atifoci2   2017.12.30. 13:38           0  

ELMÉLKEDÉSEK AZ EDDIGI GYÜMÖLCSTERMESZTŐ TEVÉKENYSÉGEMRŐL ILL. A TERVEIMRŐL A KÖZELJÖVŐBEN. [/b][/color][/size]

7591


Google Earth: szélesség 46 fok 36'3.82É
hosszúság 17 fok 23'46.49 / ha jól írtam le.../

46°36'03.62" É 17°23'46.49" K ...na így jobb talán :)

A Google Earth keresőjébe ha beírjátok, hogy " atifoci birtok ", akkor elméletileg megmutatja hol is ga/rá /zdálkodok :)

Elöljáróban talán annyit, hogy még mindig a kedvenc hobbym a gyümölcsökkel való foglalatoskodás, de az idei év ...és talán az eddigi tevékenységem is...némileg megváltoztatta a gondolkodásomat, az elképzeléseimet. Az elmúlt 20-25 évben sokat tanultam, de sok minden van amit képtelen voltam megtanulni, leginkább a tanító hiánya miatt. Sajnos hiába olvastam el eddig is sok szakkönyvet, rengeteg cikket sok mindent nem tudtam átültetni a gyakorlatba, mert nekem az jobban érthető, amit gyakorlatban bemutatnak nekem ...nem telefonon, nem e-mailben, hanem közvetlenül, élőben.
Így aztán rengeteg hibát követtem el az elmúlt időszakban...de ez most mellékes :)

A „ kisregényhez „ magyarázatként még annyit, hogy a leírtak kizárólag az én véleményemet tükrözik, az én lehetőségeim, tudásom fényében ...csak hogy elkerüljem az olyan hozzászólásokat, hogy ez így vagy úgy jobb lett volna stb.

   Hogy érthető legyek, melyek is ezek a lehetőségek
Hogy érthető legyek, melyek is ezek a lehetőségek
  A terület adott: egy 770 n.öl területű hegy / Somogyban minden olyan területet ahol szőlőt -is- termelnek HEGY-nek hívnak, akkor is, ha tengerszint alatt van :) /...és anyu kertje, amiből egyre többet foglalok el .
  Ez nem fog változni, mert sok értelme nem lenne, nagytermelő nem leszek /anyagi okok miatt /, piacozni sem fogok / ehhez is nagyobb mennyiségű áru kellene, viszont munka mellett ez sem megy...és ugye segítséget sem várhetok sehonnan.Szóval marad hobby és punktum.
  Idő: munka mellett csinálom, a munkaidőm jellemzően 07-16 között van, így kiszámítható, hogy mikor foglalatoskodhatok...hozzátéve, hogy a „ logisztikai központ „ anyunál van, így minden munkálathoz először oda kell kiautózni -biciklizni-gyalogolni .
  ...de mivel ez csak hobby a család rendszeresen keresztbe tesz, mert közülük senkit nem érdekel az ÉN hobbym....ebből következik a...
  Munkaerő: 1 azaz egy fő, vagyis én...tehát ehhez a mennyiséghez kell kalkulálnom minden tevékenységet.
  Kényes téma, a pénz: mivel ez csak az én hobbym /ezt többször kell hangsúlyoznom / így a családi kasszát nem nagyon terhelhetem vele, hiszen /női ésszel mérhető / hasznot nem hoz. Tehát annyit fordíthatok rá amit ki is termelek ./ na jó 1-2 alkalommal kaptam kiutalást...:) pl a damilos kaszához/ . ..ez viszont komoly beruházásokhoz kevés, főleg hogy eddig a fa, alanyvásárlások vitték el a bevétel nagy részét...ja és a növényvédelem, pedig ez utóbbi azért nem nagyüzemi szintű.
  Idén /2018 / a kajszifagyás és a bogaras őszi-szezon ellenére össze tudtam annyi pénzt vakarni , hogy komolyan foglalkozhatok a vadkerítés felhúzásával.Sajnos ez egy kényszer beruházás, de csak így van értelme folytatni a kertészkedést. A következő lépés a fatuningolás ill. a növényvédelem erősítése lesz...ill. vmilyen formában a - legalább eseti - öntözés megoldása pl. IBC tartály vmilyen utánfutóval kombinálva.
  Ha csak a fákat nézem jelenleg vhol 300-350 fa között van az állományom. Ez elsőnek elég soknak tűnhet, de ebbe beleszámoltam minden korcs, rosszul nevelt fámat is...mindent. / Idén némi határkorrekcióval ill. a mogyorós egy részének kiírtásával nyertem némi helyet, így maradt egy kevés mozgásterem / ....de ebből vmennyit elvisz az új vadsövény. Ha ezek jó területen, jó ellátással, jó kezekben lennének akkor már némi pénzkiegészítést is hozhatnának a konyhára, de a fentieket figyelembe véve eddig örültem ha a saját rezsijüket kitermelték.....na többek között ezért is akarok változtatni az eddigi gyakorlaton, mert az meg nem megy, hogy a bevételt csak a fák kis része hozza, a többi meg csak úgy elvan...igaz nem pénzmániás vagyok, de belátható, hogy ennyi fa termése /normális esetben /sokkal több, mint amennyit a család elfogyaszt...így akár némi hasznom is lehetne belőle.

  A meglévő fáim nagyobb részét már én állítottam elő, ez a tendencia folytatódik a jövőben is.Igaz ha vmi nagyon kedvemre valót találok akkor azért veszek is oltványt, főleg külföldről jöhet szóba, ....bár már nem mindenáron.
  Jellemző szaporítási módjaim: alma, körte oltás /omega /, ritkábban héj alá oltás ill. , chip szemzés /néha tavasszal is / ill. nyáron a hagyományos T-szemzés.Körtét ritkán szemzek a vastag rügyek miatt, viszont az oltás szinte 100 %-ban sikerülni szokott, leghálásabb a szaporítása..Cserkó, meggy: itt a chip vagy szemlapozás vált be .Őszibarack, kajszi: T-szemzés...szinte kizárólag...idén /2018 / tavasszal is próbáltam a T-szemzést és az oltással ellentétben szinte mind sikerült , tehát ez is egy lehetséges alternatíva a jövőre nézve. .Szilvát ha csinálok inkább oltok, mert nem szeretem a szemzését csinálni.
  Elég sok alanyfajta is megfordult már a kezem között, de van pár, amit szívesen kipróbálnék még /pl Montclar, Torinel, Rootpac, Docera, Geneva,Krymsk stb/....de már csak ha üresedés lesz , igazából nem töröm magam értük

  Tápanyag felhasználás:
   szerves trágyához ritkán jutok, kevés az állattenyésztő a környéken, tudnék messzebbről, de a fuvar rettentő sok. Így csak időnként veszek 1-1 kocsival, amit főleg az ültetésekhez használok. Amihez persze még műtrágyát is használok .Idén pl Lubofoska 8-24-24/-9/ -et. Vettem egy zsák Karbamidot is, ezzel a különböző okokból lemaradt fáimat akarom megnoszogatni, de a többiek egy része is kap majd 27-es vagy 34-es nitrogént.
  Igazából csak a birtok felső részét kell tuningolni, mert ott a korábbi tulaj művelése /lejtőnek lefele ...erózió /és bizonyos részeken a tereprendezés miatt vékony 15-20 centis a termőréteg.Idén még rászánom magam és hozatok egy kocsi trágyát , az új ültetés legalább kapjon és az elmaradt fák , de sztem pár évre roló.Marad a műtrágya.
  Talajvizsgálatot nem csináltattam, így megérzésre hagyatkozok :)
  A füvesítsek vagy se ... is dilemmát okoz. Többféle verzió is előfordul, van ahol most számolom fel a füvesítést..
  Mondjuk a kapálógép működtetése olcsóbb, mint a damilos fűnyíróé...A kártevők a füvesítés ellen szólnak ill. a felső részen az is, hogy a kevés vizet is elhasználják.
  Esetleg a zöldtrágyázáson gondolkodok, az amire jön a szárazság már bedolgozásra kerülne a talajba./ ráadásul a kertben bizonyította a talajszerkezet javító hatását is /
  Mivel a környékemen nagyrészt gabona vagy kukorica van, így valszeg, megpróbálkozok a sekélyebben gyökerező fasoroknál a szalmás sortakarással, 2-3 körbálára évente talán futja. Jó lenne a metszési nyesedéket is felhasználni, de egy jó ágaprító egyenlőre nem fér bele a keretbe....s mivel a rózsabogár a korhadékban szaporodik , nem is biztos, hogy jó ötlet lenne ...
   Talán fajonként lenne érdemes végigmenni, mit is akarok változtatni és miért:
Talán fajonként lenne érdemes végigmenni, mit is akarok változtatni és miért:
  Dió, mogyoró, mandula, gesztenye:
   van 2 diófám, mert annak egy tisztességes „hegyen” lennie kell . ..ezt esetleg egy gesztenye is kiválthatná, de az sokkal lassabban nő, meg egyéb baja is van./ többek közt hogy csak léha termést hoz, a környéken nincs másik gesztenye /.Szóval a dió marad/ 2 nagy fa...saját ültetés /, a gesztenye meg amúgy is rossz helyen van -egy őszibarack orsó-sor közepén- szóval jövőre kimegy. Hozzáteszem utálok egészséges fát kivágni, de ez az írás pont arról szól, hogy változtatni akarok, racionálisan...ebbe pedig beletartozik a gesztenyefa kivágása is. Mandula eddig nem volt fix helyen, most egy magoncnak -több éves, de csak megmarad -azért keresek helyet, aztán meglátom mi lesz a sorsa.Birsből 2 éve ültettem kettőt , sajnos egyik nem maradt meg.Idén oltottam egyet az fejlődik , de probléma a tűzelhalás időnkénti megjelenése , ami ezt a fajt nagyon gyorsan ki tudja végezni.
   A mogyoró nagy részét kivágtam, öreg vagyok én már a négykézláb mászkáláshoz pár kiló mogyoróért, amúgy is leginkább csak a vaddisznóknak tettem eddig jót, na azokra meg végképp nincs szükségem . Szóval egy sor marad ugyan belőle, de az a „ hegy” alján, amolyan területhatárolóként az út mellett / ugyan már senki ne kóvályogjon az én földemen a traktorjával ...se /...na meg sok helyet is foglalt, a tavalyi kivágással pl meg tudtam szélesíteni a terület egy részét, ez azt jelenti, hogy több fasort meg tudok hosszabítani.
  Cseresznye, meggy, szilva:
   Ezekkel a legnagyobb problémáim, hogy nagyon macerás a növényvédelmük, macerás a szedésük / hangsúlyozom a munkaerő mennyiségét...1 azaz egy ember, én... /, nincs rá akkora kereslet, mint a többire, termőhely nem megfelelő /szilva a könnyen kiszáradó domboldalamra nem való /. Saját ellátásra igazából 1-1 fa bőven elég lenne, ehhez képest még mindig többszöröse van a kívánatosnál belőlük....de ezen segítek ill. segített a természet is. Cserkóból idén kiment a Germersdorfi, mondjuk ezt sajnálom. Igazából ha ez maradt volna nem lenne szükségem másik cserkóra, kiment a Katalin...alapból jó fajta, de kései, egyszerűen menthetetlen a kukactól, adieu . sajnos a saját szemzésű, idei ültetés Sweetheart pályafutása is rövid volt, kihajtott, majd azzal a lendülettel el is száradt / tavaly így jártam az ajándékba kapott Roket-tel is /.A A Lindámat tavaly majdnem kivasalta egy óriáshernyó, de van rá esély, hogy újra ki tudom nevelni...igaz 10 évet buktam vele...ha végre bekerítem, akkor az évek óta őzeledel Sunburstból is tudok talán fát csinálni, a Rita van a legjobb állapotban...pech hogy értéktelen fajta, megpróbálom majd átoltogatni, jó lesz gyűjtőfának...és van még pár fajta elszórva meggyekben / Carmen, Sándor, Alex ... a többi ment a menő fákkal.../
  Van egy túlkoros MaxMa 14-em , azt elültetem , na arra majd szemzek vmt jövőre, ha megered ill. a tesóm is ad egy szerzett cserkót , még nem tudom mi lesz, ha nem jó max átdolgozom.Mint kiderült Sunburst lett , egy fajtából nem kell 2 fa , így át fogom dolgozni.

  Na a meggyek...
   ahhoz képest, hogy pár éve /jó pár éve... / 20 körül volt belőlük mára leapasztottam 6-ra, de igazából még ez is sok...esetleg még a megmaradt Érdi jubileumnak van esélye távozni, de egyenlőre elég a 2 Érdi bőtermő menesztése is, annak ellenére, hogy igazából az egyik legjobb fajtának tartom, a probléma uaz vele, mint a Katalinnal, és hát ha nincs rá szükség minek foglalja a helyet....így 2 Érdi bő már megy is és a Jubileum is .
   A szilvákban csalódtam a legnagyobbat, a Cacakikatól már korábban megszabadultam, sharkásak voltak, mint az állat, a Rana, gyenge termőképességű is volt és igazából az ízüktől sem voltam elájulva...nos ez utóbbi a németekkel is probléma....ebből következően idén a Haganta biztos, hogy megy, az Elenán még gondolkodom, de esélyes. Marad a Tophit -Toptste kombó /egyenlőre /, a Presenta, a Jofela és pár szilva + hybrid kombi, de ezek is csak az első rossz évükig....nos a Hagantát ősszel kivágattam ...most meg az Elenát

    A hybridektől sem ájultam el eddig, a Flavour Supreme és a Dapple Dandy marad, mert a családi kóstoláson erről pozitív volt a vélemény, a Fekete kajszi és a Biricoccolo színe és a Purpple candy állaga nem elég ahhoz, hogy maradjanak / max 1-2 ág rászemzésként /, van még pár amit nem kóstoltam, majd elválik mi lesz velük....elvált : a Biricoccolot kivágtam , a Purpple Candyt levágom tavasszal a kombifáról , maradnak a többiek.A Cherrykose-nak mindenesetre nem adok bizalmat, pedig még nem termett , átdolgozom olyanra, ami jónak tűnik.Az Angeleno -ból is csak egy ágat hagyok , nagyon kései és ízben se vmi nagy szám.
    Ezekkel együtt egy Empressel továbbra is megpróbálkoznék ill. lehet a Joganta, Hanita, Haroma is kap esélyt , mivel 1-2 fát át akarok dolgozni /kivágás helyett .../a Haroma kivételével szemeztem is belőlük meglevő fákba , remélem lesz sikeres..
   Kajszi:
Kajszi:
   Az idei év itt is több gondolatot vetett fel, legfőképp, hogy minek nekem ennyi fajta ? Azonos érésidőre fölösleges 2-nél több, de időnként még az is sok ....persze néha nehéz ellenállni a kísértésnek , ha itt-ott jelentkezik 1-1 újabb , ígéretesnek látszó fajta.
   Emiatt pl a Wonder Cot -Tomcot -Tsunami trióból az utóbbi már mehet is, mert rosszabb, mint az első kettő.De lesz még szanálás, mehet a Kioto, Barbora, Radka,, Far-ok / a Fabaly kivételével /, Mediabel, Mino, de sok jövője nincs a Big Rednek sem . A Rubistával kapcsolatban bizonytalan vagyok, nagyon szép, biztos ráharapnának az emberek, de hamar puhul, csakúgy, mint a többi matt fajta...így a tavaly szemzettek egy részére rászemeztem, mert talán 6-8 fa ebből sok lenne....viszont rettentően érzékeny a levéllyukacsosodásra , így részlegesen leváltom másik pirosokra / Totem , Fuego /
   Korábban volt olyan tervem, hogy azonos alanyra csinálok 2 sor kajszit, orsóformára alakítva.Ez végül felesben történt meg. Az Ishtara alanyúból sikerült megoldani egy sort, a Weivásból nem, így az vegyes Weiva+Ishtara+ őszibarackmagonc alanyú sor lett. Aztán volt olyan terv is, hogy egy kiválasztott fajtát minden általam begyűjtött alanyra szemezve csinálok egy sort...ez végül elmaradt, ma már hely se lenne rá illetve változott az elképzelés is / ami nálam időnként változik is...:) /
   Jó Weiva és az Ishtara alanynak , csak ritkítani kell rajta erősen... normális években, különben nagyon aprós lesz a termés.
   Esetleg meg kellene próbálni kombialanyok bevetését, mondjuk erős gyökér / pl GF, Barrier, GXN / + törpítő törzs / Weiva, esetleg Ishtara /, talán ez ellensúlyozná az öntözés hiányát némileg.Ez a későbbi évek " játéka" lehet, mert egyenlőre nincs hozzá alanyom .Idén majd próbálkozok , a Rubirát kombinálom másikakkal , előbbiből lesz kb 60-70 magoncom.
   Még nem tudom mi lesz a 2 orsó sorral egyenlőre nagy részét megcsonkolom, aztán meglátom hogy reagálnak jövőre .Az biztos, hogy többségüket átszemzem és kevesebb fajtával számolok a jövőben . A korai időszakban valszeg a Wonder cot, Tomcot, Sweet Red, Orangered, Pinkcot ..és látatlanban bízok a Magic Cotban. a későbbiekből maradhat a Kuresia, a Hargrand, a Priboto, a Lady cot ill. kíváncsi leszek a Shamade / ez már úgy néz ki ki is esik a rostán... /- Frisson duóra, valamint az új piros fedőszínűekre /Totem , Fuego / .Mivel friss fogyasztásra nem nagy mennyiségben keresnek / nálam / esetleg egy lekvár célfajtát majd beújítok, hogy mi lenne az ?? ...nem tudom, de talán magyar fajta lesz....vagy inkább a korai időszakot fejlesztem .

