gergerg   2015.10.15. 17:12          Válasz atifoci2 (54) hsz.-re     Olvasás       57  

Jó az. Még simán lehet 2-3 hetet is kint. Ha októberben csak egyszer kimész és leszeded, akkor is megéri. Még tárolni is lehet valamennyire mert elég roppanós, sőt, mi egyik évben befőttet is csináltunk belőle. Nagyon szépen terem, az egyik legjobb szőlőm. Én még Jacsojtól kaptam kedvet hozzá, volt neki sok novemberi fényképe is ha jól emlékszem.

 gergerg   2015.10.15. 17:09          Válasz Lactarius (55) hsz.-re     Olvasás       56  

Akkor az szerintem nem Moldova. Az enyém még savanykás a többihez képest (volt egy hete mert akkor ettem utoljára)

 Lactarius   2015.10.15. 12:44          Válasz atifoci2 (54) hsz.-re     Olvasás       55  

A Moldova nálam már régen leérett.

 atifoci2   2015.10.15. 12:19          Válasz gergerg (52) hsz.-re     Olvasás       54  

Most kezd érni...akkor ugrott...én ilyenkor más nemigen járok ki....akkor vmi korábbi lesz a célpont,de az is csak jövő ősszel.Most az utolsó favásárlásomra koncentrálok.../értsd spórolok/...

 tgwh   2015.10.14. 21:45           53  

Estét.
Nekünk van egy öreg tő, de vagy 15 méteres, jól termett, fekete, nagyszemű, mézédes termése van, a szemek héja elválik ha megkóstolod, és kicsit keserű. Szóval fogalmam sincs miféle lehet, de nulla permetezéssel és minimális gondozással egészséges és jól termett idén. Szerintem megtartjuk valahogy, bár nem szándékoztam.

 gergerg   2015.10.14. 20:20          Válasz atifoci2 (51) hsz.-re     Olvasás       52  

Ne gondolkodj, ültess! Nagyon jó szőlő, csak arra vigyázz hogy ott nem működik a szűk tőtáv, úgy nő mint a vadszőlő, 4-5-6 méteres hajtást is képes hozni. Lugasnak a legcélszerűbb tervezni. Még most kezd érni. Ha nem fagy meg, és a madarak sem találják meg akkor még egy hónapig szőlő lesz.

 atifoci2   2015.10.14. 20:17          Válasz délkelet (50) hsz.-re     Olvasás       51  

Moldován én is gondolkodok,a Néro sztem sem nagy szám...az Attila meg... :lol:

 délkelet   2015.10.14. 20:11          Válasz atifoci2 (45) hsz.-re     Olvasás       50  

A Hamburgi nekem nem akar összejönni, már a második pusztult el fiatalon, gyaníthatóan lóbogár által. Most megint van egy kicsi, de jövőre még nem fog teremni. Kicsi Moldovám is van, arra is kíváncsi leszek. A Néroért viszont nem vagyok oda... Az Attila viszont szenzációs.

 atifoci2   2015.10.14. 19:54          Válasz délkelet (48) hsz.-re     Olvasás       49  

Teréz még mindig van a tőkén,nagyon jól bírja a "biotermesztést"..szép is,nagy fürt...kár,hogy jellegtelen íze van.

 délkelet   2015.09.18. 20:13          Válasz atifoci2 (47) hsz.-re     Olvasás       48  

Ebből a szempontból jó helyen lakom, erre a nem beérésre nagyon sokan panaszkodnak. Szinte minden évben szépen beérik, de ha nem, még majdnem teljes érésben is kiváló íze van.

 atifoci2   2015.09.18. 20:07          Válasz délkelet (46) hsz.-re     Olvasás       47  

Az Itália nálunk nem érik be normálisra..ha az enyém valóban az.

 délkelet   2015.09.18. 20:03          Válasz atifoci2 (45) hsz.-re     Olvasás       46  

Az Attila nagyon finom (most érik), mellette még az Itália a nagy kedvenc. De jókat eszek a jó öreg Szőlőskertek királynőjéből is (csak keveset, mert a darazsak éhesebbek!)

 atifoci2   2015.09.18. 19:54          Válasz Tintus (43) hsz.-re     Olvasás       45  

Nálunk a fiam szereti én annyira nem ,nekem a Hamburgi muskotály a kedvencem ,meg egy fehér /talán Attila...de nem biztos/ ill. a jó öreg Zalagyöngye.

