Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Kajszibarackok Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
  2014.10.19. 20:19  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

 
Ide várjuk a kajszik fajtaismertetőit.
Hozzászólás küldése itt is az A Tudástárba ajánlom topikon keresztül történik.

Az alábbi táblázatban megnézhetjük az érési időkre, méretre, fagyérzékenységre, termékenyülésre és vírus érzékenységre vonatkozó információkat. A táblázatot Baby-lon hozta létre, bővítése, kiegészítése folyamatos.

   A táblázat megtekintése



FajtaÉrési idő MK-hoz viszonyítvaÁtlagsúlyTermékenyülésFagyérzékenységSharka vírussal szembeni ellenállóság
Tsunami-3480gr 4A
Aurora-31ÖnmeddőFagyérzékeny
Spring Blush-303AÖnmeddőKözepesen fagyérzékenyToleráns
Early Blush-30
Wonder Cot-282A/3A
Magic Cot-263A/4A
Harmat-2240grÖnmeddőFagyérzékeny
Priabel-20
Sweet Red-20Önmeddő
Sylvercot-18Fagyérzékeny
Tom Cot-18
Sylred-18
Pinkcot-1585gr 4AKözepesen öntermőKözepesen fagyérzékeny
Orangered-14ÖnmeddőKözepesen fagytűrőToleráns
Korai zamatos-1045grKözepesen fagytűrő
Bergeval-970gr 4AÖntermőFagytűrő
Bergarouge-8Önmeddő
Big Red-785gr 4AÖnmeddő
Ceglédi Piroska-652grÖnmeddőKözepesen fagytűrőKözepesen fogékony
Goldrich-5Közepesen öntermőToleráns
Harcot-4ÖnmeddőKözepesen fagyérzékenyToleráns
Ceglédi óriás-370gr 4AÖnmeddőFagyérzékenyFogékony
Hargrand-2Közepesen öntermőToleráns
Ceglédi bíborkajszi-2ÖntermőFagyérzékenyNem fogékony
Kioto-12A/3AÖntermőKiemelkedően fagytűrő
Gönci magyar kajszi045grÖntermőKözepesen fagyérzékenyKözepesen fogékony
Magyar kajszi C235045grÖntermőKözepesen fagyérzékenyKözepesen fogékony
Kuresia2ÖntermőRezisztens
Ligeti óriás370gr 4AÖnmeddő
Veecot3Fagytűrő
Roxana450grÖnmeddőFagyérzékeny
Pannónia645grFagytűrőFogékony
Ceglédi arany744grÖntermőFagytűrőFogékony
Mandulakajszi8Közepesen öntermőKözepesen fagytűrőFogékony
Ceglédi kedves847grGyengén öntermőKözepesen fagytűrőKevésbé fogékony
Harlayne10Kiemelkedően fagytűrőRezisztens
Budapest1060grÖntermő
Tradicot12ÖntermőKiemelkedően fagytűrő
Bergeron1242grÖntermőKiemelkedően fagytűrő
Borsi -féle késői rózsa1433grÖntermőFagytűrőFogékony
Faralia153A/4AÖntermő
Farely322A/3AÖnmeddő
Fartoli372A/3AÖntermő
Farbaly423AÖntermő
Farfia472AÖntermő
Farhial522AÖntermő
Farius552AÖntermő
Farlis552A/3AÖntermő
Fardao622AÖntermő
Farcio652AÖntermőFogékony


 
 


  2016.12.27. 16:14  Hozzászólás
  •   33   


 
Kajszilva

Elfogyasztottam egy teljesen érett kajszilvát. Kerestem a gyümölcs ízében a megszokott kajszi ízt,de nem találtam.
Nagyon egyedi íze van,engem emlékeztet a szilvára és ami valóban meglepő roppanós a héja. Szüretet követően érdemes fogyasztás előtt néhány napig pihentetni a gyümölcsöket,mert különben sok sav maradhat a héjában. Még legalább egy hét mire az összes gyümölcs érett lesz.
Szüleim szerint jó a gyümölcsök íze,de azért szemezzek néhány ágba jól megszokott Magyar kajszit.

KepKep


2016.08.27.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

délkelet véleménye:

Ma megettem a két szem kajszilvából az egyiket, mert kezdett megjelenni rajta a monília (szinte teljesen érett volt). Hát az biztos, hogy nem túl piacos a kinézete alapján, de végeredményben mint választékbővítő fajta simán szóba jöhet. Kellemesen édes, közepesen aromás, leheletnyi savval. Ami zavart kicsit: a bőre, mert kissé rágósnak tűnt. Szilva utóízt nem éreztem (ahogy mások jellemezték), ennek ellenére a gyümölcsben volt némi szilva feeling. Aranyos kis dundi magja van, ami szépen elválik a hústól (a magon nem láttam foltot szerencsére, bár mint említettem, enyhe levéltünetek vannak). A hús színe egyébként olyan citrom- és okkersárga közti átmenet.
Kíváncsi leszek a véleményedre, mert - ellentétben velem - bővebb lehetőséged van az ízlelgetésre

2016.07.29.
 


