humbuk   2016.10.17. 20:38          Válasz nzozz (17) hsz.-re     Olvasás       18  

"darálásra" én egy ágaprítót használok, használtan volt 30e. Jól és gyorsan aprít. Ha saválló lenne, tökéletes lenne :-)
Préselést először 60 literes szőlőpréssel csináltam, körben vászonzsák.Fele lé bennmaradt, zsák mellett meg méterekre spriccelt.
Angol oldalakon találsz házi többrétegű préseket. Több vékony csomagba teszik almát ( sablonba szűrővászon, abba alma becsomagol ), csomagok közé meg rácsot. Körben nincs semmi. Az működhet.
Vászonzsákot nehéz tisztítani, lassan szárad. Ha venned kell, akkor keress valami műszálas pl árnyékolásra használt anyagot.
Én víztömlős préssel csinálom, az is működik ( csak hobbinak nem olcsó )

Nekem van maligand fokolóm. Kicsit macerás, de elég pontos.

 nzozz   2016.10.17. 19:58           17  

Szerencsére jönnek itt az infók. Köszi mindenkinek!
Egy 8 tonnást prést tervezek csinálni, majd még méreteznem kell az alkatrészeket, de az anyagok nagy része rendelkezésre áll, egyedül a "tartály" része kérdéses, ahol a "dugattyú" összenyomja a darált gyümölcsöt. A darálásra még nem kerestem megoldást.
Az alacsonyabb alkoholtartalmú italok (pl. cider,bor) alkoholtartalmának mérésére van valami olcsó megoldás? A mustfokolóhoz hasonló szeszfokolók ilyen tartományban nem igazán használhatók.

 tgwh   2016.10.17. 19:36          Válasz humbuk (15) hsz.-re     Olvasás       16  

Azért az már szép mennyiség.
5 liter kb. 1200 Ft ha úgy vesszük a termelőtől. Kéne valami szerkezet rá, mert ha sok az alma, megérné. Mondjuk nem nekem, mert max 60kg-ot szedtünk le két fáról :D a körtéből lehetne, mert kissé kényes, csak elraktuk, ugyan úgy mint tavaly, gondoltuk is milyen jó, novemberben még esszük, erre egy hét alatt kuka az összes...

 humbuk   2016.10.17. 19:04          Válasz tgwh (14) hsz.-re     Olvasás       15  

igazából tartósítást szerintem eddig senki kérdezte. Alma és körtelét csináltam 3 éve kb 250 litert, tavaly 450 körül. Pasztörizálás és melegen tasakba engedés bevált. 5 l-es tasakok kb 170 ft-ért kaphatóak biborasz kft-nél postázással is.

Léfacsarás a nehezebb. Aprítás és préselés.
"Cidert" szintén kétszer próbáltam. Ebből még nem sikerült finomat.
Idén sajnos elfagyott mindenem.

 tgwh   2016.10.17. 18:52           14  

Jönnek a jobbnál jobb ötletek, amik tavaly nagy kérdőjelek maradtak :D köszi mindkettőtöknek! :pias:

 humbuk   2016.10.17. 18:50          Válasz Alibá (12) hsz.-re     Olvasás       13  

Nem kell fagyasztóba tenni, ha felfűtöd 75 fokra és melegen BIB tasakba engeded. így 4-5 hónapot eláll.
Felbontás után is hetekig.

 Alibá   2016.10.17. 18:48          Válasz tgwh (11) hsz.-re     Olvasás       12  

Fagyasztóban akármeddig!

 tgwh   2016.10.17. 15:53          Válasz nzozz (10) hsz.-re     Olvasás       11  

Na de ha lepréseled, meddig áll el a gyümölcslé tartósítás nélkül?

