baby-lon   2015.01.15. 09:39          Válasz Lactarius (301) hsz.-re     Olvasás       302  

Hehehe :lol:

 Lactarius   2015.01.15. 09:00          Válasz baby-lon (300) hsz.-re     Olvasás       301  

Csak külön-külön.

 baby-lon   2015.01.15. 08:08           300  

Kinga F1 sárgarépája volt már valakinek?

 baby-lon   2015.01.15. 07:52          Válasz Vebber (298) hsz.-re     Olvasás       299  

A növényre. Ez betegszik meg a leghamarabb, általában lisztharmat kapja el, de ettől még terem tovább. Az igénytelenségét a talajra értettem.

 Vebber   2015.01.14. 21:22          Válasz baby-lon (294) hsz.-re     Olvasás       298  

A Black beauty cukkini esetében a "korán betegszik" a termésre értendő, vagy az egész növényre? Mert egyébként azt írod igénytelen.

 baby-lon   2015.01.14. 21:02          Válasz Alibá (296) hsz.-re     Olvasás       297  

Kecskeméten.

 Alibá   2015.01.14. 20:52          Válasz baby-lon (295) hsz.-re     Olvasás       296  

Hol is van ez a bolt?

 baby-lon   2015.01.14. 19:08           295  

Voltam ma a ZKI-nál, a vetőmag mintaboltban ezt vettem:

Bicosweet.jpg


Újdonság a magyar friss piaci csemegekukorica termesztésben. Új nemesítésű fajta. Szuperédes fajták között is kiemelkedik a szín és ízvilága. A szemek sárga és fehér színben váltakoznak és különböző ízűek. Egyedülálló szín és ízvilágú csemege kukorica fajta. Korai tenyészidejű, ezért szakaszos vetéssel nyári- őszi termesztésre egyaránt alkalmas. Cső hossz kb. 20-22 cm.

Hallottatok már róla?

 baby-lon   2015.01.13. 13:17          Válasz baby-lon (293) hsz.-re     Olvasás       294  

Cukkini:

Black beauty:

Igénytelen, bőtermő, nagy a helyigénye, korán betegszik.

Goldena (Bpi kertimag):

Dekoratív sárga cukkini bőtermő, de nem a legfinomabb, hamar öregszik és betegszik.

Striato de Napoli (ZKI)

Bőtermő, csíkos, helytakarékos, zsenge és közepesen ellenálló

Tondo chiaro (ZKI)

Kerek cukkini, tölthető és finom, de a használhatóságához nagyon sokat kell vetni.

 baby-lon   2015.01.13. 10:14          Válasz baby-lon (292) hsz.-re     Olvasás       293  

Vebbernek:

Padlizsán:

Black Beauty (hagyományos):

Darabos, bőtermő és finom.

Melanzana Viserba:

Hosszúkás, bőtermő és látványos, de állaga, íze nem a legjobb.

Prosperosa:

Nagyméretű, gömbölyű fajta, nagyon jó ízű, bőtermő. Hamar túlérik.

White lady:

Fehér típus, egyebekben pont olyan, mint a BB.

Lila-fehér:

Hasonló a Prosperosához.

Idén próbálok 5 újat.

 baby-lon   2015.01.12. 21:49           292  

Vebbernek:

A cékla a homokos, laza talajt szereti, mint minden gyökérzöldség. A patisszon tápanyagigényes, mint minden kabakos, könnyen kiszárad, vízigényes.

 baby-lon   2015.01.07. 20:55          Válasz Vebber (288) hsz.-re     Olvasás       291  

Mozaik vírusnak ellenálló fajta a Yolanda, nálunk csak nagy tételben kapható tudtommal. A mi kedvencünk a ZKI-s Striato de Napoli, mely nagyon finom, zsenge, bokrosan terem, ezért 60 cm tőtávval vethető, bőtermő. Ez csíkos fajta.

 edit   2015.01.07. 20:49          Válasz Vebber (288) hsz.-re     Olvasás       290  

Nekem volt tavaly Nefertiti, de végül nem tudom, hogy lett-e belőle valami. Annyiszor kellett újravetni a csigák miatt, hogy végül elvesztettem a fonalat. Black Beauty-t mindig ültetek, viszonylag jól terem. A cukkini elég kényes, nálam előfordult olyan tő, amin egy darab sem termett. Csak kinlódik, kiskorában elrohad a termés. Állítólag vannak vírusmentes fajták. Nekem ahhoz a pár tőhöz nem kell, jó ami kapható, legfeljebb újraültetem, hamar termőre fordul.

 baby-lon   2015.01.07. 20:46          Válasz Laca9876 (287) hsz.-re     Olvasás       289  

Szia!