  2016.12.27. 16:06  Hozzászólás
  •   32   


 
Roxana

Amin még sohasem volt értékelhető termés(mert egy fagyérzékeny szxx), most megmakacsolta magát, a roxana. Egyébként nagyon finom, de nálam ez az utolsó éve, nem ide való:

Kép

2016.05.31.
 


  2016.12.27. 16:03  Hozzászólás
  •   31   


 
Spring Blush

5192 Spring Blush fámat tavaly ültettem,idén kóstolónak 2 szem barack maradt. Több termékenyülés is volt rajta de azok lepotyogtak, szemmel láthatóan egészségesen. Utolsó fotót 06. 02-án készítettem (ez látható) rá kb. egy hétre a kisebb leesett ekkor a másikat is leszedtem. Tehát jó érettek volta. Nem nyomkodtam, fogdostam őket mert féltem hogy attól leesik. Rábíztam a természetre és figyeltem. A gyümölcsök kerekdedek oldalról kissé lapítottak, fényes élénk színűek, kb. 30-40 %-os piros színezettséggel. A nagyobb 50 gramm súlyú volt. Ízre nagyon finom kajsziíz. 6-an! is megkóstoltuk a két kis barackot és mindenkinek ízlett. Ekkor már kissé kezdett puhulni.
Sharka tünet nincs.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Délelőtt voltam a telken és a Spring Blush alatt egy barackot találtam lepottyanva. Ami a földön volt kezdett puhulni és isteni íze volt, a többi még inkább csak "piacos érettségi" állapotban van. Azért szedtem pár szemet a családnak kóstolni.
Nem digitális mérlegen mérve tíz db 52 dkg volt.

KepKepKep


2016.06.04.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sztívn véleménye:

Alakul a Spring Blush is. Szintén nagyon jól termékenyült. Virágzási időben a Bergerouge és a Goldrich volt hozzá a legközelebb. Rengeteg kisbarackot szedtem le róla és még így is sok van rajta.
A múlt heti nagy eső után másnapra a 2 legmagasabban lévő szemeken kis repedés jelent meg, a többi hibátlan.

Kép

2016.05.30.
 


  2016.12.27. 16:01  Hozzászólás
  •   30   
Avatar

 
Pinkcot

Beérett a Pink cot kajszim is . Mérete elérte a 4A-t igaz nem sok volt a fán, lehet ez magyarázza. Finom édes lédús volt 15 Brix értéket mértem.

KepKepKep

KepKepKep


2016.06.22.
 


  2016.12.27. 15:59  Hozzászólás
  •   29   


 
Mediabella

Hétvégén leérett a Mediabella. Szép színes, attraktív megjelenésű, kemény húsú. Fajta jellegzetessége, jellegzetesen csücskös a csúcsa, erről könnyedén felismerhető.
Értével édes savas ízű, nem könnyű meghatározni az érés időt. Aromája gyenge, Viszont a cukor sav aránya olyan kedvező, hogy azonnal kérünk belőle még. friss fogyasztásra való, asztali- csemege kajszi. Teljesen magva váló. 80-90 g-os, fája, közepesnél gyengébb növésű, magas törzsön,fűzfa szerűen lecsüngő, így a hagyományos Papp-féle ernő koronára alkalmas. Teljes érésben nem, túléretten hullik.
Itt az olaszok igazat mondtak a leírásokban, mind érés idő, mind abban, hogy nagyon kiegyensúlyozott ízű és illatú, ugyanis sem az ízében, sem az illatában nem tapasztaltam semmilyen kilengést, szimmetria sértést

Kép

2016.07.13.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laca9876 véleménye:

Mediabel

A carmingo sorozat sajátosságait hordozza. A héj kicsit ropogós enyhén savas a húsa finom édes, 17 Brix értéket mértem. Kiváló friss fogyasztásra, szerintem nem igazán lekvárbarack. Mérete 3A-2A.

KepKepKep


2016.06.24.
 


  2016.12.27. 15:56  Hozzászólás
  •   28   


 
Priabella

Priabella: érése, kb a Media+5 nap.
Hamar színeződik, nagyon nehéz a szedést meghatározni. Igazi áruházi fajta. szép színes, kemény húsú(kevesebb fedőszíne van, mit az előzőnek és a csücske is elhanyagolható)
Féléretten, igazán rongy íze van. Alapvetően utálom a grape-fruit-ot, na de ennek még azon túl, valami fertelmes utó íze is van, ráadásul jó savas, igazi ízlelő -bimbó romboló.
Teljes érésben már fogyasztható, kellemes ízű, ekkor már jelentősen csökkennek a savak, ill. mérsékelt citrusosság jellemezi. Cukor tartalma, közepesnél magasabb, húsa, ekkor is kemény.
Az igazi meglepetés akkor ér minket, ha fent hagyjuk a fán, túlérni.
Ekkor is kemény, de harapáskor, fröccsenően - kibuggyanóan lédús, a savak elbomlanak. Cukra magas, aromája visszafogott, nem megszokott, de igen finom, ekkor mondtam azt, hogy megkegyelmezek a fajtának, sőt...
Magvaváló.
Ezt a fajtát,piacon ne vegyétek, biztosan nem lesz jó ízű. Házi kertbe, vagy kis termelőnek alkalmas fajta, olyan személynek, aki képes kivárni a fán való túlérést.
Ekkor fejedelmi asztali barackot kapunk, így már nálunk is, mindenkinek ízlik.(előtte mindenkit megszívattam a félérettekkel
ennek a fája, magas törzsön is feltörő, közép erős növekedésű.

