gergerg   2019.02.23. 17:47           88  

Túróval töltött fánk, sütőben sütve.
Csatolmányok
f1.jpg
------------------------
Megtekintve 1365 alkalommal.

f2.jpg
------------------------
Megtekintve 1365 alkalommal.

f3.jpg
------------------------
Megtekintve 1365 alkalommal.


 gergerg   2019.02.09. 21:29           87  

Szintet léptem...
Csatolmányok
IMG_20190209_165832.jpg
------------------------
Megtekintve 1514 alkalommal.


 gergerg   2019.02.02. 18:12           86  

Ma átadási ünnepségre készültem.

IMG_20190202_154506.jpg
------------------------
Megtekintve 1610 alkalommal.



A készülődésnek vége, utolsó tepsi is a sütőben, az átadás is megtörtént (átadtam a mosogatást). Szóval jöhet az ünnepelés.

IMG_20190202_154631.jpg
------------------------
Megtekintve 1610 alkalommal.



Kis lépés az embernek, de egy hosszúlépés nekem. ;)

Ebből biztos marad holnapra, és állítólag másnaposan jobb. Majd meglátjuk. :palinka:

 baby-lon   2019.01.20. 13:38          Válasz gergerg (81) hsz.-re     Olvasás       85  

Ugyanez nálunk, ha férfi fennhatóság alá kerül a konyha:

8739

 Mariska néni   2019.01.20. 08:21          Válasz gergerg (80) hsz.-re     Olvasás       83  

Legközelebb hagyjál egy kis langyos tejet, s amikor kettéveszed a tésztát, kakaót kis tejjel keverve gyúrd hozzá. Akkor nem lesz sűrű:)

 tgwh   2019.01.19. 22:58          Válasz gergerg (81) hsz.-re     Olvasás       82  

Haladó szint, nekem mostanság már van annyi időm, hogy a fröccskészítésig eljutok :D néha még teát is főzök, ,,hagyományosat'', a ,,menzateát''. Valódi hagyományos kínaira nincs időm...

 gergerg   2019.01.19. 22:39           81  

...amikor a konyha férfi fennhatóság alá kerül...
Csatolmányok
IMG_20190119_181607_079.jpg
------------------------
Megtekintve 1890 alkalommal.

IMG_20190119_204039.jpg
------------------------
Megtekintve 1890 alkalommal.

IMG_20190119_210151.jpg
------------------------
Megtekintve 1890 alkalommal.

IMG_20190119_211303.jpg
------------------------
Megtekintve 1890 alkalommal.


 gergerg   2018.12.01. 22:30          Válasz tgwh (79) hsz.-re     Olvasás       80  

Elfogadható. Egyébként melegen lett vágva, talán ezért látod úgy. A kakaós része egy kicsit sűrű.

 tgwh   2018.12.01. 22:27          Válasz gergerg (78) hsz.-re     Olvasás       79  

Nem tűnik olyan száraznak. És milyen lett?

 gergerg   2018.12.01. 22:03          Válasz tgwh (77) hsz.-re     Olvasás       78  

Nem, Janának van igaza, ez kalács, csak kuglóf formába sütve.

 tgwh   2018.12.01. 21:57          Válasz Jana11 (76) hsz.-re     Olvasás       77  

Kuglóf, és igazából nem is egy nehezen elkészíthető sütemény. Rá is kéne uszítani a zasszonyt, ennék én is egyet :D

 Jana11   2018.12.01. 21:53           76  

Mindíg is az ilyen már képen nagyon kívánatos kalács volt a "gyengém", fogyókúrám alatt sokkal nehezebb volt
elhagyni, mint bármi mást. Aki ilyeneket tud készíteni, gratula.

 gergerg   2018.12.01. 20:02           75  

Elkészült:

IMG_20181201_184849_132.jpg
------------------------
Megtekintve 2232 alkalommal.

IMG_20181201_185316.jpg
------------------------
Megtekintve 2232 alkalommal.

