Alibá   2014.11.04. 20:33          Válasz gergerg (137) hsz.-re     Olvasás       138  

..., és a sör is jobban csúszik rá, mint a sült céklára. :O

 gergerg   2014.11.04. 07:17          Válasz CAMROM (135) hsz.-re     Olvasás       137  

:-) Megesszük a zöldséget is, de azért az Alibá által kínált alternatíva mégis csak közelebb áll hozzám. :-)

 Alibá   2014.11.03. 23:22          Válasz CAMROM (135) hsz.-re     Olvasás       136  

Igen, igen, de ugyanez cékla helyett frissen töltött házi kolbásszal mégis csak más. (Estleg a fóliát is meg lehet spórolni.)

 CAMROM   2014.11.03. 20:47           135  

Helló,
Látom nincs nagy sikere a zöldségeknek, (hiába na, nem egy marhapörkölt) pedig éppen meg akartam osztani veletek, hogy a céklát ne főzzétek hanem süssétek alufóliába csavarva a sütőben Kb. 1 óra, majd utána pucolás szeletelés és ízesítés. Sokkal finomabb így.

 CAMROM   2014.10.30. 20:32           134  

Szóval:
-2 kg kápia paprika
-2 kg padlizsán
-2 db lilahagyma
-2 db érett paradicsom
-2 doboz vörösbab konzerv
-2,5 dl étolaj
-ízlés szerint só és bors
A padlizsánt és a paprikát megsütöm faszénen majd kicsit lesózom és megpucolom. Ha jó a sütés (kb. feketére :-D ) akkor könnyű és gyors a pucolás.
Miután lecsöpögött belerakom egy megfelelő fazékba az összevágott hagymával és a megpucolt összevágott paradicsommal és a lecsöpögtetett babbal és az olajjal együtt, majd sózom borsozom. Kb. 10 perc múlva botmixerrel lenyomom majd állandó keverés mellett főzőm kb. 30 percet akkor jó ha bugyog és sűrű mint a láva ,minimális tartósító majd mehet az üvegekbe és a száraz dunsztba.
Szerintem ez egy egyszerű, finom és gyors recept kb. 2 óra s minden kész, lesz kb, 10 lekváros üveggel.

 gergerg   2014.10.30. 20:12          Válasz CAMROM (132) hsz.-re     Olvasás       133  

Megtisztelnél minket vele! Várjuk !

 CAMROM   2014.10.30. 20:10           132  

Helló mindenkinek,
Van egy viszonylag egyszerű zakuszka receptem többszörösen kipróbálva és nagyon finom, érdekel valakit?

 baby-lon   2014.10.30. 16:00          Válasz lizy72 (129) hsz.-re     Olvasás       131  

Mi csináltunk tavaly, és idén is fogunk birsalmával. Eszméletlen...

 tgwh   2014.10.30. 15:16          Válasz lizy72 (129) hsz.-re     Olvasás       130  

Csak ennyit olvastam, semmi recept. Lehet keresek, ha tudunk venni pár kilót, érdemes lenne megpróbálni. Chapni-nak is jó, vagy minek :D ilyenből meg a paprikás-paradicsomos változat érdekel, egyszer kóstoltam, és nagyon finom volt. Jobb mint a pirosarany :D

 lizy72   2014.10.30. 14:57          Válasz tgwh (128) hsz.-re     Olvasás       129  

Megcsinálod? Ha igen kérek beszámolót.
Imádom a sült sütőtököt, illetve köretekhez is a sütőtököt, de például a sütőtök krémleves egyáltalán nem jön be.

 tgwh   2014.10.29. 22:26           128  

Sütőtökből lekvár?

 Mariska néni   2014.09.22. 14:28          Válasz gergerg (125) hsz.-re     Olvasás       127  

Az enyém idén szuper lett, kétféle változat készült, egy csípős és egy édes (télen gyerekeknek vajas kenyérre).

