Vaniglia, Tipo, Mercatelli, Costata, Nikita's Gift, Rosseyanka káki fajtáim vannak. Fagytűrés a felsorolás sorrendjében.
Az első három fagytűrése átlagos -17 C fok körül már számítani lehet kisebb, nagyobb fagykárra, de fiatal fák érzékenyebbek lehetnek a fagyra.
Costata, Nikita, Rosseyanka kisebb a kockázat, téltűrőbbek. Gyümölcs íze, állaga mindegyiknek más. Legfinomabb Vaniglia, Tipo, Nikita.
Íz tekintetébeb a Mercatelli a leggyengébb. Mandarin nagyságú gyümölcsben 6-7 nagy mag található, csekély cukor és aroma tartalommal.
(Tavalyi termés alapján.)
Marcatelli egyetlen értéke, hogy kiváló porzója a Vanigli vagy a Tipo kákinak. Idegen megporzás következtében a Vaniglia és a Tipo keményen is édes, magokat tartalmaz. Tavalyi termésből van még Vaniglia, Costata gyümölcsök. Ezek a fajták elég sokáig eltarthatók, most, hogy 500 darabnál több a termés talán február elejéig kitart a készlet. Tárolás során a Vaniglia, Tipo minősége nem változik, de a Costatának nem tesz jót a több hónapos tárolás.
Costata sem rohad, de csökken az aroma tartalma, de lehet csak unom már a Costatát, mert a Vaniglia sokkal finomabb.
Nikita már október elejétől szüretelhető, az íze finom, édes és aromás. A felsorolt fajtákból tudok oltóvesszőt szedni, de Tipo vagy a Rosseyanka csak egy-egy ágacskát, mert fiatalok a fák.