Jani71   2019.07.02. 10:27          Válasz Totya (9043) hsz.-re     Olvasás       9045  

Melyik vidéken laksz, hogy épp fordítva érik az Orangered és Harlayne, mint nálam? :nahat: :fejvaka:
Az előbbi gyakorlatilag az érés vége felé tart, az utóbbi pedig csak megkezdte a színesedést, egyébként kőkemény... Meg hogy szép méretes...
Ez nem annyira jellemző az én fámon levőkre. :fejvaka: :alvaka: Igaz, elég száraz, vacak helyen van, szoktam is öntözni (itt muszáj), a következő időszak egyik programja lesz.
Lehet, hogy valamelyikőnknek nem fajtaazonos egyik vagy másik? :mivanm:

 Misimanó   2019.07.02. 09:42           9044  

Az Anegat egy másik PPV rezisztens az Aramis-tól. ;)
Csatolmányok
DSCF7345 Anegat.JPG
Anegat
Megtekintve 12607 alkalommal.

DSCF7346 Anegat.JPG
Anegat
Megtekintve 12607 alkalommal.


 Totya   2019.07.02. 06:08           9043  

Sziasztok,

Folytatódik az érés,
- Carmella volt rajta két szem kóstoló, nagyon finom volt, szép méretesek, kicsit mintha citrusos beütése is lett volna.
- Harlayne tegnap már találtam rajta puha szemeket, szép méretes, nagyon nagyon finom, érdemes rá odafigyelni, ahogy lentebb is írtátok! ;)
- Orangered most kezdi.
- Shamade, véletlenül hozzá értem, levertem két szemet, ami már kezdett puhulni, hát semmi de semmi íze....megvárom még mi lesz a többivel a tapasztalat ami még a fán van, eddig egy 0-a.

Ui. főztünk lekvárt a Priciából, nagyon finom lett, igaz mamám becukrozta rendesen, de nagyon finom, kicsit pirosas a színe miatt. :)

Érett a sugar time is, huh nagyon finom, oda van érte mindenki, olyan mint a méz, kevés sava van ami különösen bejön a családnak, sajnos a hangyák is oda vannak érte.
Jó olvasni mindenkinek a véleményét, örülök végre egy jó évünk van. :)

 délkelet   2019.07.01. 20:55          Válasz laca12 (9039) hsz.-re     Olvasás       9042  

A Magic-ről nekem is ez a véleményem: jól beérve egészen jó ízű, viszont a Wonder-ről ezt már nem tudom elmondani.

 Misimanó   2019.07.01. 15:19          Válasz imre53 (9038) hsz.-re     Olvasás       9041  

Igen erről tudok. Az Aramis-nál és a Cebas-nál sok PPV rezisztens van. A Harlayne-ről viszont nem tudtam...

 laca12   2019.07.01. 15:18          Válasz laposbarack (9028) hsz.-re     Olvasás       9040  

A 9007 -es hozzászólást tudom ajánlani ,ha minden igaz az enyém Kuresia ,,még kemény 7-8-10 nap biztosan kell még neki ,hogy fogyasztható legyen...

 laca12   2019.07.01. 15:11          Válasz atifoci2 (9015) hsz.-re     Olvasás       9039  

Wonder-Magic duó marad ezekkel nincs különösebb bajom.Jó beérve a Magic is egész jó a vásárlóink oda vannak érte nekünk ez a lényeg mi majd eszünk Göncit meg Pannóniát , :lol: A Lillyből meg cefre lesz úgy néz ki ,de legalább sikerül eladni ez is siker..

 imre53   2019.07.01. 14:36          Válasz Misimanó (9034) hsz.-re     Olvasás       9038  

Congat a CEP Innovation katalógusban a legerősebb sharka ellenálló fajta.

 baby-lon   2019.07.01. 13:20          Válasz Lactarius (9032) hsz.-re     Olvasás       9037  

Megerősítem, hogy az Aurora lekvár extra finom!

 baby-lon   2019.07.01. 13:19          Válasz délkelet (8996) hsz.-re     Olvasás       9036  

Nálam kiment sajnos, pedig nagyon szerettem...

 baby-lon   2019.07.01. 13:16          Válasz Misimanó (9034) hsz.-re     Olvasás       9035  

Pár évvel ezelőtt itt szedtük össze a Harlayne-nel kapcsolatos ismereteket PPV ügyben:

Harlayne - PPV

 Misimanó   2019.07.01. 10:21          Válasz Jani71 (9033) hsz.-re     Olvasás       9034  

 Jani71   2019.07.01. 09:57          Válasz Misimanó (9031) hsz.-re     Olvasás       9033  

Ha már felmerült a téma, kicsit ránéztem, egyelőre csak magyar oldalakon. Nem bújtam bele nagyon, de érdekes volt, hogy sehol, egyetlen helyen se említik a rezisztenciáját. :alvaka:
Pedig egyértelműen emlékszem, hogy olvastam erről. Még olyan mondat is volt, ezt direkt megjegyeztem, hogy a Harlayne a kajszik Jojoja. Na, mindegy, egyelőre nem látok rajta tünetet.
Köszönöm a külföldi forrásokat, így legalább látható, hogy talán nem beszéltem annyira mellé.

