STiszteletes   2015.09.23. 17:41           2744  

Bréking, Fardao, Farclo ügyben. Amit a kosárkában hagytam, mára már a kemények is rugalmasabbak lettek, utóértek. Jóval édesebbek, mint szedéskor a savasság is tompult, de még maradt benne kellő mennyiség. Nem lisztes, közepesen leves.
Elmaradt a nagy eső, a fán maradt kontroll csoport még édesebbé vált, leve is több. Aromája a hazai kajszitól eltérő, de van neki, kifejezetten ízletes(most már). Az eddig kóstolt kajszik közül ez a legédesebb. Nem lenne ez rossz, ha nem lenne ennyire érzékeny a repedésre.

 baby-lon   2015.09.23. 17:36           2743  

Ma végeztem a Lady Erica-val. De jó lenne belőle még egy kicsi...

 atifoci2   2015.09.22. 18:44          Válasz Totya (2739) hsz.-re     Olvasás       2741  

Sajnos én is csurig vagyok ill. leszek az őszi ültetés után...pedig a Barrier-t még kipróbáltam volna...

 délkelet   2015.09.22. 16:52          Válasz Totya (2739) hsz.-re     Olvasás       2740  

Én már biztos nem (nincs helyem). Alanyból nemrégen - gondolom most is - egész tálcát kellett venni (60db), de össze lehet fogni másokkal, csak a szétosztást kell ügyesen megoldanotok.

 Totya   2015.09.22. 13:17          Válasz délkelet (2737) hsz.-re     Olvasás       2739  

Rendel esetleg valaki nagyobb tételt?
Nem hiszem hogy pár db alannyal bíbelődnének :)
Ha igen akkor beszállnék ;)

 CAMROM   2015.09.21. 20:30           2738  

Itt is érdemes szétnézni.

PALESITS FAISKOLAI KFT.
H-2730 ALBERTIRSA, BAROSS U. 14/1.
Fax: 53/ 371 504
E-mail: palesitsfaiskola@t-online.hu Web-lap: http://www.palesitsfaiskola.hu

De az előttem szóló mondja a tutit. ;)

 délkelet   2015.09.21. 20:21          Válasz dvdarc (2734) hsz.-re     Olvasás       2737  

Nagyon sokan a fórumozók közül ezt a beszerzési forrást választották:
http://www.agroinform.com/aprohirdetes_ ... /h_1640887

 CAMROM   2015.09.21. 20:19          Válasz dvdarc (2734) hsz.-re     Olvasás       2736  

Helló!

Itt is érdemes szétnézni: www.novenyshop.hu/

 Ziza   2015.09.21. 19:54          Válasz dvdarc (2734) hsz.-re     Olvasás       2735  

Tavaly a DM kertbe már elég sok új fajta volt, de másfelé is szálingóztak.

 dvdarc   2015.09.20. 18:08           2734  

Szevasztok! Honnan tudnék Carmingo ill. Farclo oltványokat (1-2db) beszerezni?
Ha tudtok segíteni megköszönöm.

 délkelet   2015.09.20. 13:14          Válasz STiszteletes (2732) hsz.-re     Olvasás       2733  

Amilyen öröm volt néhány kajszi ebben az évben, legalább akkora csalódás a Farclo. A két fámon lett volna vagy 3-4 kg, de szept. eleje óta apránként hullott a repedt, gyakran már a fán összeaszott gyümölcs. Némelyik normálisabb kinézetűből a rossz részt eltávolítva egész elfogadható ízűt lehetett találni, de kevés lével. Még van néhány szem a fán, talán még azokban bízok egy kicsit. Egyébként a legnagyobb növekedést produkálták a kajszijaim közül, de ez kevés vigasz. Talán jövőre...

 STiszteletes   2015.09.20. 12:00          Válasz Vebber (2731) hsz.-re     Olvasás       2732  

Mint mindenki másé, mivel tudjuk hogy ugyanarról a helyről érkezett. A repedést nem az alanynak tulajdonítom be, mert nagy mennyiségű eső nem volt, inkább csak hosszan tartó, szitáló, áztató csapadék. Ezt levélen, meg a gyümölcshúson keresztül vette fel, a következmény pedig olyan, mint a kemény húsú, rugalmatlan cseresznyéknél.

