tgwh   2014.08.28. 16:12          Válasz Rhéman (653) hsz.-re     Olvasás       656  

Az, hogy mit gondolsz, és mi van a papíron, két külön világ :D te ez esetben nem biotermesztő vagy, hanem bio módszereket alkalmazó termesztő :)

 Rhéman   2014.08.28. 15:28          Válasz NyilasMisi (654) hsz.-re     Olvasás       655  

Szerintem nem fontos, hogy a mag bio legyen. Erről írtam egyszer egy szösszenetet kiszámoltam, hogy a legrosszabb, soha elő nem forduló esetben, mennyi csávázó anyag kerülhet a paradicsomba, ha csávázott a mag, és nem bomlik le a csávázó szer.

Viszont vannak olyanok, akik, nem számolnak, hanem félnek, és ragaszkodnak a teljes "méreg" nélküliséghez.

Egyes fajta paradicsomok repednek, de a többség, nálam, nem reped.

 NyilasMisi   2014.08.28. 15:22          Válasz Rhéman (651) hsz.-re     Olvasás       654  

Nem tudom miért jó az, ha bio gyümölcsből jön a mag és nem kezelik. Azt gondoltam, hogy a termesztés folyamata a lényeg és nem a vetőmag előállítása. Ezek szerint a bio termesztésben a vetőmag sem mindegy.

Ha már paradicsom. Nálatok is elkezdtek felrepedni a termések a sok esőtől?

 Rhéman   2014.08.28. 15:03          Válasz tgwh (652) hsz.-re     Olvasás       653  

Ezt azért válasszuk ketté.

Azt árulhatod bionak, ami ami megfelel az erre vonatkozó előírásoknak, és rendelkezik megfelelő okmányokkal.

Ha én a kertemben bio módon, azaz az előírásoknak megfelelően termelek, és a kert környezete is megfelel ennek, tanúsítvány nélkül is gondolhatok rá, mint bio termékre.

Sokan erre is azt mondják, hogy bio. Ez lenne a bio hétköznapi értelmezése. Olyan ez, mint a pálinka. Amit te főzöl otthon, az gyümölcspárlat, de a haverodat, mégis saját pálinkával kínálod.

 tgwh   2014.08.28. 14:53          Válasz Rhéman (651) hsz.-re     Olvasás       652  

Jó, mitől bió a növény, amiből származik? :D

A hivatalos verzió szerint ahhoz, hogy bio terméket árulj, rendelkezned kell egy erre specializálódott cégtől, akik speciális tanusítványokkal rendelkeznek. Ők lennének azok elvileg:
http://www.biokontroll.hu/cms/

Két státusz van, a biotermelő, és a bio termelésre éppen pont most (x évig) átálló.

 Rhéman   2014.08.28. 13:26          Válasz NyilasMisi (650) hsz.-re     Olvasás       651  

A gyümölcs, amiből származik bio, és a magot sem kezelték kémiailag.

 NyilasMisi   2014.08.28. 12:04          Válasz vernissage (649) hsz.-re     Olvasás       650  

Lehet én vagyok ilyen téren műveletlen, de mitől bio egy vetőmag?

 vernissage   2014.08.28. 10:22          Válasz martinland (647) hsz.-re     Olvasás       649  

Paradicsom German Gold bio vetőmag
Bio vetőmagok A MonJardin! ajánlásával Bio vetőmagok Paprika, paradicsom, chili

Szállítás: raktárról, azonnal
Kategória: Bio vetőmagok
Súlya: 30.00 g
Áfa: 27 % (benne van az árban)
1 tasak: tartalmából kb. 25 növény lesz
Termelő: ReinSaat KG
1.290 Ft csomag

 tgwh   2014.08.28. 08:36          Válasz martinland (647) hsz.-re     Olvasás       648  

Ha nem sötétzöld a levele, akkor lehet jobb lett volna valami gyorsan felszívódó plusz tápanyag egy-két hónappal ezelőtt, vagy azóta, nem tudom hogy szokták megoldani. Erjessz csalánlevet, néhány egyéb növénnyel, biztos nem árt nekik jövőre.

 martinland   2014.08.28. 08:21           647  

Bocsi mindenkitől, de el vagyok havazva, csinálom az órarendet a sulinak így csak aludni járok haza :(
Tehát a pontos neve GOLD GERMAN a biokiskerttől vettem annó, ott is így szerepel. Ali-bátyámnál lehet azért szerepel ananász néven, mert kicsit hasonlít rá színben és formában, de az Ananas Noir teljesen más azzal nem egyezik.
Amúgy van némi eltérés az első és az utánna kötött bogyók között, általában az eslők nagyobbak (1kg körüli), csúcsosabb a végük, kicsit hajaznak a szív alakúra és pirosabbak is. A most érők már laposabbak és nem is szineződnek annyira. Valószínű mostanra már elfárad a tő, mert azért általában min. 10 darab van rajtuk és abból 4-5 is szokott 1 kg körüli lenni. Nálam kissé szakaszosan terem, tehát először köt 4-5 bogyó, s ameddig azokat nem szedem le nemigen van erelye másra, de utánna újból hoz 6-7 jó fél kilós termést. Ugyanezt tapasztaltam az orange strawberrynél és a yellow oxheartnál is.

 gergerg   2014.08.27. 17:52          Válasz Vebber (639) hsz.-re     Olvasás       646  

Minden javítva, engedelmeddel ez a fajta is fel lett használva.

