délkelet   2019.08.13. 11:36          Válasz Ragadozo (9296) hsz.-re     Olvasás       9297  

Szerintem ez a poloska kártétele.

 Ragadozo   2019.08.13. 11:26           9296  

Feladtam a küzdelmet! Amiről fogalmam sincsen, azzal felesleges küzdeni.

Ez egy nektarin, de a tulaj, akitől az ingatlan megvettük, szintén nem tudta, hogy milyen fajta.
Ősszel tele volt érett, egészséges terméssel, nagyon sok volt, és alig tudtuk megenni. :)
Viszont a tulaj szerint nem volt hozzá nyúlva már rég óta, ezért kissé össze-vissza nőtt.
Megmetszettem. Nem azt mondom, hogy jól csináltam, de megfelelő lett.
Jöttek a hajtások, jöttek a levelek, jöttek a virágok, és örültem, mert egész szép termés ígérkezett.
Az meg hab volt a tortán, hogy látszott, milyen hatalmas termések lesznek.
Aztán meg elkezdtem bosszankodni, amikor csak úgy elkezdtek potyogni.

Nézzük képekben:

20190813_115325.jpg
Így néz ki a barackfa
Megtekintve 13686 alkalommal.

20190813_115200.jpg
Tavaly akkora volt, mint a kisebbik, és sokkal sötétebb színű
Megtekintve 13686 alkalommal.

20190813_114500.jpg
Ilyen hatalmas termések vannak, az ott egy normál gyufásdoboz.
Megtekintve 13686 alkalommal.

20190813_114532.jpg
Ugyanaz, csak más irányból.
Megtekintve 13686 alkalommal.



20190813_115150.jpg
Van egy tippem, hogy így kezdődik ...
Megtekintve 13686 alkalommal.

20190813_115039.jpg
És aztán így néz ki ...
Megtekintve 13686 alkalommal.

20190813_114854.jpg
Meg így néz ki ...
Megtekintve 13686 alkalommal.



20190813_114848.jpg
Ezt meg a fáról szedtem le ...
Megtekintve 13686 alkalommal.

20190813_114718.jpg
Meg ezeket is a fáról szedtem le ...
Megtekintve 13686 alkalommal.



Most van a konyhában cca. 10-12 db., ami egészségesnek látszik, de még félig kemény, nincsen beérve.
Reménykedek némi "utóérésben" ... :)

Van még cca. 10 db., ami java rlszben egészséges, azt feldolgozom valamilyen ehető formára, még ha kicsit rágós is. :)

Hátha valakinek lesz valamilyen használható jó ötlete ... :mivanm: :fejvaka:

 délkelet   2019.08.12. 12:17          Válasz délkelet (9294) hsz.-re     Olvasás       9295  

Ugyancsak az Ambróziával kapcsolatban idéznék egy mondatot az újság egy héttel korábbi cikkéből:

"...egyébként elsősorban eladásra szánják a barackot, de nem szabad azt sem elhallgatnunk, hogy felesége már többször főzött olyan lekvárt is belőle, az ambrózia fajtából, mely magyarországi versenyekről díjat hozott el."

 délkelet   2019.08.12. 11:48          Válasz CAMROM (9292) hsz.-re     Olvasás       9294  

Kicsit OFF... én ezt találtam a múltkori beszélgetésünk után:
Ambrózia
A cikk vége felé van egy kíváncsiságot felkeltő mondat :)

 délkelet   2019.08.12. 10:52          Válasz CAMROM (9292) hsz.-re     Olvasás       9293  

A permetezés miatti ÉVI a legfontosabb szerintem, úgy gondolom, minden más csak ezután jöhet (ezért gondolom, hogy célszerű a nagyjából egy időben érőket egy fába szemezni). Hogy milyen szempontok lehetnek még, amik fontosak? - talán növekedési erély, betegség ellenállóság, kompatibilitás (?) ... A fórumtársak véleményét szívesen venném a nevedben is :)

 CAMROM   2019.08.12. 09:35          Válasz délkelet (9291) hsz.-re     Olvasás       9292  

Engem is nagyon érdekelne, ha kombi fát tervez az ember, melyek azok a legfontosabb szempontok akiket szem előtt kell tartani?

 délkelet   2019.08.12. 08:33          Válasz Alibá (9290) hsz.-re     Olvasás       9291  

Egyébként pont a napokban gondolkoztam én is azon, hogyan oldhatnám fel azt az ellentmondást, ami a fajták utáni vágyaimat és a helyszűke okozta problémáimat jellemzi :roll: Pillanatnyilag a gyűjtőszenvedély az erősebb, így tervezek vagy három kombifát őszibarackból. Most már csak az van hátra, hogy kigondoljam, mik kerüljenek egymás mellé ... nagy valószínűséggel a közel egyidejű érés lesz a fő szempont.

