tálban a legjobb, s ha kibírjuk, hogy pihentessük egy éjszakát, az ízek olyan békességben borulnak össze, mint a Nabucco rabszolgakórusának boldogság-generáló kánonja.

Nyers liba esetében a feldarabolt madarat előbb pirosra kell sütni, ellenben ha füstölt libacomb-mell került a tálba, akkor csak áztassuk pár órára vízbe, még inkább tejbe (Bocs, ettől viszont már tréfli is lesz, hiába liba, hiszen a kóser nem tűri a húst meg a tejfélét együtt) A 40-60 dkg babot és ugyan- vagy feleannyi árpagyöngyöt (gerslit) is áztassuk be néhány órára legalább, és ha egy kanál valódi libazsíron megfuttatunk egy nagy fej felaprított hagymát, akkor rögtön rá is dobhatjuk a húsokat és a leszűrt babot-gerslit. Fűszerrezzük 4-5 gerezd, a kés lapjával összenyomott fokhagymával, egy kávéskanál csípős pirospaprikával, egy csipet őrölt köménnyel és frissen őrölt borssal. Aki füstölt tarjával is el akarja "tréflizni", az szeletekben most helyezze a tetejére. Öntsünk rá annyi forró húslevest vagy vizet, amennyi nagyjából ellepi a húst és a babot, majd fedjük le és 180-200 fokos sütőben addig süssük, amíg megpuhul. A tapasztalat szerint 2,5- 3 órára kell számítani, ha nagyon siettetjük – ami vétek -, akkor is bő 2 óra. Egyszer-egyszer nézzünk rá, hogy kell-e némi levet utántölteni. Az utolsó 10 percre pedig lekaphatjuk a fedőt, hogy a hússzeletek megpiruljanak.

Ennyi idő alatt a bab vajpuha lesz, de megtartja csábítóan kerekded formáit, a húsok úgy omlanak a szánkba, akárcsak Jerikó falai omlottak le a harsonák hangjára, és az összezúzott fokhagyma utolsó lehelete is beleszáll a sóletbe."


A másik!

"Tökéletes sólet, nemcsak vasárnapra – recept

Tisztázzuk, hogy mit is kell bevásárolnunk a saját gyártású sólethez, aminek az elkészítése egyáltalán nem ördöngösség. Először is babot veszünk. 50-50 deka apró szemű fehéret meg nagyobb tarkát. Mielőtt a jártasabbak felhördülnének, megjegyezzük, hogy részünkről így döntöttünk, mert a továbbiakban Fűszeres Bodrogi Eszter csupa lélek sóletjének vonalán haladunk.

Nem mellesleg, nálunk a Terézvárosban is így csinálta a nagyi, csak,mint talán már emlitettük, ő nem írt blogot. Sajnos,szakácskönyvet sem. Na, a bab mellé szerezzünk be 30 dekányi gerslit,avagy árpagyöngyöt, 2 nagyobb fej hagymát, fej fokhagymát – 6 gerezdnyi mindenképpen kell -, legyen pár babérlevelünk, legalább 5 evőkanálnyi libazsírunk.

S kell a kedvenc hentesünktől 2 darab kb. 20 cm-es marha velőscsont, amitől majd jó szottyos lesz a sóletünk. Meg jöhet bele két libacomb, egy füstölt pulykacomb, kiló füstölt marhahús nagyobb darabokban, a legjobb a szegy. Készítsünk még a kezünk ügyébe 6 tojást is. Ez már jelzi, hogy kitartós kajára számíthatunk. Hat főre amúgy, csak hogy tudjuk, ha ketten-négyen vagyunk, tényleg esszük darabig. Só, bors, esetleg kevés piros paprika ízlés szerint, de ne feledkezzünk meg a füstölt húsok sósságáról!

A menet: a babokat beáztatjuk, a tarkát akár egy éjszakára, de több órára mindenképpen; a fehér gyöngybabot elég csak egy órára. Elővesszük az alkalmatosnak minősített termetes edényt, és kezdjük lerakni az ételt. Először az előzőleg libazsíron megfonnyasztott, felszeletelt hagymával ágyazunk. Erre jön egy sor - leszűrt - bab vegyesen és egy marék gersli. Belefektetjük az egyik velős csontot, a pulykacombot, és betakarjuk ugyanazzal, ami alatta van. Beleszórjuk a fokhagymagerezdeket – megpucolva persze -, a babérleveleket, rápakoljuk a másik velőscsontot és a füstölt marhát.