IMG_20181201_185714.jpg
------------------------
Megtekintve 2232 alkalommal.


 gergerg   2018.12.01. 19:06           74  

Lisztes a póló a hasamon... ebből még valami jó is kisülhet! :tanc2:

 edit   2018.11.29. 19:27          Válasz Ragadozo (72) hsz.-re     Olvasás       73  

Nálam 3-4 hónapig tart egy kiló cukor. Kivétel a befőzési szezon, mert a lekvárokat, befőtteket azért csak cukrozom kicsit.

 Ragadozo   2018.11.27. 21:51          Válasz edit (71) hsz.-re     Olvasás       72  

Pici gyerek korom óta cukrot cukorral eszek!
A túrós - káposztás tésztától a paradicsomlevesig ...
Csak nekem egyedül átlag heti 1 kg kristálycukor és + a napi nasi édességek. :hiha:

 edit   2018.11.27. 19:14          Válasz gergerg (70) hsz.-re     Olvasás       71  

Végre valaki aki nem édesen szereti a krumplifánkot. Igazság szerint én a túrógombócot is sósan tejfölösen szeretem. És ha marad ki csupasz palacsinta azt is. Maximum kis sajtot vagy juhtúrót kaphat még. (Megjegyzem nem látszik rajtam, hogy nem szeretem az édességet. Sajnos.)

 gergerg   2018.11.26. 21:57          Válasz gergerg (69) hsz.-re     Olvasás       70  

Juteszembe, este csak kipróbáltam, igaz eper és barack lekvárral mert az volt bontva. Eredmény: maradok a tejfölnél meg a hagymánál. :-)

 gergerg   2018.11.25. 20:36          Válasz Jana11 (68) hsz.-re     Olvasás       69  

Azt a krumplilaskához szoktuk.

 Jana11   2018.11.25. 20:34           68  

Pedig a krumplifánk a kocsikenőcs állagú, fekete színű nemtudom szilva lekvárjával valóságos ízorgia. :thumbup:
Ha még nem kóstoltad, tedd meg, egyszer élünk...

 gergerg   2018.11.25. 19:46          Válasz Ragadozo (66) hsz.-re     Olvasás       67  

Mondanám hogy küldök, de ez csak frissen jó, és azt is mondanám hogy megkóstolom lekvárral, de úgysem fogom. :)

 Ragadozo   2018.11.25. 19:43          Válasz gergerg (65) hsz.-re     Olvasás       66  

Na', igen! :)
Az igazság csak kóstolva derülne ki ... :)

 gergerg   2018.11.25. 19:36          Válasz Ragadozo (64) hsz.-re     Olvasás       65  

Szerintem ez nem lenne úgy jó. Pár napja volt itthon rendes fánk, annak a tésztája is édes. Lehet hogy mi jobban sózzuk ennek a tésztáját.

 Ragadozo   2018.11.25. 19:28          Válasz gergerg (63) hsz.-re     Olvasás       64  

Csak azért kérdeztem, mert nálunk is volt sokszor fánk.
Főleg, míg élt a nagyi ... :)

Sokszor ettem máshol is fánkot, de soha sem ettem még másképpen, csak kizárólag lekvárral, és/vagy porcukorral.
A krumplist is! :)

 gergerg   2018.11.25. 19:23          Válasz Ragadozo (62) hsz.-re     Olvasás       63  

Igen, fánk, krumplisfánk, tehát sós étel. Egy kis tegnapi pörkölttel, tejföllel, sajttal, zöldségekkel. (ubi csak savanyított volt)

 Ragadozo   2018.11.25. 19:19          Válasz gergerg (61) hsz.-re     Olvasás       62  

Jól látom, hogy ezek fánkok?
És az utolsó képen savanyúsággal, zöldséggel, egyebekkel?

 gergerg   2018.11.25. 15:07           61  

Ma délutáni időtöltés:

IMG_20181125_115034.jpg
------------------------
Megtekintve 2399 alkalommal.