 Alibá   2019.08.12. 07:13          Válasz délkelet (9289) hsz.-re     Olvasás       9290  

Ez is benne van a pakliban. Már kétszer jártam meg így. Egyszer egy Elena szilva fával, amiben vídáman élt egy Jojo és egy Besztercei oldalág, merthogy még kajszit is oltottam bele. Ez utóbbi lehetett a vírusos. :remulet:
Másik esetem őszibarackal történt, abba egy Caldesi hozta a vírust. Persze ez elenyésző szám ahhoz viszonyítva amennyit már oltottam. ;)

 délkelet   2019.08.11. 22:10          Válasz Alibá (9288) hsz.-re     Olvasás       9289  

Csak véletlenül se legyen közöttük vírust hordozó fajta ...

 Alibá   2019.08.11. 21:29          Válasz imre53 (9287) hsz.-re     Olvasás       9288  

Teljes mértékben igazad van! :thumbup:

 imre53   2019.08.11. 20:17          Válasz Imikert (9286) hsz.-re     Olvasás       9287  

Ilyenkor jó a kombifa!
Egy fa, a három ága három fajta. Az íz minden évben eltérő. Mindegyik finom, a többi ízlés dolga.

 Imikert   2019.08.11. 13:59          Válasz Alibá (9260) hsz.-re     Olvasás       9286  

Ali-bá !

A három közül melyik a leginkább zamatos fűszeres ízű ?

Úgy is kérdezhetném ,hogy a Nektár H - oz képest / ami nekem is van / a másik kettő finomabb , karakteresebb ízük zamatuk van -e ?

És ha csak egy fád lehetne melyiket választanád ?

Fontos a véleményed ! Köszi :udvozlet:

 Misimanó   2019.08.10. 15:05          Válasz baby-lon (9261) hsz.-re     Olvasás       9285  

Végül neked lett igazad( és persze Alibának). :)
Pont ahhoz mentem összehasonlításként kóstolni, aki annak idején szemezte a fám. Neki már akkor volt ez a fajta.
Sőt a másik ismeretlen őszimet is felismerte, az is tőle került a kertbe...

 komisz   2019.08.09. 16:24           9284  

A legjobban engem is a R.Majestic és a Saggitaria érdekel,de néhány fa ereéig sok fajtát kipróbálnék .

 délkelet   2019.08.09. 14:28          Válasz komisz (9282) hsz.-re     Olvasás       9283  

Nekem ezek közül az a kettő van meg, amiről kicsivel lejjebb írtam.

 komisz   2019.08.09. 09:28           9282  

Tisztelettel Üdvözlök minden fórumlátogatót.Egy kéréssel fordulok hozzátok . Lenne -e valakinek a Tiszántúlon néhány szemzővesszője a korábbi olasz,spanyol fajtákból(saggitaria,pullchra,, 6 ,R Majestic,carla,sugartime,R zee.Minden megoldás érdekel;akár bartellben,akár térítés ellenében is.Előre is köszönöm.Lajos.

 délkelet   2019.08.09. 07:15          Válasz suske76 (9280) hsz.-re     Olvasás       9281  

Köszi, pedig reménykedtem ... Nálam csak az igazán koraiak úszták meg valamennyire, viszont a Majestic-től kezdve már majdnem cefre mindegyik :@

 suske76   2019.08.09. 07:07          Válasz délkelet (9279) hsz.-re     Olvasás       9280  

Nálam azt is pocsékolják, de leginkább a Royal Gloryt intézték el meg amelyiken nagyon kevés volt.

 délkelet   2019.08.08. 19:39          Válasz atifoci2 (9271) hsz.-re     Olvasás       9279  

Válaszolni ugyan nem tudok, kérdezni viszont annál inkább: a gumibarackokat mennyire bántja nálad a poloska?

 Imikert   2019.08.08. 19:20           9278  

Fényk.0345.jpg
Nectár H
Megtekintve 13653 alkalommal.

Fényk.0346.jpg
Nectár H
Megtekintve 13653 alkalommal.

Nekem is kedvencem a Nectár H - a Redhaven után - és csodálatosan illatos. :dejo:

 Imikert   2019.08.08. 16:40           9277  

Fényk.0340.jpg
------------------------
Megtekintve 13653 alkalommal.

Fényk.0339.jpg
------------------------
Megtekintve 13653 alkalommal.