Jelentősen romolhat az eltarthatósága túlzott tápanyag-bevitel esetén is. Trágya, vagy műtrágya például.

 Vebber   2015.01.07. 17:25           288  

Nefertiti, Black Beauty cukkiniket ismeritek? Főleg az első érdekelne, mert arról semmit nem találtam.
Cukkini válastásnál mire kell figyelni? Vírus támadja?

Javasoljatok, melyik a cukkinik favoritja.

 tgwh   2015.01.06. 20:20          Válasz gergerg (285) hsz.-re     Olvasás       286  

Na látod nekem a pince kilőve, ott a tüzifa :D marad a verem vagy a nyárikonyha...

 gergerg   2015.01.06. 20:15          Válasz tgwh (284) hsz.-re     Olvasás       285  

Szerintem a nem megfelelő páratartalom. Nekem a pincében van a kazán, száraz, és viszonylag meleg a pincém. 12-13 fok.

 tgwh   2015.01.06. 20:13          Válasz gergerg (283) hsz.-re     Olvasás       284  

Na jó de miért jártál így? Mindkét helyen jó, igaz egy kicsi mindig megrohad, vagy elfonnyad. Mi ennek az oka? Nagy esők után szeded ki, akkor jön elő, vagy mi, a páratartalom?

 gergerg   2015.01.06. 20:08          Válasz Laca9876 (282) hsz.-re     Olvasás       283  

Pucold meg, karikázd fel, és irány a fagyasztó.
Ha van vízóra aknád, 3 db-ot tegyél oda, kisérletnek. Sokaknak az válik be. Anyósom anyja egyesével betekeri ujságpapírba, és úgy teszi a pincébe. Ezt is megpróbálhatod 1-2 darabbal. Én is indig így jártam, így nekünk megy a fagyóba. Az biztos, és konyhakész.

 Vebber   2014.12.14. 20:59           281  

Mutattam már paradicsomban kikelt magokat, most nem velem esett meg, de most olvastam:
Tökben kikelt magok

 NyilasMisi   2014.12.01. 19:20          Válasz Mariska néni (279) hsz.-re     Olvasás       280  

Sajnos volt bőven selejt :(
Talán majd a jövő év jobb lesz.

 Mariska néni   2014.12.01. 08:06          Válasz NyilasMisi (278) hsz.-re     Olvasás       279  

Beigazolódott az aggodalmad? Találtál rosszakat a csumázáskor?

 NyilasMisi   2014.11.30. 10:15          Válasz Mariska néni (276) hsz.-re     Olvasás       278  

Idén problémás volt a szárítás az időjárás miatt. Nagyon sok paprika nem is érett be. Tegnap lecsumáztuk a maradékot, most almás ládákban szárad a kályha mellett.

 Mariska néni   2014.11.28. 19:18          Válasz Mariska néni (276) hsz.-re     Olvasás       277  

Még a magról: majd amikor az utolsó adagot daráljuk, akkor fog kiderülni, hogy mennyi "hulladék" mag maradt a doboz alján. Azt meg majd talán nekiadom a szomszéd csirkéinek, hogy szebb tojásuk legyen.

 Mariska néni   2014.11.28. 19:16          Válasz NyilasMisi (275) hsz.-re     Olvasás       276  

Ami spontán benne marad. Én úgy október elején kezdtem aggódni, hogy nem szárad rendesen, mivel akkor még nem volt fűtés a lakásban, az erkélyen pedig már elég párás volt a levegő. Ezért lecsumáztam, és ollóval feldaraboltam. És valóban volt már "csúnyaság" némely csuma körül, amit ki kellett dobni. A felvagdalt paprikát pedig tálcán szárogattam szobalevegőn, néha átforgattam és igen hamar zörgősre száradt. Most már használjuk, mindig csak egy kis üvegnyit darálunk - a többi abrosszal bélelt papírdobozban, vagyis sötét, száraz helyen várakozik.