 Lactarius   2019.07.01. 08:54          Válasz Laca9876 (9027) hsz.-re     Olvasás       9032  

Igen, az alakja elég jellegzetes. Idei tapasztalatok:
- Aurora: a hideg május miatt a szokásosnál később, júnus 10 után ért le. A termés kb 1/3-át elvitte a rohadás, az eső-poloska kombó lehetett a ludas. Viszont volt rajta jó sok, és a legjobb érettségben sikerült belőle lekvárt főzni, ami nagyon jól sikerült. Friss fogyasztásra is bejött a rokonságban.
- Rubista: pechjére az Auróra után érik, apósnál van, akinek vittem előtte érett Aurórát. A színe miatt marad, ízre gyengébb (kicsit íztelen nekem).
- Kuresia: most érik, szépen megfontoltan. Poloskák betámadták, de a mennyiség miatt marad bőven (és méretre is nagyon ott van idén). Az íze napról napra jobb, kicsit türelmetlenül válogatom ki az éretteket. Vírusnak nyoma sincs. Lekvár ebből nem lesz, mert elfogy friss fogyasztásra.
- Gönczi:most fog érni, apósnál van rajta bőven, a vírusos tüneteket csak a magja mutatja (egyelőre). Sok van rajta, nem hullik.
- Harlayne: majd megkérdem a sógort, hogy érik-e már, az ízét már tavaly is nagyon dícsérték, és bőtermőnek ígérkezik.
- Farhial: apámén sok van, az enyém kisebb fa és sokat leszórt. Annyira nem hiányzik, bár augusztusban már pozitívabb leszek, hogy van friss kajszi.
Összességében a média-beli sírással ellentétben nálam jó kajszis év van, mert itt nem volt durva fagy, de a poloskákkal egyre több a probléma.

 Misimanó   2019.07.01. 05:04          Válasz Jani71 (9026) hsz.-re     Olvasás       9031  

Érdekes, mert a PPV-ről a kanadaiak nem írnak. Viszont a csehek 6 éven át vizsgálták, és náluk tényleg rezisztens lett rá.
A kanadaiaknál találtam még róla:
"Harlayne: Orig. in Harrow, Ontario, R.E.C. Layne, released in 1980 by Agriculture Canada. Ttree is late blooming, cold hardy to –34F, spreading, productive, and tolerant to brown rot, bacterial spot, and perennial canker. Consistently productive, but needs another variety (Harogem or Hargrand) for cross-pollination. Fruit is orange with red blush, very firm, good texture, freestone, ripens early August "
A Harval-ról még jobbakat olvasok. :alvaka:

https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/26/4/article-p424.pdf

 Misimanó   2019.07.01. 04:42          Válasz laposbarack (9028) hsz.-re     Olvasás       9030  

A barackmagról esetleg tudsz képet mutatni?

 délkelet   2019.06.30. 23:53          Válasz laposbarack (9028) hsz.-re     Olvasás       9029  

Szerintem igen, nagy valószínűséggel (gömb alak, enyhe pöttyözöttség, már ahogyan én látom). Nálam még nem ennyire színes.

 laposbarack   2019.06.30. 23:23           9028  

Kedves Fórumtársak!

Tavaly Kuresia-nak vett kajszimon maradt 2 szem, egyik moníliás lett, de a fele finom volt, illetve íme a másik. Stimmel a fajta, így fotó és érésidő alapján? A fa Szabadszálláson van, itt relatív korán érik minden.
Csatolmányok
B830D076-4E33-4097-A371-00F8829228BE.jpeg
------------------------
Megtekintve 11818 alkalommal.


 Jani71   2019.06.30. 20:45          Válasz Misimanó (9022) hsz.-re     Olvasás       9026  

Az általam annyira utált PPV. :@

 andras   2019.06.30. 20:35          Válasz Jani71 (9019) hsz.-re     Olvasás       9025  

Köszi szépen, hogy nem felejtetted el. Nagyon várom, hogy nekem is legyen belőle.
Az idén nagyon jól sikerültek a sárgabarack oltásaim.

