gaabre   2014.09.03. 21:10           0  

Szilvafa, nőj nagyra!
(azt a keservit)

Szilvafácska


   A szakirodalmi adatokat és a jelenlegi időjárást alapul véve szeretnék emlékeztetni, hogy a hideg időszak elmúltával beindul a szilvamoly áttelelő lárváinak a kelése. Van feromoncsapdám, ezt az első nemzedéket figyelni fogom vele. Az olvasás gombra kattintva megtekinthető az összesítő táblázat. /Jani71/
Dátum Éjjel Nappal
2017.04.26. 4 1
2017.04.27. 15 6
2017.04.28. 5 0
2017.04.29. 1 0
2017.04.30. 0 1
2017.05.01. 0 4
2017.05.02. 10 2
2017.05.03. 15 9
2017.05.04. 9 5
2017.05.05. 10 0
2017.05.06. 16 1
2017.05.07. 19 0
2017.05.08. 10 4
2017.05.09. 21 0
2017.05.10. 0 2
2017.05.12. 16 3
2017.05.13. 9 2
2017.05.14. 13 3
2017.05.15. 2 11



 gaabre   2020.02.15. 21:40           1309  

Kép

Na szóval 2019-ben igen jól sikerültek a szilvák. Ami miatt ezt a képet készítettem, szeptember elején volt egy hétvége, amikor a jofela, a jojo és a tuleu gras is érett volt. A tuleu gras azt hozza, amit írnak róla, tényleg egy magas minőségű típus, viszont amint látható, elég aprócska.
A Jofela tavaly nagyon szépen termett. Ez volt az első igazán komoly éve, van nálam docera6-n és ishtarán is. Mindkettőn jól érzi magát. Hogy őszinte legyek, az elmúlt években kipróbált sokféle szilvaféle közül nekem ez a kedvencem. Nagyon jó az íze, nem lehet abbahagyni az evést. Addikt, szerelem.
A jojo-ról nem tudok túl sok jót írni. Az eredetileg plantexből hazacipelt, mirobalánra oltott példányomat tavaly kiástam. 7 évet szenvedett. Van egy fám GxN-15-n, amin jól érzi magát, szépen nő, formás. A termésmennyiség so-so. Ízben van nála sok jobb, de ezt nem is kell itt mondanom.
Megkóstolhattam a Haroma-t is tavaly, 3-4 szem termett, ezt amúgy weiwára oltottam jópár éve, sokáig váratott.
Elég késői, valamikor októberben szedtem le; nagyon apró és nagyon édes. Elsőre nekem a cukortartalma már felül is írja a szilva zamatot. Késői szilvának megtartható, de még keresem az előnyeit...

 gaabre   2020.02.15. 20:54           1308  

Mázli, hogy én nyitottam ezt a topikot, különben nem jutott volna eszembe a felhasználónevem :((

 Alibá   2019.12.28. 18:01          Válasz hevezoli64 (1306) hsz.-re     Olvasás       1307  

Én se birok magammal, ha süt a Nap. A szőlőt metszem. :)

 hevezoli64   2019.12.28. 16:47           1306  

Nálam kitört a tavasz.

Elkezdtem a metszést, az almákkal és a szilvákkal. Jelentős a ritkítás az elmúlt évekhez képest, több fát rendbe kell tenni. Az idei nagy termés után nem várok jövőre komoly mennyiséget, így a minőségre megyek rá...:)
A Hanita fáim csodaszépek, jövőre lesz már rajta egy pár szem. Az új stanleyek is szépen beálltak, elégedett vagyok.
Ilyen még nem volt, megmetszett, fagéllel lekezelt fákat lemosópermeteztem.