   Bővítés csak kis mértékben, a jelenlegi eladási szisztéma 1- 10 kg közötti tételekkel folyamatos igénybegyűjtés, szedés, terítés, munka mellett macerás /ez igaz a többi gyorsan érő gyümölcsre is /. Bár a hírem lassan de terjed, erre nem lenne érdemes fejlesztést alapozni. Cefreanyagban nem gondolkodok, mert azt csak sokkal olcsóbban lehetne eladni, meg aztán a sok fajta mellett nem is igen jönne össze 1-1 főzésnyi anyag.
   Figyelembe kell vennem továbbá a vevőköröm anyagi helyzetét, az sem túl rózsás.Nem a Rózsadombra, de nem is a Balaton-partra hordom, hanem kis somogyi falvakba, kisnyugdíjasok, színes emberek, közmunkások a vevőim...igazából nem is szólhatok, hogy ők igénylik az én termésemet.
   Az orsó egyébként nem lenne rossz, de szükségszerű lenne némi minimál támrendszer / sajnos a kajszitengely nem tartja meg magát, úgy mint a többi faj / ill. metszésre, ritkításra sokkal jobban odafigyelni / ha már öntözni nem tudok/, csak itt újra felmerül a munkaerő ill. idő probléma....A következtetés: a tavalyi szemzések felét elültetem, a másik felét átszemeztem aztán meglátom mi lesz velük. Ami nem pótlásra megy az nem orsó lesz, hanem kisebb váza / már ha le tudom koppintani Mozo módszerét, az ő ültetvényét élőben is láttam, hát...nagy sóhaj :) /. Vélhetően idén /2018 / szemzek új fajtákat utoljára, elsősorban a korai időszakra fókuszálok .Mivel a faszelekció miatt szabadulnak fel helyek így jut némi hely kajszikra is.

   Növényvédelmi észrevételek:
    a sharka sajnos jelen van, de odafigyelek rá, amíg értékelhető a gyümölcs marad az ilyen fa, ha romlik, fejsze.Nagyobb gond a fapusztulás / gutaütés, fitoplazma, ps.../.Ettől jobban tartok.Nem tudom, hogy alanycserével vagy kombinálásával ki lehetne-e küszöbölni.Mivel őszibarackom még nem pusztult ki emiatt, talán ki kellene próbálni az őszibarackot törzsképzőként, ez persze csak laikus okoskodás, viszont mivel nem árutermelő vagyok bármilyen hülyeséget kipróbálhatok kockázat nélkül .
    A monilia ellen itt virágzáskor tisztességesen kell védekezni, akkor megfogható ill. ahogy az őszinél is a rovarkárokat kell megelőzni és akkor a gyümölcsmonilia is csökkenthető.Nagy probléma a vadak okozta egyre fokozódó kártétel , a kajszi leveleit és friss hajtásait is előszeretettel pusztítják.Más kórokozók kisebb jelentőségűek, nemigen okoztak eddig problémát.
   Némi -szubjektív- fajtaértékelő a kajsziról:
Némi -szubjektív- fajtaértékelő a kajsziról:
  ] Barbora :
   volt ideje meggyőzni, nem sikerült .Magyaros ízű, de termőképesség nulla /persze lehet hogy csak én nem tudtam kezelni, na de a többit tudtam ?? /.Teljes átszemzés a sorsa .
  [walbszov]7613$Orangered :
   egyik legjobban bevált fajtám, szép, bár kemény, de jóízű, bőtermő.Később is marad.
  [walbszov]7647$Hargrand :
   bár nem látványos, de az íze miatt mindenképpen marad.

  7649 Ceglédi bíbor :
   nekem ugyan gyenge ízű, de minden éven korrekten hoz egy jó közepes átlagot, így maradhat .Amúgy küllemre jó és méretes is....viszont sztem sharkás, szóval nem sok ideje van hátra .

  7651 Ceglédi arany :
   jó, mert bőtermő, finom, nem fagyérzékeny.Rossz, mert küllemre nem szép, egyenetlenül érik, a kacsnál még zöldes, a csúcsnál már puha, moniliára érzékeny nagyon...azért odafigyeléssel jó lekvárfajta. Korrekten ritkítva nagy méretű./ ha van ideje vkinek ritkítani.../
  Idén a nagy fának kivágattam a közepét , hogy jobban benapozott legyen.
  7643 Pinkcot :
   a korai időszakban az egyik kedvencem.Bár ízre lehetne talán aromásabb, de nagyon bőtermő, korrekten ritkítva az egyik legnagyobb a koraiak közül .Idén kényszerből ebből főztünk lekvárt ..és sztem jó.

  7627 ál-Flavorcot :
   Biztos nem az, de akként vettem. egy iszonyúan kemény, tecsós fajta...nem tudom mire jó. Az eredeti fáját már átszemeztem teljesen, egy saját oltványt meg majd folyamatosan szemezgetek.

  7643 Kuresia :
   finom, általában elég jó termőképességű, nem betegségérzékeny.

  7643 Big Red :
   nekem csalódás. bár ízre nem rossz, de nem ragaszkodik a fához, nagyon lefolyós, méretben sem az igazi...úgy érzem nincs sok jövője, részlegesen átszemzem.

  7643 Bergeval :
   Ízben nem rossz , magyaros fajta , idén megmutatta az elérhető méretet is , ami szép darabos /igaz kicsi terhelés mellett /.Sajnos a rostosságban visszaüt a Bergeronra , ez sokaknak zavaró lehet ill. lekvárfőzésnél sem egy jó pont.
   [walbszov]7629$Tomcot :
    érésidejében jó fajta és ráadásul mindent poroz.Ha sok van rajta nem árt ritkítani /de ez mindegyik fajtára igaz.../

  7617 Radka :
   nem piacos, nem nagy szám..., teljesen át fogom szemezni.

  7625 Sweet Red:
   érésidejében az egyik kedvencem .

  7643 Robada :
   nem rossz fajta, bár nekem még nemigen volt vele szerencsém / nem fajta hiba /, egyenlőre marad.

  7643 Kioto:
   se hús, se hal...semmi rendkívüli..és semmi nem indokolja, hogy maradjon, folyamatosan átszemezgetem.

  7643 Priboto:
   nagyon finom, kár hogy nem a legjobb helyre ültettem, de rakok máshova is belőle.

  7643 Sylvercot :
   a Pinkcot tesója...nem rossz.

  7603 Jenny Cot :
   érésidejében sztem jobb, mint a Far-ok, finom, bőtermő, marad.

  7605 Lady cot :
   rá kellett jönnöm mikor ehető :)...csak legyen türelme az embernek hozzá.
   Termesztési szempontból nagyon jó fajta, most már maradhat. Van jövője nálam is.

  7643 Farbaly :
   talán az egyetlen használható far, a többi max rész-faként, érdekességként jöhet szóba.

  6558 Farclo, Fardao :
   érdekességek, de 1-1 részfa elég belőlük

  7643 Mediabel :
   nagy csalódás, meg is szabadultam tőle.

  6350 Rubista :
   talán lehetne aromásabb, de bőtermő, nagyon szép...meglátjuk mit szól hozzá a közönség.Kár, hogy hamar puhul...viszont héjastól gondolom szép lekvárt lehet belőle csinálni /eddig nem volt megfelelő mennyiség hozzá, de mindenképpen ki fogjuk próbálni /. Levéllyukacsosodásra nálam nagyon érzékeny .

  7609 Mino :
   nekem csalódás az íze, nem tartóztatom

  7643 Clarina :
   még csak 1-2 szem volt, ebből nem tudom igazán értékelni, de talán jobb mint a tesója /Mino/

  7635 Wonder Cot :
   idén volt rajta először, érésidejébe sztem nagyon jó /bár aromásabb is lehetne -de végül is nem ebből kell lekvárt főzni :) / Mindenképpen van benne perspektíva.

  7615 Perle cot :
   átlagos Cot...elmegy, csak két ág van belőle, annyi maradhat is, végül is nem rossz.

  7631 Tsunami :
   nekem őszintén nem jött be elsőre, csak a Wonder és a Tomcot után van érésidejében, a meglévő fában lévő ág maradhat , a kis oltványt 2019 tavaszán felszedem és odaadom egyik kollégámnak..

  Amelyek még nem termettek
   Frisson, Shamade, Harogem,Betinka, Totem , Fuego
    azokról nincs mit írni...max hogy reménykedek :)
   Őszibarack:
Őszibarack:
   A kajszinál leírt első mondat itt is igaz.Azonos érésidőre elég 2 fajta, ha lehet az egyik fehér legyen.Itt több fa megérett a cserére, a koruk és/vagy az állapotuk miatt....illetve, hogy néhány fajta nem igazán vált be, vagy nem akarok túlzottan foglalkozni velük / nektarinok, /. A sárga húsúak túlsúlyát is jó lenne ellentételezni, de sajnos fehérből nem nemesítenek annyit...Igazából elég jó az érési sorom, ami talán lehetne jobb az a Redhaven előtt érő fehér húsú " szőrösek" . Tehát ha a jövőben rámozdulok újra az elsősorban ezek közül kerülhet ki. Idén 15 jó alanyra szemeztem ősziket csere céljából, ezek fele a korai időszak tuningolását szolgálják, a meglévők közül válogatva / Rich May, Manon, Sugar Time, Spring Lady, Early Fresh /, a korábbi Royalokból is csináltam, ill. a bevált régiekből is / Suncrest, Cresthaven...kiváncsi vagyok ezek mit alkotnak GF677en ill. Barrieren /. Sajnos csak a fele sikerült a szemzéseknek , így viszont ehetőségem van módosítani némileg az elképzeléseimet az idei /2018/ szemzési időszakra :)Az értékesítés talán annyival könnyebb, hogy ősziből sokkal többet megvesznek friss fogyasztásra / sőt elsősorban arra /, de elég hullámzó az igény. Amire a jövőben figyelnem kell / és rá is kényszerülök a szállítás miatt /, hogy keményen kell leszednem és árusítanom. Ezt már többször el is mondtam a vevőimnek, mert érett gyümölcsöt, a vidéki mellékutakon nem lehet szállítani .
   A kimenő ill csökkentett üzemmódba kerülő fajták / a teljesség igénye nélkül / Padana, Michelini, Extreme red, Sweet Lady,, lapos fehér, ...1-2 noname, Fayette, Silver Giant, Caldesi 2000, Extremek, Royalok egy része.
   A koronaforma ...nos az eddig favorizált orsót elkezdtem leváltani katlanra.Alapból jó lenne az orsó , de a famagasság miatt nem tudok minden munkát a földről végezni és a létrázás macerás , ráadásul sztem az árnyékolás is problémát okozott , különösen az erős növekedésű fáknál.Mivel már nem célom a sok őszibarack fa, így a katlan jobb megoldásnak tűnik. . Első időszakomban próbálkoztam a sövénnyel, a régebbi nektarinokból csináltam egy sort...sajnos nem is igazán jó helyre ültettem, ill . a tudásom is kevés volt hozzá, ma már nincs meg...és azok a fajták sem / Harko, Red June, Andosa, Independence, Fantasia, Flavortop /.Később egy Palmetta-szerű sorral is próbálkoztam, de az sem sikerült igazán, ezt először átalakítottam orsóra /elég durva beavatkozás volt /, majd idén nekiálltam kiszedni a kevésbé beváltakat / nem is annyira a forma miatt inkább a fajták miatt /, reményeim szerint jövő ősszel ki tudom egészíteni a sort az idei szemzésekkel .Ha nagyobb területem lenne azért valószínű, hogy nagyrészt én is a hagyományos koronaformát alkalmaznám / váza, katlan.../....nos ez az ami változni fog , növelem a katlan forma arányát , már el is kezdtem kivagdosni a tengelyeket...
   ...az is kiderült, hogy a hely adottságai ill. a lehetőségeim mellett 1,5 méteres tőtáv alá nem mehetek. Ha tudnék öntözni működne, de így csak hulladékot termeltem a sűrű soron idén.
   Ja igen Royalok...eléggé változó a véleményem velük kapcsolatban, de alapvetően jó fajták...viszont a poloskák és igazából az összes rovar nagyon elveszik a kedvemet tőlük, mert vmiért szinte kizárólag csak ezeket a fajtákat pocsékolják. Tehát a poloskákra kell vmit kitalálni / azzal együtt, hogy pl a cefrecsapda sem érdekli őket...ellentétben a többi rovarokkal /....és a többi bogárra is.nagyon rossz nézni, ahogy pl a rózsabogarak fürtökben lógnak 1-1 barackon és pocsékolják.
   igazából elmondható, hogy rossz őszibarackom nincs, max nem " annyira " jó, mint a nagyon jók :)
   Tehát a konklúzió: Lassú leépítés várható, fajtacserével és koronaforma váltással összekötve.Elsősorban a korai időszakra . Ha új jön leginkább fehér húsú esélyes. Törekedni kell - a szűk mozgásteret figyelembe véve - hogy 1-1 jobb fajtából több eladható legyen...az idei / 2018-as /szemzések már ennek a jegyében történnek , a kiemelt fajták : Spring Lady , Rich May , Maria Rosa , Flavorcrest , Manon, Cresthaven...ill. felülbírálva korábbi önmagam pár új lapos is.
   Előtérbe kell nyomni az erősebb alanyokat...viszont azok beszerzése a jövőben macerás lesz, így marad a saját előállítás.Így létrejöhetnek olyan alanyok, hogy magoncra szemzek Barriert, vagy GFet esetleg GXNt..és arra a nemest...vagy kipróbálom a Rubirát is őszibarackhoz..Sajnos a magonc ill. mandula aalnyú fák nem igazán hosszú életűek, viszont minden cifrázás nélkül termékenyebbek, mint az erős alanyok..ez utóbbiakat még ki kell ismernem, az már biztos, hogy nagyon fontos a megfelelően benapozott lomb .
   Növényvédelmi észrevételek: a tafrina úgy érzem kicsit túllihegett probléma.Persze az nem jó, ha lekopaszítja a fákat, de nálam horror problémát nem okozott eddig.Ha normális tavasz volt minimális / egyszeri lemosós / védekezéssel szépen meg lehetett úszni, ha meg nyálkás idő volt fújhattam akármivel...szóval nem permetezek orrba-szájba...főleg ha ősszel sikerül legalább egy részét lenyomni meszes rézzel../ idén sajnos ez biztos elmarad ...meg is látszott a fákon , de ez is segített a szelektálásban /
   Monilia csak a sebzett gyümölcsökön probléma, ezért a rovarok elleni harc a legfontosabb. A molyok nem okoznak veszélyes mértékű problémát, a tetvek már kellemetlenebbek, de a gyümölcskárosítók a legproblémásabbak. A " király" a poloska, ami ellen egyenlőre nincs ötletem .Cefrecsapdára nem mozdul, a szúrást kivédeni meg sztem nemigen lehet megelőző permetezéssel.... A többi bogár ellen minden megoldás / cefrecsapda, egérragacs, permetezés stb/ jó....de de kevés , a rózsabogarak, darazsak stb rengeteg kárt okoznak és vonzzák a többi rovart is. Egyenlőre reménytelennek látom a harcot velük , én nem akarok orrba -szájba permetezni , így inkább az őszibarackok csökkentésében látom a megoldást.
   Jövőre megpróbálkozok a feromoncsapdával a fák egy részénél , sajnos ahhoz , hogy a teljes érésidőt és famennyiséget lefedje nem éri meg venni , de mindenképp kipróbálnám, hogy egyáltalán segít-e.