Kép

2016.06.27.
 


  2016.12.27. 15:55  Hozzászólás
  •   27   


 
Flavorcot

Most érik nálam a Flavorcot. Elég apró, bár ez az első termése. Enyhén hosszúkás, de még a magja is. Húsa "vékony" Ízre nem rossz, de van nála jobb is.
Csináltam pár képet, íme:

KepKepKep


2016.07.13.
 


  2016.12.27. 15:53  Hozzászólás
  •   26   


 
Robada

A múlt hét második felében volt érésének csúcsán, a Robada. A napos oldala, teljesen, feltűnően piros. Alapszíne is sötét narancs, fényes, feltűnő, nagyon vonzza a tekintetet. Hasonlít a Kiotóra, attól egy kicsit nagyobb.
Kis féltem az első kóstolással, a hasonlóság miatt, de meglepően jó íze van. Féléretten is fogyasztható, már akkor is van aromája, és nem citrusos. Teljesen magvaváló.
Teljesen éretten, túléretten is kemény/félkemény húsa van, símogatóan lágy, átlagostól eltérő aromával, amit a héj alatt rejtőző finom savak emelnek ki
Van vírusos fám is, érzékenynek mondanám, mutatja a tüneteket.
Így vigyázni kell rá, értékes fajtának tűnik.

Kép

2016.07.04.
 


  2016.12.27. 15:51  Hozzászólás
  •   25   


 
Harlayne.


Múlt hét csütörtökön ettem róla pár szemet, gyakorlatilag a Kuresiával egyszerre ért be.
A fa még fiatal, csak néhány szemet hagytam rajta. A kert szélén van, így besugárzást kap bőven, e miatt egy kicsit hamarabb érhetett, de a Július legvége, az talán eltúlzott.
Klasszikus kajszi formája van, fakó- narancs alapszínen egy leheletnyi piros pír van.
Küllemre nem túl megnyerő, ettől vannak sokkal szebb barackok is.
Körbeszaglásztam, van kajszira jellemző illata. Kicsit vonaglottam az első kóstolástól, mert küllemre nem volt nálam túl megnyerő.
Ízre viszont, meglepően jó. Jó édes, gerinces savval, de nem bántóan savanyú. Erősen aromás, húsa rostos, tömött,kellően lédús, de nem túl leves. Más "Har" fajtákkal ellentétben, megpuhul a fán. éretten közepesen puha, Magyar kajszi szerű, attól egy kicsit jobban tart, de ez sem a távoli piacok fajtája.
Figyelembe véve az ízét, állagát friss fogyasztásra első rendű, a "klasszikus" Magyar fogyasztói igényeket tökéletesen kielégítőnek tűnik.
A húsából ítélve, lekvárnak első osztályúnak tűnik, pálinkának is tuti jó, mert cukros és kitűnően aromás(ismert aromával.).
Ami nem tetszik: fája nem nő túl erősen, moniliára az átlagosnál jobban érzékeny, virágzási ideje is átlagos(egy év átlagából).
Bekerült vírusos alanyra is, önmagára nézve nem hiperszenzitív, szilván is közepes erősségű. Tüneteket nem mutat, ellentétben a Kures-sel, ami sokk hatására, elkezdett tüneteket mutatni. Ez, később maszkírozódott a jobb körülmények miatt, a gyümölcsön már nincs tünet(erősen öntözött viszonyok között).

2016.07.05.
 


  2016.12.27. 15:49  Hozzászólás
  •   24   


 
Cherrykose/cserikajszi

Ami eddig kiderült róla: moníliára érzékeny – kajszitól örökölt szinten.
A hajtásrendszere rövidnyárs – kajszi jellegű.
Rügyei aprók.
Virágja inkább a cseresznyére hasonlít, így néz ki:

Kép

2016.05.04.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tegnap a nagy szél levert néhány cserikajszit. Megkóstoltam az elsőt – kicsit kemény volt még – a gyümölcshéj rágós savanyú ízű, a gyümölcshús egy átlagos szilvára emlékeztetett. No, gondoltam, kezdhetek gondolkodni, mit is ültetek a helyére, amikor felvettem egy teljesen puha gyümölcsöt. A gyümölcshús teljesen piros, leves, a felső íz, kajszira emlékeztető, melyet egy cseresznyebefőttre emlékeztető aroma tett határozottá. Első tapasztalat, hogy a gyümölcsök nem egyszerre érnek, inkább házi kerti fajta. A teljes éréshez kell még 1-2 hét.

2016.07.07.
 