 NyilasMisi   2014.11.28. 17:56          Válasz Mariska néni (260) hsz.-re     Olvasás       275  

Nagyon jól néz ki, precíz munka. Magot benne hagyod vagy csak ami spontán benne marad?

 Mariska néni   2014.11.21. 13:03          Válasz Mariska néni (273) hsz.-re     Olvasás       274  

Továbbá csináltam egy kísérletet: Átszitáltam rengeteg finom komposztot a tavaszi palántázáshoz, és kint hagytam a jó méter magas kupacot, hogy addig is érjen még. A közepébe bedugdostam batátákat, vagy elfagynak, vagy elrohadnak, vagy ... (Tavaly belekerültek ici-pici liliom hagymácskák, amik tavasszal hatalmas hajtásokkal kerültek elő.)

 Mariska néni   2014.11.21. 12:59          Válasz kisveréb (267) hsz.-re     Olvasás       273  

Én is ugyanezeket követtem el. A kertemből tavasszal spenót-ültetvény lesz. Rengeteget vetettem enni/árnyékolni/mulcsozni, mivel a mustárt idén kihagytam, hogy legyen egy kis szünet a keresztes virágúak miatt.

 baby-lon   2014.11.21. 09:44          Válasz gergerg (266) hsz.-re     Olvasás       272  

Én nem, és nem is tervezem. Jobban szoktak sikerülni a koratavaszi vetések...

 Lactarius   2014.11.21. 09:28           271  

Kikelt a borsóm! Kár, hogy ma reggel -2 volt a talajon, de ez elvileg bírja.

 gergerg   2014.11.20. 17:51          Válasz Vebber (269) hsz.-re     Olvasás       270  

Az nem baj, majd tavaszra megindulnak. A lényeg hogy begyökeresedtek. Ha esős lesz a március, ezt már eheted mire a tavaszit el tudod duggatni.

 Vebber   2014.11.20. 17:47          Válasz gergerg (266) hsz.-re     Olvasás       269  

Hagymát dugdostunk, most először csináltuk ősszel. Nem sokat nőttek, éppen csak, hogy kibújtak a földből, pedig már kb. egy hónapja földbe ill. homokba vannak. Mag is lett vetve -lila-, de azok ki sem bújtak.

 gergerg   2014.11.20. 17:31          Válasz kisveréb (267) hsz.-re     Olvasás       268  

Hát... a talaj előkészítéssel én is jól elmaradtam, és tél alá sem sikerült vetnem semmit. Borsót akartam, de nem kaptam. Még ha lenne egy kis időm.....

 edit   2014.11.20. 17:28          Válasz gergerg (266) hsz.-re     Olvasás       267  

Hát persze, spenót, saláta, sok dughagyma zöldhagymának, fokhagyma. A spenótot már le is ették egyszer a csigák, azt kétszer kellett vetni.
Viszont el vagyok maradva az ásással, még sok felásatlan hely van.

 gergerg   2014.11.20. 17:25          Válasz baby-lon (265) hsz.-re     Olvasás       266  

Vetett-e valaki valamit tél alá?

 baby-lon   2014.11.14. 19:22           265  

Téli lila brokkoli:

20141114_132847.jpg

 baby-lon   2014.11.14. 19:21           264  

Az összeállítás címe: november színei

20141114_132836.jpg


20141114_132906.jpg


20141114_132940.jpg

 gergerg   2014.11.04. 07:21          Válasz Tintus (262) hsz.-re     Olvasás       263  

Nekünk ott szokott lenni, de eddig még nem emlékszem hogy gond lett volna vele. Már évek óta nem csinálunk őrölt paprikát. A levesbe csipkedős van kiakasztva. Viszont óvatosabb vagyok ha már ezt javaslom, mert lehetnek mások a helyi adottságok.

 Tintus   2014.11.03. 22:46          Válasz gergerg (259) hsz.-re     Olvasás       262  

A fűszerpaprikához: A felfűzöttből néhány romlott lett ezeket a muslincák megtámadták. Ezért én a végeket levagdostam aztán összevágtam ollóval 1 centis karikákra és 50-60 fokra picit kitámasztott sütőajtó mellett légkeveréssel szárítom. Egyszerre 2 tepsit tudok betenni és szerintem kb.4 óra vagy több kell a zörgősre szárításhoz. Ha tovább hagyom a ragalja alatt a párás-ködös levegő tovább rongálta volna nem?.

 baby-lon   2014.11.03. 19:39          Válasz Mariska néni (257) hsz.-re     Olvasás       261  

Valóban, ezeket kifelejtettem..

 Mariska néni   2014.11.03. 18:54          Válasz gergerg (259) hsz.-re     Olvasás       260  

S5020005.JPG
Nálam nehezen száradt, ezért így összevagdostam és sütő nélkül is napok alatt zörgős lett. Már egy része le van darálva (életem első fűszerpaprikája).

 gergerg   2014.11.03. 18:29          Válasz Tintus (252) hsz.-re     Olvasás       259  

Nem tudom aktuális-e még, de mi nem szoktunk semmi különlegeset vele, tető alatt kint lóg, nem szokott semmi baja lenni. Karácsony tájékán szoktuk sütőben nagyon alacsony hőmérsékleten megszárítani, majd húsdaráló, és utána őrlés. Ha félsz a sütőtől, próbáld ki kisebb mennyiséggel, vagy csimázd ki, és úgy lógasd fel a radiátor fölé. Pár nap alatt tuti kiszárad.

 Mariska néni   2014.11.02. 11:14          Válasz Mariska néni (257) hsz.-re     Olvasás       258  

Na látom, a zellert Te is írtad, bocs - mentségemre szóljon, hogy nagyon szeretem:)

 Mariska néni   2014.11.02. 10:32          Válasz baby-lon (254) hsz.-re     Olvasás       257  

Kertből: tarlórépa (kerekrépa)
Tárolóból: sárga- és fehérrépa, lila és fehér káposzta, kelkáposzta, zeller, batáta

 CAMROM   2014.11.01. 20:44          Válasz Tintus (252) hsz.-re     Olvasás       256  

Helló,
Csont száraznak kell lennie ahhoz, hogy tudd darálni. Jó a sütő is alacsony hőfokon pl. légkeveréssel, de vigyázz ha megég keserű lesz.
( Bocs a duplázásért)

 CAMROM   2014.11.01. 20:43          Válasz Tintus (252) hsz.-re     Olvasás       255  

Helló,
Csont száraznak kell lennie ahhoz, hogy tudd darálni. Jó a sütő is alacsony hőfokon pl. légkeveréssel, de vigyázz ha megég keserű lesz.

 baby-lon   2014.11.01. 20:09           254  

Sziasztok!

Szeretnék télvíz idején több friss és nyers zöldséget enni, ajánljatok nekem télen ehető zöldségeket!

Amiket eddig próbáltam:

Frissen kertből: Kelbimbó, Leveles kel, Téli brokkoli, Saláta, Hagyma.

Tárolóból: Cékla, Retek, Zeller, Karalábé, Burgonya, Sütőtök.

Ötletek?

 Tintus   2014.10.29. 01:23          Válasz Rhéman (246) hsz.-re     Olvasás       253  

Ezek ennivaló sütőtökök?? Ha igen mi a fajtája, finom-e s ha igen kaphatok-e belőle magot?

 Tintus   2014.10.29. 01:20           252  

Fontos dologba kellene segítség.

A felfűzött fűszerpaprikákról lenne szó. Mit kell még csinálni vele? Félig megfonnyadt állapotban vannak de már nincs napsütés tovább lógva nemigen tudnak már száradni. Mi a teendő?

Valahol olvastam, hogy tegyem a sütőbe szárítsam ki ott. Igen de milyen hőfokon és mennyi ideig? Teljesen zörgő szárazra kell, hogy darálható legyen?

Ki hogyan csinálja? :wave:

 tgwh   2014.10.26. 19:02          Válasz CAMROM (249) hsz.-re     Olvasás       251  

Hogy pontosan mi a baj terratorium kinézettel, azt akár képekkel együtt ide írd kérlek:
viewtopic.php?f=19&t=52