Jani71   2017.12.14. 07:40          Válasz csarli1 (1521) hsz.-re     Olvasás       1522  

Nálam jól működik a Wavit a barna homokon. Néha ugyan öntözgettem, de nem vittem túlzásba.
Úgy érzem, öntözetlen körülmények között is érdemes a telepítésre. Jól nyomja a szilvát, nagyon szép hajtásokat produkálnak.
Wavit/kajszi kombóról nincs tapasztalatom.
Jó egészséget és sok sikert az új telepítéshez! :thumbup:

 csarli1   2017.12.14. 07:29          Válasz atifoci2 (1520) hsz.-re     Olvasás       1521  

Ma szórjak el a 1500 mázsa csirke trágyát, holnap elkezdem szántani 65-70 cm mélyen. Vettem 1800 db Penyigei szilvafát, megrendeltem 3600 db kajszi szemet, tavaszi szemzésre, fánként 2 db, ha minden oké, akkor legalább egy jó lesz, ha nem még mindig ott a szilva. Alma helyén már kajszi van Waviton, igaz valaki azt mondta, hogy a wavit nem jó, de nálam 1,5-2 métert hajtott első évbe, úgy ,hogy nem locsoltam, mert nem készült el az öntöző rendszer, csak augusztus elejére.

 atifoci2   2017.12.13. 20:41          Válasz csarli1 (1519) hsz.-re     Olvasás       1520  

És akkor mit termesztesz a jövőben ??

 csarli1   2017.12.13. 10:43           1519  

körte1.jpg
------------------------
Megtekintve 12825 alkalommal.

körte.jpg
------------------------
Megtekintve 12825 alkalommal.


3 ha körte tájkép stihlezés után. Munkába a BNU-195-ös nyesedék zúzó.
Én befejeztem a körte és az alma termesztést.

 délkelet   2017.11.15. 18:52          Válasz atifoci2 (1515) hsz.-re     Olvasás       1518  

"Az előbbit egyáltalán nem szeretjük / az após kedvence .../ folyamatos az átoltása" - ilyet olvasva hajlamos vagyok mindenféle igazságtalan és rosszindulatú következtetés levonására... :D

 Szeri   2017.11.15. 18:36          Válasz atifoci2 (1515) hsz.-re     Olvasás       1517  

Ati, elég jól körülírtad az általam (is) fontosnak vélt szempontokat alma témában... :)
Egy kérdés, fajtákra vetítve mit jelent ez Nálad pontosan?

 atifoci2   2017.11.15. 16:23          Válasz kacigobár (1512) hsz.-re     Olvasás       1516  

Hasonlót már én is követtem el...ráadásul olyan fával , amiből csak 1 volt... :nahat:

 atifoci2   2017.11.15. 16:22          Válasz kacigobár (1508) hsz.-re     Olvasás       1515  

A Mutsu nagyon hajlamos a keserűfoltosságra ...a Jonagolddal együtt...:) vagy :( Az előbbit egyáltalán nem szeretjük / az após kedvence .../ folyamatos az átoltása.A Jonagolddal az is gond , hogy a keménysége nem tart sokáig, nem az az igazi roppanós , elég hamar kásás-szerű lesz. Ez persze lehet terhelés vagy tápanyag probléma miatt is. Nekem ez a tapasztalatom.Ezért az alap Jonagoldot fokozatosan átoltom , de a klónoknak sincs sok jövőjük. Persze én könnyen beszélek - mondhatnák itt páran - , mert sok fajtát kipróbáltam már ill. még fogok is.
Nálam a kemény , lédús , inkább édesbe hajló , teljesen piros / esetleg bicolor , de nagyrészt piros / fajtáknak lehet jövője...ja és minél kevesebb növényvédelmi probléma.

 kacigobár   2017.11.15. 14:00          Válasz baby-lon (1511) hsz.-re     Olvasás       1514  

Igen, például itt található némi leírás jonagold klónokról: Jonagold klónok

 baby-lon   2017.11.15. 11:02          Válasz kacigobár (1512) hsz.-re     Olvasás       1513  

:angry-banghead: Óh, te szegény...