A kápiákat nagyjából feldaraboltam, lesóztam, de csak annyira, hogy egy kis levet engedjen. Ezután ronggyá főztem, tettem bele néhány édes fűszerpaprikát is a szín erősítés érdekében. Azután bedobtam a turmixba, aki pár fordulattal gyönyörű krémesre kavarta. Aztán már csak sűrítgetni kellett kicsit. A csípős változatba Jalapenot is főztem a paprikával együtt.

De ha csak egyszer akarsz vele dolgozni, akkor az édeset kétfelé veszed, és az egyik felébe teszed a csípőset.

 tgwh   2014.09.21. 16:56          Válasz gergerg (125) hsz.-re     Olvasás       126  

Túlbonyolítod. Nem krémet kell csinálni, hanem darát :D
Paprika ledarálva, megsózva, üvegbe töltve és kész. Lehet sima vagy erős. Ja, és pirospaprikából (pl. kaliforniai) szokás.

 gergerg   2014.09.21. 16:44          Válasz kisveréb (124) hsz.-re     Olvasás       125  

Ha nem egyformák az üvegek, a nagyobbakba tehetnél kisebbeket! :lol:

Ez valami ujságból volt, olaj kellett bele, meg ecet, meg só. Tettünk még bele fehér borsot, most olyan ízű mint a töltött paprika.
Majd valamelyik nap csinálok én magamnak asszonyság nélkül rendeset. Összekockázom a paprikát, lesózom, később lecsöpögtetem, ledarálom teszek mellé erőspaprikát és már kész is. Nem kell ezt túlbonyolítani.

 edit   2014.09.21. 16:22          Válasz gergerg (123) hsz.-re     Olvasás       124  

Mi vele a baj?
Én is csináltam paprikakrémet, de szerintem az enyém finom. Csak azt nem tudom, milyen recept szerint, mert megnéztem a neten vagy 25 receptet, végül összekombináltam őket és mentem a magam feje után.
Az idén elég mániákusan befőztem, minden elérhető üveget telifőztem, aztán kértem mindenkitől. Elhoztam a lányom üres lakásából az összeset, anyukámtól egy halommal, és most még Németországból is hoztam pár dobozzal - elfért. Ez a sok üres üveg viszont arra csábít, hogy tegyek beléjük valamit, tegnap már az utolsó cukkinikből marinált cukkinit csináltam.

 gergerg   2014.09.21. 16:14          Válasz kisveréb (122) hsz.-re     Olvasás       123  

Mi meg paprika krémet csináltunk, a 4 litert, szerintem borzalmas lett.

 edit   2014.09.21. 16:13           122  

Nem nagyon tudom a leveszöldséget tárolni, így csináltam ételízesítőt. Majd veszek télen zöldséget a piacon.
Először sózottat csináltam ledarálva, üvegben, utána szárítottat. Szerintem nagyon jól sikerült. Ehhez az utóbbihoz csak petrezselymet kellett vennem és hagymát, a többi kikerült a kertből.
Tartalma: sárgarépa, petrezselyem+zöld, zeller+zöld, pasztinák, karalábé, hagyma, póréhagyma zöldjével, kelkáposzta, káposzta, zöldpaprika, szárított paradicsom, szárított vargánya, lestyángyökér+zöld.
Az egészet megpucoltam és a mindentudó robotgépemmel (Bosch MUM, "mindent" ezzel csinálok, a kenyeret is...) vékonyra szeleteltem, betettem tepsibe sütőpapíron 50 fokra. eleinte két tepsin volt, majd összeöntöttem. Nagyjából fél nap alatt elkészült. Tegnap ment vagy 4 órát, ma hajnalban kettőt és délután újabb négyet.
Amikor megszáradt darabológéppel felaprítottam. Mivel a gépem kése már elég tompa, ez kicsit sok időt vett igénybe, végül át is szitáltam nagylyukú szitán és a nagyobb darabokat külön üvegbe tettem.
Ilyen szárított sótlan zöldségkeveréket mindig szoktam venni, így ez nekem szimpatikusabb, mint a nyers sózott. Abba került karfiol és snidling is, az most nem volt.