 Alibá   2015.07.06. 20:07          Válasz gergerg (42) hsz.-re     Olvasás       44  

Azt hiszem a zöldoltással már elkéstél. Majd tavasszal, zöldbe-fásat.

 Tintus   2015.07.06. 00:48           43  

SUVENIR.JPG
------------------------
Megtekintve 16833 alkalommal.

Nálam a SUVENIR a menő idén. Nem kényes, jól termékenyült. Ez kékre érik és érdekes alakja van. A magja egyáltalán nem zavaró.
Csatolmányok
suvenir a lugasban.JPG
------------------------
Megtekintve 16833 alkalommal.


 gergerg   2015.07.01. 20:27          Válasz Alibá (41) hsz.-re     Olvasás       42  

Kiirthatatlan! Szóval élnék az ajánlattal, de fogalmam sincs hogy nekem milyen fajtáim vannak. Ma találtam a fűben ahol korábban szőlő volt (garázsépítés miatt ki kellett vágni, egy sor maradt volna, az kb 80% Noah, 20% Delaware volt, így azt sem hagytam meg) 2 tőkét ami hajt. Most kikaróztam, és megpróbálok csinálni rá zöldoltást Moldovával. Aztán majd csinálok valami szerkezetet nekik ha sikerül.

 Alibá   2015.07.01. 20:22          Válasz gergerg (38) hsz.-re     Olvasás       41  

Ha meg van még az a savanyú szőlő /jó öreg tőke lehet/ érdemes lenne tavasszal átoltani. Küldök hozzá oltóvesszőt!

 wogboy   2015.07.01. 11:25          Válasz anegytech (30) hsz.-re     Olvasás       40  

Szia anegytech!

"Ha az édes ízeket szereted, akkor valamilyen muskotályos szőlőt érdemes, de én frissen fogyasztásra csakis csemegeszőlőt ültetnék."

Neked is köszönöm a véleményed, és eltaláltad az édesszájúságom, és azt hiszem, hallgatok is rád! :-D

" Van egy másik fajta, aminek édes, muskotályos az íze, a bogyók viszonylag kis méretűen (legalábbis a brazil import szőlőhöz képest mindenképp), de vékony a héja és isteni finom. "

Van a közelemben egy borosbiznisz, és majd elugrom oda, és rákérdezek a saját termésűekre! :-D

 wogboy   2015.07.01. 11:20          Válasz délkelet (29) hsz.-re     Olvasás       39  

Szia délkelet!

Bocsánat, elnéztem a válaszod, mert tegnap tudtam meg, itt is lehet visszanézni, hova írtunk?

"Te viszont Ausztráliában élsz, aminek az időjárását nem ismerem, csak feltételezéseim vannak. "

Eltaláltad, és még semmit nem tettem a szölőért - ráfoghatnám a mostani télre, de ez sem igaz, mert a zöldséges kertet faragom már hetek óta! -, de még nem adtam fel! :-D

Nálunk a nyár meleg és párás, de az őszünk tudja a száraz évszakot!

" Meg még egy érv a csemegeszőlő mellett: valahogy jobban esik úgy bekapni egy szőlőszemet, hogy azzal gyakorlatilag tele van a szám (mondjuk az is igaz, hogy a magjuk is nagyobb :-D"

Ez is igazadnak vettem, és köszönöm a segítséged! :-D

 gergerg   2015.06.12. 20:36          Válasz Alibá (37) hsz.-re     Olvasás       38  

Szívesen!

Reméljük szőlőt! :-D
Nekem is volt egy valami, piszkosul nőtt, még apám ültette. Nagyon nagyon sokára termett, valami ritka fürtű savanyú valamit. Most nagyon várom az őszt, már több új fajtámnak is teremnie kell. Kár hogy nem jegyeztem meg melyik melyik.

