terratorium   2015.01.03. 22:47           0  

Üdvözöljük a teázó nagyközönséget!
A Tea tanoda megnyitja kapuit, itt mindent megtanulhattok a teáról. Ennek a témának a lényege, hogy a lehető legtöbb információt gyűjtse össze, amik aztán a későbbiekben elsősorban a kezdőknek, de talán még a gyakorlott teázóknak is sok újdonságot és érdekességet tudnak mutatni.
Először próbáljuk meg azt a módszert, hogy bárki írhat ide, de próbáljatok meg se túl rövid, se túl hosszú hozzászólást írni :D
A félreértések elkerülése végett a ::Teafilter, avagy bármi ami tea:: című témában írjátok meg először, hogy miről írtok éppen, és úgy kezdjetek neki a hozzászólásnak. Akinek huncotkodik a számítógépe, írja Word dokumentumba a hozzászólást, vagy a Jegyzettömbbe, és közben sűrűn nyomkodja a ctrl s billentyűkombinációt.

 Ragadozo   2021.03.03. 18:31          Válasz agneshegedus (19) hsz.-re     Olvasás       20  

Az esély meg van rá! :)
A levegő is tele van többek között változó mennyiségű műanyag részecskékkel (is).
De ez a cikk csak egy egyoldalú írás, ami inkább hajaz egy fajta önreklámra, mint a valóságra.
Ha a kezeddel letörölsz valamit az asztalról, az asztal bevonatáról (lakk, festék, műanyag, stb.) a kezedre kerülhetnek mikronnyi részecskék.
És ha hozzáérsz a szemedhez, szádhoz, orrodhoz, ugyanúgy bejuthatnak azok a szervezetedbe.

A tiszta agyagból - kaolinból készült kerámia-termékekből is ugyanúgy kerülhetnek ki mikronnyi részecskék.
Ráadásul ma már közönséges vásárló számára ránézésre meg sem állapítható, hogy az a kerámia kaolinból, vagy oxid-, foszfát-, fluorit-, karbid-, vagy akár szulfidtartalmú más anyagból készítették.
És minő érdekes, majd mindegyik fajtának más a színe.
Biztos, hogy nem ételfestékkel színezték (amiről megint csak lehetne esszéket írogatni, mit tartalmaz az a festék).
Minő érdekes, hogy a cikk erre már nem terjed ki.
Bár élelmezés-egészségügyi szempontból egyik sem ártalmas, ugyanúgy, mint a filteres zacsi, de ezen is lehetne lovagolni. :)

 agneshegedus   2021.03.03. 08:47           19  

Sziasztok!

A filteres filterből ázhat műanyag a teába? Azt olvastam ebben a cikkben, hogy van rá esély, hogy műanyag kerüljön így a teába.

https://teapalota.hu/zold-tea-posztok/szalas-vs-filteres-tea/

 tgwh   2016.12.20. 11:41          Válasz ragoka (16) hsz.-re     Olvasás       18  

Nem is nagyon szoktunk beszélgetni róluk, viszont paradicsomból és paprikából összehoztunk egy párat :D
::itt, eggyel feljebb meg a többi zöldség, még eggyel feljebb meg a többi, pl. gyümölcs, katt ide a szövegre::

A többség szerintem mindenre nyitott.
Cikkeket is nyugodtan lehet linkelni, van egy irodalmi témákat összegyűjtő téma is:
::ide katt::

Szívesen segítünk bármiben, lehet képeket feltölteni, saját galériába, lehet táblázatot létrehozni, meg természetesen írni, mindenről. Aminek nincs külön témája, de hosszú beszélgetéseket indíthat el, és sokan írhatnak róla, annak nyitni szoktunk egy új témát.

 Ragadozo   2016.12.20. 11:35          Válasz ragoka (16) hsz.-re     Olvasás       17  

Szia!