Keveset írogatok, mert nagyon el vagyok foglalva, de azért olvasom a fórumot.
Jól esik látni, hogy milyen finom, mutatós terméseitek vannak.

Nálam eddig a Matis szamóca, The Lathan málna és az Érdi Jubileum termett.
Kezd színeződni a Lady cot, lesz még néhány Frisson és 2db. Kuresia :hiha:
Amit nem vitt el a hideg, azt elvitte a jég, de kóstolónak maradt :)

 Imikert   2019.06.30. 20:16          Válasz atifoci2 (9015) hsz.-re     Olvasás       9024  

Részemről a kemény őszik ellen is , hisz az nem alma hogy roppanjon . :lol:

 CAMROM   2019.06.30. 19:26           9023  

9527
Megosztás készítés

Mai kép, még kell neki 3-4-5 nap, de elutazok egy hétre és meg akartam előtte kóstolni. Már így is ehető, van édesség csak tompulni kell még a savaknak, aroma kialakulóban. Idén ilyen nagyok, de csak kóstolóba van pár darab. Ez a Flavorcot.

 Misimanó   2019.06.30. 17:58          Válasz Jani71 (9021) hsz.-re     Olvasás       9022  

Ez jó hír amit írtál. A rezisztencia mire terjed ki?

 Jani71   2019.06.30. 17:29          Válasz Misimanó (9020) hsz.-re     Olvasás       9021  

Eddig egyiket se tapasztaltam. Azért tudnod kell, hogy egyetlen fáról van szó. Nyilván nem tudok olyan, sok darabon nyugvó tapasztalatot írni, mintha lenne belőle egy fél hektárnyi. ;)
Kóstoltam. Azért írtam róla az előzőben az újabban több emberben is felmerülő igény szerinti alkalmasságot, mert valóban kifejezetten finom, ráadásul az állaga is nagyon rendben van.
Nálam friss fogyasztásra és lekvárnak is egyelőre ez a favorit. És még rezisztens is. :dejo: :banana:
Az apró részletekre kiterjedő ilyen-olyan tulajdonságok, esetleges hibák, termeléssel kapcsolatos kívánalmak a következő évek során kiderülnek.

 Misimanó   2019.06.30. 17:02          Válasz Jani71 (9018) hsz.-re     Olvasás       9020  

A Harlayne gutaütésre és moniliára nem érzékeny? Mintha ilyenre emlékeznék. A virágzása is a középmezőnyben volt, későbbinek írták.
Kóstoltad már? Mert aromásnak írják...
Sajnos nekem az idén termett volna először a 2 fám, de az a pár szem leesett idő előtt jóval.

 Jani71   2019.06.30. 16:27          Válasz andras (8614) hsz.-re     Olvasás       9019  

András! Az élet úgy hozta, hogy a mellékhajtás mellékhajtása lesz az alkalmas vastagságú rész... :nahat: ;) :thumbup:
Ehhez képzeld a mennyiséget! Pedig eredetileg egyetlen darabról van szó. :dejo: :lol: Csak el ne kiabáljam!
Ráadásul a koronában is van olyan rész, amit már most a nyári metszéskor is el kell távolítani. Akár a 'rendes' kifele, akár az egyébként is kivágandó befele növőkről van szó.

 Jani71   2019.06.30. 16:16           9018  

Harlayne? :mivanm:
Ha idén is olyan lesz, mint eddig, akkor azt mondom az előzetes felvetésekre, amihez jómagam is feltétlenül csak csatlakozni tudok, hogy ez lehet a tuti választás. De meglátjuk...
Lehet, megfenem az oltókésemet... ;)

 Misimanó   2019.06.30. 16:04          Válasz CAMROM (9016) hsz.-re     Olvasás       9017  

Persze mindenki olyan kajszit szeretne, ami minden évben terem, finom legyen és ne kelljen nagyon permetezni se... ;) :)

 CAMROM   2019.06.30. 15:38           9016  

Osztálytalálkozón voltam, olyan emberek akik sose kertészkedtek kérdeztek az este, hogy milyen kajszit ültessenek , mert sehol nem tudnak finomat venni. A másik csoport szintén ezt kérdezte, de ők meg azért, mert amiket eddig ültettek pár év alatt mindig kimentek. Ebből is látszik, hogy az aroma és a betegség ellenállóság felértékelődött, mondjuk ezek nálam is előtérbe kerültek + a késői vagy fagyálló virág. Tehát a magyar ízlésnek megfelelő szuper kajszi továbbra is kerestetik. :alvaka:

 atifoci2   2019.06.30. 14:39          Válasz laca12 (9006) hsz.-re     Olvasás       9015  

Látom elindult egy folyamat a kemény kajszik ellen...kár hogy COT-ékat ez nem érdekli :)

 délkelet   2019.06.30. 13:22           9014  

Kemény kontra puha: és az Ananászkajszi, mint utóbbi jeles képviselője?

