gergerg   2021.09.11. 15:53           238  

Ma megint apa főz napot tartottunk. :)

Még akad a kertben 1-2 cukkini, uborka, van bőven paradicsom, paprika, így hát adott volt a feladat.

Cukkinitekercs sült csirkecombbal, rácsos krumplival.


Hozzávalók:
    2 kisebb cukkini
    10 tojás
    pár hagymaszár, vagy metélőhagyma
    10 dkg sajt
    3 tömlős sajt

    4-6 csirke felsőcomb
    1 fej hagyma
    4-5 nagyobb paradicsom
    2 paprika
    1 uborka
    6-8 db közepes krumpli
    fűszerek
 
tál.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.



Ha jó sorrendbe végezzük el a feladatokat, akkor kevés várakozással, folyamatosan tudunk haladni.

Szükségünk lesz egy univerzális gyalura. Nem nagy költség, és sokoldalúan használható. Ha még nincs ilyenünk, mindenképp szerezzünk be egyet, hasznos segítség.

A cukkiniket megmossuk, és az egyiket karikákra szeljük. Érdemes előre kiválasztani a a tepsit amiben a tekercset sütjük, és a szeleteket előre kirakni, hogy lássuk mennyire van szükségünk. Ha van maradék, akkor azt a másik cukkinivel együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba, és egy evőkanál sóval besózzuk, majd 5-10 percig hagyjuk állni. Ezalatt a tepsit kibéleljük sütőpapírral. Érdemes a tepsi hátoldalát használni, a papírt az élekre simítva, majd a hajtásokat az ujjunk közt áthúzva tökéletes méretű bélelést készíthetünk. A reszelt cukkinit alaposan kicsavarjuk, és egy tányérra tesszük. A kicsavar tök térfogata kb. a fele lesz a reszelt állapothoz képest.

szeletek.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.

reszelve.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.



A kicsurgott levet kiöntjük, és a tálba beleütjük a 10 tojást ( ne mosogassunk fölöslegesen). A tojáshoz egy kávéskanálnyi sót és borsot teszünk, majd alaposan felverjük. A hagymaszárat apróra vágjuk, és a kicsavart cukkinivel együtt a tojáshoz keverjük. Az elkészült masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk. A szeletelt cukkinit a massza tetejére rakjuk úgy, hogy a szeletek fedjék egymást. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

tojás felverve.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.

tojás.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.

hagyma hozzáadva.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.



massza.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.

szeletek rárakva.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.



A töltelékhez használhatunk különböző sajtokat, keverhetünk hozzá túrót, én az egyszerűség kedvéért tömlős sajtot használtam, és trappistát reszeltem hozzá, hogy ne legyen túl lágy. Keverhetünk hozzá kaprot is, jól illik az íze a cukkinihez. Mivel nálunk nem mindenki szereti a kaprot, én nem tettem bele. Az egyetlen dolgom tehát a sajt reszelése volt, amíg a tekercs sült.

Ha a massza megsült, kivesszük a sütőből, és egy másik sütőpapírra borítjuk. Úgy a legkönnyebb, ha a sütőpapírt rásimítjuk, és egy másik tepsit vagy tálcát teszünk a tetejére, majd az egészet egyben átfordítjuk. Most a massza alja van felül, és a cukkini karikákkal takart oldala lefelé. Még melegen bekenjük a sajtkrémmel, és rászórjuk a sajtot. A sütőpapír segítségével óvatosan feltekerjük, és belecsomagoljuk a sütőpapírba. Hagyjuk kicsit hűlni, majd 1 órára a hűtőbe tesszük.

massza kibontva.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.

bekenve.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.

beszórva.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.



Felkarikázzuk a hagymát, egy paradicsomot, és egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, amit előtte pár csepp olajjal megcsurgatunk. Az előkészített combokat erre az hagyma-paradicsom ágyra tesszük, így az ízek átjárják, és nem is ragad le a hús. Alufóliával lefedve a sütőben 40 perc alatt puhára pároljuk. Ezt követően kicsomagoljuk, befűszerezzük ízlésünk szerint, és pirosra sütjük.
hagymaágy.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.

húsok.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.

hús kész.jpeg.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.