 Vebber   2015.09.20. 10:09          Válasz STiszteletes (2729) hsz.-re     Olvasás       2731  

S.tiszteletes!
A Farclo fák milyen alanyon vannak nálad?

 Vebber   2015.09.19. 19:32          Válasz Vebber (2678) hsz.-re     Olvasás       2730  

Már az egyik virágból lett kis barack is látszik. E. July, így ha jól számolom, akkor januárban érik, bár ha ilyen idő marad mint most, akkor lehet hamarabb :D


5380
Megosztás készítés



Farclo:
Még mindig kemény mind, egy újabb hetet legalább várni kell. Egyet -a legszínesebbet- levettem megkóstoltuk, kár volt. Azt mondjuk megállapítottam, hogy ez jobb éretlenül, mint a Kioto.
Nálam nem repednek.


5382
Megosztás készítés

 STiszteletes   2015.09.19. 19:26           2729  

Fölső sor Fardao, alsó Farclo:
11999024_1021571284549325_1236102966333047662_n.jpg
------------------------
Megtekintve 12481 alkalommal.


 STiszteletes   2015.09.19. 16:47           2728  

Ma leszedtem a Fardao-t, Farclo-t. Mára már bőven szedési érett és a fogyasztási érettség elején van. Édes, savanykás ize van, mára már rendesen becukrosodott, mindkettő. A Fardao 30-40g átlagtömegű, a Farclo ettől kicsit nagyobb, 45 - 60 g-os, volt néhány szem 70-75-ös. Kemény húsúak, a Fardao egy lehelletnyivel rugalmasabb, édesebb - valószinüleg azért, mert hamarabb érik. Mindkettő ugyanolyan alanyon van, egymás mellett, öntözve, ritkítva voltak. Várhatóan még édesebbek lennének, de a közelgő esők miatt leszedtem őket, mert a Farclo nagyon, a Fardao mérsékelten hajlamos a repedésre. Ezen hátrányos tulajdonságain, talán rézzel és mésszel lehetne javítani, ezt majd jövőre próbálom kikísérletezni. A fardao kissé hajlamos a varasodásra. Nem hullik, a hibás szemek sem, erősen ragaszkodik a kocsányhoz, a fát megrázva sem akar hullani, igy mérsékelten tolvajveszélyes helyre is alkalmas lehet. Gyümölcse friss fogyasztáson kívül, eltevésre, esetleg barackos gombóc készitéséhez lehet alkalmas. Dzsemnek, lekvárnak nem, vagy ha nagyon nincs más, akkor lehet próbálkozni, de nagyon kemény, roppanó húsa van. Légyártásra nem alkalmas.
A legutolsó érésű, kontroll - rózsa barack fajtához viszonyítva, attól értékesebb gyümölcsű, roppanó, harmonikusan édes - savas ízű, pici kajszi és citrus aromával.Kissé leves, de nem lisztesedő. Magvaváló. Házi kertekben, egy - két fa erejéig mindenhol helye lehet, mert ebben az időszakban ilyen minőségű kajszi nincs. Üzemi mértékű telepítése, sztem nem javasolt, a repedésre való magas hajlamuk miatt, valamint a magyar fogyasztók eltérő igénye miatt.
Fánként 4-5 kg-ot szedtem, másodéves növényekről. Így is erősen növekszik, nehéz lesz a térállásban tartanom. Csatorna partján van, de a fa mérete miatt, az állandó vízszintet még nem érhette el a gyökérzete. Ha a kereső gyökerek elérik, a fő és mellékgyökérzet várhatóan e fölött fog elterülni. Így, reményeim szerint - állandóan vízhez jut, talán nem lesz akkora hajlandósága a repedésre. EZ a terv, meglátjuk ez a kísérlet hogy sül el :idea:
A képen felül a Fardao, lent a Farclo.
12033138_1021517277888059_8593176728649250708_n.jpg
------------------------
Megtekintve 12543 alkalommal.


