wogboy   2015.06.06. 11:07          Válasz wogboy (34) hsz.-re     Olvasás       35  

A meleg csatlakozás. :-D

Kép

Tettem rá hőfok mérőt is - a forrófüstösre állapotra -, de nem sok értelme lett! :-D

Kép

A készek.

Kép

Kép

Ezt követően indultak a forróvizes fürdőbe! Majd, a mélyhűtőbe, 4-es csomagban! :-D

 wogboy   2015.06.06. 11:01          Válasz wogboy (33) hsz.-re     Olvasás       34  

A félig késznek látszók! :-D

Kép

Kép

Ez a meleg - langyos - füstölési megoldás! :-D

Kép

 wogboy   2015.06.06. 10:58          Válasz wogboy (32) hsz.-re     Olvasás       33  

Az eltervezett kép! :-D

Kép

Kép

Tettem rá ilyen szellőzőt, de semmi szükség nincs rá, mert a vízpára e nélkül is tud távozni! :-D

Kép

 wogboy   2015.06.06. 10:54          Válasz wogboy (31) hsz.-re     Olvasás       32  

Kezdőthet a show! :-D

Kép

A függeszkedők! :-D

Kép

A szorító bilincsek azért voltak részei a füstőlésnek, mert a tető csak oda lett téve, mert ez volt a próba használat! :-D

Kép

 wogboy   2015.06.06. 10:49          Válasz wogboy (30) hsz.-re     Olvasás       31  

A forrófüsthöz, elterelővel!

Kép

A csirkecici felfűzése.

Kép

Kép

Mielőtt a füstre mentek, a sorban állást gyakorolták, az erre készült tartón! :-D

Kép

 wogboy   2015.06.06. 10:44          Válasz wogboy (29) hsz.-re     Olvasás       30  

Ennek is két ajtós a kinézete, mert azt könnyebb kezelni! :-D

Az elején látható füstbevezetési lyuk, a hidegfüstöhöz.

Kép

Ez az oldal nézete, és a vizes spray azért van ott - a másiknál is ott volt -, mert ha véletlenűl lángra kap a fűrészpor, akkor az legyen gyorsan kezelhető! :-D

Ez a lyuk, a meleg füsthöz!

Kép

A kampós megodás! :-D

Kép

 wogboy   2015.06.06. 10:37          Válasz Rhéman (28) hsz.-re     Olvasás       29  

Szia!

"75 vagyok."

Köszönöm, és akkor én a 61. -el, csak csókolommal köszönhetek? :-D

" Tervezem, hogy olyan kemencét csinálunk a kertbe, amivel egybe van építve a füstölő. Ezért nézegetem mások megoldásait."

Ez sem lehet gondom, és ha fixet szeretnél, akkor az eddig mutatottat ajánlom, mert örök élet! :-D

Ez kép az utolsó, a kő, és beton füstölőről, amit eddig mutattam! :-D

A füstre váró csövesek! :-D

Kép

Ezt fogom használni a mostani háznál, mert ez is elég lehet! A nevelt lányom telkén! Az akkori terasz félkész volt! :-D

Kép

Kép

 Rhéman   2015.06.06. 07:03          Válasz wogboy (27) hsz.-re     Olvasás       28  

75 vagyok. Tervezem, hogy olyan kemencét csinálunk a kertbe, amivel egybe van építve a füstölő. Ezért nézegetem mások megoldásait.

 wogboy   2015.06.06. 00:00          Válasz Rhéman (23) hsz.-re     Olvasás       27  

Nem kemence, de jó volt az nekem! :-D

Annyit előzményként, a mutatottnál a fűrészporos bilinek fontos a csúzdás lyukelzárás, mert azzal adtam a huzatot - nem az ágymenűst! -, a még éppen füstképződéshez!

Ha túl nyitva maradt, akkor lángolt is a fűrészpor, és pár akció után, már csak felnéztem a műszélkakasra - azt is én faragtam -, és már láttam, aznap milyen idő lehetett! Ha szeles volt, akkor kisebb a lyuk - 10-15 mm a rés! -, ha állt a levegő, akkor kb. a feleméretűt adtam neki, de megtanulható lett! :-D

A fűrészporos biliről még annyit, a kb. 8 liter adta azt a helyet, hogy az aljára került 25-30 mm. keményfa fűrészpor - a közepén ott virított a kúpos fadugó- , majd arra tyúktojásnyi keményfa darabok, és megint egy adag fűrészpor! Ezt megismételtem addig, amíg tele nem lett! Akkor - óvatosan - megforgattam a fadugót, majd kivettem, és ott maradt a lyuk, ami adta a tűzgyájtási lehetőséget!