Újabb emeletet képezünk a bab-gersli egyvelegből, immáron a libacombokkal megkoronázva, és közé ültetve az alaposan megmosott, ép, nyers tojásokat. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, sózzuk, borsozzuk igen visszafogottan. Lefedjük és betoljuk a sütőbe, ahol alacsony hőfokon – 80 körül – elvan 8-12 órát, tehát a legjobb éjszakára időzíteni az eseményt. Az edény tetejét le nem emeljük, az ételt nem kavarjuk, legfeljebb az égési sérülésekre ügyelve,rázogatjuk, ha izgágáskodni akarunk.

Alternatívák: 180 fok a sütőben kb.3 órára lerövidíti a dolgot. S igen, elképzelhető a kukta is, nagyon takarékon tartva. Lehet kiváltani a húsokat disznó alkatrészekkel is, legfeljebb tréfli lesz. Akár még csirke vagy kacsa is kerülhet bele,de füstöltet ki ne hagyjunk belőle! Füstölt marhanyelvvel is nagyon passzentos. Rendes, illetékes háztartásokban töltött libanyakat és kuglit (fűszeres maceszlisztből tojásfehérjével gyúrt ízé) is ágyaznak rá, de az már külön tanulmány. Kevesebb húst, és több gerslit is tehetünk bele, és akár némi zöldséget is, paradicsomot, sárgarépát. De akkor vegyük tudomásul, hogy ricsetet, azaz a „szegények sóletjét” csináljuk. Nagyon finom, egyébként.

Nyilvánvaló, hogy ilyen húzós fogáshoz legfeljebb savanyúságot, salátát készítünk."


Ez a két recept, a 13. oldalon van!

A szerző! - http://aleangard.freeforums.net/thread/8/cske-de-okosan 

 Jana11   2015.12.27. 21:36          Válasz CAMROM (165) hsz.-re     Olvasás       166  

Öntöttvas lábasra szavazok, és nem főzni, hanem 6 órán át sütni lassan a sütőben....A gersli csak a végén, annak tényleg csak annyi a dolga hogy picit megfőzve sűrítsen...

 CAMROM   2015.12.27. 20:24          Válasz edit (164) hsz.-re     Olvasás       165  

Helló,
Köszönöm, azt hiszem saját recept lesz. Majd megmutatom, remélem sikerül.
A hozzávalók már megvannak, bab, gersli, füstölt csülök, stb,
Még az nem dőlt el, hogy öntöttvas lábosban vagy cserép edényben főzzem-e?

 edit   2015.12.27. 19:12          Válasz CAMROM (162) hsz.-re     Olvasás       164  

Én Fűszeres Eszter receptje alapján szoktam elindulni, még sose volt rossz. Elég autentikus a recept. Több is van nála, én ezt: [url]http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2008/06/20/solet_9/[/url] szokatam alapul venni, de most alig találtam meg, valószinűleg költözött az oldal. Perzse a fültölt hús nálam pulykacomb szokott lenni, azt szoktam csinálni, mellé csontos marhahúst teszek bele.

 baby-lon   2015.12.27. 17:14          Válasz edit (161) hsz.-re     Olvasás       163  

Igen, én is jóval több zöldséget adtam hozzá, viszont én tejszínnel szeretem.

 CAMROM   2015.12.26. 21:10           162  

Helló,
Van valakinek egy jó és kipróbált sólet receptje??

 edit   2015.12.26. 20:39          Válasz baby-lon (160) hsz.-re     Olvasás       161  

A cole slaw nálunk is megy télen nagyon, de ez a recept nekem nem tetszik. Iszonyú sok a 8 ek majonéz ennyi kis zöldséghez. És tejszín se kéne bele, minek. Viszont több hagyma.
Nálam így nézett ki: 80 deka káposzta, 3 sárgarépa, 3 kis lilahagyma, kis só, barnacukor, almaecet, citromlé, 2 ek majonéz, 2 ek tejföl. Jól összekeverni, állni hagyni. El is fogyott a nagy családi ebéden.
Tegnap zellersaláta volt. Zeller csíkokra reszelve, blansírozva almaecetes sós, kicsit cukros vízzel, lecsepegtetve, tartármártással összekeverve. Bele egy kis kockázott főtt tojás. Akartam bele madársalátát és rukkolát is tenni, de a végén annyifelé kellett figyelnem, hogy elfelejtettem, pedig van a kertben.

 baby-lon   2015.12.25. 10:55           160  

Nálunk a karácsony étkezésben egy kicsit a salátákról szólt:

Megcsináltam a kedvencemet:

http://www.mindmegette.hu/cole-slaw-salata.recept

Valamin ezt:

Sült édesburgonya, dió, gránátalma saláta

edesburgonya, dio, granatalma salata .jpg
------------------------
Megtekintve 14291 alkalommal.