Nézzél körül a fórumon, hogy hol mit találsz.
Ami szerinted hiányzik, és népszerű lenne, érdekelné a felhasználókat, jelezzed nyugodtan. :)

Ötletláda

Minden ötletet, új kezdeményezést szívesen várunk, az Ötletládába nyugodtan leírhatod.
Írd le, mit szeretnél, miről szeretnél, és hogyan szeretnéd.
Kibeszéljük, és ha nekünk is megfelel, akkor mehet a téma.
Alapvető feltétel, hogy érdekes legyen sok itteni felhasználó számára.
Ha megy a dolog, és technikai segítség kellene, engem nagyjából mindig megtalálsz itt az oldalon.

 ragoka   2016.12.20. 05:37           16  

Üdv Mindenkinek!
"Őshonos" tea sajnos nagyon kevés fajta van nekem, annál több gyógytea.. viszont élvezeti értékre nagyon nagy a különbség!
Gondoltam, hogy itt sok embernek van kertje, aki szívesen termelne, esetleg ezekből a növényekből, ráadásul nagyon szép díszítő, jelenségek..
Teszek majd fel a gyógynövényekből is egy listát! Viszont nem értek egyet, hogy csak pár zöldségnövényről írnak itt, bár a tény biztos tény marad, nálunk Nagykörűben ahol a kertem van, közel 500 féle különleges zöldségnövényem van és elmondhatom, hogy nagyon nagy az érdeklődés rájuk! Néhány újságban ahol megjelennek a cikkeim, is figyelemre méltó lájk illetve visszajelzés mutatja, munkásom értelmét! Lehet, hogy azért nem érdeklik itt ezen a fórumon a bab és egyéb más növényeket, mert nem ismerik őket..

 tgwh   2016.12.19. 20:47          Válasz ragoka (14) hsz.-re     Olvasás       15  

Szép estét, üdv közöttünk!
Én szívesen olvasnék róluk, bár egyelőre csak az őshonos fajtákkal kísérleteznék. A fűszerkert nem jött össze, paradicsom, bab, paprika került a helyére, na de majd jövőre! :D

Gyógy és fűszernövények nyugodtan mehetnek ebbe a témába, itt már volt szó néhányról: http://terra-kert.hu/viewtopic.php?f=6&t=22
Gondolom a külön teának termesztett növények is mehetnek ide, de akár külön témát is lehet nyitni nekik.

Ebbe a témába meg magáról a tea italról lehetne írni, de az is mehet oda, lényegében mindegy, de ezt a témát talán kevesebben olvassák. Vannak akik csak oda néznek be.

Jó olvasgatást, és kellemes időtöltést kívánok, remélem kellemes beszélgetések sorai indulnak el a teának termesztett növényekről, vagy akármi másról! :wave:

 ragoka   2016.12.19. 04:40           14  

Tea növények magjai eladók!
Élvezeti teák!

Ánizsmentha Agatashe Rugoza kék virágú 400.-
Foniculum album fehér /mag 500.-
Ápolka Monarda didima fehér és lila tő, teafű, dísznövény is.tő 1.200.-
Perilla Cserjés /mag 500.-

A növényekről olvasni lehet a:
http://www.szabadfold.hu/kertunk/termesszek_velem_apolka

http://www.szabadfold.hu/csalad/termesszek_velem_anizsmenta

http://www.szabadfold.hu/kertunk/magas_agy_fuszerszammal

Érdeklődés esetén teszek fel gyógyteák készítéséhez szükséges magokat is!

 tgwh   2016.04.15. 19:13           13  

Egy rövidke cikk, amiben nem a tea a lényeg, mégis ott van. Nagyon jó kis kezdeményezés, bár nálunk sosem működne sajnos :(
http://www.teautja.hu/nice-tea 

 tgwh   2016.03.21. 21:01          Válasz kissbence09 (11) hsz.-re     Olvasás       12  

