Nekem is az omegás van. Több véleményt olvastam már, amelyek lehúzták, de nálam teljesen bevált.
Kétségtelen, hogy megvannak a korlátai, de ha ezeket tudja az ember, mert mondjuk csak keveset használná, és akkor is jellemzően csak omegát akar vágni, akkor jó vétel lehet.
Az hozzá tartozik, hogy csak keveset használom, nem 'ipari' célokra. Arra vennék valami mást, mondjuk a Plesa-t.
Vagy valami
ilyesmit, esetleg
ezt.
Egyenes vágásokra pedig
ezt.
A bicska élezését simán meg lehet oldani a több felé, pl. gazdaboltokban is kapható két oldalú élezővel (esetleg venni még egyet, nem drága, talán megér ennyit, és ennek a finomabb oldalát olajjal 'bejáratni', na, az aztán ki tudja polírozni a kés élét, nem kell élesebb a szemzéshez).
Ha egy kicsit többet is áldoznál rá és komolyabban gondolod, akkor a lehetőségek tárháza végtelen. Még a kézi módszerek között is!
Ha itthonit szeretnél,
létezik magyar kő is.
Ilyen cikkeket érdemes olvasni.
Én mostanában pl. a konyhai késekhez
ezt használom.
De tényleg nagyon sok féle módszer és eszköz van még a kézi vagy 'alig gépesítettek' között is.