 Alibá   2015.06.12. 20:32          Válasz gergerg (36) hsz.-re     Olvasás       37  

Persze attól is függ, hogy végül is mit terem majd. ;-) /A kedvenceim kezelése nagyon bevált! Mégegyszer köszönöm!) :thumbup:

 gergerg   2015.06.12. 20:29          Válasz Alibá (35) hsz.-re     Olvasás       36  

Annál nagyobb öröm lesz ha majd egyszer mégis terem. :-)

 Alibá   2015.06.12. 20:27          Válasz Alibá (33) hsz.-re     Olvasás       35  

Még annyit, hogy két éve kaptam TP-től 'nem akármilyen' szőlő magokat. Elültettem, azok is cseperednek, de bizony lassan!
Alibá_kedvencei
Az oltás se.

 gergerg   2015.06.12. 20:20          Válasz Alibá (33) hsz.-re     Olvasás       34  

Szerintem nem kérdés.:-) Az oltás sem termett még?

 Alibá   2015.06.12. 20:17           33  

Ha türelmes vagy Imre, akkor dédelgesd a magcsemetéidet! Én 7 éve várok egy magról ültetettre, hogy teremjen valamit. Sok mindent próbáltam már vele. Egyik két méteres vesszőjét lehúztam a föld alá, hogy csak fél méter maradt kint. Oltottam is már róla. (Én türelmes vagyok, ki nem vágom, de nem tudom melyikőnk győz. Ő 7 én 77.)

 Imre   2015.06.11. 12:19           32  

Még annyi, hogy tavalyelőtt olvastam a neten a szőlő nemesítésről. Aztán csak próbaképpen tavaly favorittal poroztam a pölöskei muskotályt. A fürtben lévő magokat elültettem oda, ahol a dugványokat szoktam iskolázni. Már elfelejtkeztem róla, amikor felfigyeltem rá, hogy vagy 10 kis szőlő is kikelt. Meglátom mi lesz belőle. Már csak kíváncsiságból is.

 Imre   2015.06.11. 12:14           31  

Egyetértek az előttem szólókkal. Friss fogyasztásra a csemegeszőlő a finomabb. De ugye ízlések és pofonok.
Kaptam idén ajándék vesszőket és annak ellenére, hogy több mint 10 éve nem oltottam, szemeztem semmit szerintem egészen jól sikerült. Zöldre fás oltást próbáltam ki mások javaslatára. Ilyet még soha nem csináltam. Zöldre zöldet igen és 40-50%-os volt régen az eredés, valamit rosszul csinálhattam.
Viszont idén a zöldre fás jó lett.
Nyári muskotály 6/6
Timur 2/1 a másik is kezd duzzadni, de még nem zöldel
Bolgár rezi 2/1
Blue muscat 2/1
Moldova 1/1

Itt meg Alibá segített ki (köszönöm neki), hogy mivel fertőtlenítsem a vesszőket. Sajna a régi zineb nincs, de a cuproxat bevált. A lényeg, hogy mindegyik fajtából maradt legalább egy életképes hajtás.

 anegytech   2015.06.11. 09:06          Válasz wogboy (28) hsz.-re     Olvasás       30  

Habár én sem vagyok szőlő-szakértő, de nem véletlenül van csemegeszőlő és borszőlő. A borszőlő bornak jó, habár vannak olyan fajták, amik csemege- és borszőlőként is megállják a helyüket. Többnyire viszont a borszőlőknek vastagabb a héja, kisebbek a szemek, ezáltal frissen fogyasztásnál nem olyan élvezhetőek, mint a csemegeszőlők. Ha az édes ízeket szereted, akkor valamilyen muskotályos szőlőt érdemes, de én frissen fogyasztásra csakis csemegeszőlőt ültetnék. Azok között sem általános a hatalmas bogyóméret, de inkább fontosabb az íz, mint a méret. Nekem legalábbis. Itt a legfontosabb, amire érdemes figyelni, hogy ízletes legyen és vékony legyen a héja. Érdemes a fajtáknak utánanézni, mert természetesen borszőlő is alkalmas lehet evésre, de a mi kertünkben is van olyan borszőlő, aminek olyan vastag a héja, hogy élvezhetetlen enni, pedig az íze finom. Van egy másik fajta, aminek édes, muskotályos az íze, a bogyók viszonylag kis méretűen (legalábbis a brazil import szőlőhöz képest mindenképp), de vékony a héja és isteni finom. Sajnos a fajtát nem tudom, mert a kerttel együtt vettük, már legalább 40-50 éves tőkék lehetnek, ha nem öregebbek.

