Vizerg, a kórokozók nem válogatnak tevékenységükben aszerint, hogy mi a gazda szándéka, vegyszermentes, bio, vagy
normál növényvédelem. Meg egészséges zöldség vagy gyümölcs.
Röpül egy apró bogárka a szelek szárnyán, és nem nézi, hogy mi, beszúrja az ágat / például a te meggyfádat/ vagy
a gyümölcsöt. A beszúrás mintegy kapu ahhoz, hogy bejussanak a további gombák, /például a monília/ további élősködők, farontók, tetvek.
Ezek ha már bejutottak a fatestbe, immár védett belsőbb környezetben,élősködnek a fa tápanyagai felhasználásával és annak elpusztításával. A növényvédőszerek ezeket a dolgokat lennének hivatottak megakadályozni, megelőzni, és sajnos
sokkal kisebb mértékben gyógyítani.
Nem minden növény egyformán kényes minden gombára, vagy élősködőre, vannak ellenállóbb vagy riasztó hatású/nem szereti a bogárka vagy a gomba az adott növény valamelyik anyagát, mint pl. én a paradicsomos káposztafőzeléket/
vagy vannak védekezésre képes növények. S egy tényező még, ha nem akar valaki vegyi anyagokat permetezni, a környezet és a szerencse. Ez a két utóbbi kisebb volumen százalékkal bír a védelemben.
Összegezve, sok mindent lehet, ha valaki a termelés során nem akar "mérgező" szereket használni, de abban akkor tudomásul kell venni azt is, hogy ha idő előtt kipusztul a fa, esetleg kukacosabb vagy betegesebb a növény/gyümölcs
ahhoz képest, mint amit meg tud vásárolni a "vegyi" növényvédelemben részesítetteknél. A mennyiség hogy mi éri meg termelni, vagy mi nem az teljesen más tészta. Én például normál "vegyis" növényvédelmet használok, de nagyon figyelek arra gyümölcsöknél, zöldségeknél, hogy érés/fogyasztás előtt 2-3 héttel/vagy hosszabb hatóidő szer már ne kerüljön
felhasználásra, lehetőleg fogyasztás előtt ennyi idővel lebomlanak, nagymértékben csökkennek, kiürülnek. Így talán
nem mérgezem magamat, családomat, környezetemet. Szemben egy bizonytalan, vásárolt esetleg "ütős" mérgezett zöldséggel vagy gyümölccsel. Így nekem megéri.