 Scorpy   2014.08.27. 12:12           645  

Itt a Mallorcan népszerű, hírös, felfűzve tárolt paradicsom olivás pirítósra kenve:
Nyamm..... :lol:

http://bookingmallorca.co.uk/blog/pa-am ... -mallorca/

Kép

 Scorpy   2014.08.27. 12:05          Válasz Vebber (639) hsz.-re     Olvasás       644  

Jól néz ki a Mallorca. Íze is jó?
A Schott nálam remekelt az idén is, tavaly is. Első számú paradicsomommá lépett elő. Eddig jónéhány fajtát elvitt a vész, de a Schott tartja magát. Tavaly sem, idén sem volt fitoftórás gyümölcse. A levelét mindig bántja valami, mintha rozsdás lenne, de a gyümölcsének sosincs semmi baja és csak a fagyok viszik el.
Ilyen idén a Principe Borghese, amelettm, hogy nagyon finom. Ízben az első helyre lépett nálam, pedig kóstoltam már párat. A Corazon is tartja magát, a San Marzanok is és a Bradley is. A plum lemon is megvan megmég sok más fajta. Néhány kidőlt, vagy vegetál.
Asszem kezd letisztulni jövőre mi marad az újak mellett: Bradley, Schott, GoldKrone, Datolya, Amish Paste, San Marzano, Berta, Corazon, Oxheart, Principe Borghese, Brandywine, Black Cherry, Delicious, Italian tree, Federle.

 Scorpy   2014.08.27. 11:56          Válasz kisveréb (642) hsz.-re     Olvasás       643  

Én is úgy értelmezem, hogy öntözés nélkül termesztik.

 edit   2014.08.27. 09:47          Válasz Scorpy (641) hsz.-re     Olvasás       642  

A dry farmed vajon mire utal? Öntözés nélkül termesztik? Biztosan szokatlan lenne nekünk az ízvilága, de érdekes lehet egy olyan paradicsom, amit piritósra dörzsölve is esznek.

 Scorpy   2014.08.27. 09:38          Válasz Vebber (639) hsz.-re     Olvasás       641  

Vajon ez a Mallorca szépe és Mexico nem az a spájzban felakasztós, sokáig elálló fajta, ami Mallorca-n dívik?
Nem valószínű, mert azt olvastam, hogy az folytonnövő és vastag a héja. Jó lenne olyan is.
Ramellet / de ramallet / de colgar / de penjar / del Pinxo
Ez nem paradicsom név, hanem fajták, úgy mint pl. a beafsteak, vagy a koktél.
Spanyol honban és Mallorcan honos és fél, de akár 1 évig is eláll felakasztva.

Asszem ezek fajta nevek: Puerto Vallarta, Mexico, Last Winter.

Kép

Kép

Tomatiga de ramellet / de ramallet / de colgar / de penjar / del pinxo / tomaca ... is not a variety, it's a family of tomatoes. It's like saying beefsteak, or salad tomato. There are hundreds of long storage tomatoes varieties just in North East Spain, not just in Mallorca. Good varieties should store 6 months easily, up to a year. I opened some for seed last week as my wife was getting tired of having them in the kitchen (11 months in storage).

Relative humidity in North East Spain is high, specially in winter, so storing dry tomatoes was not an option. Winter storage tomatoes were the perfect solution. Most are not that good for salads, specially after some months in storage, but are the best for other uses.

Be very careful with comercial seeds of these, most are not the real thing, there are a few hybrids. Impostors look better, and produce more, but don't store well, and don't have the special flavour and aroma of the real ones. Impostors also are not good for rubbing on a piece of toast.

Some of these varieties are dry farmed, but not only these, many varieties of tomatoes were dry farmed. But note that dry farming tomatoes is kind of an art, it's much more than having the right variety.

 Vebber   2014.08.26. 20:31          Válasz gergerg (624) hsz.-re     Olvasás       640  

Egy másikat is észrevettem. Látom kiraktad a Ponderosam.
Ez Poderosa RED. Ebből más színváltozatok is vannak.