Gyönyörü gyümölcsökben gazdazg, Boldog Új Évet Kívánok!

 firpolino   2019.12.08. 10:02           1305  

Idén ősszel én is csatlakoztam a Joganta tulajdonosok táborához.
Kicsit kutakodtam az interneten a gyümölcs íze után és alapvetően pozitív véleményeket találtam.
Viszont egy angol nyelvű, de lengyel szilvaültetvényt vizsgáló cikk szerint a Joganta íze nem túl jó, mert a gyümölcs húsának keserű utóíze van a héj környékén.
Mellékelem a cikket, amelynek a 18. oldala tartalmazza ezt a megállapítást.

https://www.darzkopibasinstituts.lv/sites/dobele/files/files/lapas/5_E.Rozpara_Investigation_of_fruit_quality%20.pdf

Kíváncsi lennék a fórumtársaim véleményére is a témát illetően.

 hevezoli64   2019.11.26. 19:33          Válasz Jani71 (1302) hsz.-re     Olvasás       1304  

Nem mértem cukorfokot soha, nem tudom. Én félig magbaválónak nevezem, ez lekvérfőzés szempontjából hátrány, de inkább csak kellemetlen, hogy a kézzel szétbontásakor a szilvának a magja összekeni a kezemet.
Azért nem mindennap szedtem ennyit, de sokszor... :) :)

 hevezoli64   2019.11.26. 19:33          Válasz Jani71 (1302) hsz.-re     Olvasás       1303  

Nem mértem cukorfokot soha, nem tudom. Én félig magbaválónak nevezem, ez lekvérfőzés szempontjából hátrány, de inkább csak kellemetlen, hogy a kézzel szétbontásakor a szilvának a magja összekeni a kezemet.
Azért nem mindennap szedtem ennyit, de sokszor... :) :)

 Jani71   2019.11.26. 19:13          Válasz hevezoli64 (1301) hsz.-re     Olvasás       1302  

Köszönöm! :thumbup: :udvozlet: Nem semmi! Naponta 14 festékes vödör szilvát szedni. Életemben összesen nem szedtem ennyit... :nahat: :hiha:
Egyébként nálad is ilyen maghoz kötődő (elnézést, ha már kérdeztem, most nem emlékszem így hirtelen)?
A különböző viszonyok miatt kérdezem, mielőtt valaki azt gondolná, hogy elmentek otthonról. ;)
Esetleg cukorfokot mértél? Ha igen, mennyi lett? (Én nem mértem, de kíváncsi vagyok, ott mit produkált.)

 hevezoli64   2019.11.26. 18:40           1301  

veres6.jpg
------------------------
Megtekintve 17008 alkalommal.

veres1.jpg
------------------------
Megtekintve 17008 alkalommal.

veres7.jpg
------------------------
Megtekintve 17008 alkalommal.


veres3.jpg
------------------------
Megtekintve 17008 alkalommal.

veres2.jpg
------------------------
Megtekintve 17008 alkalommal.

veres5.jpg
------------------------
Megtekintve 17008 alkalommal.

veres4.jpg
------------------------
Megtekintve 17008 alkalommal.


Néhány kép a nyárból, a helyi szilvám termése ("egri veres"-nek neveztük el). Egyedül általában 14 vödörrel szedtem, annyi fér el a kocsiban.

 Jani71   2019.11.21. 14:53          Válasz hevezoli64 (1298) hsz.-re     Olvasás       1300  

Stanley: idén kivágtam. Totál elpocsékolódott. Brutál termésmennyiség, (egyáltalán) semmi aroma és cukor. Évek óta nem ettem egy jót róla, de idén minden eddigit felülmúlt. :thumbdown: :(

Tehát egész nyáron szilvát szedtem, 30q felett lett. Az nem semmi...! :o :nahat: :thumbup: Lesz (vagyis inkább lett) pálinkád... :thumbup:
Kíváncsi vagyok, ezek után mit produkálnak a fáid jövőre. Várom a fényképeket. :)

 baby-lon   2019.11.21. 12:51           1299  

Kis érdekesség, szilvafajták csoportosítása:

10273
Megosztás készítés

 hevezoli64   2019.11.20. 19:37          Válasz Jani71 (1297) hsz.-re     Olvasás       1298  