Amíg a tekercs hűl, a hús sül, megpucoljuk és felszeleteljük a krumplit, és el is kezdhetjük kisütni.

Ha minden elkészült, már nincs más dolgunk, mint megágyazni az összetevőknek. A paradicsomokat, paprikákat, uborkát felszeleteljük, kirakjuk a tál szélére, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. A tekercset kivesszük a hűtőből, kicsomagoljuk, és a tál közepére tesszük. Körberakjuk a krumplival, majd végül elhelyezzük a húsokat.

asztal.jpeg
------------------------
Megtekintve 4363 alkalommal.



Jó étvágyat!

 gergerg   2021.09.05. 17:44           237  

Lassan vége a kerti szezonnak, a legtöbb termést betakarítottuk. Azért lesz még némi gyümölcs, de az eddigi feszített munkatempón kicsit már lazíthatunk. Ideje hát megkezdeni a visszatérést a konyhába.

Mai ebédre még a nyár ízeit csempésztük némi húsburokba.

Hozzávalók:

    • 1-1,5 kg karaj
    • 3 csomag szeletelt sonka / bacon
    • ha friss nincs, egy doboz konzerv gomba
    • 2-3 db különböző színű paprika
    • 2 közepes paradicsom
    • 30 dkg sajt
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál kechup
    • ecet
    • só
    • cukor
    • fűszerek

A karajt felszeleteljük, vékony szeletekre, megtisztítjuk a szelethez nem tartozó darabkáktól. A hagymát felkockázzuk, zsírban üvegesre sütjük, majd a karajból leeső apróra vágott nyesedékhússal összesütjük. 10 perc sütés után hozzáadjuk a gombát. A gombát ne felejtsük el átöblíteni, a konzerv levében rengeteg só van! 10 perc további sütés után levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A sajtot lereszeljük, a paprikákat csíkokra szeljük. 2 db őzgerinc formát (de bármilyen más forma is lehet) kibélelünk alufóliával. Érdemes vastagabb alufóliát választani, ezt jobb üzletekben, drogériákban be tudjuk szerezni.

A kibélelt formába előbb a sonka szeleteket tesszük úgy, hogy a forma szélén túllógjon, és a szeletek fedjék egymást. Ezt követően a karajcsíkokkal előbb alulra teszünk egy sort, majd a forma oldalát is kibéleljük. A bélelés legyen egységes, ahol hézag van, nyugodtan pótoljuk kisebb darabokkal, nem fog a végén szétesni.

A paradicsomokat felkarikázzuk, majd a forma aljára, a karajcsíkokra helyezzük. A paradicsomot fűszerezzük tetszés szerint, én magyaros fűszerkeveréket használtam, de kinek-kinek ízlése szerint szinte bármilyen fűszer használható. A paradicsomra ráöntjük előbb a sajt falét,aztán a gombás tölteléket, rárakjuk a csíkokra vágott paprikát, majd rászórjuk a reszelt sajt másik felét. A sajtra elhelyezzük a felcsíkozott paprika második felét és egy újabb réteg paradicsommal borítjuk. A paradicsomot ismét fűszerezzük, és a karajszeletekkel betakarjuk. A kilógó sonkavégeket ráhajtjuk, és egy-egy szelettel fedjük. Az alufóliával alaposan becsomagoljuk.

A formákat egy nagyobb tepsibe tesszük, és a tűzhelyünk legalacsonyabb fokozatán 60-80 perc alatt összepároljuk. Ha kivettük a sütőből, az alufólia csomagolást megnyitva hagyjuk egy kicsit (kb. 15 perc) hűlni. Mivel eddig teljesen zártan párolódott, az ízek átjárták a húst, de némi lé is keletkezett, ezt leöntjük róla, majd a tepsire fordítva kiborítjuk a rudakat a formából.

A 3 gerezd fokhagymát összetörjük, 2 evőkanál kechuppal összekeverjük. A keverékhez borsot és egy teáskanálnyi cukrot adunk. Alapos keverés után bekenjük vele a rudakat. A cukor miatt szépen rá fog karamellizálódni, és egy fényes, aranybarna bevonatot képez a hús felületén.

A rudakat visszatesszük a sütőbe, és most már magasabb hőfokon megpirítjuk. Ha elkészültünk, a szeleteléssel addig várunk, amíg a rudakat már meg tudjuk kézzel fogni.