Nem tudom a korodat, és nálam igaz volt azaz élet, amikor láthattam a valamikori fűrészporos fűtést! :-D

Piromániás vagyok - azért voltam jó parázstaposó -, és az elindítás ténye volt a kis gázégős cucc is, mert egy hulladék - az van nálam van bőven! - virágtartót átfaragtam - neki a sarokköszörűt - egy olyan állványnak, ahol a bili kb. 50-60 mm. volt a talajtól! Ez a wogboy tény, megkönnyítette a begyújtást, és az alulról igyekvő levegő bejutását! A gázégövel megadtam az indítást, és aztán béke a poraira, dolgozott egésznap, és csak néha néztem bele - a víszintes - füstelvezető - könyökcsövénél! :-D

A fűstelvezető csövén, a zárót akkor szabályoztam le, ha már adva volt a füst, és a nagy huzatra nem volt szükség! A füst kivezetést, a füstölő mennyezetétől számítva, hb. 500 mm-e lejjebb - a hátsó falban! -, tettem, mert így a füst koválygott - teli vízpárával - mielőtt kitalált a szabadba! Teljesen, nem lehetett lezárni, mert nem gőzfürdőnek készítettem! :-D

Ha van kérdésed - " ... este a fantázia az úr, reggel az értelem"! -, akkor csak nyugodtan! :-D

Különben amikor piacra tettük a háza, akkor ezt a művet szétvertem, és nyoma sem maradt! Az ausztrálok nem füstölnek - otthon - csak bagóznak! :-D

A másik, az mobil rendszerű lett - egyszerűbb is! -, de az elmélete, a mutatottnak a mása lett! :-D

 wogboy   2015.06.05. 23:19          Válasz Rhéman (25) hsz.-re     Olvasás       26  

Na, visszaértem a gazda piacról, és legyen szép álmod, ill. nyugodt is! :-D

 Rhéman   2015.06.05. 21:46          Válasz wogboy (24) hsz.-re     Olvasás       25  

Várom. Most megyek aludni. Neked meg jó reggelt! :-D

 wogboy   2015.06.05. 21:36          Válasz Rhéman (23) hsz.-re     Olvasás       24  

Szia!

Nálunk most lett a holnapotok reggele, és van most tennivalóm, de a nap végére újból ideérek, és mutatom a másikat is!

 Rhéman   2015.06.05. 14:41          Válasz wogboy (22) hsz.-re     Olvasás       23  

Nagyon köszönöm. Szépek, és érthetők. :clap:

Egész megéheztem!! :lol:

 wogboy   2015.06.05. 13:26          Válasz wogboy (21) hsz.-re     Olvasás       22  

A pácolt csirkecicik - babérlevél, és bors -, és a kész után kaptak egy pár perces forróvizes fürdőt, majd mentek a fagyasztóba! Azért kell a forróvizes fürdő, mert akkor nincs esély, az esetleges nyersen maradt belsőrészre!

Kép

A sonka a terasz tető alatt! :-D

Kép

Ennyit mára, és holnap mutatom a másik megoldást! Ez, a volt látható, nagyon jól sikerült, és egy fűrészpor töltéssel a 14- 16 órát dolgozott, és sokszor ott is hagytam, miután beállt a rendes füstképzés, ami 35-40 perc volt csak!

 wogboy   2015.06.05. 13:15          Válasz wogboy (20) hsz.-re     Olvasás       21  

22.10!

Ez a keretes szúnyoghálós keret akkor volt használva, ha szikkadtak a csövesek, és a szomszéd macskái nehogy megnyalják! :-D

Kép

A kész csövesek! :-D

Kép

Kép

A sonka, és a pácolt csirkecicik! :-D

Kép

Kép

Kép

A készek, és most éhes is lettem! :-D

Kép

Kép

 wogboy   2015.06.05. 13:05          Válasz wogboy (19) hsz.-re     Olvasás       20  

22:00 óra! :-D

A tollavesztett szélkakas környéke, kavargó szélben! :-D

Kép

A forrófüstölés része - pl, halak - és a már kiürült tojástartók pont ideillettek! :-D

Kép

Kép

A kupakolt alsó ajtó!

Kép

Az egész épület, téglából és betonból készült! Ez a belső tűztér képe, és a felső lemez azt végzi, a lángok - ha baleset történne - ne érjék a terméket!