Huh..
Itt csak a szilváról. Ebben az évben a tavalyi szerényebb termés és a műtrágyázások hatására, meg a sok tavaszi eső, és a fagyok-jégkár elmaradása következtében brutális mennyiségű termésem volt. Egyedül a stanley pihent, de lehet már nem bírja a vírust.
A cacanska lepotika fáim szétszakadtak, volt amelyik egy viharos nap után kettényílt, így a földön ért be a mintegy 300 kg szilva. A veres szilvákon kb. 200 kg volt átlagban, ezek a földig lógtak, de le nem törött egy komolyabb ág sem. A fehér besztercei hozta az átlagot, nagyon megbízható, csak ne kellene a fáról leszedegetni. Az Althann ringlók csúcs minőséget és mennyiséget adtak szintén (4 fa, 500 kg), a bógyi szilvákon is 100 kg felett volt átlagban. Tehát egész nyáron szilvát szedtem, 30q felett lett.
A Hanita fáim (4db) gyönyörűek, 2 nyarat éltek meg nálam, jövőre úgy látom már megmutatják a termést is. Ez izgat most a legjobban, nem láttam mág ilyen szilvát.
Képek vannak a telefonomon, csinálok egy kis ízelítőt.

 Jani71   2019.11.20. 08:53          Válasz hevezoli64 (1296) hsz.-re     Olvasás       1297  

Szia! Termett néhány szemet. Így már meg tudtam kóstolni. Egyelőre rendben van, bár egy kissé zavar a maghoz ragaszkodása.
Igaz, ez csak a friss fogyasztásnál szempont, mert jellemzően úgyis lekvár lesz belőle. Oda meg nem feltétlenül kell kézzel pucolni, nagyon király festékkeverő száram van... :lol:
A poloskák ezt is szeretik, érdemes odafigyelni, de erről a következő években ráérek gondolkozni. Most lett annyi, hogy megkóstolhassam. Tetszik az aromája, cukra, állaga.
A növekedése a régi... :thumbup: Mondjuk jó talajon is van... :thumbup: Várom a jövő évet... ;)
Néhány fénykép az idei termésről (aug. 6. és 31.): 1.  2.  3.  4.
Nálad hogy alakultak a dolgok?

 hevezoli64   2019.11.17. 21:27          Válasz Jani71 (1291) hsz.-re     Olvasás       1296  

Szia! Kicsit eltüntem, nehéz évem volt. A szilvánk milyen lett?(amit vittél)

 csehrigo   2019.11.08. 14:44           1295  

http://www.cefrucht.hu/akt/tiny_files/pdf/dr_suranyi_dezso_20160901.pdf

A kistermelésből a nagyüzem (1959 után), vagy a
nagyüzemből a magánosítás (1991-től) sokk volt! Az
MTA-nak készült társadalom kutatási elemzésemben, a
privatizáció ára: kb. 500 fajta, fajtaváltozat, klónfajta,
klónváltozat, egyed, pluszvariáns, törzsfa-anyafa
elveszítése lett!

???????????????????????? Ekkora veszteség ért minket?

 alex   2019.11.04. 18:51           1294  

Hú, ez egy szuper fajta lehet, annál is inkább mert Sharka toleráns. Prof. Hartman nemesítette, ugyanaz aki a Jojo-t is.

 imre53   2019.11.04. 18:39           1293  

Haroma szilva.
Nem leves, mint a többi szilva, ezért aszalni és lekvárnak kiváló.
Ma szedtem le azt a pár darabot, ami még rajta maradt a fán.
Haroma.jpg
Haroma. Talán a Beszterceire emlékeztet az ízével.
Megtekintve 16597 alkalommal.


 csehrigo   2019.11.04. 16:25           1292  

Az Empressz szilva milyen viszonyt ápol a szilvahimlővel?
Kaptam egyet. Mit várhatok tőle olyan helyen ahol a környéken minden szilva PPV-s?