Vettem itthon Rolyal Gem-et , de szerintem nem az lett.

Biztosan Royal , de melyik fajtája lehet ? Avagy melyik érik ez időben ?

Ez a mostani érés állapot :

 Imikert   2019.08.08. 16:32          Válasz imre53 (9275) hsz.-re     Olvasás       9276  

Fényk.0337.jpg
Vistarich
Megtekintve 13658 alkalommal.

Fényk.0336.jpg
Vistarich
Megtekintve 13658 alkalommal.

Fényk.0344.jpg
Vistarich
Megtekintve 13658 alkalommal.

Készítettem friss képeket róla , ez jobban vissza adja a színeket .

 imre53   2019.08.08. 13:05          Válasz Imikert (9269) hsz.-re     Olvasás       9275  

Szinte hihetetlen ez a változékonyság, ezt teszi a UV sugárzás. Köszönöm a képet.

 délkelet   2019.08.07. 22:13          Válasz atifoci2 (9273) hsz.-re     Olvasás       9274  

Az idei év kétségtelen legnagyobb sztárja nálam is (mint már írtam) a Platifortwo. Kivétel nélkül mindenki, aki kóstolta, oda és vissza volt érte. A másik fajta, amit szintén nagyon dicsértek, az a Sugar Time.

 atifoci2   2019.08.07. 17:50          Válasz laposbarack (9272) hsz.-re     Olvasás       9273  

Egyenlőre csak részlegesen szemeztem át , tavaly beleszólt az erős tetűfertőzés is, ami idén elmaradt...igaz most a csonkolás miatt nem volt rajta sok / az mondjuk szép volt / az íz nekem már szinte mindegy lenne , ami nem jön be azt eladom...meg ami bejön abból is a fölösleget...már nem csak a saját ízlésem mérvadó.
A Platifortwo nálunk nagyon bejön kb mint a jól beérett Manon az íze .


....viszont ezekkel együtt is kezdek ku..ára ideges lenni a barackok miatt...pontosabban a poloskák miatt....már olyan szintű a károkozásuk , ami igazából értelmetlenné teszi a termesztésüket...a hangyákat megfogja az egérragasztó+Karatés tisztító permetezés , a rózsabogarakon is gyérít a csapda+ a Karate ...de a poloskákon semmi , sok évet már nincs kedvem kínlódni...ha nem lesz rövid időn belül vmi hathatós védekezési mód ellenük, akkor jön a B-terv...

 laposbarack   2019.08.07. 17:29           9272  

Ati, már értem, miért szemzed át az Extreme 314-et, tényleg nem kiemelkedő.. Ami viszont meglepetés számomra, hogy íze jelentősen eltér a 6-tól. A 6 finom, a 314 nem.

Olyan ez a páros, mint a később érő Extreme 436 és Great. Ízük is igen hasonló: A 314-es íze olyan, mint 436-os-és, kevésbé bejövős, nincs zamatuk. Ezeket én is át fogom szemezni (ha sikerül..). Emlékeim szerint a Great pedig a legjobb volt a nekem termő gömbölyű sárgahúsúak közt, alig várom, hogy érjen az a pár szem..

Idén amúgy a Platifortwo is egész jól sikerült, megerősödött a fa, jobban metszettem, jobban zöldválogattam, vagy nemtom, de sokkal édesebb, ízesebb, mint korábbi években , ráadásul hatalmasak, de ez is az a sokáig pirosan kemény aztán hirtelen puhulós fajta.

Idén volt első kóstoló a Plane Sun - ból. Az is nagyon finom. Már kezdem érteni, miért szeretik sokan inkább a sárga húsú barackokat, kezdek én is közéjük tartozni..

 atifoci2   2019.08.07. 17:27           9271  

Egy kérdés akiknek esetleg van : a saját régi ismeretlen gumibarackomba évekkel ezelőtt szemeztem 2 másikat , Vesuvio ill. asszem Babygold 6 , ez az enyém
9809
Megosztás készítés
...és ez a még meglévő másik
9815
Megosztás készítés
9817
Megosztás készítés
, igazából idén került elő , eddig sumákolt / más kérdés, hogy haldoklik a fa , szóval idén mentést kell csinálnom /befőtt helyett.../...aki ismeri a fentieket mondjon egy ötletet, kösz :)

 atifoci2   2019.08.07. 17:24          Válasz laca12 (9266) hsz.-re     Olvasás       9270  

A Summer nálam is csinálja , még az egészségesek is...csak nálam azért nem furcsa, mert a poloskák miatt amúgy is tele van a fák alja barackkal :'( :'( :'(

 Imikert   2019.08.07. 15:05          Válasz imre53 (9264) hsz.-re     Olvasás       9269  

Fényk.0326.jpg
Vistarich
Megtekintve 13621 alkalommal.