  2016.12.27. 15:48  Hozzászólás
  •   23   


 
Rakovszky

Elkezdte az érést a Rakovszky. Ha jól emlékszem, az idei év a harmadik termő év, néhány megtermékenyültből összesen két darab maradt,
ami értékelhető. Az egyiket már alaposan kikezdték a hangyák, az gyakorlatilag teljesen érett volt, a másikat is leszedtem,
mert az is puhult, de annál volt még éretlen rész (meg teljesen érett is).
Most már tudom, hogy milyen az a különleges zamat, amiről a szakirodalom ír. Valami nagyon furcsa, elsőre kissé talán füstösnek vagy nem is tudom,
milyennek jellemezzem, viszont az utána érezhető vezéríz a sárgadinnye összehasonlíthatatlan íze.
Egy az egyben az van a kajsziban. Nem durva, de határozott és finom.
Ráadásul hihetetlenül cukros, eszméletlenül édesre érik! Nem is tudom, hogy éreztem-e valaha ennyire édes kajszit...
Tökéletesen az a feeling, amikor lekvárral összeragasztjuk a szánkat, ujjunkat.
Az állaga olyan, amilyent keresek: puha, rostos, leves (egyébként gyönyörű sötét narancsvörös).
Ha a fán lehet megérlelni a termés nagy részét egészségesen, akkor igazi,
kitűnő pálinka alapanyag (így a lekvárhoz se kell cukor szerintem, mert annyira édes).
Remélem, a következő években megembereli magát és rendes mennyiségű terméssel ajándékoz meg.
Már tavaly óta vírusos, nem tudom, ez mennyire hat rá a termésmennyiség tekintetében, de ez is kiderül talán.

2016.07.11.
 


  2016.12.27. 15:35  Hozzászólás
  •   22   


 
Tardicot

A Tardicot jellegzetesen feltörekvő koronája. Érdekes ennél a fajtánál, hogy jellegzetesen kevés virágot hoz, de az termékenyül. Ezen is pont elég lesz.

http://terra-kert.hu/download/file.php?id=6414

2016.04.30.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Minden évben kevés virágot hoz. Ez a kevés virág, pont elég szokott lenni.

Kép

2016.07.14.
 


  2016.12.27. 15:30  Hozzászólás
  •   21   


 
Újvidéki bőtermő kajszi

Tegnap leszedtük a maradék 9 vagy 10 szemet a két második éves Újvidéki bőtermő fáról. Aromás, igazi magyar kajszi ízű, az állaga is közel van ahhoz, jó leves. Talán még lehetett volna a fán tartani, de kettőt már így is ki kellett dobni mert rovarrágás miatt a magház körül elkezdett penészedni.

2016.07.16.
 


  2016.12.27. 15:28  Hozzászólás
  •   20   


 
Pisana

A Pisana már az 'elejétől' kezdve csupa pötty (ezeken a képeken most épp nem látszik, de a többi elég durva, kb. mint az utolsó képen)...
Viszont a Portici alaposan reped a víztől, a Pisana pedig épp csak megnyílik egy kicsit a végén (persze ettől még épp úgy tönkremegy,
ha nincs odafigyelve rá).

KepKepKepKep


2016.07.17.
 


  2016.12.27. 15:26  Hozzászólás
  •   19   


 
Portici

A Portici nagyon jól bírja a sztigminát. Egész eddig makulátlan tiszta volt. Ugyanolyan kezelés mellett néhány méterrel arrább a Pisana .

KepKepKepKep

Kép

2016.07.17.
 


  2016.12.27. 15:22  Hozzászólás
  •   18   


 
Sulmona

Sulmona, illetve ami maradt belőle,mert ezt meg a seregélyek ütik...

KepKep


2016.07.18.
 


  2016.12.27. 15:21  Hozzászólás
  •   17   


 
Stella

Stella. Nem valami piacos kinézetű.

Kép

2016.07.18.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ennek is van egy története. Sikerült kapnom 2 helyről is, valamilyen barackot. Nevet nem tudtak.
Idén hozzájutottam a Stellához, oltványként.
Mind a 3 változat termett, így nem volt nehéz beazonosítani.
Most megvan ugyanaz a fajta, 3 forrásból
Kinézetre nem nagy szám, kalssszikus egyenbarack. Ízre inkább lekváros, nem igazán lédús, de kellemes. Megfelelő a cukra, van egy kicsi sava, meg aromája is.
Ha tényleg annyira bírja a fagyokat, meg tényleg annyira ellenálló, akkor van egy "biztonsági" lekvárbarackom, mert szinte biztos, hogy ezt arra teremtette a JóIsten
A Harlekin katicák, viszont nagyon nagy gondot okoznak, minden gyümölcsben volt néhány. Erre később, valami csapdázást ki kell találnom.

KepKep


2016.07.14.
 