 délkelet   2015.06.10. 21:30          Válasz wogboy (28) hsz.-re     Olvasás       29  

Én ugyan nem vagyok egy szőlőszakértő, de nem értek egyet azzal, hogy a csemegeszőlővel rosszabbul járnál, mint a borszőlővel. Borszőlőt keveset ettem, de nehezen tudom elképzelni, hogy azt a borostyánsárgára beérett Itália csemegeszőlőt - amit a szakkönyvek úgy jellemeznek, hogy páratlanul finom muskotályos íze van - bármelyik borszőlő is lekörözné (én is ugyanígy jellemeztem, amikor először megkóstoltam). Vagy a szülőjét, a Hamburgi muskotályt, amit csak a környezetemben élők magasztalnak, mert abból még nem ettem sajnos. Vagy a szintén nagyon ízletes Attila fajtát, de lehetne sorolni tovább. Hozzá lehetne tenni még jó néhány világfajtát, ami nálunk nem vált be, mert több napsütést kívánnak, így azok a tőlünk délebbre lévő országok fő fajtái (pl: Afuz Ali, de a már említett Itália is idetartozik, bár Szeged és környéke időjárása még éppen elfogadható számukra)
Ezeket a fajtákat viszont permetezni kell Magyarországon, különösen, ha olyan nyarat fog ki az ember, ami az átlagosnál jóval csapadékosabb. Te viszont Ausztráliában élsz, aminek az időjárását nem ismerem, csak feltételezéseim vannak.
Ha viszont idegenkednél a permetezéstől, akkor pedig tudnám ajánlani a rezisztens fajtákat, amelyek ellenállók a szőlőt bántó gombabetegségek ellen. Igaz, ebben az esetben már kompromisszumot kellene kötni, ugyanis ezek a fajták már csak simán finomak :) Meg még egy érv a csemegeszőlő mellett: valahogy jobban esik úgy bekapni egy szőlőszemet, hogy azzal gyakorlatilag tele van a szám (mondjuk az is igaz, hogy a magjuk is nagyobb :-D

 wogboy   2015.06.08. 12:02           28  

Sziasztok!

Szőlőtelepítés előtt állok - mint antialkoholista -, és annyi a tudásom a szőlők fajtájáról, mint a tehénnek a műfűről! :-D

Azt már tudom - az indexen is voltam pár hetet, de kirúgtak, hála az égnek! -, ha csemegét telepítek - 20 -25 tő! -, akkor ízben is hátrányba kerülhetek, vagyis, a borszőlök sokkal ízletesebbek! Az tervem, ha terem, akkor csak az asztalra! :-D

Egyéb tudás szükségeltetik? :-D

 Jana11   2015.04.12. 19:57           27  

A leírásod alapján lehetséges a Medina / v. Médea elnevezés is járt/ régi fajta, apró, feketeszemű, nem gombaérzékeny szőlője.

 kedvescimbor   2015.04.12. 19:26          Válasz gergerg (25) hsz.-re     Olvasás       26  

Nem hallottam róla, pedig a régi világban, sokat jártam szüretelni. Apám és feleségem rokoni ágán a szüret kiemelt családi rendezvénynek számított. Illett ott lenni. Egyrészt számítottak az ember munkájára, másrészt összetartó erő is volt családban. A falusi szőlőhegyeken akkoriban, nagyjából ugyan az a fajtakör volt jelen, de Concordról nem hallottam.

 gergerg   2015.04.12. 17:26          Válasz kedvescimbor (24) hsz.-re     Olvasás       25  

Concord? Elég elterjedt volt az is.

 kedvescimbor   2015.04.12. 14:15          Válasz gergerg (23) hsz.-re     Olvasás       24  