IMG_20181125_125123.jpg
------------------------
Megtekintve 2399 alkalommal.

IMG_20181125_132132.jpg
------------------------
Megtekintve 2399 alkalommal.


 gergerg   2018.11.25. 15:04           60  

Tegnap esti időtöltés:

IMG_20181124_194006.jpg
------------------------
Megtekintve 2399 alkalommal.

IMG_20181124_203728.jpg
------------------------
Megtekintve 2399 alkalommal.

IMG_20181124_211744.jpg
------------------------
Megtekintve 2399 alkalommal.


 wogboy   2018.07.17. 11:32          Válasz evodia2010 (58) hsz.-re     Olvasás       59  

Szia!

Erről nem is tudtam, és már van egy másik is, amit majd ki kell faragnom, ha szakítok rá időt! :-D

 evodia2010   2018.07.16. 09:58          Válasz wogboy (55) hsz.-re     Olvasás       58  

Egyébként pár éve láttam olyan (kínai) grillsütőt
https://www.primanet.hu/termekek/ajandekotletek/ajandekotletek-noknek/PWS-003880-01/multifunkcios-minikonyha-es-kurtoskalacs-suto-eto-11208s.html
, aminek a dobozán kürtős kalács szerepelt.

 wogboy   2018.07.16. 09:51          Válasz wogboy (56) hsz.-re     Olvasás       57  

Ez az eredeti forma, és elég sokszor készítünk! :-D

Kép

Kép

 wogboy   2018.07.16. 09:50          Válasz wogboy (55) hsz.-re     Olvasás       56  

Ez a seprőnyeles módszer! :-D

Kép

Kép

 wogboy   2018.07.16. 09:48          Válasz wogboy (54) hsz.-re     Olvasás       55  

Kép

Készítettem olyan lábakat, amin állva, a dorongfákon kelhet a tészta! :-D

Kép

 wogboy   2018.07.16. 09:45          Válasz wogboy (53) hsz.-re     Olvasás       54  

Van faesztergám is, és azzal gömbölyítettem ki a fákat! :-D

Kép

Kép

 wogboy   2018.07.16. 09:43           53  

Ha már szóba került a kűrtös kalács, akkor mi is, a világvégén megpróbáltuk! :-D

Ehhez csak annyit, megvettem ezt a kis sütőt, és neki a sarokköszörűt, és belevágtam a grillsütő forgató motorját! :-D

Kép

Kép

 evodia2010   2018.07.16. 08:13           52  

Én miután feltekertem, beolajozom kicsit, és kristálycukorral(!) meghintett deszkán szépen meghengergetem közepes nyomással úgy, hogy egyenletesen nem túl vastag legyen, a szélek pedig összeérjenek. Gázgrillen sütöm, azon kb. 10-15 perc a piacinál vastagabb tészta, vigyázni kell ne száradjon ki. Ha nem elég erős a gáz a karamelhez, kap plusz lángcsapatást.

Ami kiábrándító: egyik szomszédom rendezvényeken dolgozik langalló/kürtőskalács készítőként. Ő mondta, a langalló tésztát péknél süttetik, helyszínen csak méretre vágják, rápakolják a feltétet és a kis mobil kemencékben csak rásütik a sajtot.

 gergerg   2018.07.15. 22:45          Válasz délkelet (50) hsz.-re     Olvasás       51  

Az is jó, de szerintem macerásabb. Ha legközelebb sütök, levideózom a sülést. (amúgy ha a sört megittad, a dobozon is sütheted)

 délkelet   2018.07.15. 22:43           50  

Megjegyzésként annyit: vendégségben a házigazda nem forgatta meg cukorban, hanem cukorsziruppal kenegette sütés közben folyamatosan és a végén lehetett megszórni fahéjjal, dióval. Működött a dolog, finom lett a kalács.