  2015.12.04. 17:33  Hozzászólás
  •   15   


 
Frisson

5666 Nagyon jó ízű. Közepesen kemény, leveses, illatos aromás. Fedőszíne nem sok van, de az íze kárpótol. A leírás igaz: jóval édesebb, mint a Bergeron, és nem lisztesedik, mint a Rózsakajszi. Kb velük egyszerre érik, de ez lehet az extrém meleg nyárnak is köszönhető. Nálam a fán megpuhult néhány szem, nem potyog. Nagyon produktív, sok virágot hoz első évben is, és rendkívül jól köt. Viszonylag későn virágzik, idén nem fagyott le, pedig nem magas törzsön van(még). Hamarosan kiderül, hogy tűri-e olyan jól a hideget, mint a Bergeron. Ha igen, akkor azt jósolom, hogy le fogja váltani a fajtát. Nálam a Top 5-ben benne van.
 


  2015.09.17. 10:57  Hozzászólás
  •   14   


 
Farclo

2015.09.12

5354 5szem Farclo, mai ritkitás, jól látszik, hogy a kocsány felől megrepedtek. Befőttnek már alkalmas lenne, ha szeretném. Nincs kicsi kezem, ez ebben az érési időszakban szép darabosnak tűnik, főleg hogy az utolsó - átlag ember által - ismert kajszi, a rózsak. Na ez annak a duplája, és jó levesnek is tűnik...


Tegnap nekiláttam leszedni a Fardao/clo-t, nem láttam értelmét tovább fent hagyni, holnaptól itt kemény esőzéseket jósolnak. Látszik a képeken, hogy az előző esőtől, szinte mind meg van repedve, illetve a legutóbbi szedéshez képest, érzékszervileg semmit sem értek tovább. Kemények, rágósak, bár a cukrosságuk megvolt. Ezért a következő dolgot eszeltem ki. Beládáztam őket, bepakoltam őket a kocsiban, majd az autót a mai napra, "véletlenül" a napon felejtettem. Előtte tettem melléjük néhány szép almát, majd gondosan lefóliáztam őket. Ablak felhúzva, odabent kellemes hősokkot kaptak.
Végeredmény: a barackok szépen megpuhultak (így már csak közepesen kemények), levesek voltak, így már érdemes volt elfogyasztani őket. Feltehetően a hősokk, valamint az almából felszabadult etiléngáz jótékony hatását élvezhettem.
Az előző szedésből tapasztalat: ládában kb 10 napig minőség romlás nélkül tartja magát, utána már elkezd fakulni, íztelenné válni.
5734 Az első szedés után fenthagyott barackok, az időjárás miatt tovább repedtek, amelyik gyümölcsön a repedés elérte a magot, ott belső penészesedés lépett fel.
Konklúzió: egy eredmény, nem eredmény, de talán nem érdemes túl sokáig a fán hagyni a gyümölcsöket, mert már nem várható nagyobb fokú érés(az ilyenkor szokásos hűvösebb éjszakák miatt), a tárolása az egészséges gyümölcsnek így is legalább másfél hét, az éppen fogyasztásra szánt kajszik érlelését pedig néhány szem almával jól időzíthetjük.
A kajszi gyakorlati haszna: friss fogyasztáson túl, barackos gombócnak a legjobb, azaz az általam próbált kajszik közül, ez hozta a legjobb eledelt.
Cefrébe, lekvárnak, jamnek sztem nem alkalmas, nem különösebben aromás.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

atifoci2 képe:

5328

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fresno véleménye:

A Farclo itt Észak Nyugat-Magyarországon még nem érett be,úgy gondolom kell neki még egy másfél hét. Egy szem már kezd puhulni de csak azért mert már annyit nyomkodtuk a feleségemmel felváltva. néhány kép:

KepKepKep


2016.09.18.
 


  2015.09.17. 10:54  Hozzászólás
  •   13   


 
Rubista

Tegnap én is elfogyasztottam, gyakorlatilag a fán puhára érik. Van egy jelentékeny illata, ami kissé eltér, a szokott kajszi zamattól. Kellemes.
Széthúzva rostos, inkább sárgadinnye színű, mint kajszi sárga. Magja közepes, elválik.
Húsa tömött, kevésbé lédús, kellemesen édes, visszafogottam aromás. Gyümölcs nagysága közepes. Friss fogyasztásra, lekvár készítésre első osztályú lehet, persze ki kell próbálni.
Fája közepesen, vagy kissé gyengébben nő. Vitorlája feltűnően antocianinos, bíboros színezésű. Ősszel, levelei bíborvörösre színeződnek, ellentétben más kajszi fajtákkal, melyek inkább sárgulva hullanak. Őszi lombhullás előtt, a vöröses levelei miatt, üde színfoltja a kertnek, nagyon szép kontrasztot alkot a többi fajta között.
Betegség érzékenysége, átlagosnak tűnik, semmi kirívót nem tapasztaltam.
Francia kollégám szerint, téli lehűlésekre érzékeny.
Nálam virágzáskor, közepesnél rosszabb volt a fagytűrése. Más következtetést levonni, korai lenne még...

2016.06.19.
 


  2015.09.01. 10:31  Hozzászólás
  •   12   
Avatar

 
Farbaly

2015.08.23

Leszedtem a Farbaly-t. Nagyon finom! A textúrája egész más, mint a magyar kajsziknak, de az íze fenséges!