   [rejt]Némi -szubjektív- fajtaminősítő az őszibarackról:$Némi -szubjektív- fajtaminősítő az őszibarackról:
    7643 Symphonie: szép, jó,nálam közepes méretű , termesztésre érdemes


    7643 Redhaven: lehet nála finomabb, de korrekt, bőtermő fajta, még mindig érdemes a termesztésre


    7643 Mariska: idén kiöregett a fája, nem szemeztem belőle.Finom az igaz, de eladásra nemigen való, külön otthoni fajtát meg nem érdemes tartani, hiszen az eladni valókból is jut bőven haza.


    7643 Calred: a szezon végi érésidőben egy szép küllemű, korrekten termő, méretes fajta, marad.


    1766 Meystar: idén kicsit kiszerettem belőle, a nagy melegben lefolyt a fákról, ez rossz tulajdonság. Amúgy más bajom nincs vele, kisebb mértékben, de maradhat.


    7643 Early Redhaven: érésidejében elmegy, méretes , korrekt fajta. Amíg terem maradhat.


    7643 Michelini: szintén idén ment ki és szintén nem mentettem meg belőle. Nem rossz fajta, de van már jobb is :)


    1750 Gumibarack /az eredetit apu ültette, név nem maradt fenn /: élharcos, befőtt kizárólag ebből készül, de én szeretem frissen is, bár rágni kell . Messze a legbőtermőbb, minden évben rengeteget kell leritkítani róla .Egy hibája van, a gyümölcsmoniliára elég érzékeny erre oda kell figyelni. Bérelt helye van nálam.


    7643 Padana: idén kivágtam, a rokona a Fayette egyenlőre marad.


    7623 Suncrest: Ha mondjuk Royalos színeződése lenne akkor király lenne nálam, de így is a bérelt helyűek közé tartozik. Ékes példája, hogy régi barackok között is van nagyon jó fajta -a színeződést leszámítva - minden tulajdonságban.Ezt most kipróbálom erős alanyon is.


    7643 Manon: ezt évekig rossz termőképességűnek tartottam, aztán a saját oltványom meggyőzött, hogy talán annyira mégsem. A korai időszak szép, nagyon finom fehérhúsúja, marad, sőt ezt is kipróbálom erős alanyon.


    7607 Maria Bianca: azt tudom rá mondani kb mint a Suncrestre . benapozva elég szép fedőszínű, nagy méretű, nagyon piacos, a moniliára ennél is figyelnem kell, de mindenképpen maradó fajta a jövőben is.


    7643 Cresthaven: kb mint a Suncrestnél írtak, a legnagyobb méretű őszibarackom, bár van aromásabb is, de csalódást sosem okozott, szintén megy erős alanyra is ./ amelyeknél ezt jeleztem, azokból idén szemeztem GF-re ill. Barrierre /


    7619 Redhaven Bianca: l Ha van csapadék lédús, ha nincs inkább krémes , amúgy méretes, de gyorsan puhuló fajta , amíg nem lesz probléma a fájával marad..


    7315 Royal Glory: az egyik legjobban bevált a Royalok közül / és az egyik amelyik hosszú távon is marad /, eladja magát, talán elég ennyi :)


    7643 Royal Gem: mint az előző, kicsit talán kisebb mérettel ....bár a bogarak miatt kétséges a jövője.


    7643 Spring Lady: a korai időszak vezető fajtája, eddig. nagyon korrekt, bőtermő jó fajta. A jövőben is marad.Idén /2018/ a tafrina fertőzés és a túlterhelés mellett is jól teljesített , ezt kifejezetten érdemes tartani.


    6510  6508  RékAri: vérbarack, rész-faként, érdekességnek.Ritkítva jó, közepes méretű, nem erősen molyhos, bár nem túl látványos. Ha lenne nagy területem akkor valszeg megpróbálkoznék vele mondjuk bio-piacon, vagy hasonlón...spéci vevőkörnek el tudom képzelni..ja és nagyon szép ivólevet lehet belőle készíteni.


    1752 Incrocio Pieri:
     mivel kevés a fehér húsúm így maradhat, nem rossz fajta végül is...


    7643 Maria Marta:
     Közepes méretű. nagyon bőtermő, talán megérdemelt volna egy erős alanyt kipróbálásra, de ez egyenlőre még nem megy / a 15 erős alanyomat a jövőbeni termesztési szempontjaim szerint szemeztem be, ebbe ez a fajta most nem fért bele /...viszont -mivel a fele szemzésem nem sikerült -idén elképzelhető , hogy szemzek belőle egyet erős alanyra is.


    7643 Loring:
     kb mint az előző, gyengébb fedőszínnel, de nagyobb mérettel , korrekt fajta ..


    7643 Vistarich:
     Royal kinézetű fajta, nálam nem volt igazán szerencséje hogy megmutassa mit tud, csak rész fa van belőle , de az is valószínűleg le lesz csonkolva , a tafrina csúnyán elintézte....eldőlt a sorsa , kivágtam...


    7621 Royal Jim,Time, Summer:
     ezekkel eddig nem sok szerencsém volt, de nem fajtahiba miatt ...részleges átszemzésüket idén megkezdem...csak kevés maradhat belőlük.


    7643 Royal Majestic:
     na ez egy jól bevált Royal, marad a jövőben is./ebből sikerül "bőtermést" is kihozni..igaz nem erős alanyon van/, sajnos ezt is nagyon megviselte a tafrina.


    7643 Extreme Great:
     nos greatnak nem volt great, de idén bizonyította bőtermőségét, kevésbé szép, mint a royalok, de azért marad, egyenlőre..


    5278 Maria delizia:
     mint a Redhaven Bianca...nincs jövője ...annak ellenére , hogy idén rendesen kötött a legtöbbhöz viszonyítva.


    6470 Extreme July:
     ez a kertben van, sajnos, nagyon bogárérzékeny ...és erősen kellett volna ritkítani, mert aprósodik, amúgy az Extremek a Royalok alatt vannak méretben. Vázát csináltam a fájából, remélem így jobban működik majd....


    7643 Flavorcrest:
     korrekt jó fajta,ebből is váza lett.


    7643 Earlirich:
     szintén Royal-szerű, de nálam eddig gyengén produkált /ami nem biztos, hogy fajtahiba.../részlegesen átszemeztem ...és amint tudom teljesen át fogom.Szépek a teljesen bordók ,de sajnos a bogaraknak is legjobban ezek tetszenek.


    7643 Rubirich:
     még nem produkált említésre méltót, idén pár szem van rajta, Royal szerű...ez nem feltétlenül bíztató a jövőjére nézve....


    7643 Extreme 314 és 6:
     ezek Royal szerű fajták, de a kertben nagyon bogár-érzékenyek.Még meglátom érdemes-e velük próbálkoznom / alternatívának a régi " sztárok" jöhetnek szóba /...nos a 314 et teljesen átszemzem , a tafrina amúgy is taccsra tette , a 6-ostegyenlőre részlegesen szemzem át, aztán majd meglátom.


    7643 Vesuvio:
     szintén gumibarack, sajnos egy vacak fajtára szemeztem rá, emiatt valszeg kimegy...ez is.Amúgy kisebb méretű, mint a régi gumim. Már kiment....


    7643 Amanda:
     a Rich may és a Sugar Time érkezése előtt az egyik legkorábbim volt.Termőképességben még nem bizonyított igazán és nekem kicsit savas is, de érésidejében kevés fajtám van főleg fehér /...idén ízben gyengének találtam / sőt sztem a legrosszabb ízű a meglévő fajtáim közül... / és továbbra sem sikerült javítani a termőképességén , amennyire lehet átszemzem őket.


    7643 Maria Rosa:
     csak két ág van belőle, de idén szemzek belőle teljes fának is, jó fehér fajta.


    7643 Tardibelle:
     ha az amit egy Redhavenbe szemeztem- érésidejében jó fajta, idővel kaphat egy egész fát is.

    Big Top2.JPG
    ------------------------
    Megtekintve 6915 alkalommal.

     Big Top:
     sajnos a nem ide való alanya miatt nem tudott bizonyítani, amúgy nagyon finom, egyenlőre marad, majd eldöntöm mi lesz a sorsa....eldőlt , ősszel kimegy.Nem a gyümölccsel van probléma, az nagyon finom....hanem általában a nektarinokkal , ill. ez nem igazán idevaló alanyon /Adesoto / van


    7643 Silver Giant:
     komolyabb növényvédelemre lenne szüksége, hogy tudjon produkálni...ez lehet, hogy-legalább részben - kimegy..pontosabban vázaként kap még egy esélyt..


    7611 Magique:
     a leg-nektarinom.Nagy, szép, nagyon finom...és némi törődéssel paicos árut lehet belőle csinálni, csak az a törődés..Megpróbálom katlankoronán , hátha....


    7633 Venus:
     idén -hosszú idő után- bizonyította, hogy nektarinokkal is érdemes foglalkoznom vmennyire.Ebből tudtam eladni is, igaz csak egy ládával.Korrekt, szép, finom fajta...kár , hogy tafrinaérzékeny. A nagy, önálló fa idén kimegy, a Rich May-el alkotott kombifában egyenlőre marad.


    7643 lapos kopasz:
     régebbi, noname, idén keményen leszedtem...beérett, finom, így marad... csak figyelni kell a szedési időre.


    7643 Ambra:
     a legkorábbi nektarinom: amennyi van belőle /rész-fa / annyi maradhat, több nem kell...bár szemeztem is rá,


    7643 K8:
     kínai, gyűjteményes fajta, fakó, érdekes alakú, amúgy finom, de ez is reped.Mivel rész-fa maradhat...de már nem sokáig. Egy ágat lehet szemzek vmelyik gyűjtőfába, aztán kimegy, mert abban a sorban van, amit fel alkarok számolni, mármint őszibarack szempontjából ....végül nem szemeztem , így ez a fajta is már a múlté.


    7643 Summer lady:
     szép, méretes, talán lehetne kicsit aromásabb, de sztem nem lesz rossz fajta.
     Egyenlőre csak egy rászemzett ágon volt kostoló.


    7643 Sugar Time :
     ehhez nagy reményeket fűzök, bár csak idén tudtam kóstolni...csináltam is belőle párat. A korai időszak sztárja lehet..ha meg tudom védeni a bogaraktól....


    7143 Rich May:
     szintén jó lesz a korai időszakra, bár eléggé savas , de van aki szereti...amúgy is főleg azt fejleszteném.


    7643 Kevina:
     idén volt rajta először kóstoló, Royalos színű, de fehér húsú, nagyon finom...megérdemelne egy erős, nagy fát, de egyenlőre a koncepcióba nem fér bele./nem ezt az érésidőt akarom fejleszteni /, mondjuk a mérete közepes volt, nem tudom ez -e a max.

   Priscilla : idén termett 2 szemet egy rászemzésen , " régi" ízű...tehát jó :) Legalább bővíti a fehér húsú állományt.

   Elegant lady : idén termett először pár szemet , sárga hús, magvaváló, közepes méret,majdnem teljes fedőszín, elég jó íz...szóval van jövője.

   Ghiaccio /nem továbbadható fajta / : érdekesség , friss fogyasztásra nem alkalmas, mert nagyon kemény.Szinte fehér fedőszín ,fehér hús, édes, de nem aromás, befőtt célra emiatt nekem nem az igazi , de a nejem szerint jó.../ fene az ízlését /, amúgy viszont fagynak, tafrinának nagyon ellenállt és nagyon bőtermő.

    A többi fajtám még nem adott kostolót, így nem is írtam róluk.

   Körte:
Körte:
   eddig ebből volt a legtöbb fajtám...na nem azért mert annyi jó fajta van, hanem azért mert körtéből rengeteget ki kell próbálni ahhoz, hogy pár használhatót találjon az ember.Őszintén szólva az eddig kóstoltak /kb a fele / alapján még új csodafajta nem került elő / már piaci szempontból, mert ízben azért a Dicolor nálam nagyon ott van /. Ami eladható az a Vilmos, Packhams, Bosc...kisebb mértékben a Fétel. Idén először próbáloztam a korai olaszokkal, mondjuk ebben van perspektíva, mert sokkal jobbak méretben és termőképességben , mint a régi koraiak...és az idei év /2018/ után elmondhatom , hogy érdemes lesz fejlesztenem is őket , mert nagyon korrekt fajták .. Mondjuk én a General Leclercben is látok fantáziát / ízben, állagban a Boscra hasonlít és méretes is /...a többi.?? A nyugati, É-nyugati fajták nem komálják a száraz,forró nyarakat.Hiába lenne közöttük használható fajta, azért az 1-2 tűrhető évért 10 évente nem érdemes velük vesződni, teljes fát fenntartani / Társulati esperes, Köstliche von Charneux pl.../. Sajnos a csehek sem győztek meg eddig. A Dicolorról tartom, ha Bosc méretű lenne verné a mezőnyt, na de így....a Vila, a Harbo mint Bosc származék nem éri el az alapfajta tudását /legalább is nálam /, sokat meg még nem is tudtam megkóstolni. A kintről szerzett oltványok nehezen találják meg a helyüket, a kapott oltóvesszők nagy része sem fordult még termőre...idén viszont lehet kóstoló a cseh Decora , Karina, Jana Blanka fajtákon ill. Forelle, Nojabrskaja fajtán is.Lett is, a Nojabrskaja jó lesz , a Forelle , szép, de kicsi , a Blanka nem rossz bár kicsit vastag a héja, de legalább a Bosc utáni időszakban érik be.
   Vannak teljesen értéktelen fajták is pl az Arabitka, az Aromata Bistrita, az állítolagos Concorde /ha az.../, nagy csalódás a Talgarka.
   Az elkövetkező években mindenesetre sok fajtától várok kóstolót, aztán majd meglátjuk lesz-e köztük jó. Az elvárás: állag vagy lédús, vagy ropogós hús, semmi kősejt vagy szotyósodás, elsősorban édes/kés íz, piacos méret.
   Ja igen...itt van a Delwilmor /ha az.../. 15 évig vadásztam rá, magyar faiskolából szerváltam anno 2 db-ot.Az egyik 3 év vegetálás után megadta magát, a másik 3 éve vegetál, egyszer azért termett pár szemet, ez alapján mondom azt, hogy jó fajta lenne, de momentán ha le tudok egy 10 centis vesszőt venni róla szaporításra, az már jó lesz....
   Eladás: a körtére van kereslet, bár az újabb fajtákat nem annyira keresik ill csak akkor vesznek belőle, ha már a beváltakból nincs ....ez mondjuk az ősziekre igaz , a nyári fajtákat viszont keresik , jól el lehet majd adni / Etrusca, Carmen, Tosca, Coscia / A gond az, hogy az őszi fő fajták ha meleg az ősz nagy része /mint idén is / nem tárolhatóak sokáig /nincs hűtőházam, kamrám... /így sajnos nem nyújtható sokáig az árusítási időszak.Pedig ha csak legalább 1 hónappal is meg tudnám nyújtani...na akkor lenne értelme bővíteni.Így viszont marad a selejt fajták átoltása.Ezt Packhams-al meg is kezdtem, folytatom a Delwilmor,Tosca , Carmen fajtákkal ill. sok fajta oltóvessző beszerzését intézem most , remélem azok között is lesz pár használható.
   lehet még jó.

