tgwh   2017.10.16. 19:12          Válasz edit (13) hsz.-re     Olvasás       14  

Majd elkezdem belőni a környező lelőhelyeket az erdőkben. Egy-két gyorsan növő ehető bokrot már kinéztünk, csak hát hová tegyem a csemetétek? :D

 edit   2017.10.16. 12:22          Válasz tgwh (12) hsz.-re     Olvasás       13  

Én se itthon szedem jó részét, bár a házunkkal szemben jórészt préri van. Műveletlen, max kaszalt, akácosokkal tarkított parcellák. Itt gombázni, bodzát, csalánt szedni azért szoktam. A többit Erdélyben. Évente pár alkalommal megyünk, nyáron 2 hétre, máskor pár napra.

 tgwh   2017.10.15. 20:59          Válasz edit (11) hsz.-re     Olvasás       12  

Én nem is tudom hirtelen hol keressem, mindenhol szántóföld van, ott meg permeteznek. Pedig jó lenne egyet sétálni, és összeszedni mindent.
Pedig el kéne kezdenem.

 edit   2017.10.15. 20:02          Válasz tgwh (10) hsz.-re     Olvasás       11  

Hát ez alap. Gyűjtök cickafarkat, orbáncfüvet, kakukkfüvet, szurokfüvet, meg ami szembejön és ismerem. Gombát. Csipkebogyót, kökényt, bodzát. Ez utóbbiból én csak virágot. Erdei málnát, szedret, áfonyát. Mogyorót, ha éppen akkor érik amikor ott járok. Hirtelen csak ennyi jut eszembe.

 tgwh   2017.10.15. 19:12           10  

 Imre   2016.12.01. 17:14           9  

Én a vadkörtét szedem le és nagyon finom vadkörte pálinka készül belőle. Csak sajnos kevés. Idén valami hülye ritkította az erdőnek azt a részét és kivágta a körtefákat.

 tgwh   2016.12.01. 17:13          Válasz Mr Eggs (7) hsz.-re     Olvasás       8  

Megnyílt a sütő-főző-tartósító részleg, én személy szerint kíváncsi lennék ezekre az almás dolgokra :D
http://terra-kert.hu/viewforum.php?f=220
Szerencsétek van, errefelé sok minden ehető nem nő vadon.

 Mr Eggs   2016.12.01. 15:35           7  

Mi is szoktunk ezt azt gyűjteni. Főleg szedret mert rengeteg van és lekvárt főzünk belőle.
Almából meg szószt vagy lekvárt. Ezeket senki de senki nem gyűjti be ott rohad el a fa alatt vagy a bokron.
Plusz minden évben kipróbálunk valami új ehető vadnővényt.
Ja meg gombászunk ha éppen úgy alakul.

 kedvescimbor   2016.11.29. 20:39          Válasz tgwh (0) hsz.-re     Olvasás       6  

" annyira kevésbé áll messze"


CREDO

 beetee   2014.09.24. 08:12           5  

Adok két linket gomba-gasztronómia témában:
http://kozosgomba.blogspot.hu/
http://habolondneszeddle.blogspot.hu/

Az egyikbe részt is vettem, a másik meg egy kedves ismerősömé.
Úgyhogy ez reklám volt... :)))

 edit   2014.09.19. 16:22           4  

Nálunk itt most elég szárazság volt mielőtt elutaztam, gombát már rég nem láttam. De Németországban valami hihetetlen gombabőség van, kaszálni lehetne, és senki sem szedi. Bár a férjem látott egy családot kosárral az erdőbe menni, úgyhogy lehet, hogy mégis.
Úgyhogy a kirándulások mellékeseként gombát is szedtünk. Találtam vargányát, csodás kemény fejeket, mint a nagykönyvben, semmi kukac! Rögtön tepsibe került, elfért a csirkecombok mellett.
Volt rengeteg barna tinóru, ezekből a fiatalok-kukacmentesek szárított gombaként végezték. Volt rizike, igaz csak lucfenyvesi, ez nagyon kukacos volt, csak egy üvegnyi savanyított gomba lett belőle, a többi komposzt. És voltak őzlábak is, de abból nem lett semmi. És persze volt sok-sok másféle gomba is.

Egyébként ott van áfonya is, de nem szedik, nem szednek semmi vadnövényt mert félnek valami rókaféregtől ami az agyba megy. Én itt még nem hallottam ilyesmit.

 tgwh   2014.09.17. 20:52           3  

 tgwh   2014.09.07. 20:18           2  

GombÁSZ, második rész:
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/_gombasz_nyugat
Jók a receptek is :D

 edit   2014.09.02. 13:03          Válasz tgwh (0) hsz.-re     Olvasás       1  

Én szoktam vadnövényeket gyűjteni :)
Gombát. Itthon is és Erdélyben is. Ott több sikerrel... Amit nem használok fel rögtön, azt aszalom, esetleg befőzöm vagy savanyítom.
Erdei málna - málnalekvár
Galagonya - galagonyalekvár (ez még csak terv) vagy szárított galagonya
Kökény - lekvár vagy szárított kökény
Csipkebogyó - lekvár vagy szárított
Bodzavirág - szárítva vagy italnak
Kakukkfű - fűszernek vagy teának. Nálam nem marad meg a kertben, marad a vad
Szurokfű - fűszer
Cickafark - tea
Csalán - tea
Orbáncfű - tea
Vadsóska - sóskamártás töltikéhez
Áfonya - levelestől teának, a gyümölcs lekvárnak. De ezt inkább csak csemegézni szedem magam, szaporátlan, a nagy tömeget veszem.
Mogyoró

Most hirtelen ennyi jut eszembe.

 tgwh   2014.08.31. 19:39           0  

Ahhogy hozzátartozik a kertészkedéshez a megtermett javak felhasználása, annyira kevésbé áll messze a vadnövények gyűjtése.
Gombát otthon is termeszthetünk, néhol saját magától is megterem.
Íme egy gombász blog, gondoltam megosztom, recepteket is közölni fog a szerző. Remélem gyakran fog írni! :D
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/gombasz