 gergerg   2018.07.15. 22:28          Válasz evodia2010 (48) hsz.-re     Olvasás       49  

Az enyém kb a második receptre hasonlít. Ami különbség, hogy én nem kelesztem a sütőfán, és tényleg megsül 2 perc alatt, és nem várök a levétellel sem. Ha megsült, megcukrozom, majd a fa orrát a deszkára ütve lecsúszik róla.

 evodia2010   2018.07.15. 22:13           48  

Ha hozzá lehet szólni:
- én szoktam citromhéjat reszelni bele, de citromolaj is jó
- kalácstésztánál keményebb tésztát kell gyúrni, nem szabad vastagon feltekerni, mert le fog nyúlni róla
- feltekerés után túl sok kelesztés miatt is lelóghat sülés közben
- a 2 perc sütés kicsit rövidnek tűnik, vásárban sem készül el 2 perc alatt
- ha megsül, de nem karamelizálódik meg a felszíne, gázlámpával megcsapatva lehet korrigálni

receptek, bár tényleg bármilyen nem túl puha kelt tészta jó lehet:
**********************************************
Kürtőskalács tojás nélkül (piaci recept)
hozzávalók / 9 adag
 1 kg finomliszt
 2 dl tej
 3 dl víz
 3 dl napraforgó olaj
 2.5 dkg élesztő
 5 ek porcukor
 1 csipet só
 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
elkészítés
1. A tésztát jól kikeverjük, majd 1 órát kelesztjük (két – háromszorosára dagad).
2. Ezután nyújtófával laposra kell simítani. Pizzavágóval csigavonal alakba 2-3 cm széles csíkot alakítunk ki, ezután következik az egyik legfontosabb művelet a sodrás, nyújtás és a feltekerés az olajjal megkent fahengerre.
3. Cukorba forgatjuk, majd 5-6 percig folyamatosan forog a grill mellett.
4. Mikor a kalács megsült, ízesítjük (ízlés szerint), a fahengerről lecsúsztatjuk, és a belül üres kürtőt felállítjuk, hűlni hagyjuk.

Kürtőskalács (tojásos recept)
hozzávalók / 8 adag (fele mennyiség is elég lehet!)
 1 kg finomliszt
 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
 2 db tojás
 1 kávéskanál só
 3 csapott ek cukor
 1 citromból nyert citromhéj
 kevés vanilia aroma, de lehet nélküle is
 0.5 l tej
 2,5 dkg élesztő
 0.5 kg cukor (a beleforgatáshoz)
 1 dl napraforgó olaj (a sütőfa kenéséhez)
elkészítés
1. Az élesztőt langyos tejben, egy kis cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a hozzávalókkal.
2. Jól összegyúrjuk, és nem túl meleg helyen kb. 15-20 percig kelesztjük. Ha túl sokáig kel a tészta, akkor le fog szakadni a fáról sütés közben!
3. A kelt tésztát 5 cipóba osztjuk. A sütőfát az első sütés előtt felmelegítjük, és bekenjük olajjal.
4. A cukrot (akár fahéj keverékkel) egy tálcára öntjük. A tésztát kinyújtjuk, és deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát, csak a végeknél maradjon ki kb. 1-1 cm.
5. Amikor megsült, hagyjuk egy-két percig hűlni, és utána már le lehet szedni a fáról. Ha kihűlne a fa vagy nem elég olajos, akkor ugyanúgy rá kell melegíteni, és be kell olajozni.
 sütési hőfok: 200°C
Csatolmányok
kürtös.jpg
------------------------
Megtekintve 2706 alkalommal.


 délkelet   2018.07.15. 22:03          Válasz gergerg (46) hsz.-re     Olvasás       47  

Köszönöm :) (holnap megyek is a boltba sörért, mert nem akarom elrontani megint!)

 gergerg   2018.07.15. 21:14          Válasz délkelet (45) hsz.-re     Olvasás       46  