 Jani71   2019.09.24. 19:36           1291  

Ha valakinek gyanúsan rothadós, töppedős a szilvája (almája, szőlője, stb. ...) és nem igazán találja a megoldást, akkor esetleg érdemes erre is gondolni (a ragya essen bele a fajtájába!!! :@ ).

Foltosszárnyú muslica (21-én fényképeztem, de néhány nap ide-oda nem számít, csak a dokumentálhatóság érdekében írtam le),
egyébként a szőlőben volt szerencsém konkrétan a foltosszárnyú kifejlett hímet is látni a minap.

Fénykép-8371.jpg
------------------------
Megtekintve 16886 alkalommal.

Fénykép-8372.jpg
------------------------
Megtekintve 16886 alkalommal.


 gabor87   2019.09.24. 19:05          Válasz Alibá (1285) hsz.-re     Olvasás       1290  

Ezek szerint a Toptaste a Stenly után érik?

 atifoci2   2019.09.24. 19:03          Válasz baby-lon (1287) hsz.-re     Olvasás       1289  

En tavaly ebbe raktam az Empresst....iden lemegy az Angeleno...ez egy tevedes volt...

 Imikert   2019.09.24. 18:18          Válasz Jani71 (1286) hsz.-re     Olvasás       1288  

Mint az élet - szép is az , míg a rák meg nem találja . :'( :remulet:

 baby-lon   2019.09.24. 17:04           1287  

Én is leszüreteltem az Angeleno-t:

10135
Megosztás készítés


Eddigi legjobb éve, ennek ellenére megy a Santa Rosa után, megmutatom neki a fejszét.

 Jani71   2019.09.24. 06:44          Válasz Imikert (1284) hsz.-re     Olvasás       1286  

Jó is az! :thumbup: Amíg a vírus meg nem találja. :(

 Alibá   2019.09.23. 20:32          Válasz gabor87 (1279) hsz.-re     Olvasás       1285  

Ma ettem le az utolsó szem Toptaste szilvát a fárol. Nekem ez a legfínomabb. :thumbup: (Édes szájú vagyok:)

 Imikert   2019.09.23. 19:23          Válasz gabor87 (1279) hsz.-re     Olvasás       1284  

Toptaste helyett Tuleu Gras a legjobb választás ! Saját tapasztalat .

 Jani71   2019.09.23. 07:09          Válasz gabor87 (1281) hsz.-re     Olvasás       1283  

A termést is elpocsékolta. Alapvetően ezért váltam meg tőle. A levéltünet természetesen nem zavart volna, mint ahogy az összes többi esetében sem.

 Misimanó   2019.09.22. 20:43          Válasz andras (1092) hsz.-re     Olvasás       1282  

Ígértem, hogy ősszel válaszolok. Eljött az ideje.
Méretben az Angeleno kicsit nagyobb lett. Viszont ízben az Autumn Giant sokkal finomabb, a Santa Rosa ízéből is kapott.
Az Angeleno se rossz, csak édes és semmi más. A német szilváknál szerintem jobb... ;)
Csatolmányok
DSCF7674 Autumn + Angeleno.JPG
Angeleno + Autumn Giant
Megtekintve 16569 alkalommal.

DSCF7673 Autumn + Angeleno.JPG
Angeleno + Autumn Giant
Megtekintve 16569 alkalommal.


 gabor87   2019.09.22. 19:20           1281  

A Toptaste milyen szinten lett vírusos? Csak a levelein látszott vagy a termés minőségén is?

 Jani71   2019.09.22. 19:03          Válasz gabor87 (1279) hsz.-re     Olvasás       1280  

Üdv!
A Stanley-t nem erőltetném. A Toptaste nálam gyorsan vírusos lett (a Top-sorozat több tagjával együtt), de másnál jól működik.
A Presentat is hamar 'kidobtam', nem igazán akart menni semmire, de simán előfordulhat, hogy ez az én hibám volt, erre a tényre felhívnám a figyelmedet (csak mint "adatot" írtam le).

 gabor87   2019.09.22. 18:28           1279  

Üdv mindenkinek!