Fényk.0327.jpg
Vistarich
Megtekintve 13621 alkalommal.

Vistarich nálam sötét feketés bordó , és ami jó , hogy a monília nem bántsa .

 Misimanó   2019.08.06. 20:30          Válasz imre53 (9264) hsz.-re     Olvasás       9268  

Így már jobban hasonlít az én Harrow Beauty-mra is. ;)
Csatolmányok
DSCF7462 Harrow Beauty.JPG
Harrow Beauty
Megtekintve 13546 alkalommal.

DSCF7466 Harrow Beauty.JPG
Harrow Beauty
Megtekintve 13546 alkalommal.


 Misimanó   2019.08.06. 20:26          Válasz imre53 (9265) hsz.-re     Olvasás       9267  

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Felénk a Mariska már leérett július közepén.
A fa 15-20 év közötti, így az akkori ismert fajták közül lehet. Az Incrocio Pieri-t kizárnám.
A Mária Bianca esélyes igazán. Majd valakinél megkóstolom.
A Nectar H-ra is van esély...

 laca12   2019.08.06. 19:11           9266  

A R.Summer-Lee duó nálam hajlamos a hullásra nem vészesen ,de azért zavaró tud lenni a 25-30 dkg barackok látványa a fák alatt sőt az Extreme sweet is kezdi ,,,,lehet az időjárás miatt vagy ezek egyszerűen ilyen fajták..??? :alvaka:

 imre53   2019.08.06. 18:35          Válasz Misimanó (9259) hsz.-re     Olvasás       9265  

Szerintem Mariska lesz, az érik ilyenkor. A Piroska színesebb és apróbb.

 imre53   2019.08.06. 18:12          Válasz suske76 (9262) hsz.-re     Olvasás       9264  

Hajlamos rá.
Vistarich.png
Shakespeare után szabadon:Vistarich vagy amit akartok.
Megtekintve 13402 alkalommal.


 suske76   2019.08.05. 21:14          Válasz Misimanó (9258) hsz.-re     Olvasás       9263  

Elvileg nekem is az van és most érik.

 suske76   2019.08.05. 21:12          Válasz imre53 (9257) hsz.-re     Olvasás       9262  

Szerintem is Harrow Beauty lesz az nálam is így néz ki. Magja nem reped nálad?

 baby-lon   2019.08.05. 20:44          Válasz Misimanó (9259) hsz.-re     Olvasás       9261  

Az Ali-bá' által említett Incrocio Pieri esetleg?

 Alibá   2019.08.05. 20:15          Válasz Misimanó (9259) hsz.-re     Olvasás       9260  

Nálam most érik a Maria Bianka, az Incrocio Pieri és a Nektár H. (Mérőm nincs, de elég édesek.)

 Misimanó   2019.08.05. 19:50           9259  

Van egy fehér húsú, magvaváló, édes( 17-18 Brix), nagyon finom, most termő őszibarackom. Viszont nem ismerem a fajtáját, származását, örököltem.
Kb. 250 grammosak a gyümölcsök.
Milyen lehet szerintetek?
Csatolmányok
DSCF7487.JPG
?
Megtekintve 13434 alkalommal.

DSCF7489.JPG
?
Megtekintve 13434 alkalommal.


 Misimanó   2019.08.05. 08:49          Válasz imre53 (9257) hsz.-re     Olvasás       9258  

A Harrow Beauty-nak már le kellett volna érnie szerintem. Ízre milyen fajtához hasonlítanád?
Nálam a Harrow Beauty-nak a Cresthaven-hez hasonló az íze, nem véletlenül...
Illetve a csíkosságot sem tapasztaltam nála, a Harrow Diamond-nál viszont igen.

 imre53   2019.08.04. 20:05          Válasz atifoci2 (9248) hsz.-re     Olvasás       9257  

Lehet, hogy Harrow beauty? Nekem is gyanús, hogy a két fa gyümölcse mennyire hasonlít egymásra. Csak a faiskolai címke különbözik :nahat:
Azért teszek fel még képet róla, már csak azért is, mert azóta még nagyobbak lettek. :D

 atifoci2   2019.08.04. 15:14          Válasz gergerg (9255) hsz.-re     Olvasás       9256  

Elhiszem, de attól még valszeg csalódnál ebben a fajtában.