 nzozz   2016.10.17. 14:57          Válasz tgwh (8) hsz.-re     Olvasás       10  

Hát nem tudom Te pontosan mire gondoltál, de nekem csak saját fogyasztásra kellene, nem eladásra... :D

 humbuk   2016.10.16. 19:48           9  

Sörös üvegenként 1 kávés kanál cukrot tettem a letisztult almaborba és egy kis előre megfuttatott élesztőt. Csináltam 5 rekesznyit.
Széndioxid mennyiség épp jó lett, habzik szépen, de nem szalad ki felbontáskor.
Utólagos élesztőzés miatt van kis alja, óvatosan kell kiönteni.
Almaborba tettem cukrot is, legközelebb nem fogok. Túl erős lett, kb. 11 maligand.
íze jellegtelen. Legközelebb utóérlelt almából vagy nyári almából csinálom.

 tgwh   2016.10.16. 19:16          Válasz nzozz (7) hsz.-re     Olvasás       8  

Szerintem nincs.
A gép ami a gyümölcsléhez kell, elég drága, lehet pasztőrizál is, ez még kérdés, de vákumcsomagol az biztos. Elvileg :D
Cider-t meg nem próbáltam.

 nzozz   2016.10.16. 15:29           7  

Sziasztok!
Vannak (újabb) tapasztalataitok, trükkjeitek cider (esetleg alkoholmentes gyümölcslé) készítéssel kapcsolatban?

Köszönöm

 STiszteletes   2015.11.26. 21:46          Válasz humbuk (5) hsz.-re     Olvasás       6  

Oh, hát ez nem így megy :) Minden évjárat más, minden fajta más, meg a technolgiával is lehet variálni. Olyat, hogy előre megmondjam, mennyi cukrot tegyünk, főleg látatlanban, nagyfokú felelőtlenség!

 humbuk   2015.11.26. 21:37          Válasz STiszteletes (4) hsz.-re     Olvasás       5  

Csináltál korábban is? Mennyi cukrot tettél 10 liter borhoz?
Nekem 2 éve elromlott, amihez 1 kg raktam, pedig tele volt az üvegballon.
Amihez meg 3kg-t tettem az fejbevágott :-)

 STiszteletes   2015.11.26. 21:28           4  

Milyen szép oldalt nyitottatok, lesz miről beszélni :)
Jelenleg már üvegballonban fortyog a körte, a birs és az almaborom, illetve majd egyszer az lesz :)

 tgwh   2015.11.26. 16:21           3  

Bocsánat, a fordítás már rég készen van, elfelejtettem kitenni (minimálisat írtam bele). Tehát köszönjük Wogboy-nak! :dejo:
Szóval erről van szó magyarul: https://www.scribd.com/doc/291238274/Diy-Cider-Press-cpf 

Ha akarsz saját boralmaprést, akkor a következőket tedd!
Anyagszükséglet:
egyszerű tömör fát, 40x90 mm vastagságban!
furnér fa, 18 mm.s, a hajóépítéshez használtat javasolják, mert az állja a nedvességet!
A kocsiemelő, hidralikus
Hosszú menetű csavar, anyával, és alátéttel
Facsavar – 5x60-as
Faragasztó
Sűrűszövésű gézanyag
Műagyag vödör

Védőszemüveg
Védőkesztyű
Fúrógép, 12.5 mm.s fúróheggyel
Csavarhúzó
Kopifűrész
Anyakulcs

A alkatrész – facsavar 5x60 mm. 16 darab
B alkatrész – 200 mm.s teljes menetű csavar, alátáttel, és anyával. 10 darab
C alkatrész – 350 mm-s kör - 18mm.s átmérőjű -, a furnér lemezből. 3 darab
D alkatrész – 18 mm.-s, átmérőjű furnér lemez, 490x 490 méret. 3 darab
E alkatrész – 40x90(mm) 690 mm.re vágni. 4 darab
F alkatrész – 40x90(mm) 240mm.-re vágni. 8 darab
G alkatrész – 40x90(mm) 180 mm.re vágni. 3 darab
H alkatrész - 20mm-s, furnérlapból kivágni 560mm. hosszú, és 360mm széles formákat, a rajz szerint! 2 darab
K alkatrész – hidralikus autóemelő. 1 darab
I alkatrész – 3 mm-s acéllap, ami pont akkora, mint a kocsiemelő talpa! 2 darab


A rajzon adva minden adat!
Összekell állítani egy négyszögű keretet – a rajz mutatja -, hova teszed az E-t, és az F-t - össze kell csavarozni, a rajz szerint.
A rajz szerint, a sarkoknál a furatokat elvégezni, az adott méreteket használva! Amelyek adva vannak a rajzon! 70x 20 mm, a sarkoktól!
Összerakni a kereteket, a rajz szerint – diagram 1 a - , a furatokon áttolni a hosszú – a 200 mm.s – csavarokat, majd az anyákat alátáttel rátenni!
B alkatrész!

