mati53 2020.10.09. 18:10
Válasz Laci71 (2503) hsz.-re
Olvasás
2507
Sikerült "előbányásznom" a másik fórumról az akkori /2018.jan.20/ hozzászólásomat - ami tulajdonképpen Milan Penička levelének fordítása:
Mivel igény mutatkozott a Penička - féle szaporitási módszer leirására, leforditottam a Nektek irt levelét.
Előre is elnézést kérek a "darabos" stilusért, igyekszem szó szerint forditani de nem vagyok képzett forditó.
Penička szőlő gyökereztetési módszere
Milan Penička-nak hivnak, néhány éve ültettem először szőlőt Zólyom melletti Babiná- i kertemben Szlovákiában (420 m t.sz.f.m). Mivel ez nem éppen ideális vidék szőlőtermesztésre - nem sok reményt fűztem kisérletemhez.
Megpróbáltam, mert minden vágyam az volt, hogy egyszer izletes, gyönyörű fürtöket szüretelhessek. Egy idő után, mikor már hozzá lehetett jutni orosz és ukrán fajtákhoz, rájöttem, hogy ilyen körülmények között is lehet minőségi szőlőt termeszteni. Idővel a kedvtelésből szenvedély lett, mert a szőlő nagyon meghálálja a szerető gondoskodást.
Jelenleg kb.500 fajta van a gyűjteményemben
(CHRUST, TAJNÁ MONACHA, ROMBIK, LÁSTOČKA, EVEREST, TJULPAN, DUBOVSKIJ RUŽOVYJ, DUBOVSKIJ KRASNYJ, MANTIDOR, DIKSON, PETERBURSKA NOC, NEVESTA, PARFUM stb.) ezeken kivül most kb.100 új fajtát gyökereztetek. Az új fajtákról való információgyüjtés közben rájöttem, hogy ezek iránt komoly igény mutatkozik, elhatároztam, megpróbálom én magam szaporitani ezeket az új, értékes fajtákat.
Próbálkoztam többféle módszerrel: vizben, fűrészporban, "szekrény tetején"zacskóban(keleti módszer), homokban, kókusz szubsztrátumban, perlitben, de mindegyik módszernek volt valami hiányossága. Vizben gyökereztetésnél elengedhetetlen az időnkénti vizcsere és a viz állandó szinten tartása. Kókusz és tőzeg közegben fontos volt a nevességtartalom megtartása, hogy ne száradjon ki, de ne is rothadjon. Hasonló volt a helyzet a többi módszernél is.
Többször is megtörtént, hogy éppen a legritkább dugványokat nem sikerült sikeresen kinevelni.( talán a túlzott gondoskodásnak is köszönhetően). Bár némelyik módszernél jó eredményeket értem el, mégis sok fáradságba és időbe került.
Állandóan kerestem a módszert, hogyan lehetne minimális erőfeszitéssel 100% - os eredményt elérni. Lehet, hogy ez a módszer, amit be szeretnék mutatni éppen ilyen. A dugványozástól számitva egy hónapig nem kell öntözni, sem vizet cserélni csak kiszedni a begyökeresedett dugványt és elültetni jó minőségű szubsztrátumba.
A módszert kipróbáltam egyrügyes és többrügyes dugványvesszőkkel is - sikerrel.
A gyökereztető közeg Rockwool kocka (nagyon jó minőségű kőzetgyapot - kitünő abszopciós (vizmegtartó) képességgel). Ez gyárilag steril, tehát nincsenek benne penészt, rothadást okozó mikroorganizmusok és ez egy "levegős" anyag.
Én a Rockwool lapokat felszeletelem megfelelő méretre, beáztatom lágy vizbe, hogy átitatódjanak (megszivják magukat). Ezután a gyökereztető edénybe helyezem, melybe előtte Keramzit golyócskákból 3-5 cm-es drénréteget (fontos!) szórtam. Nemcsak a száraz lapokat lehet szeletelni, hanem az átitatott vizeseket is. Ezután már csak a dugványcsapokat-vesszőket kell a Rockwool kockákba szurkálni és várni a szép begyökeresedett dugványokat.
Ezt a módszert mindenkinek melegen ajánlom. Ha a dugványvesszők-csapok jó minőségűek, az eredmény 100%-os
Mellékelek két képet: Tian Sian fajta egy hónappal a dugványozás után.
Ezenkivül mellékelem a linket a cseh fórumra, ahol több információ és fotó található a témáról.
https://www.zahrada.cz/forum/reva-vinna/penickova-metoda-zakorenovania-vinica-348014/?kotva=penickova-metoda-zakorenovania-vinica-350923
Sok sikert kivánok - üdvözlettel : Milan
mati53 : Na, ennyi volt a levél.
Most látom, hogy nem ártana kiegésziteni - pontositani néhány részletet. Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy ez a Rockwool kőzetgyapot nem azonos az épitőiparban használatos Rockwool-al. Erről a cseh fórumon komoly vita folyt. Ugyanúgy néz ki, de ez egy "agro" változat, ami nincs impregnálva viztaszitó (hidrofób) anyaggal. A Rockwool lap méretei : 100 x 15 cm,vastagsága 7,5 cm (más vastagságban is létezik) Milan régebbi útmutatása szerint én 5x5 cm-es kockákra szeleteltem(éles konyhakéssel),ezután áztatom. Tehát egy lap 60 kockát ad ki, majd szorosan(hogy minél kisebb legyen a kipárolgás) a gyökereztető edénybe rakom. A gyökereztetés idején természetesen ellenőrzöm a közeg hőfokát - Milan 25 C - tanácsolt. Az edényt ablakpárkányon helyezem el. Mint Ti is tudjátok, a gyökérzóna hőfoka a fontos - feljebb kevesebb is elég.
Egyelőre ennyi: Mati53