Kép

 wogboy   2015.06.05. 12:54          Válasz wogboy (18) hsz.-re     Olvasás       19  

Na, az asszony magyarnyelvű mexikói filmet néz - külső merevlemezen vannak-, és most nekem is lett időm! :-D

A shed polcával egy vonalban van a füstelvezető alja! A fekete doboz, a gilisztafarm doboza - leengedhető folyadékkal - és mivel az volt az árnyék, azért volt ott! :-D

A gilisztás doboz lábain, volt fagyis vízzel teli konténerek, a hangyák ellen van ott!

Kép

Közelről a füstelvezető, és azon is egy elzáró lemez, a huzat szabályozására!

Kép

Ez volt a melegfüst állapot! Az alsó ajtón két füstbemenet volt - lezárható! -, és az alsó a hideg füsthöz, a felső meg a melegfüsthöz!

Kép

.. és a melegfüst elvezető.

Kép

 wogboy   2015.06.05. 12:39          Válasz wogboy (17) hsz.-re     Olvasás       18  

Na, még pár kép, és holnap folytatom! :-D

Ez a kémlelő nyílás - elzárható! -, a begyújtásnál kellett.

Kép

A beledöngölt fűrészpor kelléke a helyén! :-D

Kép

A teteje is profi volt! :-D

Kép

Ez volt a kolbászok szúrkálója!

Kép

 wogboy   2015.06.05. 12:32          Válasz wogboy (16) hsz.-re     Olvasás       17  

A hideg füstképző, a gyerekkori fűrészporosra alapoztam! Egy alu bili - kb. 8 literes? - és azt alakítottam ki, a saját igény szerint! Elárulom, faxán működött! :-D

Kép

Kép

Van faesztergám, és ezt a kúpos dugót faragtam a lyukhoz!

Kép

Az aljára ezt faragtam rá, mert a füstképzés, a mindenkori szélviszonyoktól is függött! :-D

Kép

 wogboy   2015.06.05. 12:24          Válasz wogboy (15) hsz.-re     Olvasás       16  

A kéménye igazi tűzoltós! Mert, mint tűzoltó hagytam el, a fatornyos falumat! :-D

A tollafosztott szélkakasnak szerepe volt, mert sok volt - 4 - a szomszédok száma! :-D

Kép

Kép

Munka közben!

Kép

 wogboy   2015.06.05. 12:17          Válasz Rhéman (14) hsz.-re     Olvasás       15  

Szia neked is, és lesz jó pár, mert emlékszem a volt magyar tanáromra, aki szerint, úgy mesélj, aki sosem látta, sosem hallott róla, az is megértse! :-D

Igaz, nálunk már 21:10 és ... :-D

Így nézett ki, durván! A baloldalán egy "shed"-nek nevezett ausztrál kacat tároló! :-D

Az alsó ajtóra majd visszatérek, mert az esővízcsőnek nincs vizes oka! :-D

Kép

Az ajtaja az örök életre volt tervezve, és fém keret, ill. szigeteléssel ellátva!

Kép

A hidegfüstös megoldás! Udvar kellett hozzá! :-D

Kép

 Rhéman   2015.06.05. 11:24          Válasz wogboy (13) hsz.-re     Olvasás       14  

Szia!

Érdekelne.

Köszi.

 wogboy   2015.06.05. 10:55           13  

Sziasztok!

Most találtam meg a képeket, arról a füstölőről, amit magam készítettem, és mint volt tűzoltó, kiszámoltam mindent, még a kéményhuzatot is! :-D

Ha érdekel benneteket, akkor mutathatom!

 beetee   2014.09.24. 07:37          Válasz beetee (11) hsz.-re     Olvasás       12  

Csak érdekesség képpen:
Mindenki úgy tudja, hogy a tört üveget hőtárolásnak tették a testbe. Aztán van egy olyan teória, hogy pont nem. Hőszigetelni. Ugye a tűztér felfűtése is inkább a boltozat felmelegítését jelenti. maga a tűztér lapja másodlagosan melegszik át leginkább a tűz kihunyása után a boltozat hősugárzása által.
A tört üvegben meg elég sok a levegő, ráadásul bírja a meleget, nem olvad el közben, és terhelhető. A levegő meg a legjobb szigetelő, ha sok kis cellába van szorítva. Régen keresve sem lehetett ennél jobb hőszigetelést találni ide, és megoldották azt a problémát, hogy a tűztér melegét hővezetéssel leszívja a kemencetest.
Ma már sokkal egyszerűbb lépésálló kőzet vagy üveggyapotot használni.
Különben sincs ott a hőtárolásnak különösebb jó hatása az egy sor tégla, vagy tufán túl, csak elégeti a betett/bevetett kenyér alját, vagy sül le a fém tepsiben az étel, ha túl meleg a padlózat.

