délkelet   2016.11.27. 00:41           141  

Ennyivel gazdálkodom az idén (tavaly tele volt a garázs). Egy kis cserépkályhát fűtök vele, a hideg napokon rásegítek a gázkonvektorokkal.
002.JPG
------------------------
Megtekintve 3115 alkalommal.

006.JPG
------------------------
Megtekintve 3115 alkalommal.


 tgwh   2016.11.23. 22:13           140  

 tgwh   2016.07.09. 15:09           139  

Egy tényleg rövid összefoglaló az első szezonról, mert amúgy a kutyát nem érdekli :D
7-9 erdei m3fogyott, kiegyezek magammal 8 erdei m3-ben :D jövőre vizsgázik a gyapot a padláson, meg száraz is lesz a fa, szóval mindenképpen kevesebbre számítok.

 tgwh   2016.06.10. 15:40          Válasz gergerg (137) hsz.-re     Olvasás       138  

Akkor lépd meg.
Végül is a padlásra feltenni sem bonyolultabb, csak kell pár lik a plafonba... nem oszt nem szoroz :D

 gergerg   2016.06.09. 21:05          Válasz nzozz (134) hsz.-re     Olvasás       137  

Egy légkezelőn én is rég gondolkodok. A ház adottságai is lehetővé tenné. Középen van egy folyosó, aminek a mennyezetén meg tudnám szerelni az egészet, a szobákba csak be kellene állni a csövekkel, és tenni rá egy motoros zsalut a szabályozhatóság miatt. Meg szobánként egy termosztátot. Van egy 13 méteres kutam, amiből minimum 1m3-t kilocsolok nyáron. A vize 12 fok körül jár. Ezt a vizet egy ibc tartályba szivattyúzom, és onnan megy a kertbe. A tartályt letenném a pincébe. Ebbe a tartályba simán építhetnék egy levegős hőcserélőt, így a hűtés meg is lenne oldva minimális többletenergiával (1db venti) és még a kertnek is jobb lenne a langyos víz. Télen pedig a kazánnal tudnám felfűteni a levegőt. Tudnék levegőt cserélni, de a belső levegő keringetésével akár párátlanítani/párásítani is tudnék. A folyosón meg egy álmennyezettel elrejteném a csöveket. Az egész nem kerülne még 200 000Ft-ba sem.

 gergerg   2016.06.09. 20:56          Válasz tgwh (131) hsz.-re     Olvasás       136  

Valamit elfelejtesz! Az ember nem olyan rég zárta ki a lakásból a tüzelőberendezéseket. Egy kályha egy szobából nem csak a meleget és a füstöt viszi ki a lakásból a kéményen, hanem a levegőt is. Ezért van egészen más levegő egy olyan lakásban ahol kályhával fűtenek, mint ahol egy radiátorral, ami még a port is keveri. Érdemes télen tenni egy terítőt a radiátorra és megnézni néhány nappal később.

 tgwh   2016.06.09. 20:38          Válasz nzozz (134) hsz.-re     Olvasás       135  

Ok. Ha jól gondolom, a padláson vezeted, a csövek nem nagy tétel, kell egy-két ventillátor, szabályzóelektronika, aki ért hozzá annak az is olcsón kijön. Meg ablakmozgató motorok, vagy a falon ütsz lyukat?

 nzozz   2016.06.09. 20:04          Válasz tgwh (133) hsz.-re     Olvasás       134  

Azért nem kell mindennek külön topik (pláne hogy ez mégiscsak kertészeti fórum :D ) , a lényeget itt leírtam, ha valaki érdeklődik, szerintem itt meg lehet vitatni.

 tgwh   2016.06.09. 18:52          Válasz nzozz (132) hsz.-re     Olvasás       133  

Ha gondolod, nyiss egy erről szóló témát, azt használhatod jegyzetelésre is, meg összefoglalóknak is, aztán akit érdekel, bele tud okoskodni :D

 nzozz   2016.06.09. 18:49          Válasz tgwh (131) hsz.-re     Olvasás       132  

Én alapvetően saját gyártású rendszerre gondoltam, bár az tény, hogy ezt külön nem említettem, csak annál a csapatnál, akikkel ezekről szoktunk beszélgetni, ott ez a kiindulási alap, így nyilván töredék árakról van szó.
Áramszünetnél pont az van, mintha nem lenne szellőztető rendszer, se több se kevesebb.
Az alvás közben a szobában növekvő CO2 és csökkenő O2 szint alvásra negatív hatásainak csökkentésére gondoltam, nyilván nem megfulladásról van szó.

 tgwh   2016.06.09. 18:05          Válasz nzozz (130) hsz.-re     Olvasás       131  

Persze, értem én, de éjjel kevesebb levegőt használsz. Résszellőzés minden ablakon van ma már.
A gépi szellőzés meg alsó hangon kb. egy millió forint... eddig sem fulladtak meg az emberek, ráadásul a légzőszervi megbetegedések sem attól vannak, hogy nem szellőztetsz rendesen. Ezeken persze segít a gépi szellőztetés, de mi van, ha mondjuk áramszünet van éppen?
Én nyitogatom 3 óránként az ablakot, nyáron meg folyamatosan nyitva vannak.