  Növényvédelmi észrevételek a körténél:
   Itt a varasodás ami kisebb gond, ezt elég jól ki tudom védeni.Levélbolha ellen eddig nem kellett harcolnom -szerencsére...eddig...sajnos idén nagy rovarinvázió volt/van , így ezek is előkerültek.Szerencsére a molyok nem okoznak nagy fejtörést, ritkán permetezek kifejezetten ezek ellen.Ami gond az szintén a poloska és a sleppje.Régebben aggódtam a bundásbogár miatt, de tapasztalatom szerint még hasznos is, mert besegít a ritkításba, viszont mennyiség csökkentő kárt eddig nem okozott.Amire még oda kell figyelni az az időnként felbukkanó tűzelhalás / Erwinia /, permetezni nem sok értelme van ellene / már a fertőzött fákra .../...azonnali részleges csonkolás vagy teljes kivágás.Nincs könyörület, mert nagyon veszélyes károkozó.
   Alanyként a birs értelmetlen, nem bírja a vízhiányt, én annyira a Faroldoktól sem ájultam el eddig, sztem a vadkörte tökéletesen megfelel és ellenvélemények ellenére simán lehet belőlök normális méretű orsót csinálni.Esetleg a vadkörte + Farold kombinációt lenne érdemes kipróbálnom.Lett volna lehetőségem a Pyrodwarf kipróbálására, de sajnos az egy szem alanyom / anno ajándékba kaptam.../ elpusztult, borzasztóan sajnáltam.Csarlitól kaptam vadkörte+ K40 kombinációjú alanyokat , ezeket is kipróbálom , fele a végleges helyén van , fele meg faiskolában .
   Új fajtákra kevés az esély, a cseh vonalat befejeztem, de a nyugati, gyűjteményes régi fajták talán még lesznek , mindenesetre szervezés alatt van , visszajelzések vannak már..Ami esetleg kipróbálásra érdemes lehetne, a hiányzó korai olaszok / Aida, Boheme, Norma-ez utóbbit kaptam idén :) / il. egy későbbi olasz / Falstaff / , aztán a német Saxonia-sorozatból az Eckehard és a Gerburg, a lengyel Dolores és persze egy csomó ruszki fajta.
   Persze van néhány újdonság, de ezek beszerzésére belátható időn belül nincs esély. Nagyon nem töröm magam értük, mert a fejlesztés fő irányához másra kell a hely .A rengeteg fajtából nagyon kevés az igazán használható fajta...sajnos.Idén több új fajtán is lehet kostoló , ez el is döntheti az adott fajta sorsát...talán télen majd írok részletes fajtai-minősítőt , remélhetőleg több fajtán is lesz addig anyag..
   Alma:
Alma:
  hogy miért is fordultam az alma felé ? Mert ennek az értékesítésével nem kell kapkodnom, mert az én lehetőségeim között viszonylag sokáig tárolható, mert keresik a jó almát ...és mert sikerült az elmúlt időszakban jó pár nagyon jónak tűnő fajtához hozzájutnom / itt viszont sajnálattal megjegyzem, hogy ezek nagy része nem kerül a fórum nyilvánossága elé, egyrészt mert az adományozó ezt kérte, másrészt, mert nem szeretnék sem másnak sem magamnak jogi bonyodalmakat, hiszen ezek többségében licences fajták ezért megkérek mindenkit , hogy az ilyen fajtákból ne kérjen vesszőt...megértéseteket kérem és köszönöm !/.
  ...mondjuk az ellene szól, hogy az elmúlt években elbénáztam a metszésüket - ugye én orsóval próbálkozok elsősorban-, így fám van, csak almám nincs...de majd csak fejbe dobnak a Bölcsek kövével és megvilágosodok / a metszőollót addig is tiltólistára teszem az almában /...ja és ellene szól, hogy a vadak egyik kedvence, na de majd azok ellen is csak kitalálok vmit.
  Alanyként eddig ragaszkodtam az M9-hez, ami ugyan jó lenne az orsóhoz, de öntözött körülmények között, nálam a száraz domboldalban...hát, mondjuk úgy, hogy nehezen indulnak meg. Így most megpróbálok egy fokkal erősebbre, M26-ra váltani, csak hát a beszerzés...magyar faiskola nem az igazi /tavasszal egy rakás hurkapálcát kaptam, gyakorlatilag gyökerek nélkül...igaz az olasznál olcsóbban, de pénzkidobás volt... /. vagyis vhogy meg kellene oldani a megbízható, külföldi forrást.. Végül is magyar faiskola maradt , mint lehetőség. MM106 és MM111 alanyokat vettem , tavasszal elültettem /egy részét végleges helyére /...és mit veszthetek alapon be is oltottam őket , egy része meg is eredt / aztán több ki is ment , ismeretlen okból , az alany kezdett feketedni , elszáradni... /..az ültetéssel viszont nem kapkodok , próbálok amolyan knipp-fa félét előállítani , ez a módszer egy évvel megnöveli az előállítási időt , de legalább nem ültetek mindenféle satnya jószságot el , mint korábban...
  Ami az almánál problémát okoz / a metszésbeni tudatlanságomon kívül /az szintén a vízhiány, a keserűfoltosság /fajtafüggő /.A varasodással ill. a rovarokkal kevesebb gondom van így eddig agyonpermetezni sem kellett. /na jó tetvek azért vannak..de pl a molyok ellen nem nagyon kell permeteznem./

  Konklúzió:
   A legtöbb ültetés a következő években alma lesz / főleg ha megerednek a szemzéseim /, a jövőben kimenő fák helyére is almát ültetek többségében . Új fajták beszerzése az almánál a jövőben is megmarad, kifejezett hansúllyal az új /minél újabb / fajták iránt....de már nagyon csökkenő mértékben.
   Elsősorban a teljesen piros ill. kisebb mértékben a bicolor almák . A zöld és sárga almák kilőve. Lényeges a keménység, a lédússág. Előny az édesebb íz.
   Némi szubjektív fajtaminősítés az almánál
Némi szubjektív fajtaminősítés az almánál:

  Mutsu: ízben nem jön be, termőévben sok a túlméretes /kinek kell fél kilós alma ?.../, nagyon ingadozó a termőképesség, nagyon hajlamos a keserűfoltosságra...szóval nem tetszik, nincs is rá kereslet, így folyamatosan oltogatom át, amolyan gyűjtőfát csinálok belőle /ez nem orsó, hanem a legnagyobb almafám volt./, az eredeti fajtát teljesen eltüntetem.
  Granny Smith: a feleségem kedvence én sok fantáziát nem látok benne. Nehéz rávenni hogy sokat teremjen, gyenge ízű.Előnye, hogy jól tárolható, kemény...
  Elstar: nagyon alternál de a kora őszi szezonban jó, finom , keresik.Nem hosszan tárolható, de talán nem is azért van , az alternálás miatt kapott pár lakót.
  Gibson Golden: Vmiért nem akar teremni, pedig a régi Goldenünkön rogyásig volt...biztos én csesztem el...bár vannak szebb fajták, azért egy Goldennek van helye nálam...és idén végre bőven van is rajta :)/2018/
  Húsvéti rozmaring: vmiért ragaszkodtam hozzá..egy ideig, de ma már nem, hamar kásásodik, még ha kívül keménynek is tűnik.Oltom át folyamatosan.
  vmelyik Starking: ezzel az érdi kutató vert át-mást rendeltem anno-a fajtakörből is az egyik legvacakabbat sózták rám.Amúgy sem vagyok nagy rajongója.Rövid ideig tárolható minőség csökkenés nélkül ...igaz van " szurkolótábora "...minimális igénnyel, így részfaként marad, de azért oltogatok bele.
  Freedom: amolyan rágós Jonagold, permetezni nemigen kell, az eredeti fa nagyon bőtermő is volt, az utóda még a sok vadrágás miatt nem tudott bizonyítani...de vannak jobb fajtáim is, szóval csak részfaként maradhat.
  Jonagold: az alapfajtát nem ültetném, kevésbé látványos, aztán nagyon alternál, nagyon hajlamos a keserűfoltosságra is, az állaga is lehetne keményebb. A színes klónjai vmivel jobbak -Jonagored, J.Novajo. Az íze jó, keresik, ezért maradhat belőle.
  Florina: szintén egy nemszertem fajta. bár van aminek ellenáll, a foltosodásra ez is hajlamos, ízben nekem nem jött be, szépnek szép,Idén kiderült, hogy teremni is tud, ha nincs agyon metszve...na jó, ez az én hibám.Nincs jövője, oltom át...részben.
  Arlet: ízben nem nagy szám, nem is szép, egy kis ágat hagytam az eredeti teljes fából...de csak, hogy ilyen is legyen...ma már ez is a múlt , levágtam.
  Imperial Gala: az alapfajta csúnya, a színes klónjai szépek és kedvelem is, az őszi időszak jó fajtája, bőtermő, gyerekbarát méretben és ízben is, helye van a fajtáim között...és remélem a Ruby Gala is ilyen lesz /már ha a vadak is úgy akarják persze /
  Julyred: az egyik nyári almám, szép, bőtermő, de olyan mint a nyáriak általában...savanykás, nem tartós.Nagyrészt átoltom, amiért marad az 1-2 tepsi almáspite lehetősége a nyári időszakban :)
  Golden Li58: ez még semmit nem produkált, pedig több éves...oltom át, mert elég egy Golden típusú is .
  Téli banánalma: nem vált be, oltom át.
  Rubens: eddig nem győzött meg, részfaként maradhat, mert van akinek az ízlésének megfelelhet.
  Kanzi / Nicoteer /: ez viszont sztem egy perspektívikus,szép és jó fajta.Szemeztem is többet belőle .
  Red Fuji: kicsit szívós a héja, de egyébként szeretem. Késői, jól tárolható, kemény, lédús és édes. Mondjuk jó lenne rájönni, hogy hogyan lehetne bőtermővé varázsolni.Van jövője nálam ... és színesebb klónokat is sikerült szereznem...és várhatóan ezek lesznek a fő fajtáim.Az idei kostoló után a tesómnak is a kedvence lett :)
  Pinova: ízben talán lehetne jobb kicsit, de így is a jó fajták közé tartozik, szintén van jövője nálam...és idén talán a klónja /Evelina /is ad kóstolót.
  Red Rome van Well: szép küllemre, sokat eddig még nem termett, kombifa lesz belőle.
  Elise?: nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, részfaként maradhat.
  Sampion: Jonagoldszerű, elmegy.
  Rubinola: csak pár szem volt eddig, szép,méretes, nem rossz, bár ízben nekem savanykás, valszeg egy önálló fát is csinálok belőle jövőre .
  Ontario: számomra értéktelen fajta, kimegy.
  Rewena: csak két ág van belőle, az maradhat....idén ez beleesik a szelekcióba , mivel annyira nem vált be , így levágom /csak meglévő fában van/volt /
  Mantet: nem jött be elsőre, valszeg nem tartom meg...egy ág van, de azt is levágom.Kásásodó, kicsit kesernyés háttérízzel...nyári alma igazából nálunk nem megy így fölösleges.
  Simonffy piros: sajnos nem az a fajta, ami dédapám kertjében volt, az jobb volt, ezt nem igazán érdemes tartani.
  Téli fehér kálvil: számomra teljesen értéktelen fajta, minden betegségre fogékony, nem szép, savanyú...nincs rá szükségem.
  Vanda: idén lett volna először pár szem, az őzek nem akarták..
  Hausmütterchen: mint az előbbi, de ezzel már tavaly is így jártam.
Oltottam idén belőle , mert az eredeti kart a vadkár miatt kénytelen voltam levágni.
Fertődi téli : idén remélem meg tudom végre kóstolni...
Evelina : -ll-
Red Topaz : Nagyon bőtermő, nem ritkítottam így elég aprós lett , az íze jó.
Signe Tillisch : hasonlít az Ontarióhoz , üvegesedik, talán tészta almának lenne jó, de olyant én nem tartok így kimegy.
Ariane /nem továbbadható/ : ha fajtaazonos , akkor elsőre nem nagy szám...de azért még várok vele .
Ariwa : -ll-
Ligol : nagyon nagy méretű, nagyon hajlamos a keserűfoltosságra...egyenlőre ennyi.
Bohemia : -ll-
  Sok fajta van amit még nem kóstoltam, róluk majd annak idején.

  Azok a fajták amelyekről negatívumokat írtam nem feltétlenül rossz fajták, csak nekem nem ízlenek vagy -termesztési hibák miatt -nem tudtak igazán produkálni. Vannak finom fajták is, amelyeket vmely rossz tulajdonsága miatt nem érdemes nagyobb mennyiségben / ez nálam egy teljes fa / termeszteni, de 1-1 ágat azért megérdemelnek.
  Az utóbbi 1-2 évben nagyon sok új , reményteljes faját kaptam , így lesz miből fejlesztenem
   Jelen és jövő soronként
JELEN ÉS JÖVŐ SORONKÉNT / visszautalás a 112-147. hszekre /:
  1.sor:
   5798 Megyekorrekcióval ill. szőlőoszlop áthelyezéssel nyertem némi helyet. Így a sor mindkét végére tudok még ültetni.
   A végére ültettem is egy Bosc kobakot, a fennmaradó 2 helyre is körtét tervezek saját oltványokból , az alanyok tavasszal a helyükre kerültek , vadkörte+K40 közbenoltás. .. egyiket tudom idén beszemezni.
   A nagyobb tőtáv miatt gondolkozok néhány közbe alma ültetésről, de ez még nem biztos....de biztos , 4 közbe gondoltam ültetni , egyenlőre az őszi szárazság miatt csak megkezdtem a gödrök kiásását , de 2019 tavaszán be is lesznek ültetve.
   A jelenlegi első fát átoltogatom piaci szempontok miatt. ...bár a korábban ráoltottak közül lesz olyan amit levágok ,mert nem igazán jött be
   Az első noname fajta már kapott pár lakót, de Packhamsra fogom nagyrészt átdolgozni...nos erre már nem lesz szükség, ugyanis tavasszal kihajtott, virágzott ,majd nagyon gyorsan el is száradt a teljes fa, ok ismeretlen. A helyére már növekszik-igaz lassan -e gy magoncra oltott Delwilmor. A 2. Társulati esperes hűvösebb, csapadékosabb helyen sztem nagyon jó fajta lehetne, nálam csak kínlódik.
   Ez is kapott már lakókat és lesz még a folytatás. A sorban lévő 3 Packhamsról viszont levágom a korábban ráoltottak egy részét, mert nem jobbak nála és az utolsó Boscról is levágtam a ráoltást/ Sorbopyrus /

  2.sor:
   5800 Innen kiment a Mariska / 2.fa / a helyére ment tavaly egy Tsunami /tavasszal viszont ki is veszem és odaadom egy kollégámnak , a helyére pedig az idei szemzésekből ültetek 2020 tavaszán...mivel többet barackot ősszel nem fogok ültetni / ill. idén egy Shamade / mondjuk ez is kap egy részleges rászemzést /, így teljesnek mondható a sor... de a határrendezéssel a sor végén nyertem még egy helyet :). Ide nagy eséllyel alma kerül...az utolsó előtti egy Maria Delízia némi rászemzéssel , nos erről tavasszal levágom az Eredetit, majd ősszel a teljes fát kivágom...az így nyert helyre vagy 2 alma vagy egy kajszi kerülhet.Szintén 2020 tavaszán.A sor közepén lévő, Vanilla cotként vett, de ismeretlen fajtájú oltványt átszemeztem tavaly Magic Cotra , szépen fejlődik is.Az orsó Spring Ladynek meg kivágtam a közepét és átalakítom katlanra
   Az 1. nagy Mutsu gyűjtőfa, az eredeti fajtát folyamatosan vágom le róla. és még párat a korábban ráoltottak közül is.
   Az 5. vanilla cotként vett /de nem az / fát átszemeztem Magic cotra, szépen hajtanak is a szemzések a 8. ál-Flavorcotról az eredeti fajtát már eltüntettem, idén még szemeztem rá, így várhatóan 7 fajta lesz benne, aztán ami jobban beválik az/ok marad/nak. A Spring Lady orsóból katlant csináltam/ok.
   A 9. Maria Deliziának nem jósolok nagy jövőt, de ebben van Kevina ág és arról még akarok átmenteni, így addig marad.