 STiszteletes   2015.09.18. 21:10          Válasz Vebber (2725) hsz.-re     Olvasás       2727  

Nem tartok nektarint, igy nem tudom.

 Alibá   2015.09.18. 20:50          Válasz atifoci2 (2724) hsz.-re     Olvasás       2726  

Ez elképzelésem szerint 'Spéci' lesz. Úgy nevelem, mint Mozó, csak nem 3 karú, hanem 2 karú lesz, egy síkban. Elképzelésem szerint hamar átnő az egyik tő karja vége a mási tő kö zepébe, aztán, ha mégse tudnak megosztozkodni a napfényen, akkor minden második kimegy. (Ha három karral működik, akkor kettővel miért ne működne? Nem vízszintesre nevelem a karokat!)
Az orsó a váltómetszéssel úgy tűnik, hogy csak a koraiaknál válik be, ahol a szüret után le tudom vágni a letermett hajtásokat tőből.

 Vebber   2015.09.18. 20:43          Válasz STiszteletes (2718) hsz.-re     Olvasás       2725  

Ez a Royal Sweet a Big Topnál is édesebb?

 atifoci2   2015.09.18. 20:17          Válasz Alibá (2723) hsz.-re     Olvasás       2724  

Én meg a sövényt csinálom vissza orsóra...nem vált be a sövény

 Alibá   2015.09.18. 20:14           2723  

Ebből lesz az őszibarack sövény :
2015.09.18. kert, 076.jpg
------------------------
Megtekintve 12601 alkalommal.


 Lactarius   2015.09.18. 12:47          Válasz Ziza (2721) hsz.-re     Olvasás       2722  

Még nem találtam neki helyet, de ki szeretném ültetni.

 Ziza   2015.09.17. 17:13          Válasz Lactarius (2716) hsz.-re     Olvasás       2721  

Nagyon szépek, főleg így szeptemberben. Ezt direkt tartod konténerben, vagy még nem került ki a végleges helyére?

 STiszteletes   2015.09.16. 20:35          Válasz délkelet (2719) hsz.-re     Olvasás       2720  

Sztem kifejezetten -cukor nélküli - befőttre lehet alkalmas, ebből 1-2 szemnél többet nem tudok enni, annyira eltelít a sok cukor.

 délkelet   2015.09.16. 20:21          Válasz STiszteletes (2718) hsz.-re     Olvasás       2719  

Ha még az E.Sweetnél is édesebb, akkor azt már nem is tudom elképzelni, milyen lehet! Lehet, hogy befőtt készítéséhez ideális lenne? (kemény, édes, magvaváló)

 STiszteletes   2015.09.16. 20:06           2718  

Az általam ismert Royal sorozat, egyetlen fehér húsú tagja: R.sweet. Talán ez a legédesebb mind közül, jövőre fogok mérni brixet is, idén ezt kihagytam. Édesebb a July-nál, meg ex.sweet-nél is. Most kezdett érni. Magvaváló, zöldesfehér, nagyon kemény húsa van, magvaváló, a magjánál pirosodik. A Jim most kezd leérni, mivel annak van sava, nekem az jobban izlik. Ez viszont jóval szebb, jelenleg A, AA méretű, sztem ha erősödik a fa, ettől nagyobb lesz. Kapott esőt rendesen, mégsem reped.
r.sweet.jpg
------------------------
Megtekintve 12676 alkalommal.


 alex   2015.09.16. 19:46          Válasz Laca9876 (2710) hsz.-re     Olvasás       2717  

Mirabolán az jó agyagra. Erős gyökere van és mélyre lemegy. Sajnos tősarjakat képez, amiket, rendszeresen el kell távolítani, mert megtelepszik rajta a szilva levélbolha.

 Lactarius   2015.09.16. 18:51          Válasz baby-lon (2681) hsz.-re     Olvasás       2716  

A konténeresről még mindig eszegetem a Farhialt (a kiültetetten már leérett). Ezen sokkal színesebb a termés a kevés levél és teljes nap miatt, mérete meg kisebb:
030.JPG
------------------------
Megtekintve 12697 alkalommal.


 atifoci2   2015.09.16. 17:15          Válasz Vebber (2712) hsz.-re     Olvasás       2715  

Hát persze,az ép gyümölcsökről rakok fel képeket,hogy normális esetben hogy néznek ki...