 nzozz   2016.06.09. 17:42          Válasz tgwh (129) hsz.-re     Olvasás       130  

Az érdemi szellőztetéshez nyomáskülönbség kell, ezt 1db nyitott ablakkal nem nagyon lehet elérni (persze úgy is van valami légcsere). Marad a kereszthuzat, mondjuk kinyitni az összes ablakot egy jó 10 percre (pár perc még nem ér semmit, mert attól hogy hűl a szoba, attól még nem fog a levegő is kicserélődni). Ezt kéne 2-3 óránként eljátszani. Na most hogy ezt télen illetve éjszaka (lélegezni akkor is kell) ezt nem jellemző, hogy megcsinálnák az emberek, abban én biztos vagyok illetve az is valószínű, hogy ez 1°C -os csökkenéstől jelentősebb változást okoz. Ezt lehet gépi szellőztetéssel (az egyszerűség kedvéért nevezzük így a hővisszanyerő szellőztetési rendszert) ezt szinte észrevétlenül, komfortosan, hatékonyan lehet megtenni.

Természetesen a leírtak a saját véleményeim, információim, én nem akarok senkit befolyásolni.

 tgwh   2016.06.09. 17:26          Válasz nzozz (128) hsz.-re     Olvasás       129  

Én annyira nem látom értelmét. Ha az ablakot pár perce kitárod, kb. max 1°C-ot csökken a szoba hőmérséklete. Az ugye nem sok, pláne ha mellette van fűtés is.
Páratartalom szabályzásnak több értelmét látom, de arra meg vannak olcsó megoldások, pl. falba építhető szellőző.

 nzozz   2016.06.09. 17:24          Válasz Tomi (127) hsz.-re     Olvasás       128  

A különböző hővisszanyerési módszerekről sokat keresgéltem a neten, sajnos a gyakorlati alkalmazásig eddig nem sikerült eljutnom, nem túl jók ehhez a körülményeim (nem családi házban lakom), viszont most az egyetemen lehet lesznek ilyen jellegű lehetőségeim is, még nem kérdeztem utána, majd kiderül. De elsődlegesen inkább a hővisszanyerő szellőztetési rendszerek érdekelnek, komplex rendszerként tekintve rengeteg lehetőség van benne szerintem:
- ha télen kinyitjuk az ablakot szellőztetni, annak a hővisszanyerési hatásfoka nagyjából 0%, viszont rekuperátoros rendszerrel ez kb. 70%, emiatt minimális a visszafűtéshez szükséges energiamennyiség, ez jelentős megtakarítást jelenthet
- folyamatosan friss, szűrt levegő van a teljes lakótérben (szó szerint éjjel-nappal, télen-nyáron, ha átgondoljuk, ez gépi szellőztetés nélkül sokszor nem biztosított, pedig egészségügyi szempontból fontos)
- hatékonyan lehet szabályozni a páratartalmat, a modern nyílászárókhoz ilyen rendszer dukál(na), mert a különböző szellőző résekkel, amelyekkel a páratartalmat, penészedést próbálják (gyakran sikertelenül) csökkenteni, pont a jó hőszigetelést, az ezzel járó megtakarításokat csökkentik
- más energiatakarékos és/vagy megújuló rendszerekkel kombinálható, így például talajhőcserélővel télen előmelegíthető a kintről beszívott akár -20°C -os levegő, viszont nyáron ugyanez a hőcserélő, egy bypass ágon gyakorlatilag klímaként működik. Légkollektorral (pl. sörkollektor) vagy vizes hőcserélőn keresztül napkollektorral az átmeneti időszakokban (amikor még süt a nap, de már hideg van) lehet akár csak előmelegíteni a friss levegőt, de itt már hőn tartani/temperálni is lehet a lakást, sőt ha nagyon süt a nap akkor akár fűteni is. Napelemmel saját tápellátást lehet biztosítani ( 2 ventilátornak + a vezérlésnek mindenképp kell elektromos áram, de ha vannak pl. elektromos mozgatású szelepek vagy szivattyúk, akkor azoknak is), ezzel is csökkentve az üzemeltetési költséget.
Kis szelet a témából, de azért egy említéstérdemlő a használati melegvíz hőjét visszanyerő szennyvízcső illetve zuhanytálca. A bejövő hidegvizet (kb 10-15°C -os) előmelegíti a használt melegvíz, így a továbbiakban kevesebbet kell rajta melegíteni, hogy elérje a kellő hőfokot. Persze egy napkollektoros rendszer az igazi, de ez a visszanyerő mondjuk teljesen időjárás független.

Kicsit hosszúra nyúlt ez a monológom, de gondoltam itt is terjesztem az igét. :D

 Tomi   2016.06.09. 16:34          Válasz Tomi (126) hsz.-re     Olvasás       127  

Nálam a legalacsonyabb füstgáz 120C volt az még simán távozik de már kezd kondenzálódni.