 edit   2014.08.29. 14:57          Válasz Andrea555 (120) hsz.-re     Olvasás       121  

Akárhogy gondolkodom rajta, nem tudom, mi történt velük, csak az üvegekkel lehetett valami. Vagy a barackokkal, mert nagyon egyformán nézett ki rajtuk a réteg. Éretlen, de egészséges sárguló sárgabarackok voltak egy letört ágról. Most azon izgulok, hogy az érettebb őszibarackokat is lé nélkül tettem el. Mindenesetre átmozgattam őket, hogy legyenek szem előtt.

 Andrea555   2014.08.29. 14:25          Válasz kisveréb (119) hsz.-re     Olvasás       120  

Nem szabadott volna ,hogy megromoljon.Igaz barackot nem tettem el lé nélkül,de reszelt almát,meggyet igen .Vannak egy évesek is ,és semmi bajuk.

 edit   2014.08.29. 11:32           119  

7 üveg sárgabarackbefőttből 4 megpenészedett. Nem tudom mit rontottam el, valószinűleg azt, hogy hittem azoknak, akik a naturbefőttet reklámozták. Mosogatógépben mostam az üvegeket, lapkákat, kiszárítottam és rácsavartam a kupakot. Pár napon belül felhasználtam. A barackot üvegeztem, rá két kanál cukor, kupak, befőzőgép, 30 perc 90 fok. Pár darab barack nem került lé alá, azok penészedtek.puhultak meg. Most a maradék 3 üveget felbontottam, még öntöttem rá kis vizet, újradunsztoltam.
Az antalvalisok szerint nyilván még fél óráig kellett volna főznöm az üvegeket-kupakokat, kiszárítani, ezüstkolloiddal kiöblíteni, és még talán egyéb hókuszpókolást is hiányolnának. Én nem tudom. NEm szoktam külön kifőzni az üveget, ha nem találom jónak a mosást, beteszem többször is a gépbe, ez minden. Évek óta nem romlott meg nálam csak olyan, aminek nem zárt jól a teteje. Ezeknél mindegyiknél tökéletes volt a vákum, alig birtam kinyitni.

 Andrea555   2014.08.28. 20:31          Válasz Mariska néni (117) hsz.-re     Olvasás       118  

Nálunk sincs sértődés ha valami nem ízlik valakinek.Szokták is mondani a gyerekek hogy anya ez most jegyezd meg hogy csináltad,vagy az is elhangzik néha ,hogy ne haragudj de ez most sz@r lett :)
Sajnos egy-két bolti dologgal nem lehet felvenni otthon a versenyt.

 Mariska néni   2014.08.23. 18:04          Válasz kisveréb (115) hsz.-re     Olvasás       117  

Én pár éve készítettem rengeteget, mivel a család nagy fogyasztó. Beleraktam az almát rendesen, finom is lett, sűrű is, mégsem ették. Nem "úgy" volt finom, mint a bolti, na meg kanalazni kellett az üvegből, vagyis nem volt meg a ketchup feeling... Nem sértődtem meg, egy pacsmagolás-féleséggel kevesebb.

 Bubus   2014.08.23. 17:18          Válasz kisveréb (115) hsz.-re     Olvasás       116  

Okés ! Így már világos!
Én is próbálkoztam egyszer ketchup készítéssel de az nem sikerült jól. Túlságosan sokat raktam bele valamelyik fűszerből és olyan gesztenyés utóíze lett. Ezenkívül nekem sem lett túl sűrű és még mindig meg van a kamra polcán valahol, hátha később jobb íze lesz. :)
Idén újra akartam kísérletezni, csak nem volt olyan a paradicsom. Úgyhogy majd jövőre újra próbálkozom, lehet, hogy pont ezzel a recepttel.

 edit   2014.08.23. 16:32          Válasz Mariska néni (114) hsz.-re     Olvasás       115  

Igen, ez fontos. Az eddigi ketchup-receptekkel az volt a fő bajom, hogy főzhettem én órákig, a lelket is kifőztem belőle, az állaga mégis híg volt az elváráshoz képest. Ez azért más, gondolom az alma miatt. De a 10 nagy almát soknak találtam 3 kg paradicsomhoz. Igazán nagy almából 4-5 db egy kiló.