5248 5250
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STiszteletes véleménye:

A Farbaly éretten is kemény, leves, magvaváló, ebben a csoportban elsők között érik, mégis sokáig fán tartható. Húsa kemény, leves, ropogós. Kellemes, aromás, jó izű, de nem kiemelkedő. Viszonylag későn virágzik, ennek fagyos években nagy jelentősége lehet. Közepes, vagy attól nagyobb termésű. Ültetvénybe, vagy akár házikertbe való, gyümölcse minden irányú felhasználásra alkalmas lehet.
 


  2015.08.06. 17:54  Hozzászólás
  •   11   


 
Madarska(nem azonos a Magyar Kajszival)



5046
 


  2015.08.06. 17:53  Hozzászólás
  •   10   


 
Szeléna

5044 5042

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Idén kevés volt rajta a virág. A kevés virágból, lett egy kevés termés kezdemény.
EZt jól megritkítottam.
És így is majdnem sok maradt rajta.
Még van egy pár napja, de már most kellemes illata van.
Világosabb, mint a hagyományos kajszik, ebben is visszaütött az ananászra, mint szülőpartnerére.

KepKepKep


2016.07.14.
 


  2015.08.06. 17:52  Hozzászólás
  •   9   
Avatar

 
-----------------------------
 


  2015.07.17. 17:21  Hozzászólás
  •   8   
Avatar

 
Kioto

4830 Gyümölcse középnagy 40-50 mm átmérőjű, jó gyümölcshús keménységű. Alapszínét korán felveszi /a teljes érettség előtt akár 2 héttel/, így a szedési időre oda kell figyelni.
Termései teszetősek, narancssárga alapszínű, a napos oldalon 50-70%-os élénk pirosas fedőszínnel. Íze kevéssé édes, savanykás, a kedvelt magyar fajtáktól -mint Magyar kajszi és változatai, Ceglédi Óriás, stb.- elmarad. A gyümölcs héja sima, fényes, teljes érettségben szedve csak a kocsánynál kisé repedhet. Gyümölcsének magja kicsi, a gyümölcs-mag arány igen kedvező.

Közép kései érésű, kevéssel a Ceglédi óriás után érik. Szedése 2-3 menetben lehetséges. A fája közepesen gyenge növekedésű, de jó talajban erőteljesebb.
Termesztésénél lényeges a helyes metszés. Igényli a szüret utáni zöldmetszést is, ami után a lombkorona belső részeit több fény éri, ezzel erősítve a termődárdákat, megelőzve a kopaszodást. Növekedési erélye miatt rövid tőtávolságra is telepíthető.


4832 Öntermékenyülő, pollenadó nem szükséges. Középidőben virágzik, sok virágot hoz minden évben, virágai jól kötnek. Korán termőre fordul. Tapasztalatom szerint, fagytűrése csak közepes. Fagymentes években biztosan ritkítani kell, másként elaprósodik. Fiatal korában könnyen túlterhelhető.
PPV/Sharka vírusra érzékeny fajta.

A Kertészet Szőlészet 62. évfolyam 26. számban, Mór térségére, fagy és télállóságát "jó" minősítéssel jelölték. Az ott bemutatott fajtákból "kiváló" minősítést kapott a Harlayne, és Bergeron.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STiszteletes véleménye:

Itt van ez a fajta, amit a mai napig nem tudok hova tenni. Tavaly, meg előtti is, nagyon rosszul szerepelt. Az idén meg nagyon jól, szinte túl jól. Ritkításkor, eltávolítottam a barackok 5/4-éd, így is rengeteg lesz rajta, ha a becslésem nem csal, kb 40 kg-t fog adni ez a kis fa.
Nem tudom, még mi a titka, ennek a fajtának. Tavaly télen, nagyon nagy fagykárt szenvedett, szerény termést hozott. Idén, alig károsodott, túl is kötötte magát.
Így, h ilyen sok van rajta, valószínűleg hozza, a fajta általi méretet. Az ízével nem vagyok elégedett, csak édes, a héja alatt egy kis savassággal, hiányzik belőle az aroma.
Tavaly, jóval a Mk után volt szedhető. Idén, várhatóan előtte be fog érni. Az okát nem tudom. Van egy anyafám Kioton, meg 2 féle szilván. Mindegyikén másként viselkedik, szilván kicsit nagyobb a termése.
EZ a fajta a Kioto.

KepKepKepKep


2016.07.13.


2 négy éves Kiotot, ennyit adott. Előtte kb. 3 ládát prognosztizáltam. Nagyon kell a szem a barackhoz, ahhoz meg pár év tapasztalat, hogy kellően átlássuk.
AZ a helyzet, hogy továbbra sem vagyok megbarátkozva ezzel a fajtával. Szép színes, de az íze...
Viszont elképzelheteő, hogy befőttnek pont ideális, a húsállaga miatt. Éretten is, nagyon kemény:

Kép

2016.07.14.
 