 Tomi   2016.06.09. 16:32          Válasz nzozz (125) hsz.-re     Olvasás       126  

Ebben teljesen igazad van.
Erre is van megoldás, egyik egy ventilátor van beépítve a füstcsőbe ami tolja kifelé a füstöt a másik nem mindegy mennyire hűtöd vissza a füstgázt.
Ha már a kondenzációs szintre hűtöd oda már mindenféle kép kell a ventilátor.

 nzozz   2016.06.09. 14:16          Válasz Tomi (124) hsz.-re     Olvasás       125  

Nem új ötlet a füstgáz-hővisszanyerés, viszont ha nem egy jól megtervezett, átgondolt rendszerben van alkalmazva, akkor a füstgáz lehűtése miatt könnyen elfordulhat, hogy a gázok nem távoznak a kéményen és pl. CO -val kezd megtelni a helyiség.

 Tomi   2016.06.09. 11:10           124  

Szerintem két nagy probléma van a a hagyományos kazános fűtéssel.
1. Ha nagy a huzat ég szépen sok meleg ki megy a kéményen.
2. Ha le van fojtva gőzösödik a fa, rakódik a kátrány.
Kazánból optimális lenne a faelgázosító magas hőmérsékleten elégeti a gázokat is de itt is az a gond rengeteg meleg a kéményen távozik.
Egyik ismerősömnek faelgázosítója van két szintes a háza a felső szintem megfogja a kéményt és forró.
Szóval sok energia távozik a kéményen.
Szerintem az optimális az lenne ha a kazánba magas lenne a hőmérséklet és a kilépő füstből ki lenne nyerve a hő.

 Tomi   2016.06.09. 09:36           123  

Sziasztok.
Nem teljesen fa tüzelés de azért el mondom a tapasztalataimat.
Szóval a történetem.
Amikor vettem a házam gáz konvektorok voltak benne ez volt az első amit kidobtam, lett központi cirkós fűtésem.
Gyorsan kiderült nem volt jó ötlet álltalánydíjt fizettem, ki jöttem évi 300 ezerre. :oops:
Következő évben csináltam egy vízteres kandallót így havonta 1 köbméter fával már el voltam éves szinten 100 ezer.
De sok volt a macera mivel nem voltunk folyamatosan itthon illetve éjjel is fel kellet kelni rakni rá, hogy reggelre ne legyen hideg.
Ekkor jött az ötlet fűrészpor, fa apríték adagoló készítés. Ez meg is történt 3 éve. Jelenleg azzal fűtök.
Ezzel a tapasztalat 24 órán keresztül megy ez idő alatt a hidegtől függően 12-20 kg fűrészpor fogy el. Állandó 22C a házban.
Állandó fűtés mellet nem kell nagy teljesítmény mivel csak hőn kell tartani a házat.
Hihetetlennek tűnhet de csak egy 20*20 területen ég a fűrészpor.
Igaz kapott a ház 8cm szigetelést is közben. Ami számomra fontos kényelmes mint a gáz semmi macera hasogatás vagdosás és állandó meleg.
Ha jó áron szerzem a fűrészport (1000ft/m3) akkor 30-40 ezerből meg van az egész telem. :D
Idén már magamnak fogom termelni a fűrészport. :D
A fűtésről még annyit, hogy eddig a legmagasabb víz hőmérsékletem 50C volt illetve ami fontos a füst sem volt még magasabb 200c-nál.
Teljes mértékben szabályozva van az égés, hogy minél kevesebb hő menjen ki a kéményen.

 tgwh   2016.05.01. 14:09          Válasz gergerg (121) hsz.-re     Olvasás       122  

Ez sok adattal lenne érdekes. Padláson gyapot nincs?
Nálunk semmi szigetelés, 84m[sup]2[/sup], egyik szoba alá raktunk 3cm-t helykitöltésnek, de azt nem nevezném szigetelésnek :D
Pontos adat nincs, 6-7 erdei ment el jan-febr. valameddig. Erre jön még a gyújtós, meg a ház körül talált és felaprított használhatatlan faanyag. Szerintem lesz egy 10 erdei úgy, hogy délutánonként fűtök, kevesebbel nem éri be a kazán, mert volt hogy nem volt meg a 20°C, igaz voltak 25-16°C-ok is :D
Az a baj, hogy mi erős nyugati szeleket kapunk. De nagyon szívesen megnézném a táblázatot, valamit csak ki lehetne olvasni belőle, még annyi kell tőled és másoktól is ha írnak, hogy szélvédett helyen laksz-e, meg mennyire árnyékolják le a házat fák vagy más épületek.
Volt, hogy napokig csak a leeső kéreggel fűtöttem.
Egy érdekes kísérletnek veszem, főleg hogy a padlás szigetelése után mi fog történni. Még mindig nem érek rá megcsinálni :D

 gergerg   2016.05.01. 12:56           121  

Jó, csináljunk. Én 6 erdei köbméter gallyfát fűtök el (ebből azért marad valamennyi de ezt most ne számoljuk). Ennek az ára fölfelé kerekítve 100 000 Ft. Egy 115 m2 alapterületű lakást fűtök vele 20-25 fokra. A házon 10cm hőszigetelés van.

 tgwh   2016.05.01. 12:40          Válasz gergerg (119) hsz.-re     Olvasás       120  

És sistereg vagy nem?
Amin meglepődtem, hogy a használt tetőlécek, oké, le voltak takarva, kaptak vizet, de még mindig nem száradtak ki, kb. egy év után sem... majd most nyáron talán. Na, azok sisteregnek :D

De akkor mondok jobbat. Igaz hogy olcsóbb a gallyfa, meg minden hónapban hoztak egyet a tél folyamán az egyik közeli házhoz, de szerintem sokkal többet fizettek érte, mint a száraz fáért. Arról nem is beszélve, hogy amikor arra jártam, nagyon érezni lehetett a friss fa kazánban történő égetését.