Érdeklődnék meg tudná e mondani valaki mikor érik a Joganta szilva? Mondjuk a Stenlyhez vagy más ismertebb szilvához képest.Szeretnék ugyanis össze állítani egy három vagy négy szilvából álló fajtasort a kertembe úgy hogy az minél jobban elnyújtsa a szilva szezont. Korainak a Tegerát gondoltam bár még nem kóstoltam de jókat olvastam róla és a többi korainál (ran,lepotica) jobbnak tűnik. Késeinek presentát, a kettő közé meg talán stenlyt és Jogantát. Szerintetek ez így megfelelő összeállítás lenne?

Esetleg a Stenly helyett egy Toptaste? Ez utóbbi mikor érik a többihez képest?

Előre is köszi bárminemű véleményt,észrevételt.

 baby-lon   2019.09.17. 07:54          Válasz Jani71 (1277) hsz.-re     Olvasás       1278  

Sajnos szerintem igen...

 Jani71   2019.09.17. 05:10           1277  

Általános tapasztalatom, hogy nem igazán akarnak a szilvák megérni... Tapogatom, kőkemény... Ami hullik, az meg kukacos (a harmadik generációra nem igazán védekeztem...).
Némelyiknek (a többségnek) a vírus miatt se íze, se bűze (pl. olyan is, ami tavalyelőtt még finom, fűszeres és szinte narancssárga volt - most zöld és íztelen, cukortalan)...
Ezek sorban mennek a lecsóba... Szerintetek van összefüggés a fertőzés és a fához ragaszkodás között?
Hááát, nem sok fajta marad... :@

 andras   2019.09.16. 22:17           1276  

Érik az Empress :super:

De a feleségem mindenben hibát talál...
Azt mondja: - Ez nem jó szilvás gombócnak, túl nagy, el kell vágni :)
Hát, ez így igaz, de nem bánom... ő sem. csak viccel :)
Amúgy tényleg nagyon finom.
Csatolmányok
IMG_20190915_174505.jpg
------------------------
Megtekintve 16041 alkalommal.


 baby-lon   2019.09.10. 12:24          Válasz Jani71 (1274) hsz.-re     Olvasás       1275  

Nagyon sajnálom! Nála egy egyértelműen PPV-s Zöld ringlóval szemben van, nem látok rajta tünetet, és az íze is kiváló. Sajnálom, hogy nálad nem így van. Marad a Jofela, Joganta, Jojo....

 Jani71   2019.09.10. 12:04          Válasz Jani71 (1245) hsz.-re     Olvasás       1274  

Ma reggel megvolt a szüret. És a fa kiásása is. Nem is jó, sok is, jobb is van nála. A Stanley ugyanerre a sorsra fog jutni, az már biztos. Se íze, se bűze. A rosseb enné meg a vírusát... :@ :angry-banghead:

 CAMROM   2019.09.03. 21:55           1273  

9973
Megosztás készítés

Nem annyira jó a kép mint a szilva, ez egy Jó-féle. Kicsit még fű ízű a bőre, de belül már ízletes s még van kb. két hete biztosan. Egyenlőre egy ág csak, ez a teszt üzem. Ja, és átlag 65-75 g-os.

 Jani71   2019.09.02. 19:36          Válasz atifoci2 (1271) hsz.-re     Olvasás       1272  

Vivááát! :dejo: :lol:

 atifoci2   2019.09.02. 15:07          Válasz Imikert (1264) hsz.-re     Olvasás       1271  

Volt Katinkám, de egy nyavalyás cacakiba szemeztem anno , azok meg benyalták a sharkát és kivágtam őket, amivel persze buktam a beléjük szemzett fajtákat is...viszont mivel a szilva nálam nem jelentős faj, így már nem is annyira hiányzik, a meglévőket is folyamatosan likvidálom /az egészségeseket is / eladni fillérekért lehetne , azért meg nem érdemes bosszankodni vele, még így is több van, mint kellene...és úgy döntöttem, hogy a hybridek és japánok is mennek a háztól, mert igaz, hogy szépek, meg nagyok /ha ritkítva vannak /, de az ízük igazából a béka segge alatt, kár rájuk pazarolnom a helyet, legalább szabadul fel hely normálisabb fajok fajtáinak.