 beetee   2014.09.24. 07:29          Válasz Rhéman (0) hsz.-re     Olvasás       11  

Én sk építettem egyet. Csak sajnos ritkán van idő használni...
Lustaságból ajánlom, keresd ki az index Kemence építés topikjából a hozzászólásaimat, ott vannak fényképek is.
Az építés fázisairól meg tudok fényképsorozatot küldeni.
Mai fejjel kicsit kisebbet (tűztérileg) csinálnék. Ritkán sütök egyben egy komplett disznót... :)))
Van rajta egy kis "füstölő" bővítés is, de azt még nem próbáltam, és lehet, hogy messzebbről kellene bevezetnem a füstöt, hogy ne legyen még véletlenül sem meleg... Vagy füstgenerátort kell használni. Az sem bonyolult.

 tgwh   2014.07.14. 14:35           10  

  

A viktoriánus angliában pl. a disznóól alá ástak be egész üvegpalackokat, úgy hogy szerintem ez nem lehetett akkora probléma.
Mindenhol máshol csinálták, így még azt sem mondhatod, hogy pl. 250 km-rel arrébb jobb kemencét építettek mint 1400km-rel arrébb... persze bizonyos helyi viszonyokhoz alkalmazkodni kellett.
Pont azért fontos kigyűjteni a tapasztalatokat, bárhonnan, hogy mégegyszer olyan hibákat ne kelljen senkinek sem elkövetni. Amúgy meg mindenki másra eszküszik, lehet amit én építek és jónak gondolok, az valójában csak egy közepes...

 tp329   2014.07.14. 11:08           9  

  


No, de akkor már van tapasztalat forrásod! ;)

Nem szeretném, ha válasz nélkül, álmatlanul forgolódnál, így ide írom, mit gondolok! :D
Szerintem azért jobb a régi tégla, mert ha az szép és egészséges, akkor jó! Ha meg most veszel egy (két) raklap kisméretű téglát, akkor annak a minősége lutri. Sajna elég katasztrofális összetételű raklapokat is ki lehet fogni.
Az üvegen én is gondolkodtam, gyűjtöm is a hozzávalókat, de mostanában meg azon gondolkodom, hogy honnan volt 100-150 éve az emebereknek akár egy maréknyi üvege a kemencéhez, szerintem sehonnan és mégis jó kemencét csináltak! Hőtárolásnak, vagy inkább hőszigetelésnek a föld felé lehet jó és az egér se megy bele, a mennyisége "nem számít" a hő jelentős részét úgy is a kemence test tárolja.
Már vehetsz agyagot, hirdetik a neten, vagy elmész kirándulni és "találsz" :lol:
A tető elhagyható, csak akkor a karbantartási igény nő meg! Tető nélkül kúp alakú kemencét kéne építeni (szerintem). Régebben a tapasztás védte a kemencét, az minden évben vagy esős évszak után újra kellett csinálni.
A mérete attól függ, hogy mit akarsz benne főzni 8-10 embernek! Írd fel az ételeket, azok hely igényét, pontosabban a hozzájuk szükséges sütő-főző edények méretét + némi tartalék hely a mozgatás miatt és már meg is van a sütőfelület mérete!

 Rhéman   2014.07.14. 10:09           8  

  


Igen, ismerem. Időnként én is szétnézek, és akkor megerősödik a vágy bennem. Az egyik rokonunk épített kemencét. Már többet. Meg fizette a tanulópénzt. Nem régen ott voltunk vendégségben. Utolérhetetlen ízeket produkál.

 Rhéman   2014.07.14. 10:05           7  

  


Ott a youtube, blogok, sokan leírják hol vétettek.


Tudod ezek a kérdéseim többnyire kettős hasznosításúaknak vannak szánva. Egyrészt a dolog tényleg foglalkoztat, ezért is köszönök minden segítséget. Másrészt azt szeretném, ha az ismeretek a témában többnyire itt jelennének meg, hogy méltán tehessük a tudásbázisba. Ezért is bíztatok mindenkit, hogy a saját esetét, és az abból levonható tanulságokat írja le elsődlegesen. Persze a linkek is fontosak. Nem tagadom, hogy néha olyan kérdést teszek fel, melyre tudom a választ. Provokálok.

Van, amire nem tudom a választ. Például, miért írják, hogy bontott téglából kell építeni? Azt gondolom, hogy a nagyobb hőtárolás érdekében építenek a tűztér alá üvegtörmeléket, de mennyit kell? Hol érdemes az agyagot beszerezni? Kell-e mindenképpen tetőt építeni, vagy máshogy is megúszható, hogy az eső szét áztassa? 8-10 főre, mekkorát érdemes csinálni?