 Imikert   2019.06.30. 08:37           9012  

Azt hiszem érdemes lenne Bergeron helyett Frissont ültetni , jobb az íze . Jól gondolom ? :mivanm:

 Imikert   2019.06.30. 08:27          Válasz délkelet (8996) hsz.-re     Olvasás       9011  

Egy régebbi meg állapítás a terrán :

2015.12.04. 18:33 Hozzászólás
15



Frisson

5666 Nagyon jó ízű. Közepesen kemény, leveses, illatos aromás. Fedőszíne nem sok van, de az íze kárpótol. A leírás igaz: jóval édesebb, mint a Bergeron, és nem lisztesedik, mint a Rózsakajszi. Kb velük egyszerre érik, de ez lehet az extrém meleg nyárnak is köszönhető. Nálam a fán megpuhult néhány szem, nem potyog. Nagyon produktív, sok virágot hoz első évben is, és rendkívül jól köt. Viszonylag későn virágzik, idén nem fagyott le, pedig nem magas törzsön van(még). Hamarosan kiderül, hogy tűri-e olyan jól a hideget, mint a Bergeron. Ha igen, akkor azt jósolom, hogy le fogja váltani a fajtát. Nálam a Top 5-ben benne van.


STiszteletes,


Egy kevés tapasztalatom van a Frissonról.
Betegségekre nem nagyon érzékeny, eddig ez bírta nálam legjobban a fagyokat. (14 másik fajta mellett)
Gyümölcse kicsi átlag 40g , narancssárga, napos felén enyhén pirosodik kicsit pöttyösödik (karmin piros).
Íze nem kiemelkedő. Nincs erős aroma de kellemes ízű, selymes állagú közepesen leves, magvaváló.
Nekem nagyon bejön a termésbiztonsága miatt.
A fa amiről kóstoltam még kicsi volt, lehet nem adta a teljes tulajdonságát.
Nekem három fám van, egy mirobalánon és kettő Waviton.

andras, 2019.04.30.

Kíváncsi lennék én is , azóta milyennek találja STiszteletes és András , ha még meg van nekik ??

 imre53   2019.06.30. 08:16          Válasz laca12 (9006) hsz.-re     Olvasás       9010  

Bergeval.
Igaz, hogy egy kicsit később érik. Csodálatosan aromás, jól köt, megbízható fajta.
Hibája az ,hogy a gyümölcse kicsit érzékeny a moníliára.

 imre53   2019.06.30. 07:52          Válasz délkelet (8996) hsz.-re     Olvasás       9009  

Frisson.jpg
Frisson azaz l'amour toujour
Megtekintve 10727 alkalommal.

Shamade1.jpg
Shamade, még van ideje az érésig
Megtekintve 10727 alkalommal.


Shamade2.jpg
Ez is Shamade
Megtekintve 10727 alkalommal.


 laca12   2019.06.30. 07:19           9008  

A Springcrest is érik... :dejo:..
Fénykép0851.jpg
------------------------
Megtekintve 10654 alkalommal.


 laca12   2019.06.30. 07:17           9007  

Kezdi a Kuresia is felvenni a szebbik ruháját..
Fénykép0857.jpg
------------------------
Megtekintve 10583 alkalommal.


 laca12   2019.06.30. 07:14           9006  

A Lilly szépnek szép ,de nem ér szinte semmit sajnálom ,de mennie kell a háztól...A mostani érési időbe ki mit ajánl leváltására várom a javaslatokat...
Fénykép0850.jpg
------------------------
Megtekintve 10540 alkalommal.

Fénykép0844.jpg
------------------------
Megtekintve 10540 alkalommal.


 Darorr   2019.06.29. 20:47          Válasz Laca9876 (8995) hsz.-re     Olvasás       9005  

Érdeklődnék hogy a Pieve-vel mi a bajod?