  3.sor:
   5802 Itt a szőlőoszlop átrakásával nyertem egy helyet /1./, ide is körtét rakok, a fák nagy részét folyamatosan dolgozom át az eredetinél jobb fajtákra....végül is nem ültettem körtét , mert inkább a szőlőnek hagytam helyet , ennek a sornak a végén , merőlegesen.El is ültettem 4-et , a Borisz félékből, már hajtanak is ..már amelyik.../04.16/A 4 kis körte jó lenne ha megmozdulna...az első egy Delferco+ Packhams kombi , oltok bele. a második Hortensia ami kapott egy Andre Desportes ráoltást, na ez utóbbi az idén le is szerepelt , oltok rá.A harmadik eredetileg Mme Du puis volt , erre először egy Duchesse Bererdet majd egy Uta-t oltottam , az eredeti ehető, de nem az igazi , a második nem termett , az Uta meg sztem nem rossz, de nem jobb a Boscnál /az egyik szülője /...szóval oltok rá. A negyedik elméletileg Delwilmor, de 5 év alatt nem ment semmire, jövőre a használható vesszőket levágom oltáshoz és erősen visszacsonkolom, hátha megindul , amúgy nagyon jó fajta lenne.Az 5-ik egy eredetileg Granny Smith sok ráoltással...nos ezek közül párat pl Rewena levágok, amúgy maradhatA Flavorcrestnek kivágtam a tengelyét , katlan lesz.A következő barack eredetileg Earlirich volt , részben már átszemeztem , de nem elég átgondoltan , a Redhaven marad, de az ebben lévő Ghiaccio megy, ebből több helyen is van és annyira nincs szükségem. Az utolsó 3 fa maradhat ahogy van.Az itt levő Golden az egyetlen fa, amit még az előző tulaj ültetett....

  4.sor:
   5804 Itt a pecó melletti nagy füge kivágásával nyertem helyet, ide egy kajszi kerül jövő tavasszal....
   A 3. és 4. / Bergeval és Big Red / fák kaptak lakókat, mert nem vagyok teljesen elégedett velük...meg is csonkoltam őket tavasszal, mert még szemezni akarok rájuk....ill. most már csak a Big Redre, a Bergeval marad úgy ahogy van.
  Ebbe a sorba lóg be egy Györöki lapos füge is , ezt idén ugyan kiritkíttattam, de sztem jövőre ki is vágom. Keveset terem, annyira nem is finom és csak hátráltatja a környékén lévő fákat.

  5./félsor/:
   5806 Ez korábbinál kicsit feljebb lett nyitva, 5 fa fér el benne, első kettő körte, a többi alma. Az Uta idén ugyan termett de vmi nyavaja is volt rajta, remélem kiheveri és kicsit erősebben nő , a következő egy Dm kertes Tihij Don nevű körte , ezzel megvárom az első elágazás i szintet és fölötte átszemzem vagy oltom.A Fuji Kiku az egyik kedvencem ez marad ahogy van , az utsó kettő meg ha valóban PI.k Lady akkor marad, ha nem akkor majd átoltom ...ezek saját oltások
   Az utolsó hely még üres,tavasszal ültetek ide almát ...pontosabban egy MM111 alanyt és oltottam is rá , próba szerencse :)...úgy néz ki meg is indult az oltás :)
  A másik oldalon az Elstar kombi mellé ültettem egy Bonita almátami " hála" a vadaknak semmit sem tudott fejlődni , ezzel mindenképpen kell csinálnom vmit , mert így még oltani sem tudok róla...és még van egy gödör , amibe kajszit tervezek ,2020 tavaszára, ha lesz sikeres szemzés , ... bár most hogy kiderült , hogy a közelében lévő Ceglédi bíbor sharkás , ..már nem biztos, hogy kajszit ültetek bele / ha nem akkor aaaaaalma :) /vagy kivágom a C. bíbort...

  6.sor:
   5808 Ez egy dilemmás sor, a vékony talajréteg miatt törpealmának nem jó, a vírusgyanús Pinkcot miatt / a korábbi szomszéd cacakiaktól kapta el, ezeket már kivágtam / kajszinak sem.
   Cserkó, meggy, szilva kilőve, ...alighanem körte lesz mégis a befutó , a 8 hely nagyobb része tuti az lesz , az alanyok mennek is tavasszal a helyükre. A nagy Vilmosról a Bosc ráoltást levágom, van abból elég
   Talán erősebb alanyú almákkal próbálkozok a maradék helyekre , alanyok már megvannak....így is lett, 4 körte és négy MM111 alma alany lett elültetve , az almákra már oltottam is....ezekből 2 meg is indult.A körték nehezen mozdulnak , de egyet talán be tudok idén szemezni..majd 2019 tavaszán oltani.A sor elején -kiment körték helyére -ősziket terveztem , egy Redhavent tavaly el is ültettem, viszont a megváltozott koncepció miatt a maradék 2 helyre almát fogok ültetni...vélhetően jövő /2019 /ősszel....mivel az alma ültetéssel sem fogok ezután kapkodni. Az oltványaim + egy évet maradnak a faiskolában, hogy visszavágva knippesedjenek.

  7.sor:
   5810 Itt a kieső fákat ill. üres helyeket idén pótoltam / Bosc ill. Kis Armudu ? fajtákkal.
   Sokba oltottam, mert nem vált be, vagy piaci haszna nincs. ..és ez folytatódik is a jövőben.Pl kikopnak a Pitmaston , ál-Concorde , vmilyen Bergamott , Erdei vajkörte,Vila, a már ráoltás Talgarka. A kis Dm-es Armudut is megvárom, hogy egyszer elágazzon és már oltok is rá.
   Az idén Packhamsot szemeztem egy részére ...tavasszal a kapott új fajtákat oltottam többre , nagyrészt sikeresen.
   A közepén lévő egyik Fetelt erősen visszavágom és részben átoltom...nem lenne a fajtával bajom, ha bővebben teremne..  8.sor:
   5812 Itt annyi a változás, hogy egy csak sínylődő pluot helyett ültettem egy őszibarackot / Aliblanca /. ...ami viszont elsőre nem jött be, így részlegesen jövőre átszemzemA mellette lévő Elegant lady viszont elsőre tetszik , remélem ha nagyobb lesz a fa kicsit a termése is nagyobb lesz.
   A sor elején van helyem, 2 alma /vagy 1 alma + 1 őszi / kerül ide ill. az első két körte közé is.
   A sor végén lévő kombifáról a noname szilvát és a noname pluotot levágom, az Angelenoból is csak egy ágat hagyok , valszeg, de ha megerednek az idei rászemzések akkor lehet hogy annyit sem, mert igazából nem nagy szám.. A mellette lévő Jojo+ Flavour Supreme kombiról meg a Jojo-t vágtam le...
   A sorban lévő körtéket / Clapp, Arabitka, Eldorado / átdolgozom, mert egyik sem az igazi.Az Arabitka amúgy is gyűjtőfa...a korábban ráoltottak közül is sok a használhatatlan, úgy hogy bőven lesz mit átalakítani rajta. A Clappból egy ágat azért hagyok, mert szép meg finom...pár napig.Az öreg Gumibarack pótlásáról lassan gondolkodnom kell , de majd meglátom meddig bírja, ez a legfontosabb őszim.

  9.sor:
   5814 Na ezzel megszívtam.
   Teljes almasort akarnék, M9 alanyon ...csakhogy nagyon vékony a normális termőréteg, az eddig elültetett fák csak sínylődnek.
   Vettem erősebb alanyt / MM106 és MM 111 / , azokat le is ültetem tavasszal, kiszedem a jelenleg itt lévők egyrészét . A sínylődőket leviszem a kertbe felerősíteni , hátha még jók lesznek vmire....bár ezek többsége piros húsú...az új alanyokra viszont már új / és reményeim szerint jó / fajták kerülnek....így is lett, alanyok elültetve , beoltva...a 6 beoltottból 3 indult meg egyenlőre, de vmiért többről is leszáradt az oltás.. ..és ide került az Imre barátomtól kapott egyik alma is /Admiral /...sajnos a vadak nemigen hagyják , hogy fejlődjenek , kénytelen leszek behálózni az egész sort , különben nem lesz belőlük semmi....és jövő ősszel egészítem ki teljesre a sort , az oltványok már a mini faiskolámban fejlődnek....Itt gondolkodom a Symbivites ültetésen a vékony termőréteg miatt

   ...

  10.sor:
   5816 Itt nagy átalakítások lesznek.
   A semmire menőket ill. értékteleneket kivágtam ill. idén is vágok ki / Fayette , , Venus /, , jövő tavasszal pótolom el egy részét saját oltványokból/.8-10 fa fér be.
   Ezek is erős alanyú fák lesznek, a forma viszont már katlan lesz , az orsó jó...csak nem nekem való.
   A sor végén lévő nektarinok is kapnak még esélyt, mert az eddigi problémák nem a fákban voltak...hanem bennem, de az utsó , a Venus kimegy, mert a tafrina teljesen elrendezte, így egy dilemmát megoldott..
   Az erős alanyon lévő fáknál nagyon fontos a benapozottság, na ezt hanyagoltam el eddig, nem csoda, hogy csak nőttek, mint az őrültek, de alig teremtek...na majd meglátjuk sikerül -e a jövőben jobban csinálni. Az utsó előtti Silver Giantbe lehet hogy rakok korábbit , akkor talán még nem járnak annyira a bogarak ....sajnos nehezen indulnak a szemzéseim , de remélem annyi lesz , hogy legalább ennek a sornak a teljes pótlását meg tudom belőlük oldani...nos annyi azért lett , így 2019 tavaszán ez a sor teljes lesz...ill. a Fayette is kimegy ősszel , nem annyira jó fajta és van egyéb baja is.A legújabb verzió szerinta fák többségét átalakítom katlanná ill. az újak közül is a többség ilyenre lesz alakítva...

  11.sor :
   5818 Itt a sor elején lévő gödörbe tavasszal ültettem egy almát, sajnos a vadak ezt is rágják, ez a szélső fák átka.., a következő fát / Húsvéti rozmaring / viszont folyamatosan oltom-szemzem át, vélhetően jobb, piacosabb fajtákra.a korábban ráoltottak közül az Ontario-t tuti levágom, a Signe Tillisch-en még gondolkodok, de sztem az is lemegy és az eredeti Húsvéti rozmaringból is esetleg hagyok csak egy ágat. / szépen meg is indultak a szemzések /...csak a vadak állandóan visszacsipkedik , rágják :twisted:
   A 3. fát /Michelini / idén kivágtam, a helyére két kajszi ment , két Rubistaaz egyikre idén szemeztem Fuegot../ .. A sor közepén volt Manon tavaly kiment, a helyére 2 őszibarack került. /Rich May és Sweet Dream? elméletileg /az egyiket már el is kezdtem átdolgozni katlanra.
   A sor vége felé lévő őszik is kimennek, idén egyenlőre a Padana/ kajszik kerülnek a helyére 2 év múlva tavasszal , mert ősszel többet nem ültetek barackokat/.
   Jövőre a Suncrest is kimegy, nem a fajtával van gond, elöregedett a fája és nem is ideálisan volt gondozva.
   Nem érdemes tovább tartani , de természetesen a fajta máshol elültetésre kerül /ha sikerülnek a szemzéseim /.
   A sor közepén lévő körte is teljes átalakításon esett/esik át, az eredeti fajtát nem akarom megtartani, értéktelena korábban ráoltottak közül a Harbo-t levágom, gyenge .

  12.sor :
   5820 A sor elején lévő üres helyre tavasszal megy egy Priscilla őszi.
   A sor végén is van egy hely , oda alma megy , az alanya tavasszal lesz elültetve / elültetve , beoltva ...megtörtént , megindult...aztán vmiért elpusztult , pótlás csak jövő ősszel /2019// . Mivel a sorok végei vacakabbak így ide is erősebb alany megy./ MM111/
   A sor első felében lévő őszikkel nincs különösebb bajom .A két Royal Gem részleges átszemzésén gondolkodok a bogarak miatt.ill. a Symphonie-t meg kell bíztatnom mondjuk egy erősebb csonkolással, hogy induljon meg kicsit erőteljesebben
   A másik felében lévő almákkal annál inkább.7-9 évesek , de termés még alig volt rajtuk.
   Bár az aljukon a vadrágás is besegít, elsősorban az én metszésbeli hiányosságaim miatt van ez / valszeg túl erősen metszettem eddig minden éven /.
   A Starkingot és a Golden Li58-at részben átoltogatom, de a Jonagored is kap lakót./ a szemzések szépen meg is indultak /, a -most már - utolsó előtti Jonica ?+ P.Lady ? kombót kivágom ősszel, sajnos a vadak régóta tartó támadásait nehezen heveri ki , amúgy is M9-en van...ültetek majd helyette erősebb alanyon lévőt , van bőven sikeres oltásom....2019 őszén
   Jövőre kicsit szolídabban metszek, remélem sikerül termésre bírnom őket ... ill. az almákat megpróbálom körbehálózni, hogy a vadak is békén hagyják őket.

  13.sor :
   5822 Az első ősziorsó-sorom. Innen kivágtam 2 fát, tavasszal pótolom hozatott fákkal /az egyiket /, ...2019 tavaszán a többit saját gyártmányú fákkal
   A jövőben a sor elején lévő fák kerülhetnek cserére, egyik Meystarhoz nem ragaszkodok annyira....ill. a Royal Summert szeretném nagyrészt átszemezni , a poloskák és a tafrina érzékenység miatt kénytelen vagyok a bordó fajtákat csökkenteni.Végül az első Meystart kikatlanoztam, a másodikat kivágtam
   Kérdés, hogy az idei elszúrt év / erős terhelés+nagy szárazság = kevés, gyenge termővesszők / után mennyire jönnek helyre.Mivel az előbb említettek a tafrina támadást jól bírták maradnak egyenlőre , a Summert viszont mielőbb szeretném átszemezni , nincs értelme vele kínlódni továbbha nem ered meg a szemzés, akkor kivágom....ill. a legújabb elképzelésem szerint ezt a sort is átalakítanám amennyire lehet katlan formára.

  14. sor :
   5824 A következő őszisor / egy gesztenyével " vegyítve " /jelentősebb átalakításon megy majd át.
   A gesztenye eleve nem jó helyen van itt, ezt mivel nagy helyet foglal és keveset terem, jövőre kivágom.
   Még akkor ültettem ide, amikor még nem volt tervben ennyi fa ültetése.
   Ezen kívül is lesz csere, pár leépült fát már kivágtam és a jövőben is várható még...de szintén csak a 2019/2020-as szezonban kerülhet rá sor.... az örökös rovarproblémák miatt elkezdem ezt a sort is átdolgozni almára....esetleg kajszira...)Egyenlőre ez a sor amolyan tartalék sor lesz , meglátom milyen lesz az idei szemzésekből az eredés és ahhoz alakítom, így a gesztenye is kap még egy évet, de többet biztos nem, mert ránő a többi sorra is.
   .