Az nem baj ha fogyóban van :D én már alig várom hogy elfogyjon a 100 gramm chun me, mostanában várható hogy a végére érek. Finom nagyon, de annyi mindent ki kell még próbálni :D minden féléből 30 gramm bőven elég lenne. A Flying Bird weblapja is átalakult, a teautja is át fog.

 kissbence09   2016.03.21. 19:46          Válasz tgwh (10) hsz.-re     Olvasás       11  

Köszi, hogy szólsz, talán veszek 1-2 teát, mert már fogyóban van a készlet. :(

 tgwh   2016.03.20. 19:32           10  

Bence, a taxisok szoktak így teázni, de ott egész nap ázik a levél a flakonban. Állítólag piszok keserű, de segít nekik ébren maradni :D
Most néztem a Shirinda örökségét, egész jó teák vannak, de két éve amikor teázni kezdtem, még 100 grammokat adtak ennyiért... nagyon felment a tea ára, ahogy mondták is. De még mindig nagyon sok van itthon, ha 30 grammokat is adnának, biztos többfélét is vennék, így marad a Flying Bird olcsóbb szegmense :SMOR

szerk.: a http://www.teautja.hu  akciózik; ,,Minden kínai zöld, sárga, fehér és oolong teára 20 % árengedmény március végéig!
A webshop nem fogja automatikusan levonni, de mi igen.''

 tgwh   2015.12.28. 23:02           9  

Egy nagyon érdekes cikk első felét olvashatjátok az alábbi linken:

http://www.teautja.hu/robert-fortune-a-tea-kem 

 tgwh   2015.09.08. 20:28           8  

A tea nyugaton már hódít, talán pár év múlva már Bp-en is lesznek hasonlóak. Arról nem is álmodom, hogy vidéken is :SMOR
http://www.teautja.hu/wu-de-tea-estek-brusszelben 

 tgwh   2015.07.06. 19:35           7  

 tgwh   2015.06.15. 18:25          Válasz kissbence09 (5) hsz.-re     Olvasás       6  

Ezt tudtuk eddig is :D
Van drága nagyon alacsony, az nekem nem éri meg.
Van egy ,,B'' verzió, ballonos víz, 25 literes palackok, kb. ezer forintért, és elvileg 200-300mg/l, nem is 480 :D csak nem írják rá a ballonra, miből áll az ásványvíz.
A forrásvíz még jobb lenne, csak az meg drága...

 kissbence09   2015.06.15. 17:11          Válasz tgwh (4) hsz.-re     Olvasás       5  

Ár/érték arányban tehát az alacsony ásványianyagtartalmú palackozott víz a legjobb. :)

 tgwh   2015.06.14. 12:42           4  

Egyelőre marad könyvjelző, majd megnézem :D elvileg hasznos.
[youtubekod]https://www.youtube.com/watch?v=olUAx6iTbJ8[/youtubekod]

 tgwh   2015.02.06. 21:06           3  

Tea Úttal ellentétben én csak szemezgetnék, remélem nem haragszik.
Tehát ha már oolong, akkor nézzünk egy érdekes cikket a fekete sárkányról:
http://antalvali.com/wulong-oolong-tea-legendaja.html

 Tea UT   2015.01.05. 08:32           2  

Második lecke: Teafajták

A leszedett tealevelek feldolgozásától függően különböző tea fajtákról beszélhetünk, de ne feledjük ezek mind egyazon növényfajról származnak. A legismertebb kategorizálás alapja a biológia oxidáció (tévesen fermentáció!), azaz a leszedett levél tulajdonképpeni bomlása. Persze művészien irányított bomlásról van szó, az ember ezen a ponton lép be a teafeldogozásba.