A salátához egyszerű ecetes öntetet készítünk, 1 deciliter ecet (10%-os), 2 evőkanál cukor, fél kávéskanál só, 3 deciliter víz és 1 evőkanál olaj összekeverésével.

Köretnek tetszés szerint párolt rizs, vagy hasábburgonya egyaránt megfelel, én most utóbbit választottam, pár édesburgonya csíkkal.

Jó étvágyat!
Csatolmányok
1.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

2.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

3.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

4.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

5.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

6.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

7.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

8.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

9.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

10.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

11.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.

12.jpeg
------------------------
Megtekintve 4439 alkalommal.


 gergerg   2019.01.27. 14:29           236  

50658299_532606060565577_7552157789049585664_o.jpg
Elfogyott az élesztő...
Megtekintve 7824 alkalommal.


 délkelet   2018.07.14. 11:57           235  

No, itt meg milyen befőtt készül?
37049966_383048855555931_4302407119954509824_n.jpg
------------------------
Megtekintve 8122 alkalommal.


 délkelet   2018.07.09. 19:09          Válasz baby-lon (233) hsz.-re     Olvasás       234  

Hiába, no...akinek annyi áfonyája terem, hogy még befőzni is tud belőle :nahat: (itt jön a képbe a sárga irigység) :D

 baby-lon   2018.07.08. 20:17           233  

Őszi és áfonya befőzés után:

8195
Megosztás készítés

 tgwh   2017.08.11. 23:08          Válasz Jana11 (231) hsz.-re     Olvasás       232  

Köszi, receptet már találtam, lehet be lesz főzve az összes :D
Lenne egy kis lepárlóm, még pájinkának is ki lehetne főzni, más nem jutott eszembe :D esetleg körtés piskóta vagy körtéslepény :hiha:

 Jana11   2017.08.11. 18:33          Válasz tgwh (230) hsz.-re     Olvasás       231  

A legfinomabb körtebefőtt legyen belőle, ha még kemény vagy savanykás, akkor egy picit több cukor és hajrá... ;)

 tgwh   2017.08.11. 17:10           230  

Sziasztok!
A nagy szél leverte a körtéimet, meg amúgy is egybe érik az összes...
Mit csináljak velük? Nincs sok, saccra 10-12kg.
Némelyik még zöld, kompótnak eltehetem? Pár nap alatt beérik, de nem akarjuk felzabálni az egészet :D

 délkelet   2017.07.11. 13:22           229  

Sárgabarack-krémleves
Tegnap elkészítettem, most eszem, az ízére csak azt tudom mondani, hogy ilyen: :cicik:

 baby-lon   2017.06.23. 05:38          Válasz Vebber (227) hsz.-re     Olvasás       228  

A Farbalyt keményen ritkítani kellett....

 Vebber   2017.06.22. 23:25          Válasz baby-lon (222) hsz.-re     Olvasás       227  

A mennyiségből gondoltam, hogy valószínűleg nem mind saját. Amiatt kérdeztem, hogy a fagyok után nagyon rossznak látszott a helyzet, de mi volt/volt-e ami mégis kielégítően bírta a rossz időt. /Frissont leszámítva/.

 délkelet   2017.06.22. 21:02          Válasz edit (225) hsz.-re     Olvasás       226  

Köszönöm Edit :)

 edit   2017.06.22. 20:52           225  

Én válaszolok. Nekem van e gy bosch mum robotgépem, azt hasznalom mindenhez, kenyérdagasztástól tökgyaluláson át húsdarálásig. Ahhoz van egy passzírozó feltét. Be lehet állírani a passzírozás erősségét, szinte szárazon jött ki belőle a ribizlimag. Málnára nem ezt használtam, nem egeszen 1 kiló anyagra nem lenne gazdaságos.

 délkelet   2017.06.22. 17:32          Válasz baby-lon (223) hsz.-re     Olvasás       224  

Nem megy sok anyag veszendőbe? De ne válaszolj, majd a találkozón kitárgyaljuk (ezt is) :)

 baby-lon   2017.06.22. 15:33          Válasz délkelet (216) hsz.-re     Olvasás       223  