 Mariska néni   2014.08.23. 15:25          Válasz kisveréb (113) hsz.-re     Olvasás       114  

Az alma az ízén kívül a magas pektintartalma miatt kell bele - sűrít.

 edit   2014.08.23. 13:44          Válasz Bubus (112) hsz.-re     Olvasás       113  

NEm tudom, én is gyanakodtam, ezért vettem aprócska almákat. Lehet, hogy nem is volt 10 db, az egész nem volt egy kiló amit vettem, és még maradt is pár db.

 Bubus   2014.08.23. 13:38          Válasz kisveréb (111) hsz.-re     Olvasás       112  

Az almából miért kell bele olyan sok?

 edit   2014.08.23. 13:34          Válasz Vebber (110) hsz.-re     Olvasás       111  

Eddig már kipróbáltam néhány receptet, de egyik sem volt az igazi. Most újat kerestem, úgyhogy nem tudom hogyan válik be, az íze nekem tetszik, az állaga is.
a recept:
3 kg paradicsom (tisztán)
10 db nagy alma
10 db vöröshagyma
1 cukkini összevágva
1 csokor friss bazsalikom ( elhagyható, de jó, ha van benne!)
25 db szegfűszeg
25 db fekete bors

Ezeket felfőzni puhára, majd átpasszírozni.

Ezt követően 40 dkg cukrot, 3 kiskanál sót, 1-1 mokkáskanál erős és édes őrölt paprikát (én cseresznyepaprikát szoktam belefőzni, az finomabb, de elhagyható), és 1,25 dl 10 %-os ecetet kell beleönteni, és ismét főzni, addig amíg a hab el nem fő! Még át lehet turmixolni, (nem merülővel) mert így még simább, és fényesebb lesz.
Forrón üvegekbe töltve légmentesen lezárni, és száraz dunsztba tenni kihűlni.

Én persze átvariáltam. Kevesebb hagyma került bele, de tettem egy kis fokhagymát is. A bors darálva került bele, és szekfűszeg helyett fahéj ment. Belefőztem egy kis chilit és két kápiát is, úgyhogy inkább chiliszószhoz hasonlít. Az almák aprók voltak. Kevesebb cukrot-ecetet tettem, az is almaecet volt. Kóstolgatással döntöttem el, hogy mennyi kell bele. NEm tettem rá tartósítószert, így kis üvegeket választottam, hogy egyszerre elfogyjon. Az utólagos turmixolást elfelejtettem, pedig biztosan jó lett volna (akkor is a botmixer választottam volna.)

 Vebber   2014.08.22. 21:15          Válasz kisveréb (107) hsz.-re     Olvasás       110  

Ketchup, hogyan készül?

 baby-lon   2014.08.22. 19:32          Válasz Vebber (106) hsz.-re     Olvasás       109  

Hízelgő amit írsz, igyekszem rávenni a kedvesem...

 tp329   2014.08.22. 19:31           108  

Gomba zsírban eltéve:
Gomba darabolva és zsírban a levét elsütni, a recept közlő meg is sózza, csak úgy ízlés szerint, utána tiszta üvegbe belemerni és jól belenyomkodni, a gomba szeret feljönni a tetejére, kihülés után legalább egy ujjnyi vastag zsír legyen a gombán, ha kevés lenne rajta, akkor a kihült üveget külön melegített zsirral fel kell önteni Hűvös helyen tarva 3-6 hónapot eláll. Disznó és liba zsírral is lehet, talán libával finomabb viszont az nem áll el olyan sokáig.

 edit   2014.08.22. 11:50           107  

Sikerült jól lestrapálnom magam az elmúlt napokban a konyhában. Annyira, hogy a vérnyomásom is felment, pedig már fél éve nem kellett csökkentőt bevennem. Bár lehet, hogy a vérnyomásban a lehűlés a ludas.
Szóval készült: lecsó, paradicsomlé, spagettiszósz, ketchup, darált zöldség, darált paprika, marinált paprika, kovászos uborka, kovászos káposzta. És közben folyamatosan töltöm-cserélem a szilvát az aszalógépben és ha süt, a napon. Meg az aszalt paradicsomot. Hálistennek az őszibaract leérett, azzal is tengernyi üveg lett teli, remélem a család elhordja majd, mi nem eszünk meg ennyit 5 év alatt sem. Mindenesetre gyakorlatilag minden üveget telifőztem, pár darab tartalék van csak, azokban leginkább aszalt szilvát szeretnék tárolni majd. Mindenesetre körbetelefonáltam a közelben lakó rokonságot befőttesüvegért :)
Ja, mindeközben működött a nagymamanapközi is. Jövő héten már csak egy unoka lesz, aztán kezdődik az iskola.

 Vebber   2014.08.17. 17:40          Válasz baby-lon (101) hsz.-re     Olvasás       106  

Ti sok külenlegeset esztek, írj már recepteket. Elsősorban húsos ételeket (édes, savanyú, szószos, stb.)

 lizy72   2014.08.17. 16:30          Válasz kisveréb (103) hsz.-re     Olvasás       105  

Régebben én is jártam már így, de ennek semmi szaga nem volt, csak akkor amikor már megsült és a csontot kihúztam :(

Legalább az elején észrevettem volna, de így oda a többi hús is, na meg a munka is, ráadásul a gyerek mindjárt itthon és még nincs kész a kaja.

Gyorsan elővettem egy adag fagyasztott csirkemell filét, és nem túl fantáziadúsan rántott húst csinálok belőle, mert azt a gyerek biztosan szereti. :roll:

A tanulság az, hogy a helyi boltban eddig sem vettem húst, és ezután többet nem is fogok.

 tgwh   2014.08.17. 15:54           104  

 edit   2014.08.17. 14:54          Válasz lizy72 (102) hsz.-re     Olvasás       103  

A kutya nagyon boldog lesz :( Imádják a szagos húst.
Én múlt hónapban jártam úgy, hogy szombaton vettem a húst, de mire vasárnap főztem volna már erős szaga volt. Úgyhogy nincs mese, nyáron én bizony a fagyasztóba teszem a húst még egy napra is. Amúgy is hét közben szoktam vásárolni, ezért feltételeztem, hogy a szombaton vásároltat simán el tudom tenni másnapig.
Ma én is oldalast sütöttem, nem hagyományosan, hanem BBQ szósszal. Két eltett paradicsomlém rosszul zárt de csak másnap vettem észre. Ez lett az alapja a szósznak.

 lizy72   2014.08.17. 14:41           102  

Ma főzeten a kutyának :(

Gyönyörű oldalast vettem, mellé csirkecombfilé és csirkeszárny, répa, lila, fok, és vöröshagyma, krumpli és irány a sütőzacskó.

Megsült , már majd éhen haltam és akkor kihúzom a csontot az oldalasból és büdös :oops:

 baby-lon   2014.08.11. 13:15           101  

Ajánlom legközelebbre a taratort. Hideg ubileves a bolgároktól.

 edit   2014.08.11. 12:22           100  

Annyi finom lekvárom van, hogy ilyesmivel nem kísérletezem. A feléből csináltam egy óriási adag cacikit (sose tudom hogyan kell írni:)) azt én betermelem két nap alatt akár egyedül is. A másik fele vastagra gyalulva, só-cukor ecet ízesítéssel ment a dunsztolófazékba. Kísérletnek jó lesz. Jó része salátauborka volt, csak kevés volt a nagyranőtt, sokmagvú Mohikán.

 lizy72   2014.08.11. 05:31           99  

A helyzet az, hogy ez nálam még csak a tervek között szerepelt

A cukkini lekvárhoz hasonlóan, citrom levét, és héját írtak hozzá.

 Ragadozo   2014.08.10. 21:55           98  

Az uborkalekvár önmagában is finom?
Mert én még csak más gyümölccsel, vagy zöldséggel párosítva hallottam.
Kóstoltam már uborka - sárgadinnye lekvárt, és finom volt.
Az elkészítése ugyanaz, csak sárgadinnye nélkül?

 lizy72   2014.08.10. 21:53           97  

mondjuk abba kell tartósítószer

Gazpacho ?

 lizy72   2014.08.10. 21:27           96  

uborkalekvár?

 edit   2014.08.10. 19:26           95  

Van valakinek ötlete, hogy mit lehet csinálni pár kiló cukkini méretű uborkával? Korábban próbálkoztam a svéd uborkasaláta eltevéssel, de nem aratott sikert. Valami kén és tarósítószer nélküli eltevés érdekelne.

 tgwh   2014.08.02. 10:26           94  

 edit   2014.07.31. 20:26           93  

Nem tűnik annak. A végeredmény nem volt sós. Én inkább a cukor miatt aggódtam, ennyit én a befőttbe teszek. Egyébként nem púpos az a kanál, lapos :)

 Vebber   2014.07.30. 21:15           92  

A 2 teáskanál só esetleg nem elírás?
Nagyon soknak tűnik.

 edit   2014.07.30. 17:48           91  

Az i.dex kertből a konyhába topikjában zsebi feltette a receptjét pár éve, most is megismételte. Én is azt használom azóta, megkeresem ha lementettem. Emlékezetből: 720-as üvegre számolva 6 ek ecet, 2 kk só 2 ek cukor, fűszerek tetszés szerint kapor, bors, mustármag, babér, koriander, ezt én nem mérem.

Piszok drága az automata, évekig mondtam, hogy jó nekem a nagyfazék. Most megleptem magam vele, csak az bosszant, hogy pár héttel előtte volt a lidliben akcióban feleannyiért sem egy német tipus, és én nem tudtam róla, csak utólag hallottam. Ezekkel a nagydarab gépekkel az is a gond, hogy tárolni kell.

Megtaláltam a receptet, ezt írta akkoriban ZSebi:
Csemege uborka

7dl-es üveghez:


az uborkát belerakom az üvegbe, teszek hozzá, kaprot babérlevelet, borsot, koriándert, mustármagot, ráteszek a tetejére 2 teáskanál sót, 2 evőkanál cukrot, 6 evőkanál 10%-os ecetet és egy borsónyi szalicilt, vagy Na benzoátot.
Ráöntök hideg csapvizet, és folpakk utána a csavaros tető.

Fazékba teszek, egy konyharuhát bele az uborkát, vizet, hogy kb. 3/4 ig érjen alágyújtom a gázt és forrás után még 5-6 percig gyöngyözve melegítem.

A fazékban hagyom kihülni.


Most, amikor megismételte, nem írta a tartósítószert.

 Vebber   2014.07.30. 16:00           90  

Valóban nincs automata, és nem is lesz (max. ha majd egyszer megcsinálom magunknak).
A saját módszer is jó -alább leírtam-, de másokéra is kíváncsi vagyok, örülök a véleménynek.

A dunsztolás "hagyományos" módon teljesen jól működik, még 24 óra elteltével is melegek az üvegek.

Ennek a módszernek abban látom az előnyét, hogy kevesebb villamos energia fogy, ezért uborkával néhány üveggel próba lesz.

 Vebber   2014.07.30. 15:50           89  

Még egy kérdésem lenne. Asszem kipróbáljuk ezt a technikát uborkával.
Elkérhetem uborkára a receptet? Pontosan mi kell, és mibőll mennyi kell az uborkán kívül.

Néztem ezt az automatás oldalt. Az árakat elnézve meglepődtem. Jó sok áramot adnak ezek áráért.