Éljen a " Nagy Szelekció " ! :banana: :banana:

 Imikert   2019.08.31. 19:48          Válasz emendasajt (1269) hsz.-re     Olvasás       1270  

Nálam meg csak pár szem lett , ugyanis elfagyott . :angry-banghead:

Szerintem ízletes full éretten a fáról , meg guszta is . Molyok nagyon kedvelik !

 emendasajt   2019.08.31. 16:26          Válasz Imikert (1260) hsz.-re     Olvasás       1269  

IMG_20190831_171725.jpg
------------------------
Megtekintve 14382 alkalommal.

Nálam is csak pár szem maradt a Black King-ből. Ez már a legvége... Nem lett ritkítva, úgyhogy nem olyan darabos, sőt elég apró.
Aki szereti a japánokat annak nem csalódás.

 délkelet   2019.08.26. 20:24          Válasz kaalyzo (1266) hsz.-re     Olvasás       1268  

Köszönöm az inspirációt :) Nem vagyok ellene a japánszilvának, jó is az, hogy van a kertemben belőle. Viszont ért néhány kellemetlen csalódás vele kapcsolatban. Engem - lehet, hogy mást nem - nagyon zavar a maghoz kötöttsége. Szintén a kellemetlen tulajdonságai közé sorolnám a majdnem ehetetlen bőrét, ami lehet, hogy nem minden fajtát jellemez. Ráadásul az első két fajtám nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Black beauty az érés elején még igen savanykás, finomnak akkor nevezném, amikor már majdnem lottyos, ekkor viszont szinte lehetetlen kulturált módon elfogyasztani (nem beszélve arról, hogy - nyilván az én hibámból - gyakran kukacos, ezért késsel felvágva leellenőrzöm az állapotát, aminek eredményeképpen mindenem csupa gyümölcslé lesz). Az Angeleno a másik fajta, amiből még nem termett egyetlen fogyasztásra alkalmas gyümölcs sem. Viszont hogy jót is mondjak: még bizakodom a Santa Rosa fajtában, a nálam jelentkező hibái ellenére is. Az a bizonyos egy darab Friar sem volt rossz, sőt egészen jóízűnek találtam. Így tehát a fa át nem oltott része megmarad Friarnak. Janától kaptam két éve egy "Giant"-nek nevezett fajtát - úgy emlékszem, ő sem tudja a pontos nevét. Ez is egészen jónak néz ki, de még hiányzik a tapasztalat. Egy szó mint száz: szelektálni kell (erősen) és választékbővítő fajtaként egyáltalán nem baj, ha van japánszilva a kertben. Ez az én erősen szubjektív véleményem.
A felajánlásod pedig köszönöm, az sincs kizárva, hogy kölcsönösségi alapon ne élnék a lehetőséggel :)

 Imikert   2019.08.26. 17:11          Válasz firpolino (1265) hsz.-re     Olvasás       1267  

Legalább tudom most már ,hogy milyen lehet a Besztercei , azt nem ettem. Jó választás mellé Debreceni muskotály , Sermina , Ruth gestetter és

már terem is , és van egy jó sorozatod ! :dejo:

 kaalyzo   2019.08.25. 21:58          Válasz délkelet (1256) hsz.-re     Olvasás       1266  