A későbbi kötések már nem repedtek így össze, majd hozok egy képet, tedd mellé. Oda kell hozzá írni, hogy első kötések repedésre hajlamosak.

 Vebber   2014.08.26. 20:26           639  

Scorpy!

Itt a Mallorca szépe spanyol (elnevezés mint a Mexicoi). Ez determinált.
Ez 3 Schott mellett van/volt, a Schottok középen, másik oldalt mellette egy Old German.
A Schottokból kettőt kihúztam, a 3.-ik is elég viseltes. Az Old German is jobban néz ki mint a Schott.

Szombati kép:
kép_sp.jpg

 vernissage   2014.08.26. 18:55          Válasz Scorpy (636) hsz.-re     Olvasás       638  

ritkaság lehet, ha nem találtad meg a csilis és paris oldalakon

 vernissage   2014.08.26. 18:50          Válasz gergerg (635) hsz.-re     Olvasás       637  

jól láttad - nincs különbség.Parisok között a világban sok fajtát elneveznek más néven is, így hosszabb a lista...
Pl.: Shah- Mikado White, Mexican Honey- Zuckertraube-Miel du Mexique
Chocolate Cherry- Black cherry - Honkin's Black Cherry , stb.
+ a nyelvek. Ananas Noire - Black Pineapple, Green Pineapple-Ananas Vert, stb.

 Scorpy   2014.08.26. 16:51          Válasz vernissage (634) hsz.-re     Olvasás       636  

Köszi, de a csilis és paris oldalak linkjeit én is ismerem. :lol:

 gergerg   2014.08.26. 16:24          Válasz vernissage (631) hsz.-re     Olvasás       635  

Üdvözöllek a fórumon! Láttam hogy folyamatosan jelen vagy, az első hozzászólásodra viszont elég sokat kellett várnunk! :-)

És ez mit jelent? Nagy különbséget nem látok a kettő között. Jöhetne már martinland, hogy megmondja hogy akkor most melyik az övé.

 vernissage   2014.08.26. 14:31          Válasz Scorpy (632) hsz.-re     Olvasás       634  

http://www.g6csy.net/chile/var-a.html 3000 fajta - lehet, hogy köztük van ..:D

 lizy72   2014.08.26. 14:01           633  

Ma itthon szétnéztem, és még rengeteg zöld paradicsom van. Még nem betegek, de már kezd egy-két gyanús levél megjelenni, Holnap készülök ( ha végre nem esne) még egyet permetezni.
Szerintetek van értelme wuxal Ascofol-t venni, és azzal lekezelni? Hátha beérnek? Mert ahogy az idő kinéz, ezek a hatalmas zöld parik nem nagyon fognak.

Anyámnál már vége, ott tarolt a vész, még egy.két koktél tartja magát.

 Scorpy   2014.08.26. 13:04           632  

Tavasszal vettem valami chili-mix magot. Most meg nem győzöm kitotózni, hogy mi, micsoda, ki-kicsoda, ki, kinek a micsodája.
Szal, ha valaki ráismene erre az apró, felfelé álló macsekp.cse csilire, azt megsüvegelném és köszönetet rebegnék el irányába.

310
Megosztás készítés

 vernissage   2014.08.26. 06:29          Válasz gergerg (628) hsz.-re     Olvasás       631  

Gary Ibsen oldala:( elég jól benne van a pariban )

Old German Mennonite family Virginia http://store.tomatofest.com/Old_German_p/tf-0347.htm

German Gold Mennonite family Virginia http://store.tomatofest.com/German_Gold_p/tf-0185.htm

 Vebber   2014.08.25. 20:21           630  

Alibá!

Ahogy ígértem, a tőled ananászként kapott jobb oldalt, a saját Old Germanként kapott bal oldalt (az enyém azért gnóm kicsit, mert karóhoz érve növekedett).
/épp téma is lett, így témába is vág/

Megfigyeltem, a piros beszűrődés erőssége attól füg mennyire éri a nap.

kép_old german_ananasz2.jpg


Ugyanezek eredetibe:
kép_old anasz.jpg


kép_old german.jpg


Az összehasonlításhoz még ideteszem Martinland egyik képét is (remélem nem haragszik):

kép_Old german2.jpg

 Vebber   2014.08.25. 20:02           629  

Na mégegyszer :) Az OLD a helyes.
Azonban, hogy "könnyítsek" Alibá Ananász paradicsoként adott ilyet :).

 gergerg   2014.08.25. 19:53          Válasz Rhéman (627) hsz.-re     Olvasás       628  

Vagy a Gold. :-) A gugli mind a kettőre ad találatot. Majd martinland megmondja. Én úgy értelmeztem hogy akkor ütötte el mikor Old-ot írt, de lehet hogy én tévedek.