Baltával, de teljesen mindegy. Reménytelen az eset. Viszont miután kivágta nekem adta, csináljak vele amit akarok. A vastag részeket a kandallómban ősszel eltüzelem, a rőzsét a fáim alá hordtam, jó lesz műtrágya helyett. Néhány vesszőt levágtam róla dugványnak. Remélem sikerül a fajtáját tovább vinni. Én Izabellának hittem, de Alfi egy alkalommal amikor nálam járt, megkóstolta és azt mondta, egészen biztos, hogy nem Izabella. Nem tudjuk. Fekete, közepes nagyságú fürtökkel és közepes bogyó mérettel.

 gergerg   2015.04.11. 18:52          Válasz kedvescimbor (20) hsz.-re     Olvasás       23  

Hogy vágta ki? Mert ha csak baltával, akkor az májusra megint ott lesz! Milyen volt? Fekete mint az Otello?

 Imre   2015.04.11. 12:30           22  

Nekem favorit, pölöskei muskotály, palatinus, eszter és moldova van. Idén a favorit egy részét átoltom nyári muskotályra és v25/20, blue muskat fajtákra. Ha megered.

 Tintus   2015.04.11. 02:31          Válasz atifoci2 (16) hsz.-re     Olvasás       21  

Nekem izlik a suvenir és azért aformája kuriózum. A zalagyöngyém felét most fogom átoltani tavaly kényeske volt igaz a többiek is. A pölöskei muskotály többet ér.

 kedvescimbor   2015.04.10. 22:04           20  

Ma azon sajnálkoztam, hogy a szomszédom kivágta a telekhatáron lévő ősszőlőt. Az még abból az időkből maradt meg, amikor vagy 50 éve, szőlőhegy volt a terület. Ez egy olyan szőlőtőke volt, ami még nem ismerte a gombabetegségeket. 28 év alatt, amióta a telket megvettem, átéltem néhány szélsőséges időjárású évet, de soha semmiféle betegségnek, még csak a nyomát se láttam rajta. A fajtáját nem tudom, az általam ismert Otelló vagy Noha fajtákkal nem egyezik meg. Annyi volt a szerepe, hogy késő ősszel arra menvén egy-két fürtöt bekaptam belőle, a többit meg a madarak ették meg, illetve a fagyok után lepotyogott. Amúgy nem kért kenyeret, mert a szomszédom nem gazdálkodik a kertjében, csak füvet nyír. Éppen ezért vágta ki. Ne akadályozza a fűnyírásban. Azért állok értetlenül tette előtt, mert az egész családja beteg. (szív, érrendszer, cukorbetegség, magas vérnyomás, depresszió, stb.) Betegségből áll az életük. Akkor az ősszőlőt, ami még őriz magában tápanyagot, vitaminokat, azt kivágja és vásárol a tescóban helyette áruházak számára nemesített, bemérgezett, értéktelen gagyi gyümölcsöt. Ráadásul még fizet is érte. Én már egyre kevesebbet értek ebből a mai világból.

 tgwh   2015.04.04. 17:56          Válasz edit (18) hsz.-re     Olvasás       19  

Van két régi tő, kb. 15 év után hajtottak ki a talaj alól, szóval még van remény :D igaz azok valami apró kék bogyójúak...

 edit   2015.04.04. 17:52          Válasz atifoci2 (16) hsz.-re     Olvasás       18  

Sajnos a kapható Zalagyöngyék sem egyformák.
Mi ültettünk itthon is Zalagyöngyét, de egyik se lett olyan finom, mint ami a régi kertben volt. Tavaly még találtunk életet az egyik régi tőben, hazahoztuk, mélyre beültettük, de egyelőre nem nagyon vitézkedik.

 edit   2015.04.04. 17:52          Válasz atifoci2 (16) hsz.-re     Olvasás       17  

Sajnos a kapható Zalagyöngyék sem egyformák.
Mi ültettünk itthon is Zalagyöngyét, de egyik se lett olyan finom, mint ami a régi kertben volt. Tavaly még találtunk életet az egyik régi tőben, hazahoztuk, mélyre beültettük, de egyelőre nem nagyon vitézkedik.

 atifoci2   2015.04.04. 12:24          Válasz baby-lon (1) hsz.-re     Olvasás       16  