Mi átpaszírozzuk.

 baby-lon   2017.06.22. 15:32          Válasz Vebber (213) hsz.-re     Olvasás       222  

Érte, ennek ellenére termett. Ez nem saját gyümölcs.

 edit   2017.06.22. 15:15           221  

Én a málnát is maggal csinálom. Kísérletképpen csináltam pár üveg passzírozottat pár napja, de nem ízlett senkinek, máshoz szoktak :)
Ilyen szeder kellett volna nekem is, a mi tüskétlen szedrünk mindig akkor érik, amikor nem vagyunk ott. De már nem ültetek másikat, túl messze van, előbb utóbb túl öregek leszünk egy 450 kmre lévő házhoz. Még jó, hogy a málna a hegyek között később érik mint itthon, azt legalább tudjuk szedni.

 Mariska néni   2017.06.22. 13:17          Válasz délkelet (216) hsz.-re     Olvasás       220  

Az én fajtámnál nem zavaróak a magok.

 Mariska néni   2017.06.22. 13:15          Válasz Vebber (217) hsz.-re     Olvasás       219  

Úgy 3 hete terem folyamatosan, feketére érik, ezért kis adagokban főzöm be, amit nem tudunk megenni. Kertészetben vettem úgy három éve, azt hiszem, tüskétlen szeder a neve. De biztos van valami más neve is, majd megnézem, hogy megvan-e a kísérőcédulája. Van a sorban egy másik fajta is, az ajándékba kaptam fórumtárstól, azon még csak most kezdenek kis csokorban a most érőnél jóval apróbb termések lenni - talán ő lesz az augusztusban érő.

 edit   2017.06.22. 12:45           218  

Én is ezt akartam kérdezni. Ami szedret en ismerek, az augusztusban érik.
Én eddig vagy 60-80 üveg lekvárt főztem idén. Kis üvegekbe rakom, mert nincs benne tartósítószer, hamar meg kell enni felbontás után. Eper, meggy-cseresznye kombó, meggy, feketeribizli, ribizli. Meggy még készül több is, de idén nem lesz sárgabarack, pusztulnak a fáink.

 Vebber   2017.06.22. 10:11          Válasz Mariska néni (215) hsz.-re     Olvasás       217  

Milyen szeder érik már ilyenkor?

 délkelet   2017.06.22. 10:01          Válasz Mariska néni (215) hsz.-re     Olvasás       216  

A szederlekvár készítésénél nincs véletlenül valami spéci eljárás a magok eltávolítására vagy ilyen még a gondolatomban se forduljon meg?

 Mariska néni   2017.06.22. 09:55          Válasz délkelet (198) hsz.-re     Olvasás       215  

Én pl. meggyből főztem 10 üveggel, és a szederből készül folyamatosan, ahogy érik.

 Alibá   2017.06.22. 05:56          Válasz baby-lon (211) hsz.-re     Olvasás       214  

Mi többségében Sweet Red-ből főzzük, de kerül bele valamennyi Pink Cot is.

 Vebber   2017.06.21. 23:26          Válasz baby-lon (211) hsz.-re     Olvasás       213  

Ezt sem érte fagykár?

 délkelet   2017.06.21. 23:17          Válasz baby-lon (211) hsz.-re     Olvasás       212  

Én egyelőre eszem a külföldieket, annyira jóízűek ... majd ha sok lesz belőlük, akkor lehet lekvár is, de most még Ceglédi Piroskából készül. Viszont jövőre Magic cotból mindenképpen, ha a természet is úgy akarja, mert szerintem kiváló alapanyagot ad.

 baby-lon   2017.06.21. 22:56          Válasz délkelet (210) hsz.-re     Olvasás       211  

Rubista lekvár.

 délkelet   2017.06.21. 22:55          Válasz baby-lon (209) hsz.-re     Olvasás       210  

Na jóóóóó ... többször is akartam írni, de mindig elmaradt ... ez a nyavalyás Alzheimer-kórom tehet róla :angry-banghead:
Milyen fajtából készült?

 baby-lon   2017.06.21. 22:51          Válasz Alibá (207) hsz.-re     Olvasás       209  

Ez is az.... :dejo:

 délkelet   2017.06.21. 22:16          Válasz Alibá (207) hsz.-re     Olvasás       208  