A felállított keretre rászereljük a kocsi emelőt, a fémlappal - a rajz mutatja -, használd a H furnér lapot(20 mm-s átmérőjű) – amit kivágsz 560x 360 méretre – és fúrj bele 6 lyukat, majd rögzítsd a kerethez!
Diagram 1 d
Ezek a prés lábai!

Használj a két E - hosszabb méretre vágott(40x90x 690mm.) – fák közé csavard be a 3 darab G – 40x90x 180 mm -, fát. Diagram 1e, 1f, 1g

A következő munka, a furnér lemezből vágott lapok - 49x49x18mm.s a vastagságú – kivágása.
Kivágsz két darab 5 cm-s oldallal a fenti lapokból, és legalulra kerül a teljes lap, arra kerül a két keretszerű. Az összeragasztás után - miután megszáradt - kivágni a két keretből a kifolyó nyílást, ami kb 50 mm széles!

Összeállítani a prést, ahogy a kép mutatja! Step 5.

Tedd bele a gézanyagba a gyümölcsöt, és belehelyezni a 3 rétegű – kettő abból kivágva! – tálcára!
Tegyél a kocsiemelő, és az E lécek közé egy nyomó fémlapot! A képen látható!
Nagyon lassan használd az emelőt, hogy szépen kifollyon a lé!

Ha több zsákot használsz – a kép szerint! -, akkor minden gézanyaghoz kell egy-egy tálca, ami a 49x49x18 méretek szerint készültek!

A kifolyóhoz ne felejts el egy műanyag vödröt tenni!

 tgwh   2015.11.09. 21:48          Válasz humbuk (1) hsz.-re     Olvasás       2  

Akkor annyira mégsem egyszerű. River Cottage-ban egy malomban vagy miben őrölték.
Várjuk az eredményt! :banana:

 humbuk   2015.11.09. 21:37          Válasz tgwh (0) hsz.-re     Olvasás       1  

Én ilyet vettem:
http://lancman.net/product/fruit-press-lancman/vs-a/
Korábban próbálkoztam szőlő préssel és vászonzsákkal, de az kínlódás, ha haladni akarsz. Sok lé marad benne és mocskos munka.
Youtube-on találni sok angol video-t. Az alapján lehet prést is készíteni házilag.
Több vékony rétegben teszik egymásra zsákban az almát és közte biztosítva a kifolyás. Aztán egy olajemelővel nyomatják.

Cidert is próbáltam korábban. Idén próbálkozom ismét 90 litert. Nagyjából kierjedt, de még nem tisztult le.
Ezután megy sörösüvegbe kis cukorral és koronazárral lezárva. Majd meglátjuk milyen lesz.

 tgwh   2015.11.09. 19:55           0  

Felmerült már párszor, mi szükséges a házi gyümölcsléhez, vagy a cider-hez (almabor).
A szőlőprésre nagyon hasonlító szerkezetig jutottunk. Megkértem wogboy-t, hogy ha ráér, nézze át, hátha talál az angol nyelvű leírásban valami használhatót. Esetleg angol oldalakon ha találunk valami leírást, folytatásként az is jó lehet.
Ma találtam ezt az érdekes cikket:
http://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2015/11/07/bolti-uditok-helyett-valtsunk-otthon-keszult-almalere/ 
Végül is pofonegyszerű házi megoldás, nyerjük ki belőle szimplán a levet. Almaborhoz persze máshogy kell hozzáállni. Körtéből gondolom hasonló.