Jó sztori!!! :lol:

 kacigobár   2017.11.15. 10:52          Válasz kacigobár (1508) hsz.-re     Olvasás       1512  

Elmesélem, hogy hogyan tettem tönkre a mutsus sövényt :(
Hajdan, sok évvel ezelőtt, nagyon todományosan, rengeteget utánaolvasva, telepítettem egy alma sövényt. A támrendszer adott volt, régi beton szőlő-kordonoszlopok, viszonylag erős drótok régről kihúzva, öt oszlopköznyi hely. Három-három kis fát raktam oszlopközönként: mutsu – idared – mutsu. Úgy vettem faiskolából őket, megfelelő rendes törpésítő alanyon, már nem emlékszem hogy milyenen. Mindenesetre szépen sikerült a vázágakat kétfelé V-alakban vízszinteshez képest 30 fokban kinevelni, a szomszéd fácskáét nyugodtan szabad volt nekik keresztezniük, kialakult szépen a sövény, a szemem nagy gyönyörködtetésére. Viszont az évek során valahogy úgy alakult, hogy főleg az idared hozott rendesebben termést, a mutsu rendszerint nem teremte agyon magát (pedig nem a triploidsága volt a probléma, mert még sok más féle-fajta almafánk van ugyanott, közvetlen közelben, tehát a megporzással nem lehetett gond). Mindenesetre arra is rájöttünk lassacskán, hogy az idaredet nem is szeretjük, nem fogy nálunk, a mutsu viszont egészen a kedvencünk lett.
Így idén tavasszal érett meg az elhatározás, hogy az idaredet kiirtjuk, a mutsut megtartjuk, ennek megfelelően a megmaradó fáknak is jó sok helyük lesz, biztos jobban is fognak teremni, szóval minden tökéletes lesz. Neki is álltam láncfűrésszel, és közvetlenül a talajszinten szépen kifűrészeltem minden oszlopközben a szélső fákat, hogy csak a középsők maradjanak meg. Mert így lesz nekünk majd sok jó finom mutsu.
Csak hát így pont a mutsut gyilkoltam le, és az idaredek maradtak meg.
Ögyes, szokták mondani :lol:
Na de majd a jövő tavasszal jól át fogom oltani őket mutsuvá. Úgy tervezem, hogy február 10 körül beszerzek mutsu oltóvesszőket, jól elrakom nejlonzacsiban hűtöszekrénybe, és március 31 körül héj alá oltok.
Majd elmesélem, hogy sikerült-e.

 baby-lon   2017.11.15. 10:23          Válasz kacigobár (1510) hsz.-re     Olvasás       1511  

Azt tudnod kell, hogy megszámlálhatatlan klónja van a Jonagoldnak, gyakorlatilag nincs belőle két egyforma, ráadásul a piaci meg sem közelíti a házikertben termettet!

A Packham's-re ugyanez elmondható. A többiről nincs tapasztalatom.

 kacigobár   2017.11.14. 20:27          Válasz baby-lon (1500) hsz.-re     Olvasás       1510  

Én még sohasem kóstoltam jonagoldot. De ezen most fogok változtatni, már itt figyel kettő darab extra szép nagy darab jonagold, amelyekkel majd idővel meg akarok közelebbről ismerkedni. Jelenleg teljesen kemények, kérdezném, hogy hogyan fogom felismerni az érettséget, hogy mikor érkezett el a kóstolás optimális ideje?
Elmesélem még, hogy ugyancsak kóstolási, ismerkedési célra szert tettem egy-egy darab conference, packham's triumph és comice körtére is, mindegyik gyönyörű nagy példány, ezek jelenleg ugyancsak itt figyelnek és várnak a sorukra. Packham's triumph egyébként van nekünk is, csak még nem termő, még gyerek, úgyhogy annak a termésére még éveket kell várnom.