Valamiért egy vicc jutott eszembe:
"Nagyapa mesél a 10-15 év körüli unokáknak.
- Tudjátok, mikor vadásztam, lőttem egy szép nagy szarvasbikát. Nem tudtam elhozni, gondoltam levágom a combjait. Az egyik combját feltettem az egyik vállamra, a másikat a másik vállamra.
Közben csengettek, jött a postás, aláírt, fizetett majd visszajött.
- Hol tartottunk?
- Hát ott,hogy két szép comb volt a válladon.
- Ja igen, és akkor csak nyaltam, nyaltam..." :oops:

 Alibá   2017.06.21. 22:07          Válasz baby-lon (206) hsz.-re     Olvasás       207  

Mi kajszi lekvárt főznk holnap, az alapanyag már a vederben van. Imádom a lábost kinyalni! :P

 baby-lon   2017.06.21. 21:57          Válasz Vebber (204) hsz.-re     Olvasás       206  

Nem, egyfajta gyümölcs.

 délkelet   2017.06.21. 21:48          Válasz délkelet (201) hsz.-re     Olvasás       205  

Mielőtt félreértenéd a bohóckodásomat ... szabad a gazda ... :)

 Vebber   2017.06.21. 21:46          Válasz baby-lon (202) hsz.-re     Olvasás       204  

Eszembe jutott. Ti rebarbarával rakjátok. Akkor rebarbarás eper lekvár.

 délkelet   2017.06.21. 21:42          Válasz Vebber (200) hsz.-re     Olvasás       203  

Bravó :thumbup:

 baby-lon   2017.06.21. 21:40          Válasz Vebber (200) hsz.-re     Olvasás       202  

Nos, nem az. :oops:

 délkelet   2017.06.21. 21:39          Válasz baby-lon (199) hsz.-re     Olvasás       201  

Ugye-ugye ... én legalább tudok jól kérdezni, de te meg még válaszolni sem tudsz :nahat:

 Vebber   2017.06.21. 21:34          Válasz délkelet (198) hsz.-re     Olvasás       200  

Mi május vége, június eleje között, már eltettünk 30 kiló szamócából készült lekvárt. Minden évben azzal indul a szezon. A képeken is az van szerintem.

 baby-lon   2017.06.21. 21:33          Válasz délkelet (198) hsz.-re     Olvasás       199  

Nna, ez a jó kérdés ;)

 délkelet   2017.06.21. 21:12          Válasz baby-lon (197) hsz.-re     Olvasás       198  

Hát akkor miből lehet ekkora mennyiségű lekvárt készíteni ilyenkor júniusban???

 baby-lon   2017.06.21. 21:07          Válasz délkelet (196) hsz.-re     Olvasás       197  

Nem. :nahat:

 délkelet   2017.06.21. 20:35          Válasz baby-lon (195) hsz.-re     Olvasás       196  

Som talán? ...

 baby-lon   2017.06.21. 20:20          Válasz délkelet (194) hsz.-re     Olvasás       195  

Nemnem... :wave:

 délkelet   2017.06.21. 20:19          Válasz baby-lon (191) hsz.-re     Olvasás       194  

Galagonya...

 baby-lon   2017.06.21. 20:08          Válasz edit (192) hsz.-re     Olvasás       193  

Neeem :super:

 edit   2017.06.21. 19:55           192  

Cseresznye.

 baby-lon   2017.06.21. 19:43           191  

Találós kérdés: milyen lekvárt főztünk?

7135
Megosztás készítés


7133
Megosztás készítés

 gergerg   2017.06.19. 19:23          Válasz Alibá (188) hsz.-re     Olvasás       190  

Ez igen! Ez a tányér azokat a boldog békeidőket idézi bennem amikor nagyon sokat voltam itthon, és szinte minden volt a kertben egy változatos ebédhez.

 CAMROM   2017.06.19. 19:03           189  

Mi hurkával, kolbásszal, krumplival szoktuk egy tepsiben csak kicsit vastagabb karikákra vágom mint a krumplit. Nagyon finom így zsírban sütve.
Sütöttünk már belőle chipset is olajsütőben az is finom s a só frankón kihozza a gesztenyés sütőtökös ízeket.