Látom többeket érdekel az eper, én így kezelem:
Egyszer termő eper leveleit a letermést követő hetekben (június második fele) lemetszem teljesen, tarlóra. A leveleket komposztálom. Az "üres" ágyásokat vékonyan betakarom fűnyesedékkel (gazosodás és kiszáradás ellen).
Még a nyáron kihajtanak a tövek, szép friss, egészséges, szellős levele lesz az ágyásoknak.
Télre békén hagyom az ágyásokat, a leszáradó levelek maradnak a helyükön. Tavasszal a lemosó permetezés idején a fák mellett alaposan permetezem az eperágyásokat is, ez lehet erősebb réztartalmú, mészkénlé, akármi. A cél itt a fertőtlenítés, az áttelelt gombaképletek gyérítése.
Amikor kezdenek a friss hajtások megindulni április eleje környékén, fűgereblyével alaposan kigereblyézem a leszáradt leveleket, hogy szellősödjön az ágyás. A fűgereblyével bátran lehet adni az epernek, semmit nem árt a palántáknak. Kb. olyan ez mint a fű szellőztetése, mohátlanítása.
Egyébként a száraz leveleket azért hagyom bent kihajtásig, hogy ne verje fel a gaz az ágyásokat tavaszra.
Amikor április közepén permetezek monília ellen chorusszal, akkor az epret sem hagyom ki soha. Ebben a keverékben már szokott lenni lombtrágya is, sőt ekkor szoktam még használni 0,2%-os cuproxatot is. Április első felében még nyugodtan rámehet ez a lötty.
Ezen kívül semmi kémia, csak alapos locsolás szárazság ellen. Előfordul, hogy a dísznövényekre keverek be lombtrágyát, ebből szoktam löttyinteni az eperre is. "Sebességbe rakja"
Aztán ha letermett az eper, június második felében újra tarlóra vágom az ágyásokat, és vékonyan betakarom fűnyesedékkel az újabb kihajtásig.
3 ágyást pimpelek így, olyan 2-300 tővel évek óta.