 délkelet   2017.11.14. 20:23          Válasz kacigobár (1508) hsz.-re     Olvasás       1509  

Ugyanez a jelenség nálam is megvan, nem érdemes hosszabb távon tárolni. (Bár én alig eszek almát, inkább csak osztogatom).

 kacigobár   2017.11.14. 20:17          Válasz atifoci2 (1505) hsz.-re     Olvasás       1508  

Nagyon szeretjük a mutsut. Tárolni nehezen tudjuk az almát, eddig zárt verandán tároltuk, ahol kb. 10-14 fokos hőmérséklet és viszonylag párás körülmények szoktak lenni. A mutsunál rendszeresen visszatért a következő hibajelenség: a felszíne alatt a gyümölcs nagy részén zöldes-türkizes-kékes színű kis foltocskák jelentek meg, előbb csak kissé, majd egyre feltűnőbben. A gyümölcshúsban ezek ronda barna borsószemnyi kesernyés részecskékké váltak, ami az egész gyümölcsön való nagy elterjedtsége miatt gyakorlatilag az egész almát élvezhetetlenné tette. Ez miezmi? :-)
Egyébként a kérdés akadémikus, mivel a mutsu sövényt teljesen tönkretettem (talán egyszer majd elmesélem, hogy hogyan), így mostanában nem terem nekünk mutsu. De ezen változtatni fogok megint, egy kis mutsu fánk már van, MM106-on, de még gyerek, nem termő, kell neki még kb két év, mire gyümölcsöt fog mutatni.

 délkelet   2017.11.14. 19:34           1507  

A Granny Smith és a Mutsu közötti különbséget több dolog is el tudja dönteni szerintem:
- kóstolás (előbbi savanykás, utóbbi édeskés)
- a Grannyt szokás ilyen tájban szüretelni
- tárolva a Mutsu besárgul
- hosszabb tárolás után a Granny gusztustalanul zsírosodik
Egyébként én is osztom az előttem írók véleményét.

 silvanus   2017.11.14. 18:54          Válasz CAMROM (1503) hsz.-re     Olvasás       1506  

Ez inkább Granny Smith-nek tűnik.

 atifoci2   2017.11.13. 20:31          Válasz Jana11 (1502) hsz.-re     Olvasás       1505  

Korábban nekem is az egyik kedvencem volt...mára elkezdtem kiszeretni belőle...ezzel nem azt akarom mondani , hogy rossz fajta / de vannak hibái.../

 atifoci2   2017.11.13. 20:29          Válasz CAMROM (1503) hsz.-re     Olvasás       1504  

Hát nekem kicsit gyanús ez Mutsunak.Annak ugyanis nem látszanak ennyire a lenticellái /sőt sztem semennyire se / és inkább hengeres ...és nem ennyire méregzöld. Ez inkább a Granny Smithre hasonlít...persze tévedhetek is...

 CAMROM   2017.11.13. 19:01           1503  

7549
Megosztás készítés

Kedvencem ez a Mutsu így november közepén egyenesen a fáról.

 Jana11   2017.11.13. 16:13          Válasz baby-lon (1500) hsz.-re     Olvasás       1502  

Finom is az a Jonagold, több alfajtája van már forgalomban, eltérő színezéssel, mérettel, ízzel. Egy biztos, hogy mindkét szülő külön- külön is
Jonatán, Golden- nagyon finomak. Hát akkor együtt....együk!