Szóval szeretném a konkrét válaszokat, idővel ide csalni.

Én a helyedben az aszaló részén is erősen elgondolkodnék.


Én nem aszaló, hanem füstölő építésén gondolkozom. Kolbászhoz, és nem szilvához. :)

 tp329   2014.07.14. 09:26           6  

  


Ezt ismered?
Itt szoktam nézelődni, hogy szinten tartsam a kemence utáni vágyat! :-)))
http://www.kemencebence.hu/

 tgwh   2014.07.13. 19:50           5  

  


Ott a youtube, blogok, sokan leírják hol vétettek. A Barkácsolás abc-je című könyvet ha elolvasod, akkor már nem fogsz akkora hibákat véteni, már ami a kűmíves részét illeti.
Én a helyedben az aszaló részén is erősen elgondolkodnék. Nézd csak meg a boltokban, mennyiért vesztegetik az aszalt gyümölcsöt.

 Rhéman   2014.07.11. 13:39           4  

  

Az igazság az, hogy több könyvet is elolvastam. Van, amit meg is vettem a témában. Engem a személyes tapasztalatok érdekelnek. A melléfogások, mire kell vigyázni? Mit csinálna az illető máshogy? Esetleg szívesen néznék fényképet az építésről, vagy a kész berendezésről.

De köszi a linket!

 Rhéman   2014.07.11. 12:23           3  

  

Nálam még nincs alap, de már 2 éve tart a megfontolás. Már van valamennyi bontott téglám, mert egyesek szerint az kell hozzá, és egy ideig gyűjtöttem az összetörni való üveget, a nagyobb hőkapacitás biztosításához.
Azt sem tudom, hogy kell-e építési engedély?

 tp329   2014.07.11. 10:10           2  

  

Szerintem, megfontoltan, tervezd meg előre, ne kelljen rögtönözni! Mit szeretnél benne sütni, mennyit stb. Mi 2 éve megcsináltuk az alapját, azóta tart a megfontolás ;), közbejöttek fontosabb dolgok , csak lesz eccer annyi időm, hogy neki is álljak! :(
A neten sokfelé látni, hogy bazi vastag fallal készítik, az szerintem fölösleges és pazarlás. Egyrészt kocsideréknyi fa kell felfűteni és időben is sok és mi a fenének legyen a hétvégi használat után még szerdán is 40 fok benne?
Láttam pár régi kemencét, egy sor (12-15 cm) tégla és tökéletesen működnek. Sárkemence is jó lenne, csak az sérülékeny (szerintem).
Én is füstölővel akarom kombinálni, úgy tervezem, hogy megcsinálom a füstölőt (kb. 1x1m, de ezen még gondolkodom alapterület) és ebből nyílna a kemence, a füstölő lesz a kémény is a kemence test teljesen vagy részben (ezen is gondolkodom még) kívülre kerülne. A kemence (tűztér) alja 90-100 centi magasan lenne, hogy ne kelljen nagyot hajolni, ki-be pakoláskor.
Fél henger alakú kemencét gondoltam.

 tgwh   2014.07.10. 18:23           1  

  

Egy: http://www.scribd.com/doc/125805862/Pizza-es-kenyersutő-kemencek -> van benne ékezet, nem tudja url-ként megjeleníteni a rendszer... másold be kézzel. szerk.: de, megcsinálja, csak félig furcsán, url kód nélkül :lol:
Kettő: [url]http://www.scribd.com/doc/125807272/Hazi-Es-Kerti-Fustolok-Es-Grillezok[/url]

Jó olvasgatást, és hajrá! :D
Az egyszerűbb változat amikor homokból építesz egy bombot, és körbetapasztod agyaggal. Ha megszáradt, kiszeded a homokot.
Én biztos csak olyant építenék, ami nem füstözi össze az ételt. Ez nem igaz persze a füstölőre :D Az csak egy sima négyzet alapú tégla építmény, bár a tűzrakó benne nem tudom hogy van kialakítva.
A kéményre kell figyelned, hogy jó huzatja legyen, nehogy visszakapd amit el akarasz eregetni.
Egyszer majd én is építek egyet :D

 Rhéman   2014.07.10. 15:13           0  

Régen gondolkozunk azon, hogy építeni kellene egy kemencét, lehetőleg füstölővel. Szeretném a tapasztalatotokat megtudni. (Az ötletet, hogy megkérdezzem az eszkába jelenlegi témája adta.)