Jó. Szóval elővesszük a sütőfát, egy tálkába öntünk olajat, és egy ecsettel bekenjük sütőfákat olajjal.
Egy nagyobb tálba öntünk 1kg lisztet, teszünk bele 3 evőkanál kristálycukrot, egy kávéskanál sót, 2 zacskó vaníliás cukrot. Összekeverjük. Egy másik tálkában melegítünk kb 2dl tejet, nem forróra, de a langyostól melegebbre. Teszünk a tejbe egy evőkanál cukrot és elkeverjük. Belemorzsolunk egy egész élesztőt és elszívunk egy cigit, vagy iszunk egy sört. Mikor az élesztő felfutott, belevágjuk a liszt közepébe, 2 tojás és 1dl olaj társaságában. Egy ecsettel beolajozzuk a sütőfákat. A tésztát összedolgozzuk. Nem kell nagyon, és nem kell kézzel, egy fakanállal is lehet. Szükség szerint tej adagolásával dagasszuk közepesen lágy állagra. Ha a tészta összeállt (nem baj ha nem sima) akkor olajos kézzel körbekenjük. Kimegyünk, megkeressük a faszenet, előkészítjük, letakarítjuk az asztalt, stb, a lényeg hogy 5 percet eltöltsünk. Visszamegyünk a tésztánkhoz, és most már kézzel alaposan átdagasszuk. (nem fog már a kezünkhöz ragadni) Ha összedolgoztuk megint bekenjük olajjal. Majd letakarva kelesszük kb 30 percet meleg helyen. Bekenjük a sütőfákat olajjal. Kimegyünk, begyujtjuk a faszenet, kivisszük az asztalt, gyúródeszkát, sodrófát, olajos tálkát az ecsettel, egy derelyevágót, lisztet, egy pohárba vizet, 2 sört, és a sütőfákat, amiket egyúttal be is olajozunk. Viszünk egy tálcát is, amin fahéjas kristálycukrot terítünk el. Megisszuk az egyik sört. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, maximum 0,5 cm-re. A derelyevágóval 2 cm-es csíkokat vágunk, feltekerjük a sütőfára, majd bekenjük olajjal, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Megsütjük. Ha a felülete szépen csillog, akkor jó. Amikor levettük a parázsról, megint megszórjuk a cukorral. (ez már nem fog megolvadni). Megisszuk a másik sört, és sütjük a többit. Ha 2 perc alatt nem sül meg egy, akkor gyenge a parázs. Ha megszórjuk sütés előtt cukorral, ropogós lesz, ha nem, csak olajjal kenjük, akkor puha marad, de a szine nem lesz olyan szép.

 délkelet   2018.07.15. 19:04          Válasz gergerg (44) hsz.-re     Olvasás       45  

Nagyon szépre (és biztosan nagyon finomra) sikerült! Mivel kenegeted sütés közben? Illetve mégsem, inkább jöjjön a teljes recept, ha megtennéd ... a napokban jutott eszembe, hogy jó lenne ismét megpróbálkozni vele (tökéletesre ugyanis még sosem sikerült...legutóbb pl. valószínűleg azért nem, mert gyenge volt a parázs, emiatt pedig sokáig sütöttem és megnyúltak a csíkok a sütőfán)

 gergerg   2018.07.15. 18:53           44  

Süssünk kürtőskalácsot.

A recept teljesen egyszerű, sima kelttészta.
Csatolmányok
0-02-05-012bf86aa950833a4fba8511a748ec2914e4c18aa0df5dc1b5d532c8559f13b3_full.jpg
------------------------
Megtekintve 2727 alkalommal.

