A
zöldbe-fás oltás eléggé egyszerű és nagyon eredményes. Ha rövíd tenyészidejű szőlőt oltasz, akkor még abban az évben meg is kóstolhatod a termést.
Úgy kell kezdeni, hogy január végén vagy februárban megszeded az oltóvesszőket. 3-4 rügyes csapokra vágod, gombaölőszeres oldatban (pl.Dithane) megfürösztöd (5perc), kiszedve nagyjából megszikkasztod (ujságpapiron 2-3 perc), utána fólia zacskóba zárod légmentesen. Itt nagyon gondosan kell eljárni, mert ha kilukad, vagy rosszul van lezárva, akkor mire tavasszal felhasználnád kiszáradt vesszőid lesznek. (Nekem az vált be, hogy a fólia nyakát jó szorosan összetekerem és többszörösen átvetve rajta legumigyűrűzöm. 2-3 igy elkészített kisebb zacskót aztán még egy nagyobba is beteszem és azt is gondosan lezárom.) Az egészet beteszem a hűtőszekrénybe (a sör mellé
), hivatalosan a zöldséges tároló részbe, ami a hűtőtér aljában van. (Legjobb neki a 2-5°C. Ha több van ott, akkor állíts a hűtőn, ha kevesebb, akkor nincs gond, csak ne faggyon.)
Ha ezzel megvagy, nyúgodtan alhatsz, jó darabig nincs tennivalód.