Nem tudom hogy pakoltál bele 15kg-ot a totyába, mert nekem a 480x380x490mm-es tűztérbe csak 12kg fért bele, igaz nem éppen csontszáraz, de az elfogadható szint határán mozgott :D pont az ajtó aljáig ért a fa, de erre ugye még jött a gyújtós. Ha alul gyújtanám meg, abból ablaknyitogatás lenne :D ja, mondjuk ha jól összenyomja a fa a gyújtóst, akkor lehet belefér a 15 kg. Cégben pl. desznyóperzselővel gyújtottuk be a jó friss vizes fát. Sok meleget nem adott. Próbáld csak ki.

De ha már itt tartunk, lehetne valami összesítő táblázatot csinálni, ki mennyi m[sup]2[/sup]-t fűt, mennyi fával, mennyiért, milyen szigeteléssel.
Mit ott vagyunk, hogy kva sokat el kell tüzelni, az előző tulaj még többet tüzelt el (8-12 erdei, meg még amennyit letagadott :D ).

 gergerg   2016.05.01. 12:23           119  

Én nem így csinálom. Én meghozatom a gallyfát, szépen bekalodázom, ősszel összevágom, aztán bedobálom a pincébe, onnan meg a kazánba. A nedvességtartalma olyankor pont jó. Van nekem is egy ilyen nedvesség tartalom mérőm, egyszerre olyan 10-15kg fát tud leellenőrizni. Egy nagy piros készülék, 3 ajtóval. A középsőn kell bepakolni a vizsgálandó fát, aztán az alsó ajtón keresztül bekapcsolni a készüléket. (ezt én némi papírral szoktam csinálni, meg egy gyufával) A bekapcsolást követően megindul a nedvességtartalom mérés, és rövid idő eltelte után elkezdődik az eredmény kijelzése. Vizuális kijelzésre is képes a középső ajtó kinyitásával, de én be szoktam érni a hangjelzéssel is. Nem bonyolult, kimondottan felhasználóbarát mert csak annyit jelez hogy a fa megfelelő, vagy nem megfelelő. A megfelelő jelzés az leginkább pattogásra, a nem megfelelő sistergésre emlékeztet. Valami Totya a neve, vagy mi. ;-)

 tgwh   2016.05.01. 11:26           118  

Szerintem jó témát dobok be, kíváncsi vagyok ki mit mondd rá :D
A helyes fatárolás módja szerintem a következő: elkezded hasogatni, először szétteríted napsütötte részen, majd minden nap lazán hasogatsz max 2 órát (többre időm sincs), így a kupac is nő, meg a Nap is szárítani fogja, a szél is átfújja egy-két hét alatt, attól függ hogy húzza el az ember a hasogatást, géppel persze ez nem működik. Aztán ezt a kb. 30%-os nedvességtartalmú fát már be lehet pakolni szellősen a fatárolóba (Hans-Ebert féle), ami nem árnyékra kerül, az 15% körüli lesz már őszre, azaz kb. 7-8 hónap alatt akár.

Egészben hagyott fára is van adatom, 10cm átmérő, min. 2-3 éve szárad, 18-28% közötti.
Tehát a legnagyobb hülyeség az, amit errefelé sokan csinálnak; egészben hagyott 1-2 méteres fa kupacokba rakva. Jó fekete, jól ég az, már van 5 éves is. Ja... Mondjuk ez érdekes téma, mert súlya van, nedvességtartalma magas a műszer szerint, kátrányt is hagy maga után, mégis, mint ha sokkal jobban égne, mint a pár hónapot összehasogatva száradt fa, ami hasonló adatokkal bír.

Amit kihagynák: lábon száradt fa. Nem tetszik, egyrészt pár nap alatt kiszárad a friss vágás is ugyan arra a kb. 30%-os nedvességűre, másrészt általában megkezdik a bogarak.

A vékony ágfát megint kihagynám, egyrészt macerás, másrészt nem lehet hasogatni.
Különböző átmérőket válogattam, kb. 6-11cm között. Az eredmények:
19,1-20,4%
18,2-20,6%
27,8-28,2% (kivétel erősíti a szabályt ugye :D)
18,5-20,3%
Tehát ha ezt a 18-20%-ot bőven el lehet érni 7-8 hónap alatt, akkor minek szórakozzon az ember az ágfával, ami legtöbbször még korhadt és ágas-bogas is.

