Kedves András! Sokszor olvasgatok a fórumon, és látom, ugyanolyan gyönyörűséget és különös vonzalmat jelent neked is a kajszi, mint nekem. A Ceglédi Arany fajtát 2001-óta termelem, van vele tapasztalatom. Úgy érzem, egy kicsit nagyon "ráizgultál" erre a "magyarhoni" fajtára, ezért kicsit rossz a szerepem, de segíteni szeretnék.
Szóval igaz a zöld-sárga érés, nem túl darabos a barack, és nagyon kényes a munkálatokra, permetezésre. A Ceglédi fajták mindegyike betegségérzékeny/gomba, elsősorban monília, de az nagyon!! Mivel olvastam, hogy távolabb laksz a gyümölcsöstől, ez problémás lehet, mert dió nagyságig igencsak priccolni kell! Csak annyira fagytűrő, mint amiben más átlagos fajta, semmi extra. Ami pozitív, hogy nagyon finom teljes érésben, nagyon finom, megkockáztatom, a gönczitől is finomabb lekvár és pálinka készíthető belőle.
Az oltáshoz annyit tennék hozzá, nagyon jól írja csárli, szilvába, törzsbe 50-100 cm között, én inkább a 100 hoz tenném közelebb. Ez tapasztalat alapján vélem, mert van több magasságban nekem is szilván, ezek a legjobbak. 100 fölé ne, mert ott nagyon visszavesz a fejlődésből, inkább csüngő korona lesz.