  2015.07.11. 18:47  Hozzászólás
  •   7   
Avatar

 
Lady Cot

Igazán méretes gyümölcsök vannak rajta, most sajnálom igazán, hogy a nyár eleji jégesők elcsúfították kicsit!

46284626



2015.07.16. folytatás....

Ma leszüreteltem a Lady cot termését, alig vártam. Minden bizonnyal a legszebb képet az idén erről a fáról lehetett készíteni a kertemben, ahogy a méregzöld levelek között szinte világítottak a narancs és piros színben játszó gyümölcsök, amik ráadásul elég méretesek is voltak. Megkóstolva finom, édes ízt tapasztaltam viszonylag kevés savval. Ami ezen kívül meglepett: ropogós volt a héja! Aki evett már Pannónia kincse szőlőt (vastag húsú, de nem rágós, hanem ropogós és olvadó), az kicsit hasonlót képzeljen el ennél a kajszinál. Ez már önmagában is csillagos 5-öst ér a szememben. Érési ideje júl. közepe, július vége lehet (szerintem most korábban értek a kajszik, a Bergeron már leérett, más években pedig ilyenkor kezd érni nálam) Úgyis mondhatnám, hogy kb. a Bergeronnal együtt érik. Viszonylag egységes méretű gyümölcsei voltak, 3 kisebb darab csúszott be. Átlagtömegük pontosan 80 g volt (a kevéssel több, mint egy kg össztermést tekintve).
Hátrányként egy dolgot tudnék megemlíteni: az erőteljesen felfelé növekvő vesszőket nálam a monília eléggé megtépázta (nyilván erről én tehetek).
Még egy, ami eszembe jutott (nem hátrány): színeződése a Tsunamihoz nagyon hasonló.
Végeredményben én maximálisan elégedett vagyok ezzel a fajtával, csak egy sajnálni való van: alig van már hely a kertemben :)
Kicsit több képet teszek fel, megérdemli! (a foltok a jégverés következményei)

4816481848204822482448264828

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Egy kis összefoglaló a Lady cot-ról: ami Tiszteletesnek a Kuresia, az számomra ez a fajta. Túl sok fajta barackot nem kóstoltam (többek között a Kuresiát sem), de egyértelműen ez viszi a prímet közöttük. Állaga igen érdekes: beleharapva a külső része kellemesen, élvezetesen ropogós, a mag felé haladva pedig fokozatosan puhul. Olyannyira magvaváló, hogy kettévágva a magja szó szerint kiesik a gyümölcsből. Fogyasztani már a teljes érése előtt lehet, ekkor kicsivel több a sava természetesen, de nem zavaróan sok és így is igen finom. Éretten már csak leheletnyit érezni belőle, ekkor már igazán édes és aromás - számomra ez az ideális állapota. Külleméről nem írok, a kép magáért beszél.
A fámon kb. 10 kg termett, a fa méretéhez képest kissé túl lett terhelve. A képen lévő vödörben 8 és fél kg barack van, ez alapján a gyümölcsök átlagsúlya 67 g (tavaly olyan 10-15 g-mal méretesebb volt az a néhány szem).

Kép

2016.07.11.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STiszteletes véleménye:

Gyakorlatilag, az eső alatt beérett. Mérsékelten repedt, kevés hullás volt. Jól ragaszkodik a fához.
Ő is megdőlt, vissza is kellett húzni, a termésekkel ez nem volt egyszerű.
Ránézére gyönyörű, bíborpiros fedőszíne van, fényes narancssárga alapon. Feltűnő, attraktív barack, közepesen szilárd hússal. Inkább lekváros, mint nagyon lédús, de nem száraz.
Cukra nagyon magas, a sava is, de lágy, össszetett savakból áll. Nincs laborom ezt bevizsgálni, de nagyon kíváncsi lennék rá, mert eltér a többi kajszitól. Markáns, "hosszú" íze van, amit csak egy dolognak köszönhet, a gerinces, összetett savainak.
Kellően aromás, nagyon rostos. gyanakszom, hogy száraz termőhelyen "szálas" lesz, így mindenképpen öntözni kell - vannak erre utaló jelek.
Egyébként szép nagy lesz, rendesen terhelve is jó az íze.
Van egy utóíze, amit nem tudok beazonosítani. Csak ennél, meg a Rubistánál éreztem hasonlót - nem pont ugyanezt, csak hasonlót. Figyelembe véve a fajta nagymértékű pirosságát, én ezt elneveztem "piros íznek", mindaddig, míg jobbat ki nem találunk rá.
Érési idejében, jelenleg a legjobbnak tűnő, a Bergeront fényévekre megveri. Még kap egy év figyelési ablakot, aztán ha rendben lesz, akkor lesz több ilyen fám is...

KepKepKep


2016.07.17.
 