A szociális-elvi kérdés továbbra is adott. Aki havonta vesz ágfát, mert olcsó, vagy illegálisan szedi össze, az jól kiszúr magával, mert a relatív vizes fa füstöl, kátrányt gyárt, és ugyan ad némi meleget, de a teljesen száraz keményfához képest jóval kevesebbet. Meg még drágább is, mert több kell belőle. Szárítani meg nem fogják 4-5 évig az ágfát...

 tgwh   2015.09.27. 23:38          Válasz gergerg (115) hsz.-re     Olvasás       117  

Nem próbáltam ki, helyette csináltam egy jó kis diagrammot :D

5404

Lehet elemezni :D Igen, az időt csak ilyen hülyén tudtam rárakni, az új excel-ben néha elég nehéz kiigazodni :D

 tgwh   2015.09.25. 20:28          Válasz gergerg (115) hsz.-re     Olvasás       116  

Végül is ki lehet próbálni.
Lesz rá elég időm. Mennyi idő, amíg felmegy 50-60ˇC-ra? Ez az általános begyújtás, ha már langyos a radiátor, akkor mehetsz le megnézni és beakasztani a huzatszabályzót :D
Tökig csukot ajtókkal nem kátrányt fogok gyártani?

 gergerg   2015.09.25. 20:15          Válasz tgwh (114) hsz.-re     Olvasás       115  

Ebbe nem így kell fűteni. Beraksz 2 oldalra 2 nagyobb fát. Közéje mehet a blikk, arra rá némi gyujtós, majd pár 2-3 közepes fa, keresztbe a két szélsőre. Alágyujtasz. Az alsó ajtóról a láncot ledobod, és lecsukod a kisajtót, viszont magát a keretet tökig kinyitod. Begyujtáskor nyitva hagyod a tűztér ajtaját (hacsak nem jön kifelé a füst rajta, olyankor a kormolót is kinyitom és ott visszamegy) ettől egy kicsit megmelegszik a tűztér. Pár másodperc. Aztán a legalsó ajtó kivételével a becsukod az ajtókat. Ekkor durmolni fog. Így hagyod. Ha megnyitod a kormolót, látod hogy a vízcsövet körbenyalja a láng. Ekkor melegszik a víz. Aztán fától függően felmegy a víz 50-60 fokra. Ekkorra parázsnak kell lenni. Megrakod 5-6 vastagabb fával. 20 mp-ig hagyod durmolni, majd csontra lezárod a legalsó ajtót is. 4 órán keresztül tartani fogja a 60 fokot. (előbb kb 10 fokot felmegy) 4 óra után megint megrakod, hagyod kicsit durmolni és lezárod. Nem kell semmi huzatszabályzó meg pillangószelep. Nekem olyan kéményem van amibe te is beférnél, még sincs gondom a nagy huzattal.

 tgwh   2015.09.25. 20:00          Válasz zizus (113) hsz.-re     Olvasás       114  

Még egyszer írom, 14ˇC volt! :D a házban napok óta 18-20ˇC, de hidegnek éreztük. Folyamatos nyugati szelek, szóval rohadt rossz helyen fekszik a ház, napot nem kap délután.


gergerg: igen, az, egy régebbi darab, de jól leharcolták szegényt. Nem tudom, az ajánlott füsthő mennyi, erre nem válaszoltak se telefonon, sem e-mailben.

 zizus   2015.09.25. 19:57          Válasz tgwh (111) hsz.-re     Olvasás       113  

Ilyen korán begyújtani, nincs aki/ami melegítsen ? :oops:
A jövő héten még a veterán bakfisok nyara lesz. :thumbup:

 gergerg   2015.09.25. 19:46          Válasz tgwh (111) hsz.-re     Olvasás       112  

Ez egy totya kazán?

 tgwh   2015.09.25. 19:39           111  

Estét.
14ˇC volt/van odakint, begyújtottam :D elemeznétek nekem a helyzetet?
Elsőre bedobtam néhány lazán összegyűrt Blikk oldalt - másra úgy sem jó -, mert elég lazán ment össze a pillangószelep a füstcső elemekkel, de nem ereszt szerencsére a füstcső (igen, meg is gyújtottam az újságot :D ).

Szóval kazán füstcsonk -> ~15centi füstcső -> pillangószelep -> 90ˇ-os könyök -> vízszintes szakasz be a kéménybe.
A könyökbe építettem bele a kemencehőmérőt, csontig ható élmény volt... ;) satuba nem fogom, majd óvatos leszek címszóval előfúrtam, majd mehet neki a 10es fúró. Rendben ment a dolog, egész addig, amíg át nem ért... és ugye a hüvely 11,5-ös :D reszelő-móka...
A bar.huz. szabályzó hiánya végig hallható volt, hátrányát nem láttam, majd ha bekerül, talán látható lesz a hatása.
A pillangószelep előnyét igazából nem éreztem.
8kg keményfa - tölgy/cser, 1,5 éves, nedvességtartama ~15,8-19,6% -, 3kg puhafa - tetőléc -, meg ~1kg gyújtós - fakéreg, karton, papír -.
Itt jegyzem meg, hogy a tűztér méret 480x380x490, elvileg 38-40kw teljesítményű. Azért ez nem 25kg-os adag volt :D
Semmit nem ellenőriztem, se a kemencehőmérőt, se a mérleget, ezeket lehet pótolni fogom.