Az oxidációs szint alapján a következő teafajtákról beszélhetünk:
lásd csatolmány, mert egyelőre nem tudom, hogyan kell képet beszúrni a szövegbe... :)

(Vörös tea: Kínában így nevezik azt a teát, amit az európai kultúrkörben feketének neveznek.
Türkizzöld tea: így nevezik Kínában a kevéssé fermentált wulong/oolong teákat, pl. a legtöbb Tie Guan Yin tea)

A %-os számok természetesen hozzávetőleges értékek és vannak olyan teák, amelyek ilyen-olyan módon kilógnak a saját kategóriájukból. Továbbá, az oxidáció mértéke nem kizárólagos és messze nem a legfontosabb ismertetőjegye egy adott teának: alfajok kérdése, különféle keresztezések által létrejött klónok, termőterület fekvése, domborzat, éghajlat, talaj, évjárat, csak hogy néhány szempontot említsek.

A táblázatból hiányzik az ún. sötét tea (heicha), mert nem biológiai oxidáció révén létrejövő fajtáról van szó, hanem jótékony baktériumok és gombák közreműködése által megérlelődött, egyszóval fermentált, és folyamatosan tovább élő teáról. Látszólag nem szerepel a táblázatban a puerh tea sem, amiről azonban majd egy későbbi leckében...
Csatolmányok
oxidacios_fajtak.jpg

 Tea UT   2015.01.05. 08:06           1  

Első lecke: Mi a Tea?

A tea elsősorban, (ortodox szemszögből nézve kizárólag), az amit Camellia Sinensis-nek hívnak latin, tudományos nevén.

A Camellia Sinensis (kínai kamélia, kínai tea) őshonos, szubtrópusi környezetében egy 10-15 méterre megnövő fa, amiből legelőször is az következik, hogy nem fű. Ilyen formán az esetleges magyar teanyelvben a "teafű" fogalma téves és félrevezető. A tea növény leveleit leszedik, majd különféle számtalan módon feldolgozzák. Így jönnek létre az úgy nevezett teafajták (zöld tea, fekete tea, fehér tea, stb...), amelyek azonban mind-mind egy és ugyanazon növényi fajról származnak. Aztán a feldolgozott, megszárított tealeveleket vízzel felöntik (nagyon csúnya kifejezéssel élve "leforrázzák"); ritkán főzik; áztatják, majd leszűrik. Az elkészült öntetet/főzetet szintén teának hívjuk.

Néhány mondat erejéig idézem saját teás oldalamat:
"Ilyen értelemben továbbá, ha szigorúan, mondhatnám nyelvtanilag objektíven nézzük, a menta, a cickafark, a galagonya, a csipkebogyó nem tea, ahogyan a különböző gyümölcsök sem. A menta nevű növényből sosem lesz tea, ahogy a barack vagy a málna sem tea; és fordítva, a tealevélből sosem lesz szeder. (A tea ortodox fogalma mentén az "erdei gyümölcs tea" kifejezés olyan, mintha legalább is azt mondanánk: "nyúl kutya". Mindkettő létezik, nyúl és kutya is, de látott-e már valaki nyúlkutyát?)
Persze hazánkban, meg úgy az egész európai kultúrkörben, ha teát mond valaki, akkor arra gondol, hogy bármi ami vízben ázik és megisszuk. De ha létezik menta tea, akkor az igazi teából készült teát, tea teának kellene nevezi, jelölve, hogy jelen esetben valóban tealevél ázik a vízben! A még nagyobb zavarok elkerülése érdekében (de csak is ezért!) azonban elfogadható, hogy teának hívunk mindent, amit felöntünk avagy leforrázunk vízzel, majd megisszuk a levét.
...
A "szálas tea" kifejezésnek szintén se füle se farka. Milyen szálas? Pamut? Vagy műszálas?!"

Eddig az idézet :)

Most már tudjuk, hogy mi is az a Tea valójában. Tudjuk, hogy nem , nem is szál, hanem levél. És elsősorban tea, azaz magának a teanövénynek (Camellia Sinensis) a szárított/feldolgozott levele, illetve az abból készült öntet.

Aki komolyan gondolja a teázást, annak legalább a fentiekkel tisztában kell lennie. És ez még csak az előszoba ajtó, mögötte pedig a végtelen teaerdő :)