Hozzávalók:

2 közepes édesburgonya
1 teáskanál friss kakukkfű, durvára vágva
1/2 csésze extra szűz olívaolaj
Só és bors
2 marék rukkola (rucola)
2 marék endíviasaláta (salátakatáng)
1/2 csésze pirított dió
1/2 csésze gránátalma mag

Öntethez:

1 nagy mogyoróhagyma, hámozva és kockára vágva
1/3 csésze pezsgőecetet
1 csésze extra szűz olívaolaj
1. Mossuk meg, és hámozzuk meg az édesburgonyát majd vágjuk 2-3 cm-es darabokra. Szórjuk meg kakukkfűvel és olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk.

2. 180C fokos előmelegített sütőben süssük az édesburgonyát kb. húsz percig, vagy amíg világosbarna és puha nem lesz.

3. Készítsük el a salátaöntetet: áztassuk a mogyoróhagymát egy csipet sóval a pezsgőecetben öt percig, majd habverővel keverjük hozzá az olívaolajat. Ízlés szerint fűszerezzük.

Az ecetet részben vagy egészben kiválthatjuk citruslével (citrom, zöldcitrom, grépfrút, narancs)

4. Miután megsült az édesburgonya össze lehet hidegen vagy melegen a zöld salátákkal a dióval és az salátaöntettel. Díszítsük gránátalma magokkal.

Forrás: http://pomi-t.hu/a-granatalma-jotekony-hatasai/

 Tintus   2015.07.12. 22:32          Válasz Vebber (157) hsz.-re     Olvasás       159  

Elnézést, hogy feleslegesen zaklattalak. :(

 délkelet   2015.07.12. 10:31          Válasz Tintus (156) hsz.-re     Olvasás       158  

Sokat számít az az egy vessző :-D
Megszoktad, hogy a mennyiséget írják általában előre :)

 Vebber   2015.07.12. 10:05          Válasz Tintus (156) hsz.-re     Olvasás       157  

Hol látsz 17 dkg borsot? Paprika 17 dkg.
Írtam Pü-t.

 Tintus   2015.07.12. 08:27          Válasz Vebber (155) hsz.-re     Olvasás       156  

A kolbászos kérdésre még visszatérnék mielőtt neked kelljen megenned az összes szalámimat :))))) a 17 DEKA bors az biztos jó adat ???

 Vebber   2015.07.11. 22:20           155  

Kipróbáltuk az eperfa-eper lekvárt. Elkészítés mint a többit.
Jól besűrűsödik, mindenféle zselésítő és "E" adalék nélkül. Cukor nem kellett bele, elég édesnek volt nélküle is, de mivel mézzel még nem készítettünk lekvárt, így most kipróbálásra került. 2000 ml lekvárba 50 ml méz került.

A kész termék visszaadja az ízt, mint a fáról szedve, de ízileg azért jócskán elmarad pl. a földön termő "társánál". Érdekességnek jó, de nem lett kedvenc.


Babylon, a 109. hsz-ben írtakért lobbiznék :clap: Kínai, indiai ételek előnyben :)

 Tintus   2015.02.20. 21:49          Válasz Vebber (152) hsz.-re     Olvasás       154  

És a grammos mennyiségek biztos hogy így jók, nem történt elírás? Csak a biztonság kedvéért pontosítok ne hari.

 Tintus   2015.02.20. 21:46          Válasz Vebber (152) hsz.-re     Olvasás       153  

Hol lehet salétrom sót beszerezni??

 Vebber   2015.02.20. 18:59          Válasz Tintus (148) hsz.-re     Olvasás       152  

Kolbász:
Hús 9kg, zsírszalonna 1kg, só 27 dkg, paprika 17dkg, bors 2 dkg, fokhagyma 4 dkg, őrölt kömény 6 gr, őrölt szerecsendió 2 gr, salétromsó 5 gr, porcukor 15 gr, fehérbors 1 dkg.

 délkelet   2015.02.20. 16:12          Válasz kisveréb (150) hsz.-re     Olvasás       151  

Hasonló a recepted, mint az enyém :) Már jó régen készítettem kolbászt és akkor 10 kg kolbászhúshoz az alábbiakat tettem:
22 dkg só
15+5 dkg paprika (csemege ill.erős, de házi legyen)
4-5 dkg őrölt kömény
4-5 dkg zúzott fokhagyma
ízlés szerint egy kis bors
Jól összekeverni a húst a fűszerekkel és még egy nagyon fontos szerintem: mielőtt a kolbásztöltőbe tenném a húsgombócokat, előtte jó sokszor egyik kézből a másikba csapom a gombócokat, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne (sokkal gusztább, szépen szeletelhető lesz majd a kolbász, ráadásul a megromlás esélye is csökken)

 edit   2015.02.20. 13:22          Válasz Tintus (148) hsz.-re     Olvasás       150  