üdv. Próbálj újra beleszeretni a japánszilvákba. Én kb. három évig variáltam, olvasgattam a fajtákról leírást. Végül a szombathelyi Örökzöld Kertészetben megtaláltam a Black Ambar fajtát ( erről olvastam a legtöbbet, hogy igazán remek ízű és nagy gyümölcsű). Vettem egy példányt, az idén lett 3 éves. A csemetéket én 5 éves korig minden nyáron öntözni szoktam így ezt is. Az idén 50 db méretes fekete héjú, sárga gyümölcshúsu, nagyszemű gyümölcsöt termett. Ahogy az ismertetőkben le van írva augusztus 10-15 között érett. Ezekben nem a szilva ízt kell keresni, nagyon kellemes ízű, sárga húsú , kissé keményebb héju gyümölcse van. Az íze olyan, mintha egy nagyon kellemes illatot, ízként érzékelnél. Jobban nem tudom megfogalmazni ezt a kellemes ízvilágot. A családban nagyon ízlett mindenkinek. Emellé még a Larodát szeretném beszerezni, amely egyébként szintén majdnem fekete héju, de a gyümölcshús vöröses színű. Mellesleg a Black Amber porzópárja is. Ha esetleg meggondolnád magad, tudok oltóvesszőt adni ebből a fajtából.

 firpolino   2019.08.25. 21:12          Válasz Imikert (1259) hsz.-re     Olvasás       1265  

Osztom a véleményedet. Nekem sajnos nincs Tuleu Gras, de kóstoltam már és nagyon bejött az íze. A zamata kifejezetten emlékeztetett a Besztercei szilváéra.
Sajnos önmeddő a leírások szerint.

 Imikert   2019.08.25. 19:59          Válasz atifoci2 (1261) hsz.-re     Olvasás       1264  

Több nekem se kell .

Európai szilvák valók nekünk , csak egyre kevesebb jó fajta marad a himlő miatt .

Tényleg .. ,

Katinkád van ? Ruth G . után jó folytatás lehet .., nekem még nem termett.

Lesz egy új nekem , mert ugye kell az elmebaj .. ;)

http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/k%C3%B4stkoviny/Slivky-Prunus-domestica/slivka-prunus-domestica-vengerka-kornejevskaja

 humbuk   2019.08.25. 19:48          Válasz atifoci2 (1262) hsz.-re     Olvasás       1263  

Én Friart most tudtam először megkóstolni. Szerintem elég ízletes. Nálunk most érik.
Enyém idén termett volna először, de valamitől gyökértől elpusztult ( mint 2 másik olasz kisfám is ). Tervezem mirabolánba oltva újra ültetni.

 atifoci2   2019.08.25. 15:14          Válasz suske76 (1258) hsz.-re     Olvasás       1262  

Hát én is tartogattam/om, de így se sokkal jobb...édesnek édesek, de vmi zamat....na az nincs , ha csukott szemmel enném, nem tudnám mit eszek....mivel most erős a hajlam bennem a szelektálás iránt ezeknek sem jósolok nagy jövőt nálam.

 atifoci2   2019.08.25. 15:12          Válasz Imikert (1260) hsz.-re     Olvasás       1261  

Igen , akkor érdekeltek, de azóta több japánt is kipróbáltam, sok tulajdonságban jók , de az ízük...sztem messze van mindegyik egy jó szilvaíztől....mindegyik fát nem akarom kivágni, de jövőre nekiállok lecsonkolni és átszemezni őket....igazából kár a helyért , amit elfoglalnak.

 Imikert   2019.08.24. 20:22          Válasz atifoci2 (1257) hsz.-re     Olvasás       1260  

A japánszilvákból a Black king fajta van meg , ez igazán jó zamatú teljes érésben , feketés külső - vér piros belső . Kár hogy nem lett kép róla , igaz pár szem volt csak .

Éppen most találtam véletlen az indexen hogy anno , neked raktak fel képet erről a fajtáról , 643 -as hsz. :

https://forum.index.hu/Article/showArticle?go=121040843&t=9211857

Gondolom akkor még érdekelt a fajta .