 Jani71   2019.06.29. 19:29          Válasz firpolino (9003) hsz.-re     Olvasás       9004  

És is. Főleg a Shamade-dal kapcsolatban.

 firpolino   2019.06.29. 19:17          Válasz atifoci2 (9001) hsz.-re     Olvasás       9003  

Kíváncsian várom majd a beszámolódat a kóstolásról.

 atifoci2   2019.06.29. 18:01          Válasz CAMROM (8997) hsz.-re     Olvasás       9002  

Találtam olyan kajszit is, de azt nem igazán bántották , sztem tavaly a szilvát sem .

Rózsabogár ellen ma raktam ki először próbára Csalomon csapdákat...egyenlőre 3-at + egyet a kertben , kb negyed óra kellett az első fogáshoz :) Ahogy beindulnak az őszik kirakom a többit is / összesen egyenlőre 8 van / és rendelek még csalit bele, mert 1-1 csali kb 1 hónapig hatásos.
9525
Megosztás készítés
9523
Megosztás készítés
...a közeli elég vacak kép, de talán látszik a 2 koma...élvezettel néztem a kínlódásukat...remélem az állatvédők nem jelennek meg nálam :hiha:

 atifoci2   2019.06.29. 17:57          Válasz délkelet (8996) hsz.-re     Olvasás       9001  

Én elméletileg idén tudom megkóstolni először / a Shamadevel a Harogemmel, a Betinkával együtt ill. amik már lementek azok közt volt a Magic, A Fuego és a Totem /

 atifoci2   2019.06.29. 17:55          Válasz Laca9876 (8995) hsz.-re     Olvasás       9000  

Kb egyezik a véleményünk a megtartandó fajtasorral kapcsolatban...és a kimenőkben is :thumbup: :)

 délkelet   2019.06.29. 16:11          Válasz CAMROM (8997) hsz.-re     Olvasás       8999  

Valahol írtam, hogy nálam az Orangered-et vették célba.

 Imikert   2019.06.29. 15:22          Válasz CAMROM (8997) hsz.-re     Olvasás       8998  

Fényk.0258.jpg
------------------------
Megtekintve 10377 alkalommal.

Fényk.0254.jpg
------------------------
Megtekintve 10377 alkalommal.

Sajnos igen , a már színes Cherykose is jó nekik . :angry-banghead: Mondhatnám hogy többet érne már most abba hagyni , mielőtt nullára futok . :remulet:

 CAMROM   2019.06.29. 08:35          Válasz atifoci2 (8992) hsz.-re     Olvasás       8997  

Csak az ősziket szurkálják vagy a kajszikat és a szilvákat is?
Nálam meg a rózsabogarak lerágják az alma oltásaimat.

 délkelet   2019.06.28. 22:10           8996  

A Frisson mintha elfelejtődött volna, nem nagyon esik róla szó. Nekem nincs, egy időben csupa jókat olvastam róla. Kinek mi a véleménye most erről a fajtáról?

 Jani71   2019.06.28. 19:45          Válasz délkelet (8993) hsz.-re     Olvasás       8994  

Látom, nem vagyok egyedül a nyűgeimmel... A franc essen bele! :@ :angry-banghead: De idővel majd csak lesz valami megoldás erre is. :fejvaka: Mellesleg részvétem.
Nem utolsó sorban: Attila, én többek között részben a szőlővel vagyok így. Valahol talán már írtam is (Index? - nem tudom). Kezdek más szemmel nézni a hagyományosabb fajtákra.
Arról még nincs szó, hogy vehemens szaporításba vagy arányváltásba kezdenék, egyelőre csak változik a szemlélet. A legnagyobb gond itt is, meg a gyümölcsöknél is a rezisztencia hiánya.
Én se kínlódnék a modernebb fajtákkal, ha pl. a Mandulakajszi, Magyar kajszi, Ceglédi óriás (Szegedi mamut), Besztercei, stb. bírná a vírus támadását
(egyéb szilva, kajszi, szőlő fajtákról nem is beszélve - most csak egy-két példát említettem).
Tulajdonképpen elpocsékoltam rájuk egy nagy halom időt, energiát, pénzt, és a helyről se felejtkezzünk el! Ehelyett lehetett volna foglalkozni a finomabbnál finomabb régiekkel. :fejvaka:

 délkelet   2019.06.28. 18:35          Válasz atifoci2 (8992) hsz.-re     Olvasás       8993  

Az Amanda nálam pár napja elfogyott (némelyiknek itt-ott még íze is volt). A poloskák is hagytak belőle, viszont most megtalálták az Orangeredet. Ma leszüreteltem majdnem mindent a fáról, így kénytelenek lesznek átvándorolni a következő kiszemelt áldozatra, a Sugar Time-ra - igaz, a hangyák már megelőzték őket! Ja, és volt jónéhány rózsabogár is a kajszin...