10 kiló kolbászhúskeverékhez én 20 deka sót, 5 deka borsot, kis köménymagot, kb 20 deka édespaprikát és 5 deka csípőset adok, és hozzáteszek egy fej megtört fokhagymára öntött kicsike vizet (éjszaka ázik, én nem teszem bele a fokhagymát). A paprika mennyisége változhat egyéni ízlés szerint, mifelénk kevesebbet tesznek általában bele. Amikor jól össze van gyúrva, kóstolgatjuk és még teszünk bele ezt-azt. Most nem kellett bele semmi, igen finomat sikerült elsőre alkotni.

 tgwh   2015.02.19. 23:29          Válasz Tintus (148) hsz.-re     Olvasás       149  

Fekete meg fehérbors, meg amit akarsz, csak úgy maroknyit :lol: aztán ami marad a zacskóban azt is :D
Jobbat nem tudok, kóstolgatni kell, aztán ha megvan az igazi, úgysem emlékszel már rá, miből mennyi került bele :clap:

 Tintus   2015.02.19. 23:16           148  

Segítséget kérnék. Ezidáig a BÖLLÉR kft előre csomagolt fűszerkeveréke volt az alap a kolbász készítésbe. Sajnos most már sehol se volt Kaposváron.

Gyulai ízvilágot szeretnénk sertéshúsból. A hús adott 10 kiló. Kipróbált valóban isteni finom receptet keresek , sürgős jeligére :))

 edit   2015.01.16. 09:47           147  

Ősszel készítettem 15 kiló káposztából savanyú káposztát. Elfogyott, pedig a gyerekek csak egyszer kaptak egy adagot. Már belenyugodtam, hogy nekiállhatok dikicselni a kézi gyaluval 10-12 kiló káposztát, erre tegnap láttam a piacon egy helyen gyalultat. Ilyenkor már ritkán szokott lenni. Úgyhogy hurrá, indul az újabb káposztasavanyítás, megúsztam a gyalulást!
Drága a cseréphordó, de megéri. Nagyon szépen elvan benne a káposzta, nem pimpósodik, nem kell súlyozni, csak arra kell ügyelni, hogy víz legyen a fedél körül. Eddig műanyag hordóban vagy fedeles vödörben készítettem, ez ahhoz képest csúcs.

 tgwh   2014.11.07. 16:12           146  

 tgwh   2014.11.06. 22:17          Válasz CAMROM (144) hsz.-re     Olvasás       145  

:D ezt látod el tudom képzelni, a környékről egy egész gyárat vittek ki a románokhoz, mert olcsóbb a munkaerő. 3 kamion indult a gyár cuccaival, kettőnek a határon túl már nyomaveszett :D

De ha már ser. Kézműves sörök? Nagyobb 'ótentikus vásárokon, rendezvényeken össze lehet velük futni. Meggy, zöldsör, van minden féle. Ha már a gyümölcsös témában előkerült az almalé, itt el lehetne gondolkodni a sörfőzésen :clap:
30km-en belül ketten is árulnak almalevet, 1200-1500 Ft, lehet ki kéne puhatolni hogy megy ez házilag :lol:

 CAMROM   2014.11.06. 22:03          Válasz tp329 (143) hsz.-re     Olvasás       144  

Helló,
Úgy tudom, hogy visszavitték a gyártást Csíkba, mert a Bukarestire sok volt a panasz.

 tp329   2014.11.06. 20:32          Válasz kisveréb (141) hsz.-re     Olvasás       143  

Azért régebben jobb volt, amíg valóban Csíkban készült. :-(

 tgwh   2014.11.05. 18:30           142  

Padlizsános melegszendvics:
1, olajon vagy vajon megsütöd a vékony szeletekre vágott padlizsán mindkét felét
2, kenyérre teszed, hagyma, paprika, sajt, amit akarsz
3, megsütöd

:D iszonyatosan finom :thumbup:

 edit   2014.11.05. 13:24          Válasz CAMROM (140) hsz.-re     Olvasás       141  

Jó sör a Csík sör, de ne hívd már románul... Mi is mindig hozunk pár üveggel, ha jövünk haza. Még most is van a hűtőben.

 CAMROM   2014.11.04. 21:25           140  

 CAMROM   2014.11.04. 20:36          Válasz Alibá (138) hsz.-re     Olvasás       139  

Főleg egy jó Miercurea Ciuc :-D ( a kedvenc söröm)