Pár perc után ~150ˇC füsthő, hülye voltam, nem írtam le semmit, telefont sem vittem le elsőnek magammal.
Szépen égett, kékes lángokkal közben.
15 perc után füsthő 200ˇC felett, innentől megtört a kezdeti lendület, úgy látszik a 1,5 éves fa inkább 20% körüli nedvességtartalmú, sistergett.
20-25 perc után 40ˇC előremenő, 200ˇC füsthő, mint ha indult volna a szivattyú... -> lehet nem jó a hőmérő az előremenőn.
30 perc után melegednek a radiátorok, füsthő 300ˇC. Közben játszottam a kazánhuzat szabályzóval, kinyitottam a tűztér ajtót - nincs rajta ,,kukucskáló'' - .
40 perc után 210ˇC füsthő. Képek:
53865384
60 perc után alábbhagy a tűz, 150ˇC, majd 100ˇC füsthő. Képek:
53885390
90 perc után parázs, dobtam rá Konixot, hátha...

Azt hittem, a spaklis tűztér kaparás semmit nem használt. Most, hogy égett a tűz, fémszínű volt ahol megvakartam, lehet hogy lepattogzott a kátrány, mert egyszer-kétszer nagyot szólt valami...
Na meg mikor indul a szivattyú? 50˘C alatt, gondoltam rossz a hőmérő... erre a végén vettem észre, hogy a termosztát le van húzva 30˘C-ra... na az szép.
Füsthő max 320ˇC, még az elején volt ilyen magas, ment volna feljebb, de indult a szivattyú, meg nem is engedtem.
Most 56ˇC a kazánvíz, 50ˇC a füsthő, 1ˇC-ot hűlt a lakás - kis szellőztetés is volt, de akkor még nem csökkent a hőmérséklet - így 2 óra 45 perccel a begyújtás után, a csövek néhol még langyosak...
Tehát kint 14ˇC volt, idebent 18ˇC-ról pumpáltuk fel 20-21ˇC-ra a hőmérsékletet. 12kg tüzelővel, szigeteletlen, nettó 80m2-es ház.
Vélemények?
Legközelebb viszek tollat, papírt, meg órát :D


Minimum ennyi levegőt kapott a kazán: 5392
Maximum ennyi levegőt kapott a kazán: 5394
Termosztát: 5396
Itt a vége: 5398

 tgwh   2015.08.26. 22:05           110  

Gergerg, nem zárom le a kazánajtókat :D nagy a kémény, a kazán meg csak több fával képes ugyan annyi meleget gyártani, egyedül a füstcső forró, a radiátorok langyosak.
Kell egy pillangószelep aztán csókolom, meg valamivel mérem a füstgázhőmérsékletet. Utána meg mehet rá egy motor, majd meglátjuk milyen lesz nélküle.

 Imre   2015.07.27. 16:03          Válasz gergerg (102) hsz.-re     Olvasás       109  

Azt nem tudom, hogy istennek van-e klímája, de valami egyháztól jöttek 3 napja hozzám, hogy lépjek be. Meg se nagyon hallgattam őket. Azt mondtam nekik ateista vagyok, nem tudnak meggyőzni. Ha lenne isten, nem engedné, hogy a sok ember szenvedjen. Gondoltam így hamar elmennek. Jól számítottam, hümmögtek egy kicsit és elmentek.
Most 22 fok van, reggel 16 fok volt. Lehet közbenjártak a jobb időért? Egyébként valami hit gyülisek lehettek.

 Imre   2015.07.27. 15:55          Válasz CAMROM (105) hsz.-re     Olvasás       108  

Köszönöm a választ. Hát lehet kipróbálom +5 fokig, de az alatt inkább fűtök. Egyenlőre a szerelő csúszik. Most szerda a következő időpont. Illetve mivel ismerem így elmondta hol vegyem meg a csöveket, csatornákat, egyebeket hozzá. Megvettem Azt mondta ha gondolom feltehetem a külső egységet a helyére, ahová kijelölte. Aztán hamarabb végez, illetve annyival kevesebbet kell fizetni. Csatornát is feltehetem, áttörhetem a falat, de a csöveket és vezetékeket Ő akarja feltenni, nehogy törés legyen benne. Mondjuk eddig ez a legnormálisabb. Legtöbb csak azt a gépet teszi fel, amit ő hoz. Mondjuk ez is azt mondta szeptember végéig be van táblázva. De érdekes minden hétvégén party van náluk, haverokkal. Megteheti mert a klímázásból, már a 6. házat veszi a faluban és albérletbe kiadja. Fiamat is át kellene képeztetni klíma szakemberré, lehet bejönne.