 Jana11   2017.11.13. 16:07           1501  

Mr. Eggs, nem számolt be, régen írt, hogy mi lett a visszavágott fácskával, sikerült e megmenteni, a fejlődését beindítani.

 baby-lon   2017.11.11. 20:57          Válasz Jana11 (1438) hsz.-re     Olvasás       1500  

Erre még nem válaszoltam. Finom, jó állagú alma, de továbbra is a Jonagold áll nálam az első helyen.

 baby-lon   2017.11.06. 13:27           1499  

Hátha valaki még nem látta, jó kis olvasni való:

Ellenálló fajták

 kaalyzo   2017.11.04. 16:58           1498  

A Mezőturi birs érdekelne. Jelenleg tudnék vásárolni csemetét. Viszont amit a szombathelyi piacon ilyen gyümölcsnek ajánlottak az nagyon kisméretű volt (kb. mint egy kisebb alma). Akinek van, megosztaná a tapasztalatát: méret, növekedés, növényvédelem érdekelne elsősorban.

 Totya   2017.11.04. 16:18          Válasz baby-lon (1492) hsz.-re     Olvasás       1497  

Ha lesz egy kis időd, gondolj rám :wave: :pias:

 baby-lon   2017.11.03. 22:08          Válasz Szeri (1495) hsz.-re     Olvasás       1496  

Á, én nem csinálok ilyet... ;)

 Szeri   2017.11.03. 21:35          Válasz baby-lon (1492) hsz.-re     Olvasás       1495  

Ha terveznéd esetleg ismét fényképezni/szkennelni a cikket,
egy érdeklődő már biztosan lenne... ;)

 atifoci2   2017.11.03. 18:00          Válasz baby-lon (1492) hsz.-re     Olvasás       1494  

Óö...mi megint nem kaptunk....

 baby-lon   2017.11.03. 17:32           1492  

Kétoldalas cikk van a K&SZ-ben a rezisztens almafajtákról.

 Alibá   2017.11.02. 20:56          Válasz gergerg (1489) hsz.-re     Olvasás       1491  

Nem hiszed el! Éppen ma nondta a feleségem ugyanezt, úgyhogy már el is dölt a kérdés. :mrgreen:

 gergerg   2017.11.02. 20:30          Válasz dula (1487) hsz.-re     Olvasás       1490  

Szerintem körtéből azért van több "vadon", mert az mind vadkörtén van, míg az almáknál már viszonylag sok gyengébb növekedést adó alany létezett korábban is. A szárazságtűrés pedig gondolom talajfüggő is.

 gergerg   2017.11.02. 20:27           1489  

Alibá!

Olvasom hogy sövényre adja a fejét. Nyugodtan lehet 3 emelet, úgy sem magas, nem árnyékol.
És talán jobban leköti a fát mint a 2 emelet.

 humbuk   2017.11.02. 19:20          Válasz kacigobár (1486) hsz.-re     Olvasás       1488  

Van egy ágaprítom, amit csak gyümölcsre használok. A pépet pedig víztömlős préssel préselem. Aytán egy 70 literes edényben pasztőtizálok és BIB tasakokba töltöm.
Szőlő préssel is lehet, csak macerásabb és sok lé bent marad. Kell valami szűrő a kosárba ( és vászonzsákot használtam korábban, de valami műszálas jobb lenne, mert könyebb tiszítani )
Ha van min.100 kg gyümölcsöd, akkor érdemes keresni olyat, aki ezzel foglalkozik. Jófogáson szoktak hirdetni.
Nagyjából 800 ft-ra fog kijönni egy 5 literes tasak. Eláll 8-10 hónapig.

 dula   2017.11.02. 12:40          Válasz délkelet (1485) hsz.-re     Olvasás       1487  

A telkünk környékén nagy körtefák vannak szép számmal és nem öntözik nem gondozzák őket akár csak a kevesebb almát és a körték mindig több termést adnak. megbízhatóbban teremnek.
Persze jobbára nyár végén ,kora ősszel érő fajták.

 kacigobár   2017.11.01. 18:05          Válasz humbuk (1480) hsz.-re     Olvasás       1486  