Amik megvannak : Hamburgi muskotály /ízben ez a legjobb sztem/,Nero,Attila,Suvenir /ez felejtős/,Italia/sose érik be,minek is tartom /,Teréz ,Eszter,Kósa..és a most ültetettek.Volt Zalagyöngyém és Irsaim /örököltem a terület vételekor /,sajnos kiöregedtek,idén kivágtam..pedig a Zalagyöngye a legjobb az összes közül,Finom,rpooanós,leveses ..és amikor elkezd aszalódni a tövön..veri a mazsolákat.Ősszel majd szerválok újra.

 atifoci2   2015.04.04. 12:18          Válasz baby-lon (7) hsz.-re     Olvasás       15  

Na ültettem én is néhányat : Golubok és Nagyezsda /DM kert/

Fanny,Kismis Moldavszkij,Onyx /Starkl /...remélem megerednek.

 atifoci2   2014.10.25. 19:42          Válasz baby-lon (13) hsz.-re     Olvasás       14  

Majd ha már gyümifákat nem oltok,jöhet a szőlő :thumbup:

 baby-lon   2014.10.25. 19:27          Válasz atifoci2 (12) hsz.-re     Olvasás       13  

Sohasem késő...

 atifoci2   2014.10.25. 19:17          Válasz baby-lon (7) hsz.-re     Olvasás       12  

Sok fajtád van...kár,hogy szőlőoltást sosem próbáltam,lenne mit kipróbálni ;-)

 Alibá   2014.10.24. 21:37          Válasz tgwh (9) hsz.-re     Olvasás       11  

Tedd be a fagyasztóba pillepalackban. Nem kell se főzni, se tartósítószerezni. Karácsonykor is ihatod.

 kavicsos64   2014.10.24. 16:56           10  

Helló mindenkinek! Saszla fehér, Panónia kincse, Kardinál , Szőlős kertek királynője muskotály , Néró, Szuvenír, Otelló, Eszter, ha minden igaz, ebben az egy fajtában nem vagyok biztos. Zala gyöngye. Különleges művelésben nevelgetem őket. ilyen művelésű elméletileg nincs csak nekem. A lényege magasra oltott függöny művelésű tőke. Magyarul ,mivel a csemege szőlők érzékenyek a fagyra ,és a karokat könnyen elveszítik a tavaszi ,ill a téli kemény fagyokban erre találtam ki eszt a megoldást. 170 cm magasig vadszőlő a törzs és az egy szál vastag huzal mellé van oltva a nemes ,így a tavaszi fagyok szinte nem károsítják a nemes részeket . Amikor a kordonos szőlők már 5-8 cm -es hajtást növesztenek addig az enyém még csak nem is fakad a nedv még nem is jelentkezik a vágott részeken ,mégis hamarább érik. A betegségeket is jobban lehet kezelni a lazább lombok miatt ,kötözni nem kell a fürtök megjelenéséig szoktam a kapaszkodókat le nyírkálni egy ollóval ,hogy szép legyen a lomb. A meddő hajtásokat eltávolítom csak ott hagyok 2-3 ahol a törzsből esetleg cserélni kell a termő alapokat .a földre éer végeket motoros kaszával július 1 után egyszerűen lekaszálom 10 cm .rel a föld felett . :clap:

 tgwh   2014.10.02. 22:42           9  

Van must :D egy pár tő termése ment a présbe :D nem kell annyit szenvedni vele mint a borral, és szeretjük a mustot is.
Csak most nem merek sokat inni egyszerre :lol:

 délkelet   2014.09.04. 12:14          Válasz tp329 (6) hsz.-re     Olvasás       8  

Tudtam róluk, hogy ikrek, de nálam mindenképpen kétpetéjűeknek tűntek. Egyidőben nem tudtam megkóstolni őket, de nekem a Narancsízű erőteljesebb ízűnek tűnt, a Favorit lágyabbnak. Nagyon régen volt Csabagyöngyém, valóban nagyon finom, de ezt a darazsak is tudták, én pedig akkoriban kevés időt szenteltem megvédésük érdekében. (Sajnos építkezés miatt útban volt, meg kellett válnom tőle)