Nem gombaölőzni kell,hanem rovarölőzni...ugye ha nincs rovarrágás,nincs sérülés és nincs gombatámadás...

 baby-lon   2015.09.15. 21:10          Válasz Laca9876 (2710) hsz.-re     Olvasás       2714  

A Torinel-t kifejezetten ilyen talajra ajánlják, azt hiszem. Viszont törpésít.

 Vebber   2015.09.15. 20:56          Válasz Laca9876 (2710) hsz.-re     Olvasás       2713  

Weiva, Wavit alanyokat nem javaslom, mert azok a szárazságot nem szeretik.

 Vebber   2015.09.15. 20:53          Válasz atifoci2 (2702) hsz.-re     Olvasás       2712  

Akkor azt mondod ne kínlódjak vele? Olyan szép képeket mutattál pedig róla az elmúlt években.

Igen, szerintem is van, hogy ezekből vannak amik egyszerűen nem bírják a "Bio" tartást, ilyenkor nyár végén, ősszel, de ez termőterülettől is függ.
Gombaölővel hónapok óta nem permeteztem, és más években sem szoktam már nyártól. De vannak fajták amik homokon jól érzik magukat.
Hűtőböl ma ettük meg az Andosa, Sweet Lady, k. Elvíra utolsó darabjait.

 baby-lon   2015.09.15. 20:24          Válasz Ziza (2706) hsz.-re     Olvasás       2711  

Én nem szeretem sem a túl édes, vagy savanyú barackot, csak azt amelyben ez a kettő egyben és egyensúlyban van.

 Alibá   2015.09.15. 19:22          Válasz Ziza (2708) hsz.-re     Olvasás       2709  

Ilyen néven kaptam a szemzővesszőt, amiből lett.

 Ziza   2015.09.15. 16:14          Válasz Alibá (2707) hsz.-re     Olvasás       2708  

Az oldalágakból a Max 7 csak így simán Max 7, vagy van még valami a nevéhez?

 Alibá   2015.09.14. 19:16          Válasz Ziza (2705) hsz.-re     Olvasás       2707  

Az egyetlen fa a Sweet Lady, de ez se különb a többinél.
(Őszibarack fa eg-egy oldalága Extreme, Stark Red Gold és Max 7.)

 Ziza   2015.09.14. 17:47          Válasz baby-lon (2697) hsz.-re     Olvasás       2706  

"cukor-sav aránya nagyon jó"
Ezt szabad kérni kicsit konkrétabban?

 Ziza   2015.09.14. 17:44          Válasz Alibá (2703) hsz.-re     Olvasás       2705  

Melyik fajták azok a nektarinok, amik megmaradtak?

 Tintus   2015.09.14. 08:55          Válasz atifoci2 (2702) hsz.-re     Olvasás       2704  

Írtam levelet kedves kollega. :C

 Alibá   2015.09.13. 18:56          Válasz atifoci2 (2702) hsz.-re     Olvasás       2703  

Teljesen egyet értek! Sok fajtát kipróbáltam már a csupaszból, egyedül egy nagyon korai érésűből (Red June) ettem jókat, de az meg nagyon apró volt. Már csak egy fám van és két másik fajta egy-egy ág, szőrős őszibarack fában, de csak bosszankodom velük.

 atifoci2   2015.09.13. 17:57          Válasz Vebber (2696) hsz.-re     Olvasás       2702  

Nekem az összes nektarin csalódás 10-12 fáról nem tudtam 2 kiló normálisat leszedni ,a bogarak nagyon szeretik ...elég egy kis sérülés + némi nedvesség és pár nap alatt lerohad az összes ,nekem nincs időm 3 naponta permetezgetni /meg lehetőségem se /,nagy kereslet nincs rá,főleg ha van-márpedig van - normális szőrös is.Én évekig türelmes voltam,most elfogyott, a kopaszok mennek a lecsóba ,erős csonkolás +átszemzés a szerencsésebbeknek , STIHL a kevésbé szerencséseknek...nektarin meg a felejtős kategória...ennyi.