0-02-05-9d7eb77273be725b89de396058412624f5ad601598787350176eb728dd02e67c_full.jpg
------------------------
Megtekintve 2727 alkalommal.


 kedvescimbor   2017.09.30. 12:46           43  

KEFIRES LÁNGOS. Ezen étel elkészítését a Margit2 fórumban tanultam. A hagyományos olajban sült lángossal az a bajom, hogy miután elolvastam az olaj gyártási technológiáját, azóta nem mérgezem magam vele. Ez a lángos, amit most közreadok, olaj nélkül készül. S mert feltét lesz rajta, inkább hasonlít kinézetre a pizzához, mint a hagyományos lángoshoz. Ha a magyar hagyományok szerint választanánk hozzá nevet, akkor a lepénykenyér feltéttel lenne nekem a színpatikus elnevezés, de nem a név a lényeg. Maradjunk az eredeti név mellett, tehát kefires lángos.
Az alapanyag elkészítéséhez a képen láthatók szükségeltetnek. Kb. 1kg héjában főtt áttört krumpli. 3db 2dl-s kefir, némi só (kb. 1dkg). Én Erdélyi adalékmentes sót használok. A lisztnek és az élesztőnek fele kell csak.

7413


Először egy mélytányérba öntöm az egyik kefirt és a fél élesztőt:

7415

Majd összekeverem őket és a krumplira öntöm:

7417

Ugyan ezt teszem egy másik kefirrel és a tojással, majd a harmadik kefirrel együtt a krumplira öntöm. Természetesen, ha tányér helyett tálat használunk, úgy egy menetben is megoldható az összekeverés művelete. Majd beleszórva a lisztet, alaposan összedolgozom. Ezek után kapunk egy masszát, melynek sűrűségét nokedli állagra kell beállítani, tej vagy víz hozzáadásával. Ezzel az alapanyag elkészült, tegyük a hűtőbe, ahol az élesztő hatására alaposan megdagad. A képen hűtés előtti állapotban látható.

7419

Azért, hogy lepényünk ne csak laktató, de finom étel is legyen, készítsünk hozzá feltétet. Nem cifrázva a dolgot bár milyen párolt zöldséget szórhatunk majd sütéskor a lepényünk tetejére. Én az évszaknak megfelelő zöldségeket apróra vagdosva, egy serpenyőben kevés sóval összepárolom. Először fedő alatt, majd ha levet eresztett, a só és a hő hatására, leveszem a fedőt, hogy párologjon el belőle a víz. A képen látható variációt szegfűgombából, piros paprikából, hagymából és paradicsomból készítettem, mert éppen szeptember végén ez termett a kertemben. Augusztusban esők hiányában gombám nem nőtt, akkor fokhagymás padlizsánból pároltam köretet. Biztatok mindenkit, hogy ízlésének és lehetőségeinek függvényében bátran kísérletezzen a különböző zöldségekkel. Ha jó a lepénykenyér, ami az étel alapja, azt már nem tudja elrontani. Ezt is tegyük a hűtőbe. A következő napokban, ha éhesek leszünk, vegyük őket elő:

7421


A kisütés menete a következő:
1.Felforrósítok egy serpenyőt, majd vajjal megkenem az alját és oldalát. (Aki veszélyeztetni akarja maga és családja egészségét, az ugyanezt, olajjal is megteheti.)
2. Belehelyezek egy levesmerőnyi masszát.
3. Kanállal szétnyomkodom. Ha megfelelő az alapanyag állaga, akkor a kanál élével nyomkodva könnyen szétlapítható. Szinte szétfolyik a nyomkodás hatására. Ha nem akar szétterülni, hanem mint a ragasztó minden áron egyben kíván maradni, akkor tejjel, vagy vízzel összekeverve hígítani kell. Amikor egyik fele pirosra sült, megfordítom, rászórok a feltétből és reszelek rá sajtot. Ennek az ételnek az is nagy előnye, hogy nem kell az összeset azonnal kisütni. Általában hét végén, amikor jobban ráérünk, előkészítünk egy hasonló mennyiségű alapanyagot és azt hét közben naponta, amikor munkából hazaérek, azonnal felteszek egy adagot a serpenyőbe, és amíg átvedlek az otthoni énembe, addigra meg is sül. A végeredmény a képen látható. Én ezt uborkasalátával fogyasztottam, de kinek mi ízlik, azzal egye meg.


7423

 gergerg   2017.08.20. 17:52           42  

Új kenyér...
Csatolmányok
WP_20170820_001.jpg
------------------------
Megtekintve 3068 alkalommal.


 gergerg   2017.01.15. 14:40          Válasz gergerg (39) hsz.-re     Olvasás       41  

Folytatás....

Minden ugyan az, csak a töltelék az egyikben baracklekvár-túró, teteje vaniliás cukorral hintve tojással kelnés után (ezek a világosabbak), a sötétebbekben fahélyas cseresznyelekvár-túró, a teteje fahéjyas cukorral hintve. A kerek tányéron a szokásos pizzakrémes, a tetején vékonyka sajtszeletekkel és a maradék krémmel kicsit megkenve.
Csatolmányok
WP_20170115_13_25_57_Pro.jpg
------------------------
Megtekintve 3338 alkalommal.

WP_20170115_13_24_29_Pro.jpg
------------------------
Megtekintve 3338 alkalommal.


 Ragadozo   2016.12.31. 19:07          Válasz gergerg (39) hsz.-re     Olvasás       40  

És ezt betetted az Ételreceptek adatbázisába is???? :)

 gergerg   2016.12.31. 18:29           39  

A szilveszteri süti, baracklekváros túróval töltött párnácska, normál kelttésztával.

Hozzávalók:
50dkg liszt
2 tojás
1 evőkanál zsir
2 evőkanál cukor
3 csipet só
1 száritott élesztő
tej, amennyi kell
3-4 evőkanál lekvár
20dkg túró

Készitünk egy tök sima kelttésztát, aztán gombócokra szedjük. A gombócokat kinyújtjuk 15-20 cm szélesre és olyan hosszúra ahhogy a tészta engedi. Aztán kanállal kis gombócokban rátesszük a tölteléket az egyik oldalra, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. A tenyerünk élével megnyomkodjuk a tésztát a kombóckák között, majd derelye vágóval feldaraboljuk. Picit megkenjuk olajjal és mehet a sütőbe.
Mikor már az alja kezd jó lenni, kivesszük és vaniliáscukros tojással megkenjük majd még pár percik nagyobb hőmérsékleten sütjük. A gyerekek szerint jobb mint a teszkós. :)
Csatolmányok
WP_20161231_002.jpg
------------------------
Megtekintve 3364 alkalommal.


 kedvescimbor   2016.12.10. 11:08          Válasz gergerg (35) hsz.-re     Olvasás       38  

Ha megnézed a legutolsó fotómat, látszik, hogy szép piros színe van. Nekem közönséges régi-módi gázsütőm van. Semmi légkeverés, hőfokszabályozás és egyéb cicoma benne. Mindig a legalsó tepsihelyre teszem. Legközelebb a lánghoz. Így gyorsabban megsül és a színe se sápadt fehér marad, hanem pirosba hajló barna. Mivel keményre sütve szeretem, az se zavar, ha a külseje majdnem ropog, ezért vékonyra sodrom a tésztát, aminek az is következménye, hogy így gyorsabban átsül, mint ha vastag lenne.
A feleségem minden szilveszterre süt sajtos pogácsát is. Annak tetejét megkeni tojással, mert az más küllemet, más ízt kíván. Az alapanyaga folytán étkezési értéke is más. Míg a krumplis pogácsa frissen jó, mert másnapra a krumpli megfásul benne. A sajtos pogi, Viszont bármeddig ehető. Akár hetek múlva bár is, bár addigra megszárad, ennek ellenére ugyan olyan jól lecsúszik egy sör kíséretében, mint szilveszterkor. Sőt talán még jobban, mert száraz étel mellet erősebben kívánja szervezetünk a folyadékot.