 Rhéman   2014.08.25. 19:49          Válasz kisveréb (626) hsz.-re     Olvasás       627  

Az old a helyes.

 edit   2014.08.25. 19:20          Válasz Vebber (625) hsz.-re     Olvasás       626  

Vagy fordítva gondolta, és korábban gépelte el. Mindenesetre logikusabb lenne a Gold egy sárga paradicsomnál...

 Vebber   2014.08.25. 18:57          Válasz gergerg (624) hsz.-re     Olvasás       625  

Nézd csak meg megint. Kérdésemre írta, hogy elgépelte, Goldot írt, holott Old :)

 gergerg   2014.08.25. 18:12          Válasz Vebber (622) hsz.-re     Olvasás       624  

No már meg! :-) Eredetileg Old-nak írtam, de pár napja írta itt martinland hogy Gold, csak elgépelte. Akkor kijavítottam. Most akkor javítsam vissza?

 Vebber   2014.08.25. 18:07          Válasz baby-lon (612) hsz.-re     Olvasás       623  

"Mikor már majdnem rohad, na akkor a legjobb"

Nana, óvatosan. Így járhatsz -mint én tavaly-, pedig ez messze volt a rohadástól.


kép_kikelt.jpg
Paradicsomon belül kikelt magok

 Vebber   2014.08.25. 18:03          Válasz gergerg (621) hsz.-re     Olvasás       622  

Találtam egy név elírást.
A Gold German nem Gold, hanem Old German.

 gergerg   2014.08.25. 17:45           621  

 Scorpy   2014.08.24. 18:21          Válasz Vebber (618) hsz.-re     Olvasás       620  

Lehet, hogy elég lenne a scorpio is. 14 éve ez a netes nevem. :)
De természetesen megírom priviben a címemet. :)

 gergerg   2014.08.24. 17:40          Válasz Vebber (618) hsz.-re     Olvasás       619  

Egész biztos. Feltéve hogy a postás is fórumozik. :-) Úgy írd a borítékra hogy kopasz Gergely, mert van másik is. :-)

 Vebber   2014.08.24. 17:21          Válasz Scorpy (617) hsz.-re     Olvasás       618  

Ez alapján megtalálja majd a postás?
Címzett: név Skorpió
cím Arra, amerre gergely

Úgy kaptam már levelet, hogy feladónak csak egy név volt, de címezni így még nem címeztem :)

 Scorpy   2014.08.24. 16:06          Válasz Vebber (616) hsz.-re     Olvasás       617  

Arra, amerre gergely. :D Nekem postai borítékban maximális megfelel. Tavaszig ráér ide érni. :)

 Vebber   2014.08.24. 15:28          Válasz Scorpy (613) hsz.-re     Olvasás       616  

Írd meg privibe merre laxx, megbeszéljük.

 Vebber   2014.08.24. 15:27          Válasz gergerg (614) hsz.-re     Olvasás       615  

A tegnapi szedést feldolgoztuk, közvetlen gyomorba, ételbe :), a következő szedésből majd kattintok néhány képet.

 gergerg   2014.08.24. 15:00          Válasz Vebber (607) hsz.-re     Olvasás       614  

Esetleg kérhetnénk 2 képet a terméséről? Egyet egyben, a másikat szétvágva, némi szöveggel? ;)

 Scorpy   2014.08.24. 14:36          Válasz Vebber (609) hsz.-re     Olvasás       613  

OK! Köszi! Ráizgultam. Lehet majd kérni belőle magot?

 baby-lon   2014.08.24. 12:41          Válasz gaabre (610) hsz.-re     Olvasás       612  

Mikor már majdnem rohad, na akkor a legjobb.

 Rhéman   2014.08.24. 12:36          Válasz gaabre (610) hsz.-re     Olvasás       611  

Legyen érett, vagy a zöldet hagyod utóérni.

 gaabre   2014.08.24. 12:19           610  

Ha a heirloom schott lugasnak magját szeretném fogni, érettnek kell legyen a gyümölcs, vagy zölden is jó az esély? Köszönöm!

 Vebber   2014.08.24. 09:45          Válasz Scorpy (608) hsz.-re     Olvasás       609  

Az íz eléggé szubjektív, nekem bejött. Nagy termései vannak, nem plöttyen meg hamar.
A pontos fajta nevét nem tudom.

Itt (innen előre, 299-305) volt már szó róla:
viewtopic.php?p=3185#p3185

 Scorpy   2014.08.24. 06:50          Válasz Vebber (607) hsz.-re     Olvasás       608  

Jó magas, egészséges növény. Milyen ízű és állagú a termés?

 Vebber   2014.08.23. 19:33           607  

Mexicoi (jobbra előrébb lila "faparadicsom"). Mellette viszonyításhoz az ásó földből kiálló része 1,5 méter.
A Mexicoi teteje nem fért a képbe. Még hajt.
236
Megosztás készítés