 STiszteletes   2015.09.13. 08:20          Válasz délkelet (2698) hsz.-re     Olvasás       2701  

Azért, mert még nem fogyasztási érett.

 délkelet   2015.09.12. 21:55          Válasz baby-lon (2697) hsz.-re     Olvasás       2700  

Grat hozzá! Szép nagy ez a közepes méretű gyümölcs! :-)

 délkelet   2015.09.12. 21:47          Válasz Vebber (2696) hsz.-re     Olvasás       2699  

Elég elkeserítő lehet, sajnálom! Megnéztem egy olasz oldalon, a rossz tulajdonságok között említik a rozsda és a repedés lehetőségét is. Hátha a következő év jobb lesz azért :thumbup:

 délkelet   2015.09.12. 21:21          Válasz STiszteletes (2695) hsz.-re     Olvasás       2698  

Repedni reped nálam is, de leve semmi, olyan majdnem, mint az aszalt barack, csak ropogós.

 baby-lon   2015.09.12. 20:01           2697  

Én is zárom a sort...

Lady Erica

Sárga húsú nektarin GF-677 alanyon. Fája kimondottan erős növekedésű, betegségre nem hajlamos. Gyümölcse közepesen nagy, sárga színű, 70-80 %-ban pirossal bemosott. Szilárd, mégis leves, a cukor-sav aránya nagyon jó. A képen a színek valódiak, sárga húsú lenne, de nálam inkább zöldessárga. Egyik gyümölcsének sincs hibája. Remek kései nektarin.

5318
Megosztás készítés


5320
Megosztás készítés


5324
Megosztás készítés

 Vebber   2015.09.12. 19:40           2696  

A Silver Giant az utolsó -őszi/nektarin- barackom idén. Idén termett először, nagyon vártam mit produkál.
Sajnos nagy csalódás. Fele lerohadt aug.-ban az esőzések alkalmával. A megmaradtak később mind szétrepedtek, rohadni kezdtek. Egészséges egyetlen darab nem volt rajta.
Nem tudom érdemes-e adni neki még egy évet. Talán melette szól, hogy Ati ettől sokkal többet kihoz belőle. Esetleg másik alanyon.?

Ilyenek voltak a szebbek:

5316
Megosztás készítés



És ilyenek a csúnyábbak:

5314
Megosztás készítés



Farclo még mind a fán, kemény mind, még legalább egy hét.

 STiszteletes   2015.09.12. 18:10           2695  

5szem Farclo, mai ritkitás, jól látszik, hogy a kocsány felől megrepedtek. Befőttnek már alkalmas lenne, ha szeretném. Nincs kicsi kezem, ez ebben az érési időszakban szép darabosnak tűnik, főleg hogy az utolsó - átlag ember által - ismert kajszi, a rózsak. Na ez annak a duplája, és jó levesnek is tűnik...
farclo.jpg
------------------------
Megtekintve 13041 alkalommal.


 STiszteletes   2015.09.12. 18:06           2694  

Nálam a Fardao, Farclo 2/3-a még mindig fent van a fán. 1/3-át ma ledobtam, mert nagyon megrepedt az esőtől, féltem hogy a többit is magával viszi. Van még rajtuk valamennyi repedt, az talán megmarad. Ez még mindig befőtt érettség, még legalább 1 hét van teljes érésig. A Farclo 10-15g-mal nagyobb a Fardao-nál, de attól hajlamosabb is a repedésre. Talán a Fardao egy lehelletnyivel érettebb, de nagyjából egyszerre érnek. A képen egy 90%-os fagykárt szenvedett példány látható, amit kétszer meg is ritkitottam rendesen, igy is majdnem túlterheltem. Van már ize, de még savas:
frcl.jpg
------------------------
Megtekintve 13067 alkalommal.


 baby-lon   2015.09.11. 19:41           2693  

András!

Ha olvasol minket, többen várjuk, hogy visszatérj, és hogy ne legyek off, beszámolhatnál a barackokról... :thumbup: