kedvescimbor   2016.12.10. 10:08          Válasz gergerg (35) hsz.-re     Olvasás       38  

Ha megnézed a legutolsó fotómat, látszik, hogy szép piros színe van. Nekem közönséges régi-módi gázsütőm van. Semmi légkeverés, hőfokszabályozás és egyéb cicoma benne. Mindig a legalsó tepsihelyre teszem. Legközelebb a lánghoz. Így gyorsabban megsül és a színe se sápadt fehér marad, hanem pirosba hajló barna. Mivel keményre sütve szeretem, az se zavar, ha a külseje majdnem ropog, ezért vékonyra sodrom a tésztát, aminek az is következménye, hogy így gyorsabban átsül, mint ha vastag lenne.
A feleségem minden szilveszterre süt sajtos pogácsát is. Annak tetejét megkeni tojással, mert az más küllemet, más ízt kíván. Az alapanyaga folytán étkezési értéke is más. Míg a krumplis pogácsa frissen jó, mert másnapra a krumpli megfásul benne. A sajtos pogi, Viszont bármeddig ehető. Akár hetek múlva bár is, bár addigra megszárad, ennek ellenére ugyan olyan jól lecsúszik egy sör kíséretében, mint szilveszterkor. Sőt talán még jobban, mert száraz étel mellet erősebben kívánja szervezetünk a folyadékot.

 gergerg   2016.12.05. 19:48          Válasz Jana11 (36) hsz.-re     Olvasás       37  

Szoktam mondani a feleségemnek hogy ő egy áldott jó asszony lehet, mert más nemigen érdemelne meg egy ilyen embert. :lol:

 Jana11   2016.12.03. 21:10          Válasz gergerg (35) hsz.-re     Olvasás       36  

Egy magyar ná/pogácsás/ bob...

 gergerg   2016.12.03. 20:52           35  

Szóval először köszönet Kedvescimborának a pogácsareceptért!

Ma este jutottam oda hogy kipróbáljam. Nem néztem a mennyiségeket, csak megfőztem a krumplit, aztán összetörtem vajjal, majd annyi lisztet gyúrtam bele amit felvett.

Valóban kelendő jószág, mire a második tepsi megsült, az első elfogyott. Mikor meguntam a pogácsaformát, akkor váltottam. Minden jó lett, a második tepsinél bedobtam egy olyan trükköt hogy vékonyra nyújtottam a tésztát, megkentem olajjal és szórtam bele egy kis sajtot meg fűszerkeveréket, majd összehejtottam. Ezt háromszor csináltam meg.
A tapasztalatszerzés:
Jó kis pogácsa ez, de sokkal lassabban sül mint a normál pogácsa, és valószinű tojással kellett volna kennem a tetejét hogy szebb legyen. De majd legközelebb!
Férfi léttemre... Mondtam is az asszonynak, méghogy Jókai Mór: Az aranyember, akkor én mi vagyok? :)
A képek:
Csatolmányok
WP_20161203_002.jpg
------------------------
Megtekintve 4268 alkalommal.

WP_20161203_003.jpg
------------------------
Megtekintve 4268 alkalommal.

WP_20161203_001.jpg
------------------------
Megtekintve 4268 alkalommal.


 wogboy   2016.12.02. 09:50           32  

A tollas, kérésre! :-D

Kép

Kép

Kép

Ez nem ehető, csak dísz!

Kép

Kép

Így készült!

Kép

Kép

 wogboy   2016.11.30. 09:58           30  

A házifajta dobos folyamata!

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

 wogboy   2016.11.30. 09:37           29  

A saját féle ...

Kép

Kép

 wogboy   2016.11.30. 09:31           28  

A mai füstöltcsülkös bableves kelléke!

Kép

Ez pedig egy sajátféle krumplis pogácsa, sajttal megstrófolva.

Kép

 gergerg   2016.11.27. 21:23           0  

Süssünk süssünk valamit, azt is megmondom hogy mit.

 kedvescimbor   2016.11.27. 20:29          Válasz gergerg (1) hsz.-re     Olvasás       2  

Nem szoktunk bele élesztőt tenni, mert nem szeretem ha felpuffad.
A hagyma a magyar konyha egyik jellegzetes és sokat használt, izesítő zöldsége. Azért nem mondok fűszernövényt, mert annál jóval nagyobb mennyiségben fogyasztjuk.S mivel a főzött ételeink zömébe használom, legyen annyi változatosság az étrendemben, hogy a pogácsa a nélkül készüljön. Amúgy egyetértek veled, ez gusztus dolga, aki pikánsabb ízű krumplispogácsát akar enni, süssön bele, előnyére válik. Mint ahogy divat manapság a péksüteményeket különböző magokkal megszórni.
A pogácsa alapanyaga nem püréanyag, mert azt tejjel kogyvasztják és pépesítik. Ebben viszont nincs tej és nem pépes. A püréhez képest keményebb az állaga.

Úgy hetente, kéthetente viszek reggel 8-kor a céghez munkatársaimnak egy tepsi frissen kisült pogácsát. 9-re mindig elfogy.
A kiszikkadást nem értem. Mindig frissen elfogyasztjuk, nincs ideje megszikkadni. Mint írtam csak annyit sütünk ki egyszerre amennyit meg is eszünk. Az alapanyag pedig mely sütésre vár napokig, nem hogy nem szikkad ki, de inkább levet ereszt, maga alá. Amitől kicsit hajlamos hozzáragadni a tepsihez.

Utóirat: lehetne a fórumnak gasztronómiai topikja is. Bajban voltam, hova töltsem fel írásomat, mert ez messze áll a kertészettől.

 gergerg   2016.11.27. 20:02          Válasz kedvescimbor (0) hsz.-re     Olvasás       1  

Moment mester!

Sehol élesztő, vagy tojás csak kruplipüré meg liszt? Nem szikkad ki gyorsan? (mi van hogy hagymát is teszünk bele)

 kedvescimbor   2016.11.27. 19:41           0  

Wogboy Kérdezte Ausztráliából: Gyerekkorom óta szeretem a krumplis pogácsát. Most az szeretném kérdezni Tőled, milyen felétek a krumplis pogácsa?
Krumplis pogácsát ezen leírás alapján akár ki süthet, nemtől, vallástól, geopolitikai helyzettől függetlenül.
Ezek az eszközök kellenek hozzá:

6738
Megosztás készítés


A kukta jó szolgálatot tesz. Egyik előnye, hamar megfő benne a krumpli. (20perc) A másik, hogy nem nyomja tele a lakást gőzzel. 3kg krumplit főztem meg benne héjában. Amikor megfőtt, a héját leszedtem és a középső eszközzel a krumplitörővel összetörtem. A mellette lévő krumplinyomó jobb lenne erre a célra, de gyenge minőségben gyártják, nem strapabíró. Ezért használom szívesebben a törőt. Miközben pucolom és töröm a krumplit, közben szórok közé egy evőkanálnyi sót és egy fél vajat, melyet a meleg krumpli megolvaszt és magába szív.Majd a keletkezett masszát össze kell csumiszkolni, hogy a krumpli, a só és a vaj homogén elegyet alkosson.

6740
Megosztás készítés


Ezzel a krumpli kész, lisztet kell hozzágyúrni.Aki kevés mennyiséggel dolgozik az ebben a tálban is összegyúrhatja, de az én 3kg alapanyagom nem férne el. Ezért gombócokra osztom. Így egyenként könnyebb vele bánni.

6756
Megosztás készítés


A gyúrást legegyszerűbb olyan módon elvégezni, hogy a gyúródeszkára hintjük a lisztet:

6746
Megosztás készítés


Melyre erős mozdulatokkal rányomjuk a kruplit, amit az magába vesz. Ezt a műveletsort addig ismételjük, amíg a krumpli hajlandó magába fogadni a lisztet. Tehát lisztez, gyúr, megint lisztez, megint gyúr stb. A 3kg krumplihoz kb 1/2 kg liszt szükséges, de ez függ a főzési módtól és krumpli fajtájától, hogy az mennyi vizet tartalmaz.

6742
Megosztás készítés


Amikor már nem vesz fel lisztet a krumpli, sodrófával kilapítjuk, kiszaggatjuk egy kör alakú eszközzel és így már művünk sütésre kész.

6750
Megosztás készítés


Most jön az én sütési gyakorlatom, mely elüt a háziasszonyok szokásától. Nem sütöm ki rögtön az összeset, hanem csak annyit, amennyit a család kíván. Mivel jelenleg ketten vagyunk az én drága feleségemmel, nekünk naponta elegendő egy tepsit kisütni. Tehát a felesleges két tepsit nyáron hűtőbe, télen a spájzba teszem. Aztán másnap, harmadnap is kisütök egy tepsivel, így naponta ehetünk friss pogácsát. Így néz kikisütve, bablevessel:

6754
Megosztás készítés


Laci, remélem, eléggé precízen leírtam a légyeget. Ezek után, elvárom, hogy te is megsüsd a magad pogácsáját. Kínáld meg vele a kenguruvadászokat, lássák milyen a magyar krumplis pogácsa. Jó étvágyat hozzá.