  2015.07.01. 20:17  Hozzászólás
  •   6   
Avatar

 
Kuresia

4402 Érik a Kuresia!
És sajnos potyogós is egyelőre. A héja picit keménykés és savanya, de a húsa nagyon finom.
Egyelőre nem értem még, hogy miért dobja el a gyümölcsöket egy kis széltől, talán még túl gyengék az ágak, nagyon mozognak a szellőben, remélem ezt a tulajdonságát kinövi. Emellett pedig a lepottyantott gyümölcsök még simán kibírják napokig.
Ezektől függetlenül nagyon meg vagyunk vele elégedve, mindenképp van helye a kertben.


4404 Azt nem tudom, hogy a tapasztalataim mennyire lesznek relevánsak, ez az első "komolyabb" év, olyan 20 szem körül szedünk róla.
Így néz ki a fa most.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


gergerg véleménye a fajtáról:

2 nagyobb fába oltottam vesszőket amik szépen megindultak, következő évben termést is mutatott. Aztán az azt követő évben volt egy erősebb moníliafertőzés. Minden kajszit megviselt, de körülményekhez képest jól viselték, kivéve a Kuresia. Annak az utolsó darabig vége lett.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lactarius véleménye és képei a fajtáról:

Sharka-rezisztens, kiemelkedően jóízű kajszi. Monília ellen permetezni kell, mert mézgásodik és nem terem, ha fertőzés éri. Érési ideje július elején, az Orangered után kb egy héttel van. A barackok korán színesednek, de érdemes várni a szedéssel addig, amíg elkezdenek puhulni. Egyenletes vízellátottság mellett nem hullik. A termés tömege 55-85 gramm, átlagosan 60-65 gramm (vadkajszi alanyon). Vastag gyümölcshús és kis mag jellemzi, magbele édes.

46364634

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STiszteletes véleménye:

4638

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Kuresia vége. Magas törzsön, szélcsatornában, extrém szeles évben, nagyon jól vizsgázott, rendkívül jól ragaszkodik a fához.
Ami az előnye, az egyben a hátránya is, mert szedéskor kell csavargatni rendesen. Ha simán húzzuk, akkor kocsánynál beszakad. Ez friss fogyasztásnál nem gond, de ha kiládázzuk, akkor körültekintően kell szedni.
Elhúzódóan érik, legalább 3 menetben célszerű szedni. Ez nagyüzemben hátrány, kicsiben, házikertben előny, mert legalább 2 hétig van gyümölcs, egyazon fán.

KepKep


2016.07.14.
 


  2015.07.01. 20:12  Hozzászólás
  •   5   


 
Bergeval

4400 Ma elfogyasztottuk az első 2 szem Bergevalt!
Mamám szerint igazi régi kajszi íze volt! :thumbup:
Nagyon finom, aromás, leveses még az illata is csodás volt!


4398 4396
 


  2015.06.20. 20:18  Hozzászólás
  •   4   
Avatar

 
Carmela

Most pedig meg szeretném nektek mutatni a Carmel-át vagy Carmina-t, ami a Karmin piros színéről kapta a nevét. Román fajta
Ígéretesnek tűnik. Igen méretes, a felülmúlja a Victoria-t Ami csak félig magvaváló, ez pedig teljesen. A legnagyobb gyümölcsök 160-170 grammosak.



4294429642924290
 


  2015.06.19. 19:06  Hozzászólás
  •   3   
Avatar

 
Sweet Red


Érési idő: Június közepe.

427242684270
 


  2015.06.19. 19:04  Hozzászólás
  •   2   
Avatar

 
Tsunami


4266 Érési idő: Június eleje



délkelet tapasztalata a fajtáról:

Az első gyümölcsét június 8-án szedtem le, a szedési időszak közepe (annak a kb. 2 kg-nak :-D ) úgy június 11-12 körül lehetett. Nekem ebben az évben elég aprócskák voltak, átlaguk 45-50 g körül lehetett. A Baby-lon által készített táblázat egészen jó egybeesést mutat az én tapasztalatommal a Tsunami érésidejét tekintve, amennyiben elfogadjuk a Magyar kajszi júl. 15. körüli érését, viszont az én gyümölcseim átlagtömege lényegesen alacsonyabb volt a táblázatban szerepeltnél.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STiszteletes véleménye:

Nálam is kezdi felvenni a Tsunami az alapszínét. Rendkívűl jól kötött, rendesen meg kellett ritkítanom, így is hagytam rajta bőven, ki is kellett karóznom, mert a tengelye is a földön lenne. "Hivatalos" porzó nem volt mellette, a távolban van csak egy Magyar kajszi, nagyjából együtt is virágoztak.
St. Julienen van, magas törzsön tartom. Érdekessége, ezen az alanyon, nagyon sok vízszinteshez közeli oldalhajtást hoz.

KepKep


2016.05.30.
 


  2015.06.15. 19:49  Hozzászólás
  •   1   
Avatar

 
Wonder Cot

4200 A nagyon csekély minta alapján nem lehet biztonsággal nyilatkozni, de jó eséllyel elmondható, hogy a Tsunami után közvetlenül (1-2 nap múlva, de az is lehet, hogy vele egyszerre) érik. Átlagsúlya eléri vagy meghaladja a Tsunamiét. Gyümölcsében kevesebb a sav, cukorfoka pedig kicsit magasabb.
 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég