Nemrég hozott a Dénes egy kübli Jaburlait. Kicsit nehéz volt összehozni a Bigarróval, mert az nálam leérett a múlt héten, nagy keservesen tudtam összeszedni néhány kilót a kóstoláshoz. Azt mondja, ahogy elérte az érettségi állapotot az övé is moníliásodik. Egy szem gyümölcsből nem lehet korrekt véleményt mondani, mert lehet az egy szem árnyékban termett, vagy ellenkezőleg. Kb fél kilót megettem a két fajtából. A bigarró az én megítélésem szerint kicsit jobb. Nagyságra a Jaburlai a nyerő, nagyobb szemű. Bár azt mondja a Dénes azért van, mert kevés termett a fáján. Ha több terem kisebb méretű szokott lenni. Ha ez így van, akkor kb egyforma méretűek lehetnek. Viszont a kapott minta szerint a Jaburlai a méretesebb. ízre a Bigarró a finomabb. Egyrészt keményebb a húsa, másrészt édesebb. Ez úgy jelentkezik, hogy a Jaburlainak az a tulajdonsága, ha nem totál fekete, savanykás az íze. Míg a bigarró ha nem fekete akkor nem annyira édes, de semmiképpen nem savanykás. Ezenkívül moniliára mindkettő érzékeny, tehát valószínű ebben nincs különbség. Nekem a Bigarró ezek alapján szippatikusabb, bár nincs eget verő különbség köztük, lévén hogy egyik se tartozik, a ropogós fajták közé.