 tgwh   2015.07.26. 23:36           107  

Nos, csak másolni tudom a hsz-omat :D

,,Lehet lankadni elvtársak! :D
Nem vesztek ti itt semmiféle klímát! Ha jót akartok, még a jelenlegit is leszerelitek!''
,,A nemzet gázszerelője bevásárolta magát egy klímatechnikával foglalkozó cégbe. Mészáros Lőrinc azután vágott bele a vállalkozásba, hogy bizonyos lett, az úgynevezett Nemzeti Klímavédelmi Hivatal felállásával a jövőben csak az foglalkozhat a hűtőkben és klímákban használt gázokkal, aki szerepel a vadonatúj fideszes sóhivatal nyilvántartásában...''
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5652C603

 tgwh   2015.07.26. 20:32          Válasz CAMROM (105) hsz.-re     Olvasás       106  

Rohadt jó dolog lehet, és kifűt egy egész házat? ,,L'' alakút is? Mindenhol egyenletes a hőmérséklet?
Hogy a fene essen a puffer drágaságába, fafűtéshez mindenképpen kell... öregkoromra lehet beszerzek egy klímát.

 CAMROM   2015.07.26. 20:15           105  

Helló,
75nm fűtök, de 3 m magasat, ha jól emlékszem 6,3 kW a fűtő teljesítménye és 5,5 a hűtő ( jósági pedig 3,6)
Nulla fokig szinte semmi havi 4-5000 a költsége.Igazi hidegben is max havi 20000.
LG E18SQ Nova, karbantartási költsége egyenlőre nem volt, néha kimosom a szűrőket s ennyi.
Ez a szerkentyű, nekem tökéletesen működik, ha jól emlékszem 300 volt szereléssel együtt.
A falakon nincs szigetelés csak a padláson van elterítve 10 centis kőzetgyapot vagy valami ilyesmi.

 tgwh   2015.07.25. 21:54          Válasz CAMROM (103) hsz.-re     Olvasás       104  

Minket minden érdekel! :D hány nettó négyzetméter a ház, hogy van szigetelve, mennyi áramot zabál, mennyibe kerül egy ilyen klíma, mennyi az éves karbantartási költsége?

 CAMROM   2015.07.25. 21:40          Válasz Imre (97) hsz.-re     Olvasás       103  

Helló,
Vegyes központim van, de csak fával használom. Három éve csak -5-10 körül gyújtok be, és néha hétvégén. Egy LG inverteres klímával fűtők hétközben ami programozható ( ha nem vagyunk otthon is bekapcsol) és szerintem olcsóbb is mint a fa. Ha érdekel majd írok bővebben is, de kérdezz nyugodtan.

 gergerg   2015.07.25. 16:14          Válasz Imre (101) hsz.-re     Olvasás       102  

Lehet hogy Istennek is inverteres klímája van és úgy felejtette? :H

 Imre   2015.07.25. 16:05          Válasz tgwh (100) hsz.-re     Olvasás       101  

Nand708 az indexről azt írta nekem, hogy Ő ezzel is fűt. Egy dual és két mono split rendszer van a lakásában. Lehet kipróbálom, de fogyasztásmérőt teszek hozzá.

 tgwh   2015.07.24. 21:43          Válasz Imre (99) hsz.-re     Olvasás       100  

Én nem nagyon értek hozzá, de ősszel és tavasszal olcsóbb klímával fűteni, mint gázzal vagy fával. Most hogy ez jól szigetelt kicsi lakásokra igaz, vagy nagyobbakra is, azt nem tudom megmondani. De az index fórumon keresd Kömkelt vagy joevagyok-ot, ők tudják. Építkezős-felújítós témában megtalálhatóak. Vagy magán az indexen keress rá, valaki írta, hogy olcsóbb a klíma.

 Imre   2015.07.24. 18:39          Válasz gergerg (98) hsz.-re     Olvasás       99  

Már megvettem egy 3,5 kw-os Gree lesz. Netről vettem, utána kerestem szerelőt. Ami nem kis nehézség volt, mert a legtöbb elhajtott, hogy csak azt teszi fel amit tőle vesznek. Ez bevállalta egy későbbi időpontban, de azt magyarázta, hogy ez fűtésre is remek. hűtésre A+, fűtésre A++ a leírés szerint.

 gergerg   2015.07.24. 18:33          Válasz Imre (97) hsz.-re     Olvasás       98  

Nagyon egyszerű a dolog. Nem tudom milyen márkával foglalkozik, de mond meg neki, hogy egy barátodnak már van ilyen, és ő is azt mondta hogy nagyon jó, de neki más márkájú van (keress a neten egy másik márkát amivel a szerelőd nem foglalkozik) és ha szeretnél is ilyet, valószínű hogy te is azt a márkát választanád. Ha ekkor megpróbál lebeszélni és tovább erősködik hogy csak az övé jó, akkor hajtsd el mert csak üzletet akar. Egyébként legyen az akár inverteres akár nem, akkor is csak egy levegő-levegő hőszivattyú. A hőszivattyúk közt a leggazdaságtalanabb.