Kérlek, taníts ki kipréselés-ügyben. Nekünk gyümölccsentrifugánk van, ez kábé az első négy-öt- max hat kis almából tényleg a levet hozza elő, majd ekkorra máris eléggé eltömődik a forgó szitája, és onnantól kezdve sűrű gusztustalan kásamasszát produkál. A végén kvázi almapürém van, nem pedig almalém. Te mivel és hogyan préselsz?

 délkelet   2017.10.31. 22:52          Válasz dula (1483) hsz.-re     Olvasás       1485  

Wikiből idézve:
"A gyümölcsfajok közül talán az egyik leginkább víz- és hőigényes a körte, és alkalmazkodóképessége is kicsi. Nagyon fontos számára a kiegyenlített páratartalom, 700–800 mm, jó elosztású csapadék."

 dula   2017.10.31. 22:49           1484  

Papköréből a befőtt jó.
Én egy elhagyott udvarban találtam egy fát,ízlett, leoltottam, később még azonosítani is sikerült. Papkörte :-)

 dula   2017.10.31. 22:36          Válasz gergerg (1467) hsz.-re     Olvasás       1483  

Az alma??? Én a körtére tippeltem volna.
Abból vannak a környéken nagy fák meg elég sok magon,suháng meg csemete is nő sokfelé-tüskések, mint a fene-, de almából kevesebb van.
Akkor ültessek bátran almát?

 délkelet   2017.10.31. 22:31          Válasz gergerg (1481) hsz.-re     Olvasás       1482  

Minden szentnek maga felé hajlik a keze :D Várok még az átoltásával ...

 gergerg   2017.10.31. 22:23          Válasz humbuk (1478) hsz.-re     Olvasás       1481  

 humbuk   2017.10.31. 22:22          Válasz délkelet (1479) hsz.-re     Olvasás       1480  

méltán :-)
én telekkel vettem. Akkor akácok elnőtték, már alig élt. Elég jól helyrejött, meghagyom. Sokat és egészségeset terem. Nagyját almalével kipréselem, valamennyit hagyok enni. Nekem ilyenkorra már diel és packhams is leérett,.

 délkelet   2017.10.31. 22:15          Válasz humbuk (1478) hsz.-re     Olvasás       1479  

"Gazdaságunkban közel 1 fa található ebből a fajtából." - népszerű! :D

 humbuk   2017.10.31. 22:11          Válasz délkelet (1476) hsz.-re     Olvasás       1478  

Enyém így néz ki:
http://www.almatermelo.hu/fajtak/korte/default.html
Szedéskor zöld. Errefelé mutattak papkörtét, ami formára ugyanez, csak sárgább. Annak cukra nincs, enyhe íze van.

 baby-lon   2017.10.31. 22:07          Válasz gergerg (1465) hsz.-re     Olvasás       1477  

 délkelet   2017.10.31. 22:04          Válasz gergerg (1475) hsz.-re     Olvasás       1476  

De tőled kaptam!! Egyébként nem mindig (mindegyiken) van rajta csík, a leírások szerint.

 gergerg   2017.10.31. 22:01          Válasz délkelet (1474) hsz.-re     Olvasás       1475  

Most néztem pap körte képeket. Az enyém nem olyan. Jóval zömökebb.

 délkelet   2017.10.31. 22:00          Válasz gergerg (1473) hsz.-re     Olvasás       1474  

Szerintem igen. 99,9... gondolom :D

 gergerg   2017.10.31. 21:55          Válasz délkelet (1471) hsz.-re     Olvasás       1473  

Karácsonyig simán. Jó íze van, ilyenkor még kemény. CSak ezen a fajtán lehet csík?

 humbuk   2017.10.31. 21:54           1472  

Nem tudom enyém papkörte-e, csak tippelem. Zöld, csík van rajta, október elején szedem. Igénytelen fajta. Nálam minden évben szép méretes, íze nincs, cukra van. Kamrában, alma fölött most érett be.
lefotóztam, de nem tudom beszúrni.