  15. sor :
   5826 Újabb ősziorsó-sor.
   Itt a sor elejére került egy Priscilla....sajnos nem bírta ki a telet és nem hajtott ki , idén oltvány hiányában valszeg nem pótolom , venni már nemigen akarok .és a sövény telepítés miatt nem is fogok ide ültetni.
   A csak sínylődő nektarin kombót kivágtam, pótlás valszeg 2019-ben....vagy mint az előzőnél.Kivágtam a Royal Gem-et is, ill erősen gondolkodok a Royal Time-n is...a hátulról 3. Vistarich+ Ghiaccio kombót is kivágtam , az alapfajta gyenge volt a Ghiaccioból meg van így is bőven...a pótlások 2019 tavaszán saját anyagból
   A fák jelentős része kapott rászemzéssel lakót, meglátom melyik lesz jobb.Az biztos, hogy ez marad orsónak teljesen...csak a jövőben jobban ritkítva és a létrázás mellőzése miatt csökkentett magassággal.

  16.sor :
   5828 A sor elejére ültettem egy Harogemet, idén tavasszal meg szemeztem rá egy pirosat, így kombifa lesz., a sor végén lévő szilva+ pluot kombót átköltöztetem másik sorba tavasszal.
   A helyére kajszi ment, egy Rubista ami viszont most fonnyad, szóval nem tudom mi lesz a sorsa.... elpusztult, az alany kihajtott...pótlás az idei szemzésekből várhatóan 2020 tavaszán
   Ugye itt vannak a szilvák, amik nem igazán nőttek a szívemhez.
   A Hagantát most kivágtam, amikorra lesz saját szemzésű fám...vélhetően 2020 tavaszán
   A többi szilva most megmenekült...de az Elena esélyes, hogy kimegy. Vírusosnak látom a leveleit , meg ugye amúgy sem rajongok a németekért...nos az Elena is ki lett vágva idén , pótlás kajszival 2020-ban várható.
   A sor elején lévő cseh kajszik nem váltak be.
   A Barborát csaknem teljesen, a Radkát részlegesen átszemeztem..és ezt folytatom is, nem ragaszkodok az eredeti fajtákhoz az eredeti fajtát nyáron teljesen le fogom vágni róluk..

  17.sor :
   5830 Az első kajsziorsó-sor. Na ezt jól elfuseráltam.
   Egy éve még gyönyörűen néztek ki / sztem /..aztán az idén sikerült hazavágnom őket.
   Szokás szerint rengeteget kötöttek, viszont a ritkítást nem megfelelően végeztem.
   Az eredmény a teljes sor termése a földre került, a fákat meg hiába csonkoltam meg a szárazság miatt gyakorlatilag nem volt másod-növekedés, így nem tudtam átszemezni a kimenő fajtákat
   Ott van egy csonkolt sor, nagyon csúnya ... szégyellem magam.
   Így több évet is buktam, mire ezekből a fákból újra lesz vmi.
   Az átalakítás a fák többségét érinti. Nem ragaszkodok a Kiotohoz ,az ál-Flavorcothoz.
   Az egyik Hargrandról levágtam a rászemzett Mediabelt, marad az eredeti.Egyikre idén szemeztem pirosat, hajt is szépen..ill. haladna az újranevelés is szépen , ha a rohadt vadak nem zabálnának bele újra és újra... :twisted:idén négybe szemeztem új fajtákat ill. elkezdtem visszaállítani a normális formájukat

  18.sor :
   ez egy alma+ meggy sor volt...A sor elején lévő két Érdi jubileumot kivágattam . A fajtákkal nem volt bajom , de meggyből még most is túl sok van. A kukacosodástól nehéz megvédeni , a szedése szaporátlan , az értékesítése meg..esetleges ...egyszerűen nem éri meg foglalkozni vele.A sor közepén lévő Érdi nagygyümölcsűt viszont annak ellenére meghagyom , hogy nagy fa lesz és finoman szólva is befolyásolja a környezetében lévő fák életét.max idén kicsit visszaveszek belőle , hogy ne lógjon annyira rá a környező sorokra...a kivágott meggyek helyére almák kerülnek jövő ősszel / 2018/ szépen alakulnak a knipp-fák a faiskolámban, a helyét fel is ástam és egyenlőre bevetettem mustárral .Remélem az almák a védelemnek köszönhetően már teremni is fognak...ideje , hiszen itt is 6-8 éves fákról van szó. Hozzáteszem a Kanzi kivételével mindegyik kapott rászemzéssel lakót , de igazából csak a felső harmaduk lesz egyenlőre átdolgozva.Sajnos az erős levéltetű nyomás miatt 1-2 fa elég rondán néz ki , nem tudott megfelelően fejlődni .Ezekből is párat átdolgozok, mert vagy egyáltalán nem vált be vagy annyira nem jó, hogy tartogassam ( pl Melodie , Freedom).
  Sajnos az ültetés 2019 tavaszára maradt ugyanis a szárazság miatt egyszerűen képtelenség volt a gödröket kiásni.

  19.sor :
   ez pár éve még egy Érdi bőtermő sor volt...mára nem maradt egy sem , pedig alapból ezt a fajtát tartom a legtöbbre.A probléma , mint az előző sornál leírtak./ Azért 3 fa orsóként a következő sorban megmaradt belőlük -ideiglenesen./.
   Ez egy vegyes sor , kb három részre osztva. Az elejére , a meggyek helyére , almát ültetek , az eredeti tervtől eltérően valszeg csak 2019-ben , mert ráállok a knippfa gyártásra és az + egy évet jelent..meg ugye a szárazság miatt amúgy sem tudtam volna ásni...de tavasszal egy részükbe már fogok ültetni. Középen körték vannak , amik most már jó lenne , ha megmutatnák magukat /a négyből három vegyes fajtájú, kombifa /....ami már mutatott vmit azok közül néhányat eltávolítok ( Harbo , ál-Diel)ill. továbbiakat oltok beléjük.A harmadik harmad a szilva hybrideké...na ez az ami nem biztos , hogy sok évig így marad.Pl a tavasszal ültetett Fekete kajszi máris kiment , annyira nem jó , hogy egy teljes fányi helyet elfoglaljon , a helyére költözik a már említett szilva+pluot kombó...erről meg a hybridet vágom le/ költöztetés megtörtént de erős a gyanúm, hogy át is fogom oltani vagy ha nem erősödik jobban akkor kiveszem és ültetek a helyére kajszit 2020-ban/ A Cherrykose-t és a Purplle Candyt -részben- elkezdtem átszemezni , csodát ezektől sem várok. A másik kettő az első termésük megmutatkozásáig marad , aztán... ha nem válnak be, valszeg alma mehet a helyükre..vagy esetleg kajszi....a Dapple Dandy egy szemet termett ,de a kóstolási próbát - négyen kóstoltuk az egy szemet :) kiváló eredménnyel zárta így ez tuti mard.-

  20.sor :
   ez a kísérleti sűrű ősziorsó sor ..volt.Sajnos bebizonyosodott , hogy öntözés nélkül az 1-1,2 m-es tőtáv nem működik , vagy csak jelentős vessző és/vagy termésritkítás árán. Gyakorlatilag az idei termés értékelhetetlen volt. Mivel a fajták elhelyezkedése miatt nem akarom minden másodikat kivágni , így hármas blokkokat csinálok-egyenlőre. A sor elején lévő mogyoró ill. a végén lévő -egyik -Rubira és egy füge kivágásával nyert helyekre a jövőben ültetek , 1,5 m-es tőtávval.A sor elejére már egy Zee Ladyt ültettem is.A fák mindegyike kapott /és kap is a produktumuk függvényében / rászemzéssel lakót. Van sok jó fajta , nem ragaszkodok a kevésbé értékesekhez.Sajnos a tafrina párat annyira megviselt , hogy ki kell vágnom :(...az új elgondolásom szerint ez a sor fokozatosan átalakul , legalább felesben almasorrá....néhány kisebb fát megpróbálok elköltöztetni máshová.

  21.sor :
   ez egy nagyon vegyes sor . Az elejére almák kerültek/nek.egy üres hely van, ebbe 2019 őszén várható alma A következő 3 fa körte , de ezeket dolgozom át folyamatosan , a piaci szempontból értéktelenekből max 1-2 ág maradhat , a többit átoltom, főleg a Tongre kombit. Van utánuk egy lyuk , ide almát tervezek erősebb alanyra vagy körtét,.Az Érdi jubileum marad őszig, de csonkolom..és az ősszel ki is vágattam a helyére alma vagy körte kerül 2019 őszén várhatóan..Marad a két nyomorult cseresznyém is , bár sok értelme ennek sincs az örökös vadtámadások miatt.. Ezeket mindenképp körbehálózom, hogy tudjanak végre a vadaktól védve , nyugodtan fejlődni / pár évig így sem nagyon lesz cseresznyém , hiszen idén és tavaly az összes nagy termőfám kiment...akaratomon kívül ,idén mindkettőbe szemeztem is újakat , nem kell egyidőben sok cserkó.Remélem lesz sikeres szemzés./A sor végére kajszik kerülnek - saját gyártásúak...majd kb 2020-ra lesz oltványom.

  22.sor. :
   egy szintén elszúrt kajsziorsó-sor.Míg az első azonos alanyú /Ishtara / , ez vegyes alanyú / Ishtara, Weiva, őszibarack magonc..és az idei ültetésű Rubira, ez utóbbit a sor elejére ültettem a kiment mogyoró helyére,...de sajnos a telet ez sem bírta, elszáradt , pótlás idén fa hiányában biztos nem, majd talán 2020 tavaszán. A sövény telepítés miatt nem lesz pótolva , kell annak is hely.Sajnos nem jó a fajtaösszetétel , így aztán ezt is át kell dolgoznom.Az összes Far-t , a Mediabelt és a Kiotókat leépítem és átdolgozom...persze ez megint több éves dolog , de nincs értelme halogatni.Ezek a fajták nekem nem jelentenek komoly értéket , max 1-2 ág maradhat belőlük /a Mediabelből meg még annyi sem.../.Inkább a korai időszak fajtáit erősítem , ill. az idei /2018/ év kezdete miatt a fagytűrőbbnek látszó Frisson lehet a nyerő.
  Hatba tudtam szemezni idén, de ezekkel lesz még bőven dolgom, hogy teljesen át legyenek alakítva.

  23.sor :
   Itt kisebb változások voltak: A Meteor korait /1.fa / folyamatosan dolgozom át-részlegesen - kapott meggy és cserkó-lakót is...ez továbbra is így lesz.. A következő 5 fa körte , mivel az eredetiek nem váltak be folyamatosan dolgozom át őket /A 4. kivételével, mert abban úgy gondolom már használható fajták vannak./ .A következő egy kajszilva , , sajnos nem túl értékes fajta....ki is vágtam , körte mehet a helyére . Ezután jön a megmaradt három Érdi bőtermő , de mindegyik kapott lakótársat is...jelenleg úgy gondolom, hogy kettőt ősszel kivágok ,... ez már biztos, mert neki is álltam csonkolni őket., nincs szükségem annyi meggyre amennyi van. A közeikben 2 szilva van , az Elenát már tavaly sikeresen átdolgoztam egy nektarin-szilva hybridre ,viszont most kétségessé vált a fajtaazonosság , ezt átszemzem.vagy ha nem sikerül kivágom és pótolom kajszival 2020 tavaszán, a másik a Tegera még marad , de részlegesen átszemzem-oltom/ hajt is a rászemzés , egy Black Spendlor idén még Hanita is ment bele/.A kimenők helyére almát /esetleg kajszit / raknék...

  24.sor :
   már nem ikersor. A mogyorót -1 kivételével - kivágtam , de az sem marad sokáig...csak kiváncsi vagyok milyen lenne törzses faként.fölösleges volt, ki is vágtamEz egy őszi+kajszi+alma vegyes sor lesz. Az őszik már a helyükön , de a nem átgondolt fajtaválasztás miatt átszemezgetem őket , 2 kajszit ősszel ültettem de a Shamade-t már el is kezdtem átszemezni, a többi helyet a jövőben töltöm ki saját gyártású oltványokkal /.

  25.sor :
   Ez egy alma+ nagyobb részt körte sor.A két végén tudom bővíteni , almákkal...alany ültetés már tavasszal elkezdődött, beoltással együttbár a vadak miatt eléggé necces a megmaradásuk... /..A körtékből sok a gyűjtőfa , az első termésig.Amint kiderül vmelyik fajtáról , hogy nem vagy kevésbé jó , megy le /mint pl a Kornélia /...a piaci viszonyokat figyelembe véve elsősorban a Delwilmor , a Carmen.és a Tosca lesz a lecserélő fajta.

  26.sor :
   Ez is alma + nagyrészt körte vegyes sor , az előzőhöz hasonló tartalommal és jövőbeni elképzeléssel Ami lemegy az a Benita, Rubens , Kornélia , Eldorado részben , Köstliche von Charneux ,Erika , Téli banánalma.A közepére kerülhet 3 alma ill. két kis körte+nashi kombót el akarok költöztetni, mert nem megy semmire -vagy lehet hogy kivágom , mert igazából a nashiból egy is elég , piaci értéke nincs, én se szeretem, az az egy a család miatt marad, a helyére is mehet alma /esetleg körte /.Vmint a sor elejéről kimegy idén egy mogyoró , így a jövőben még kerülhet helyére vmi.

  27.sor :
   Szintén az előző kettőhöz hasonló , csak korosabb sor. Itt is van 3 hiány , ezek almával esetleg körtévellesznek pótolva....viszont a sor elején lévő Elise +Pink Lady kombót elköltöztetem , mert 8 /azaz nyolc !! / év alatt nem tudta elhagyni az én magasságomat , részben a mogyorók közelsége, részben az örökös vadrágás miatt.A helyére nem ültetek Ezekről a körtékről is levagdosom az értéktelen fajtákat és átdolgozom használhatóbbakra.ez elég melós lesz, mert sok a nem túl jó fajta. A sor végi fák a nagy diófa közelsége miatt is szenvednek , gondolom ezeknek nem lesz sok jövőjük..

  28.sor :
   ez a maradék sor , jelenleg pár kajszival , egy pluottal és egy dióval a végén ...ezzel nem tervezek , ide majd a maradék jön jövő ősszel, ami lehet alma esetleg kajszi..ill. az átköltöztetésre kijelölt őszik...illetve ide kerülhet a tesómtól kapott Sunburst cserkó , mert máshova nemigen akarnék cseresznyét ültetni és sztem ez is át lesz szemezve majd.
...valahol a kerti fáimról is kellene írni , de Ragadozó szétrúgja a gatyám :)....szóval azokról is majd ideírok , bár ott nincsenek ilyen elkülöníthető sorok.

  Mindent összevetve igyekszem a jövőben kicsit normálisabban termeszteni . A fabeszerzés helyett a tápanyagpótlásra fordítani az anyagi lehetőségeket ill. a kiegészítő dolgokra : normális szerszám, támrendszer, vad elleni védelem, öntözés...bár ezek külön-külön is többe kerülnek, mint a fák beszerzése vagy előállítása.
  Vmennyire jó lenne növelni az eladást is ....de a lényeg, hogy a gyümölcstermesztés iránt szenvedély megmaradjon...mint éltető erő :)...sajnos a 2018-as első negyedév sokat rontott a kedvemen, ezért is kezdtem a drasztikus átalakításba..