 gergerg   2019.08.04. 15:12          Válasz atifoci2 (9254) hsz.-re     Olvasás       9255  

Á, varázsfogaim vannak, zsír újak! ;)

 atifoci2   2019.08.04. 14:38          Válasz gergerg (9253) hsz.-re     Olvasás       9254  

Azt sajnálom, de ebbe azért neked is beletörne a fogad ...

 gergerg   2019.08.04. 14:27          Válasz atifoci2 (9250) hsz.-re     Olvasás       9253  

Én kibékülnék szinte bármilyen ízűvel. :-)

Tegnap kaptunk egy kis jeget, még nem mertem szétnézni.

 atifoci2   2019.08.04. 14:10          Válasz délkelet (9251) hsz.-re     Olvasás       9252  

Én nem mondom, hogy csak azokból érdemes lekvárt főzni , de azokat jobban keresik , amúgy meg a kemények között sok a számomra is gyenge ízű, tehát adja magát a likvidálás . Mindenképpen változtatnék az eddigi gyakorlaton , már nem a gyűjtés az elsődleges .Úgy gondolom elég sok fajtát kipróbálhattam eddig , aminek amúgy nagyon örülök , de több okból is jobb lenne változtatni.

 délkelet   2019.08.04. 13:51          Válasz atifoci2 (9249) hsz.-re     Olvasás       9251  

Attila! Biztos, hogy csak a puhulós fajtájú barackból érdemes lekvárt készíteni? Mi idáig a Ceglédi Piroska fajtából csináltunk, ami teljes érésben tényleg szinte már plötty, de most nyáron a Lady cot-ból is lett jó néhány üveggel. Az aradi szomszéd is tett el belőle valamennyit, mert nekik is oltottam ebből a fajtából. Mindkét másik nemhez tartozó egyöntetű véleménye az volt, hogy utóbbi sokkal finomabb lett. (Jani71 pedig az Orangeredből készült lekvárt dicsérte nemrégiben) Tény, hogy a mixer is bevetésre került, de ez nem okoz lényeges plusz terhet (közben megkérdeztem: a párom a Ceglédit is aprította). Én értem a problémád, hogy a vevőkör nem akar a jól megszokott dolgon változtatni, de ezen egy kis meggyőzéssel, píár-ral lehetne alakítgatni (pl. egy-két mini üvegnyi saját készítésű lekvár megfelelő célszemélyeknek történő egyszeri ajándékozása csak minimális költségvonzatot jelentene és lehet, hogy jövőre már sokan kérnének ezekből a pultálló fajtákból, a hír ugyanis mint tudjuk, gyorsan terjed). Neked sem kellene nagy átalakításokba fogni, legfeljebb a tényleg nem igazán jó ízű külföldi fajtákat megszüntetni. Ráadásul a pultállóság azért nem elhanyagolható szempont, no meg ízre is van néhány kiemelkedő fajta.
Lehet, hogy én valamit nagyon nem jól értelmezek, a helyi viszonyokat sem ismerem természetesen, de ezt mindenképpen szerettem volna elmondani :)

 atifoci2   2019.08.04. 13:26           9250  

Idén is rengeteg van a Ghiaccion , kár hogy ízben elég halvány...de végül is befőttnek elmegy...amúgy termőképesség, termésbiztonság , terhelhetőség full jó...nemesítési anyagnak jó lehetne.
9789
Megosztás készítés
9791
Megosztás készítés
...ja a bogarak képesek ezt is megkezdeni...hogy törne bele a foguk :@

 atifoci2   2019.08.04. 12:58          Válasz atifoci2 (9243) hsz.-re     Olvasás       9249  

Idén először termett a Frisson is
9787
Megosztás készítés
Az biztos, hogy nagyon bőtermő , puhulós, tehát akár jó lekvárfajta is lehetne . Ízben...nekem nem kiemelkedő, de nem rossz. Viszont ahhoz már késői, hogy -nálam -kereslet legyen rá....mivel önálló fa nincs belőle így marad a fajtából , de az eredetihez képest kevesebb fában...kevesebb ág.

 atifoci2   2019.08.04. 12:53          Válasz imre53 (9217) hsz.-re     Olvasás       9248  

Hát ...nem szívesen mondom , mert amúgy nagyon szép a barackod, de...sztem nem Vistarich. Nem azért mert nekem is van , de a Vistarich / csakúgy mint a Rubirich , Earlirich , Summer Rich...ill. pl a Royalok / teljesen bordó-piros fedőszínű , nem csíkos , nincs benne sárga...ettől persze lehet finom és jó fajta ;)