 Imre   2015.07.24. 18:26           97  

Van valakinek tapasztalata az iverteres klíma készülékkel való fűtésről? Nagyon erősködik a szerelő, hogy a leggazdaságosabb ezzel fűteni kb. -10 fokig. Nekem vegyestüzelésű kazánról megy a központi, szerintem az gazdaságosabb, de szerinte nem.

 tgwh   2015.07.22. 18:32           96  

Arra gondoltam, hogy össze kéne szedni egy helyre az összes információt, amit akár már sokadjára rágunk át itt, vagy másik fórumon.
Így egyszerűen lehet hivatkozni az itt fellelhető anyagra, szép kis olvasmány lenne, ha összejön! :wave:
Kezdem egy tartalomjegyzék szerűvel, amit ki kéne bővítenünk, rendezgetnünk. Utána aki gondolja, jelzi miről szeretne írni (vagy ha nem hosszú, szimplán beírja és kész, majd úgyis rendezve lesz menet közben), vagy bemásolja egy-két hozzászólását, ahol már össze van szedve az adott téma. Ha mástól idéztek szó szerint, és ehhez hozzájárult, akkor a szerző nevét mindenképpen tüntessétek fel, egyértelműen! A moderátor majd átírja a hozzászólás szerzőjének nevét ott, ahol majd csak a végleges verzió fog szerepelni (Tudástárba szerintem beleférne :D ).

Nem muszáj regisztrálni, ide is lehet írni a hozzászólást (http://terra-kert.hu/viewforum.php?f=118  ) , a Téma részbe írjátok be, hogy pl. fűtés, vagy valamit, amivel egyértelműsíthető, hogy az összefoglaló témába szánjátok, a moderátor meg majd áthelyezi. Persze aláírást, esetleg forrásmegjelölést írjatok :)

Szóval valahogy így bontottam szét a témát:

Optimális rendszer leírása;
- hőigény számítás

- kazán kiválasztása
- kiegészítők
- kazánvédő (vtc szelep)
- (kazán)huzatszabályzó (működése, beállítása)
- hőmérők
- egyebek (szivattyú, visszacsapó szelep, y szűrő kell-e?)
- stb.

- kémény kiválasztása
- kiegészítők
- kéményhuzat szabályzó
- hőmérők (kemence, rex)
- stb.

- esetleg puffer
- méretezés
- kiegészítők
- stb.

- tüzeléstechnika
- a rendszer általános működési elve
- alsó-felső begyújtás
- kéményhuzat szabályzása
- stb.
- szellőztetés milyensége és fontossága (ház + kazánház)
- stb.

- tüzelőanyag és tárolása
- fafajták tulajdonsága, fűtőértéke
- tároló megépítése
- nedvességtartalom
- stb.

Hajrá! :D

Mi hiányzik még a listából, mi nincs jó helyen?

Hogy jó példával járjak elő, kiragadom a szerintem legrövidebb témát :D

Kazánhuzat szabályzó (vagy termosztatikus huzatszabályzó); egy lánccal kötik össze az alsó - hamuzó - ajtóval, magán a szerkezeten hőmérsékleti értékek láthatóak.
Feladata: az égéshez szükséges levegő mennyiségét szabályozza, ez által védi a kazánt a felforrás ellen, és próbálja több-kevesebb sikerrel két optimális hőmérséklet között tartani a vizet.
Beállítása roppant egyszerű, begyújtunk, majd amikor elérjük a kívánt maximális hőmérsékletet (pl. 80°C), akkor tekerünk a huzatszabályzón párat, amíg az alsó ajtó teljesen be nem zár - a lánc persze ne legyen túl laza -. Nincs levegő, nincs égés, a fűtővíz hőmérséklete csökken. Ha legközelebb eléri a kiválasztott hőfokot, akkor ismét lezárja az ajtót.
Két fajtája van, az egyszerűbb nem igényel elektromos áramot.
A másik fajta viszont igen, ezt pl. szobatermosztátról is lehet vezérelni.

Ha pl. kihagytam valamit, akkor lehet pontosítani, átfogalmazni, míg végül kialakul egy teljesen korrekt kép az adott témáról.

 tgwh   2015.02.10. 17:30           95  

Azért csak óvatosan...
http://index.hu/belfold/2015/02/10/hazi ... gy_munkas/
Mik vannak...

 tgwh   2015.01.09. 23:04          Válasz gergerg (93) hsz.-re     Olvasás       94  

Az ott volt a normál méretű apróbetűben :D
DE én lusta vagyok olvasgatni, nekem azonnali megoldások kellenek :D meg ugye nem az én bajom :D

 gergerg   2015.01.09. 22:42          Válasz tgwh (92) hsz.-re     Olvasás       93  

Igen, csak a gáznál nem a füstgáz elégetéséből van a plusz hő. De ezt tudhatnád, ha elolvastad volna a linket. :-)

 tgwh   2015.01.09. 21:49          Válasz gergerg (91) hsz.-re     Olvasás       92  

Ja hogy akkor azért olyan gyenge hatásfokú! :D :D :D

Akkor szerintem hirtelen faelgázosító kazánt akartam írni! :D de a lényeg érvényes a kondira is, csak a fát írd át gázra! :D :D