...s végül:
  sem ez az iromány, sem a gyűjtemény nem jöhetett volna létre a sok jószándékú, segítőkész kertbarát nélkül, NÉLKÜLETEK...ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki hozzájárult mindehhez. :)

Eddigi működésem képekben: http://indafoto.hu/atifoci/collections

ITT EMLÍTENÉM MEG , HOGY AZ ÍRÁSAIMAT FOLYAMATOSAN SZERKESZTEM , JAVÍTOM A TÉNYLEGES VÁLTOZÁSOK ILL. AZ ELKÉPZELÉSEIM TÜKRÉBEN...! AZ ÚJABB BEJEGYZÉSEKET A JÖVŐBEN MÁS SZÍNNEL FOGOM ÍRNI.

 délkelet   2018.06.04. 22:32          Válasz 123János (58) hsz.-re     Olvasás       61  

Hát... ez nem igazán szerencsés hsz. volt :(

 Jana11   2018.06.04. 22:21           60  

123János, sokszor egy adott helyen /kertben/, egy gyümölcs több fajtájának növényvédelme /erre a legjobb példa az
őszibarack vagy kajszi/ is szinte összeegyeztethetetlen. Tudom miről beszélek, hidd el, pld. kajszinál teljes virágzásban
az egyik fánál nagyon kell a monília ellen védekezni, míg a másik virága ki sem nyílt, a harmadik meg már elvirágzott. Két-három napos késedelem vagy előre nagyon nagy problémákat tud szülni, én is munka mellett kertészkedem.
Előbb-utóbb várható volt, hogy Attila is eljut oda, hogy bár imádja a sok és sokféle fáját, és biztos vagyok benne,
hogy fáj a szíve miatta, de kialakul két fontos "parancs". Magamon is átéltem a következőket. 1. Az nem lehet, hogy bármennyire imádom a fáimat, hogy folyamatosan sokkal többet tegyek bele anyagilag, mint amennyit legalább nullszaldóig hozni tud, mert bérből és fizetésből élőként van kire költeni/ család.
2. Az, hogy sok fajtám van, nagy öröm lenne, de ha nem tudom őket úgy "ellátni" , ahogy szeretném, és gyönyörködhessek benne, sőt inkább a valóság az, hogy megfelelő gondozásuk inkább fölemészt, akkor valóban inkább ne legyen annyi.

 atifoci2   2018.06.04. 21:39          Válasz 123János (58) hsz.-re     Olvasás       59  

Ha figyelmesen olvastad volna az írásaimat nem írtad volna ezt...többször is hangsúlyoztam az " én körülményeimet " és az " én lehetőségeimet ". Mondhatnám azt is, hogy mivel nekem nincs túl sok / elégséges / lehetőségem alkalmazkodni a fáimhoz , így gyakorlatilag nekik kell alkalmazkodniuk hozzám. Figyelni tudok rájuk...de foglalkozni velük..nos azt nem mindig és nem mindig időben.

 123János   2018.06.04. 21:29          Válasz atifoci2 (55) hsz.-re     Olvasás       58  

Őszibarackot nevezik a gyümölcsök királynőjének és ennek megfelelően igényes a megfelelő időben végzett permetezésekre. Ha már a tafrina jelen van az ültetvényben, akkor már a megelőzéssel elkéstünk és a permetezés ellenére nagyon nagy károkat tud okozni a tafrina. Egyes fajták különböző mértékben fogékonyak, de azt azért nem gondolom, hogy ezek az új fajták megkapták volna az szaporítási engedélyt, ha extra érzékenységet mutatnak tafrinás fertőzésre. Talán kicsit jobban oda kell rájuk figyelni, de első kudarc miatt nem válnék meg tőlük.

 atifoci2   2018.06.04. 21:19          Válasz délkelet (56) hsz.-re     Olvasás       57  

Így van....A többi Royalhoz képest bőtermő is volt , tehát nem azt mondom ,hogy rossz fajta /mint ahogy más fajtákra se mondom / , hanem azt , hogy az általam biztosított körülmények nem elégségesek a normális termesztésükhöz. A gyümölcsüket nyilván szeretem , de ez már kevés az üdvösséghez... sajnos.

 délkelet   2018.06.04. 21:11          Válasz atifoci2 (55) hsz.-re     Olvasás       56  

Világos ... értem, hogy a lehetőségeid miatt nagyon fontos a relatíve jó tafrina-ellenállóság...a kérdőjeleket csak azért tettem, mert nem olyan régen elégedetten nyilatkoztál róla, de ez minden bizonnyal csak a gyümölcs méretére, minőségére vonatkozott.

 atifoci2   2018.06.04. 21:02          Válasz délkelet (54) hsz.-re     Olvasás       55  

Rettentő tafrinás...a jövőben csak azoknak a fajtáknak van létjogosultságuk , amelyek az általam biztosított feltételek mellet is elfogadhatóan működnek...sajnos arra egyenlőre nem látok reális lehetőséget , hogy ez változzon , saját magának meg minek okozzon bosszúságot az ember ? ...és így még mindig jobb, mintha teljesen abbahagynám :fejvaka:

 délkelet   2018.06.04. 20:48          Válasz atifoci2 (53) hsz.-re     Olvasás       54  

Majestic is megy???

 atifoci2   2018.06.04. 20:37           53  

Azt hiszem lassan megvilágosodok....felhatalmazok mindenkit , hogy a jövőben szembesítsen a most előadandó elképzeléseimmel.
Szóval a rengeteg bosszúság és egyéb okok miatt mint azt jeleztem az idei évvel letudom a gyűjtést.Pont.
Hogy fajonként ez mit jelent ? A csonthéjasokból többet nem próbálok , az almakörte azért még lehet...ha nem is olyan intenzíven , mint eddig.
Almából 3 fajtára adtam be igényt /fogalmazzunk így....szebben hangzik ,mint a kéregetés.../ , remélem ez összejön és ennyi. Bár a famennyiséget almából fejlesztem , ez a meglevő fajtákkal történik már. Főleg úgy, hogy az összes tavasszal oltott fajtából van sikeres ill a csehektől hozatott fák is hajtanak, ha nem is gőzerővel...szóval van miből fejleszteni ...és ez elég is, sőt fokozatosan szabadulok meg a csalódást okozó fajtáktól....de ez az többi fajra is igaz...
Körte : itt már lezártnak tekinthető a gyűjtés , augusztusra nem is volt tervezve új fajta beszerzése...és már nem is lesz.
Lett volna talán lehetőség , meg 1-2 elveszettet jó lett volna pótolni , de igazából nincs jelentősége...eladásra kevés fajta vált be , a családot túlzottan nem hatja meg , én meg egyedül ugye véges mennyiséget tudok elrágcsálni...így marad az átdolgozás, az értéktelenebbek kimennek vagy átszemzem , oltom. Ami biztosnak tűnik, hogy egy Nemes Krasszánt gyártok /már ha tudok a nyomoronc fámról vesszőt levenni és azt lehetőleg jó helyre fogom rakni , mert akkor jót várhatok tőle. A Delwilmor még esélyes, de ahhoz meg kellene még egyszer kóstolnom...ez eddig egyszer sikerült, pár éve....nos megtörtént a kóstoló és minden szempontból jó fajtának tartom , a jövő ezé a fajtáé :)
Kajszi...ebből gyártok fákat , elméletileg lesz köztük pár új is /bár kevesebb , mint amit még 1-2 hónappal ezelőtt terveztem /. A teljesen bordókat fejlesztem , /meglévőkből / ezek koraiak és szépek..és elég jó ízűek , lehet talán kezdeni velük vmit...A Frissonban látok még fantáziát /főleg az idei év után/. Mivel eldöntöttem, hogy több fa is kimegy /...nem kajszik /, így a felszabaduló helyek kisebbik részébe tudok kajszikat rakni./ a nagyobb részbe ugye alma.../
Őszibarack...na itt is elgurult a gyógyszerem és nagyobb szanálást tervezek , ezt az idei tafrinás év váltotta ki belőlem. Az áldozatok a nektarinok és a Royalok lesznek főként , de az Extrémek is érintettek./ A nektarinok közül a Magique maradhat, a többi nem, a Royalkok közül a Glory és a Gem marad, a többi nem.Az Extrémekből egyenlőre a 314 és a July megy, a Great és a 2 fiatal marad , a többiből meg csak részfa van.Bővítés egyáltalán nem lesz, viszont a sok kimenőt pótolni kell...na ez valszeg nem egyéves feladat lesz, de az nem is baj. Itt is lehetnek újak , de szintén lényegesen kevesebb mint amit még korábban terveztem.Az elképzeléseimet minimálisan befolyásolhatja a Platifortwo lapos , ami idén teremhet először...meglátom mit tudnak az új fajta laposok /hátha.../. A sikertelen Gf/barrier szemzéseim alanyaiba nagyrészt bevált , régebbi fajták mennek , mondjuk hogy biztosra megyek. Az újak meg mehetnek a Rubirákra.
Szilva...na itt is megállok .Remélem az idei át-szemzésekből lesz sikeres.. Piaci szempontból nekem a szilva jelentéktelen , saját részre majd vhogy elviselem azokat amik vannak , nem látom értelmét , hogy kínlódjak velük. A hybridek egyszeri esélyt kapnak , aztán ha az alany jó átszemzem...mondjuk kajszira őket. eddig sok csodát nem láttam tőlük...
Az idén a meggy bosszantott fel leginkább , 2 Édi bőtermő és az Érdi jubileum megy is ki, a beléjük szemzetteket se bánom. Mivel az Érdi nagy marad /de kicsit visszavágom, mert már akkora, hogy nem lehet biztonságosan leszedni.../ hogy legyen mellé vmi a megmaradt Érdi bőtermő is maradhat egyenlőre , de erősen visszavágva. A Meteor ból csak a rászemzett cserkók maradnak egyenlőre...talán. Piaci szempontból a meggy nem igazán fontos , a kukacosodástól évek óta nem tudom megvédeni a későbbieket, saját részre véges ami kell...akkor minek is görcsölök velük ?? 2 f bőven elég lesz...
Cserkó...szinte mint az előző...a Ritát jó lenne átdolgozni , meg a Lindát és a Sunburstot megvédeni a vadaktól, hogy végre meg tudjanak nőni...ja és ezekbe persze szemeznék párat, de kizárólag korai fajtákat, mert az a fráánya kukac ugye...Az Alex jó , csak a bogarak és a madarak is szeretik, a sérültek meg ugye gyorsan rohadnak. A Carmen is tetszik...majd meglátom , minden estre több fa nem lesz , a meglevőkkel gazdálkodok...hát kb ennyi , az idő haladtával egyre kevésbé adok bizonyítási lehetőséget a meglévő fajtáimnak...ideje lesz átállni a " kevesebb igazából több " szemléletre.... és igazából muszáj is lesz ezt meglépnem.

 délkelet   2018.05.29. 21:46          Válasz Jani71 (51) hsz.-re     Olvasás       52  

Kétlábúak ellen tuti jó, én biztos hanyatt-homlok menekülnék, ha ilyet hallanék lopás közben :D

 Jani71   2018.05.29. 21:38          Válasz atifoci2 (41) hsz.-re     Olvasás       51  

Na és egy ilyen halálsikoly...? Őz legyen a patáján, amelyik erre nem fut világgá... :nahat: :lol: :wave:
Ezzel pedig mostanában cserélték le az autópályások a múltkor mutatott sípot (a hatóanyagról nincs infóm, de ha kell, utána tudok járni):
Fénykép-1203.jpg
------------------------
Megtekintve 1716 alkalommal.


 atifoci2   2018.05.22. 21:38          Válasz délkelet (47) hsz.-re     Olvasás       50  

Mivel én is elkéstem ill. volt amin el is maradt utólag mentettem ami menthető, Folicur + merpannal , igaz csak egyszer...+ némi táp , ezt viszont fogom többször is.

 délkelet   2018.05.20. 21:04          Válasz atifoci2 (48) hsz.-re     Olvasás       49  

A Collinsot és a Sugar Time-ot elég rendesen, a Rich May-t és a Tardibelle-t csak kicsit kapta el (bár ezek közül csak a legelső régi fajta). Ezeken kívül van még néhány kicsi, a belvíz miatt vegetáló fajtám, ami így-is, úgy-is sz@rul néz ki.

 atifoci2   2018.05.20. 18:37          Válasz délkelet (47) hsz.-re     Olvasás       48  

A régebbi sárga húsú fajták is ? Mert azokkal nálam komolyabb gond nincs. A Summer nálam is az egyik legrondább , remélem megmarad az a lenti friss hajtás ami van és akkor át tudom szemezni...nem kínlódok vele tovább, a Time-ben már van Redhaven , de eddig nem váltottam át rá...eddig....a többi ahogy megfakad megfelelő helyen úgy kerül átszemzésre.

 délkelet   2018.05.19. 21:51          Válasz atifoci2 (46) hsz.-re     Olvasás       47  

Soha többet nem csinálok ilyet: a meleg idő beköszöntével azt hittem, már nem is kell tafrina ellen védekezni. Az összes sárga húsú barack egyadta tafrina lett, a Summeren pl. nem is volt normális levél egy darab sem. Mostanra nagyjából konszolidálódott a helyet, de fényképet egyik-másikról nem szívesen tennék közzé még most sem. A Glory nálam is elég jól néz ki, a fehéreket sem bántotta túlságosan a tafrina.

 atifoci2   2018.05.19. 17:56          Válasz délkelet (45) hsz.-re     Olvasás       46  

Royalok ,Extremek es nektarinok elsosorban.A Royalok kozul a Gem es a Glory kicsit talan jobban birta, az Extreme 6 is....de a tobbi full tafrina.

 délkelet   2018.05.18. 22:41          Válasz atifoci2 (44) hsz.-re     Olvasás       45  

Melyeket látod tafrinára nagyon érzékenynek? A Royalokra tippelnék és ha így van, azok között tudnál különbséget tenni (melyik a nagyon vagy legkevésbé fogékony)? Vagy másra gondoltál?

 atifoci2   2018.05.18. 22:18           44  

A mai hegyi latogatasom utan ket dontest hoztam : az idei nyar lesz az utolso ,hogy szemzoagakat kerek, lenyegeben befejezem- a gyujtest...a masik ,hogy meg radikalisabban atalakitom a fajtaszerkezetet. Ennek elso aldozatai a meggyek lesznek sajat reszre 2 is boven eleg , tehat 4 nek harangoztak. A nagyon tafrinaerzekeny barackkk kozul is szelektalok es meg van par otletem...

 atifoci2   2018.05.18. 22:10          Válasz Z.Szilárd (42) hsz.-re     Olvasás       43  

Megfordult a fejemben...elkepzelheto hogy igy lesz. Ha rakerdezel megkoszonom :thumbup:

 Z.Szilárd   2018.05.14. 09:40          Válasz atifoci2 (30) hsz.-re     Olvasás       42  

Mi lenne ha a kert csak egy kisebb reszet keritened be elsore, ugy, hogy bovitheto legyen kesobb? Mondjuk a harmadat. Nekem van egy kifejezetten keritesepitessel -vadkerites autopalyak mellett stb- foglalkozo ismerosom, megkerdem hatha tudna olcson bontott keritest. Akkor mar csak oszlopot kellene szerezni, barati tarsasaggal meg fel lehetne tenni a drotot, amiben akar a vadasztarsasag is lehet segitene, elkerulven a vadkar bejelentest.

 atifoci2   2018.05.13. 21:15          Válasz Jani71 (39) hsz.-re     Olvasás       41  

Lásd 36.hsz :)...kettőt hozattam , egyiket már felraktam ideiglenesen , de létrát kell vmikor kivinnem , ha normális helyre akarom rakni őket.

 atifoci2   2018.05.13. 21:13          Válasz Alibá (38) hsz.-re     Olvasás       40  

Kedves Ali bá...egy egyetemista és egy jövőre valószínüleg szintén egyetemista gyerek vmint nem igazán jó kereset mellett a földvétel a legutolsó, amin gondolkodhatok . Amúgy sem kezdeném elölről , nincs se kedvem , se türelmem évekig várni ill. erőm és időm se, hogy újból kezdjek mindent. Csak magamra számíthatok , a munka is egyre lassabban megy , sajnos a kor nem sokat jelent. Próbálkozok addig , amig bírom , ...de már csak itt , ezen a földdarabon.

 Jani71   2018.05.13. 21:12          Válasz atifoci2 (32) hsz.-re     Olvasás       39  

Attila! Ezt már próbáltad? Ismered?

 Alibá   2018.05.13. 20:48          Válasz atifoci2 (37) hsz.-re     Olvasás       38  

Vegyél másutt kertet, kertnek való földet, 5-10 év alatt mindent átmenthetsz, szebb, jobb lesz mint valaha. Fiatal vagy még! :thumbup:

 atifoci2   2018.05.13. 20:39          Válasz Z.Szilárd (34) hsz.-re     Olvasás       37  

Villany nincs , az akksit valszeg ellopnák , de saccra többe kerülne a beruházás, mint amit az egész ér...sajnos hobby lévén túl sokat nem tudok ráfordítani , van ami előrébb való.

 atifoci2   2018.05.13. 20:36          Válasz délkelet (33) hsz.-re     Olvasás       36  

Egy olcsóbb változatával végül is megpróbálkozok / ezt mint kiderült Somogyban csinálják.../ , aztán valszeg jövőre megpróbálkozok azzal , amit mutattál...vmit muszáj lesz csinálni , mert elképesztő károkat okoznak. Nem tudom a vadásztársaság mit szólna egy csúnya hangvételű panaszhoz ?? :twisted:

 Spoli   2018.05.10. 23:26          Válasz atifoci2 (30) hsz.-re     Olvasás       35  

Szia atifoci2!

Én a tiszteletemen, és elismerésemen kívül semmivel nem tudok a küzdelmedhez hozzájárulni, és meglehet, hogy erre sincs szükséged, de azért hadd mondjam el: le a kalappal. Tavaly is nehéz éved volt, ha jól emlékszem többek közt a vízhiánnyal, és a kínálás nélküli szüretelőkkel harcoltál, az idén is kijut rendesen. Drukkolok neked, ha nem veszed rossz néven, és feltétlen

Respect kép.jpg
------------------------
Megtekintve 1726 alkalommal.


 Z.Szilárd   2018.05.10. 22:57          Válasz atifoci2 (32) hsz.-re     Olvasás       34  

Eyg 400 m-es villanypasztor zsinor tekercs 6-9000 Ft korul van. Karok kb 2 m-enkent ??? Ft, szigetelok kb 50 Ft/db, Keszulek 40-50 ezer korul. Egyeb aprosagok pl kapu fogantyu, sarok szigetelok, vezetek a keszulektol a zsinorig. Ha van villany a telken akkor egyszeru ha nem akkor, napelem meg akksi is kell.

 délkelet   2018.05.10. 22:18          Válasz atifoci2 (28) hsz.-re     Olvasás       33  

Inkább csak érdekességképpen:
Vadalarm

 atifoci2   2018.05.10. 21:06          Válasz gergerg (31) hsz.-re     Olvasás       32  

csak ami nincs lebetonozva...mellesleg mennyiből jönne ki ez a kb 100 x25 m kerületű / vagyis cirka 300 m/ terület villanypásztorral való felszerelése ?

 gergerg   2018.05.10. 15:50          Válasz atifoci2 (30) hsz.-re     Olvasás       31  

Villanypásztor esetleg? Lopás mennyire jellemző arra?

 atifoci2   2018.05.10. 15:40          Válasz Alibá (29) hsz.-re     Olvasás       30  

Elégnek lehet hogy elég lenne, de 250-300 kerítés megépítése nem olcsó mulatság...több évi költségvetését elvinné a "birtoknak"...bár igaz szinte mindegy, hogy nulláról kezdeném elölről , vagy küszködök hiába...amikor 20 éve megvettem a terültet még nem volt ilyen gond , többen voltunk akik kijártak ...most meg körülöttem csak gabona, kukorica, meg elhanyagolt dzsungel van...ideális helyek a vadaknak....hát ...év végéig eldől, hogy folytatom vagy feladom...sajnos több mindent kell figyelembe venni. :(

 Alibá   2018.05.09. 22:33          Válasz atifoci2 (28) hsz.-re     Olvasás       29  

Hasonló harcom volt a külső kertemben kezdetekkor a kétlábúakkal. A drótkerítés se használt. Ellenben a sövény kerítés (narancseper, tűztövis, gleditsia) minden problémát megoldott. Igaz elég sok munkát igényelt évente kétszer megnyírni, de megérte. Lehet nálad a drótkerítés is elég lenne.

 atifoci2   2018.05.09. 22:02           28  

Ma kiütött a természet...az a dúlás , amit idén műveltek/művelnek a vadak padló közelébe küldött. Messze nem a kórokozók, betegségek csinálják a legtöbb problémát...sokkal inkább a rovarok /ezekkel is egyre nehezebben veszem fel a harcot / ..és főleg a vadak. Az hogy törzsvédő nélkül fiatal fa évekig nem lehet az megszokott..., az is, hogy minden évben a fiatal fáimat lelevelezik, a friss hajtásokat lelegelik /fácán , nyúl , őz /...de az , hogy kimegyek és azt látom , hogy a fejem magassága felett /kb 180 centi vagyok / és attól lefele lerángatva, letördelve , csonkán lógnak ágak, vesszők , köztük 4-5 centi vastagok is...az már sok. És idén már fajtákat vesztettem el így...Amúgy is volt veszteségem , egy régi körte kihajtott , virágzott, majd secperc elszáradt /nem tűzelhalás az biztos / , két őszi ültetésű barackom nem bírta a telet , egy kis almafát /naná hogy egy volt abból a fajtából /kitúrtak/törtek a vaddisznók...de ez már sok , rohadtul sok.Amúgy se érem magam utol , mire végigérek a permetezéssel kezdhetem előlről , közben a gaz, a fű nől , mintha öntöznék , pedig nem, sőt öntözni kellene mert a vetett mustár is csak sínylődik , miközben lent a kertben tűrhetően növöget.Egyszer már vágtam , de már lehetne újra...stb, stb....és ugye sajnos nem csak kertészkedés az élet....valaminek történni kell , mert ez az erős ellenszél kétségessé teszi , hogy van*e értelme annak amit csinálok.

 atifoci2   2018.04.17. 08:12          Válasz Alibá (26) hsz.-re     Olvasás       27  

Nincs belőlük üres. A GXNből már csak max hajtást tudok leszedni , ha megfakad 1-1 oltványon az alany /meg szokott../, GFből lehet ,hogy tudnék , mert ahogy elnézem nem minden szemzésem sikerül belőlük...
Viszont van egy Barrierem , amit tavaly sikeresen lekaszáltam és most úgy néz ki kihajt, talán ezt kellene megpróbálni feltöltögetni...

 Alibá   2018.04.16. 21:38          Válasz atifoci2 (25) hsz.-re     Olvasás       26  

Ha tudnám vmi módon az erős őszialanyokat szaporítani
Nem próbáltad még a GXN és GF alanyokat bujtással szaporítani? Azok elég erősek. Én közvetlen oltottam bele kajszikat, szépen fejlődnek.

 atifoci2   2018.04.16. 10:05          Válasz atifoci2 (24) hsz.-re     Olvasás       25  

Az ültetés még mindig csúszik , de legalább a rotálás-mustárvetés megvan. Az elkésett lemosózás is -egyszer-megtörtént...hát az őszik egy része vöröslik ,mint a Kreml 17-ben..
Ami jó, hogy a tavalyi alma-és körteszemzéseim nagyon jól indultak /az őszi nem annyira... /, ezek M9-en vannak és jelen esetben kb 30 fát jelentenek.Természetesen mindet nem ültetem ki, mert idén is oltottam -erősebb alanyokra...majd meglátjuk ősszel mi megy még ki és aszerint áll be a végleges dbszám. Az ősziket sajnálnám ha nem sikerülnének , mert akkor még egy évet kellene várnom , hogy beálljon a teljes dbszám a területen.
Mivel a gyűjtés lényegi része az idén lezárul a következő agymenésem a kísérletezés lesz kombinált alanyokkal. Venni már alanyokat nem akarok , de részben vetettekből ill. meghagyott alanyokból tudok kombinálni. Az alap /gyökér / Rubira lesz és erre mehet Docera 6 , Ishtara esetleg Adesoto , Myr29c ...kajszihoz törzsképzőnek ill. Barrier , GXN, GF677 barackosnak. Ha tudnám vmi módon az erős őszialanyokat szaporítani , akkor arra is mehetne a kajszihoz való törzsképző...aztán meglátjuk mi sül ki belőle.:)
Végül egy kis virág-ízelítő /vagyis azok a fajták , amiket még nem kóstoltam , de idén van több-kevesebb virág rajtuk / :
alma : Pónyik , Gibson Golden , Fertődi téli , Ariwa , Red Jonaprince , Fuji KIKU , Ruby Gala , Scrumtious, Evelina
körte : David , Souvenir du Congress , Uta /ezen tavaly volt 2 szem termés, de érés előtt leverte a vihar.../ ,Karina , Amfora , Decora , Blanka, Nojabrskaja , Andre Desportes ,Duchesse dAngouleme , Coscia , Forelle , Radana , Soledano.
őszibarack : Romestar , Elegant Lady , Platifortwo , Sweet Dream , Alirosada
kajszi : Frisson
szilva és hybridek : Tegera , Dapple Dandy , Biricoccolo

...aztán majd kiderül őszre mennyit is tudok valójában megkóstolni.

A következő húzás meg a damilos előhalászása lesz , mert aztán az is zöldül ami nem kellene.

 atifoci2   2018.04.08. 20:21           24  

Mai állapotok : http://indafoto.hu/atifoci/20180408/page/2

Az ültetéssel elméletileg végeztem , bár a két fiatal pawomat szeretném még kiültetni ill. függőben van még pár almafa is...
Az őszibarack metszéssel sikerült ma végeznem és az oltásokat is befejeztem . A következő az az -elkésett - lemosózás lenne ill. a hegyen pár sorközt fel kellene rotálni -már eléggé zöldül - mert szeretném elvetni mustárral. Vmelyik nap kivezényelem a feleséget is , összeszedni a sok nyesedéket , mert lassan majd füvet is lehet nyírni és addigra el kellene takarítani a hulladékot. Aztán nekiállok a kajszi csonkolásának...ha már termés úgyse nagyon lesz , felkészítem őket , mármint a nagyobb részét -némi átalakításra....Aztán a többi...kicsit sok lesz a szabadidőmhöz képest , de már megszokhattam...

 Totya   2018.04.08. 18:19          Válasz Jana11 (22) hsz.-re     Olvasás       23  

Huh én is most fejeztem a munkát, mármint a hétvégére.
Nekem is alig sikerült valami szemzés, minden beindult egy hét alatt, győzze az ember, rengeteg dolog van/volt.
Reménykedtem egy lassú kitavaszodásban, de ez nem jött be, itt tegnap is esett...fa ültetéssel majdnem végeztem, remélem még nem volt túl kélső már hajt mindegyik.... :)

 Jana11   2018.04.08. 13:29           22  

Az alvószemzéseknél is nagymértékű a szöveti károsodás nálam, ősszel tisztán összeforradt, jól sikerült illesztések után
most nagyrészt ki sem hajtottak. Kisebb fák ágainak szállítószövetei is elfagytak, szőlővesszők nagyrészt. Most én is
olyan érzésekkel vagyok, mint atifoci, nagyon rossz érzés elhalt, elfeketedett rügyeket látni. Nem lehet megszokni,
már volt benne részem pedig párszor a tökéletes elfagyásban, főleg kajszinál, de mégis rosszul esik.

 baby-lon   2018.04.08. 12:29          Válasz atifoci2 (20) hsz.-re     Olvasás       21  

Nálam az alvószemzések tulajdonképpen nem sikerültek. 1-2 darab lesz jó max... Az alvóra maradt hajtószemzések viszont szinte teljesen jók, az a pár...

 atifoci2   2018.04.04. 21:14          Válasz atifoci2 (19) hsz.-re     Olvasás       20  

Hogy is kezdjem ...tele a hócipőm mindennel. Vagy esik , vagy fúj...peremtezni nem lehet , a barackok metszése szte teljesen vissza van...tegnap és ma nekiálltam oltani , mert a hűtő már kezdett kizöldülni...igaz vhogy nem igazán ment gördülékenyen / sőt q.rva macerásan :angry-banghead: :angry-banghead: /. A széltől folyamatosan könnyezett a szemem , alig láttam, pár napja elért a kórság / egész télen nem volt semmi bajom... /, folyamatosan folyt az orrom , miközben a kezemet ugye másra kellett volna használni. Az omega pengéje is megérett a kukára...már csak abban bízok , hogy a körték akkor is sikerültek eddig , ha úgy dobtam bele a nemest az alanyába...
Mielőtt lement volna a nap pár képet lőttem, mobillal a jelenlegi állapotokról : http://indafoto.hu/atifoci/20180404 ...van aminek örülök , van aminek nem annyira...
Talán az alma, körte és az őszik egy része megmenekült /eddig / , a szemzések közül is mozog pár /amennyit volt időm megnézni /...vmi pozitívum csak lesz idén is.

 atifoci2   2018.03.25. 18:45          Válasz atifoci2 (17) hsz.-re     Olvasás       19  

Tegnap a kerti fákat sikerült lemosózni.A hegy...talán húsvétkor , ha az időjárás engedi.Lassan telnek a lyukak is , a Csarli-féle körteaalnyok elültetése azt jelenti , hogy a körte elérte a maximum db-számot , ez már tuti nem lesz fejlesztve.Mivel csak augusztusban tudom beszemezni őket /legkorábban /, lesz időm eldönteni mi kerüljön beléjük. Az eddig mutatottakból kiindulva Bosc az esélyes / a Pachamsot az átszemzésre használtam inkább / ill. amennyibe a kb 15 centis Delwilmor darabból sikerül . ..bár sok fajtát nem kóstoltam még , nemigen látok esélyt vmi kiugró fajtára.
Amiket meg még kipróbálnék azoknak a beszerzése esélytelen.

 tudomka1958   2018.03.17. 20:57           18  

elolvastam.
igazi élmény volt és azt hiszem nem is haszontalan...
csak gratulálni tudok ehhez az íráshoz!!!

 atifoci2   2018.03.14. 09:32          Válasz atifoci2 (8) hsz.-re     Olvasás       17  

Az elmúlt 2 napba próbáltam bele süríteni pár munkát , mivel a legtöbb napra nem sok jót ígért az időjárás-jelentés.
Elültettem 3 őszibarackot /2 vett/ , 4 kajszit és 50 almaalanyt , ill. átültettem 1 szilva+pluot hybridet és 3 nyomoronc almát . A metszéssel tűrhetően állok , az alma -körte a hegyen megvan , a kertben van vissza 1-1 nagyobb fa ezekből .Mivel a veteményes rész nagyrészt pihentetve lesz / anyu már nemigen bírja erővel , én meg idővel / elvetettem mustármaggal , ezt tervezem még a hegyen pár fasor-közben is..ill. az ősszel ültetendő fák helyére is.
Jó lenne lemosózni , de az idő bizonytalan , a vegyszer meg drága...szóval valszeg megvárom , még a jövő hét elejére ígért tél elmúlik...igaz túl sokat már nem lehet várni.
A hűtőben meg gyülekeznek az oltóvesszők :)

 atifoci2   2018.03.05. 20:47          Válasz baby-lon (15) hsz.-re     Olvasás       16  

Ja...csak a mi gépünkön nincs Excell...Open office van helyette...de nekem az is megfelel.

 baby-lon   2018.03.05. 09:18           15  

Én excel-ben rögzítem a kertet évek óta, nagyon egyszerűen használható erre a célra....

 Alibá   2018.03.04. 21:55          Válasz atifoci2 (13) hsz.-re     Olvasás       14  

Nekem is sorba vannak a fáim, eddig egy füzetbe írogattam, rajzolgattam, de már nagyon sok a lehúzás, javítás - ujra kellene kezdeni az egészet. :remulet: :O

 atifoci2   2018.03.04. 21:36          Válasz Alibá (12) hsz.-re     Olvasás       13  

SDemmi extra , csak egy Open Officeval gyártott táblázat / Sajna nincs a gépünkön Microsoft Office... /, a nyers változatot átküldhetem , de nem hiszem, hogy jó lenne neked, mert én speciálisan a saját területemre alakíttattam. Sorok száma , fák száma stb...

 Alibá   2018.03.04. 21:25          Válasz atifoci2 (11) hsz.-re     Olvasás       12  

Ha beválik, vevő vagyok a módszerre. ;)