Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Gyümölcsfa alanyok Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
  2014.10.12. 14:58  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

 
Itt igyekszünk összegyűjteni a gyümölcsfák szaporításához szükséges alanyokról tudható információkat.

Hozzászólás küldése itt is az A Tudástárba ajánlom topikon keresztül történik.
 
 


  2014.10.12. 15:00  Hozzászólás
  •   1   
Avatar

 
Garnem GXN 15

Gyökér-törzs alany őszibarack, nektarin és mandula fajták részére.
Spanyolországban állították elő a mandula és az észak amerikai őszibarack keresztezésével. Nevét a mandula –spanyolul-„Gafi”, és az észak amerikai őszibarack –spanyolul- „Nemared” szavakból alkották.

A növények nagyon jól, erőteljesen növekednek, hasonlóan vagy erőteljesebben mint a GF 677 alanyok. Az első növekedési szezonban a függőleges suhángon oldalhajtás alig, vagy egyáltalán nincs. Levelei nagyok, bordópiros színűek, majd nyár végén zöldülnek be az idősebb levelek, amelyek jellemzően az őszibarack és mandula leveleire hasonlítanak. A vegetációs időben sokáig hajt. Színe miatt díszfának is szép.

Szárazságtűrő, toleráns a gyenge talajokkal szemben. Érzékeny a talaj pangó nedvességére, körülbelül ugyanazon a szinten, mint a GF 677 (valamelyest alacsonyabb tolerancia szint). Vas érzékenysége, meszes talajok iránti toleranciája a GF 677 alanytól alacsonyabb.

Újratelepítésre alkalmas.

Elsősorban jó talajokon, a túlzott hajtásnövekedés miatt, a rá oltott gyümölcsfa nyári metszést igényel, elkerülendő a korona belsejében az árnyékolást. Ellenkező esetben a gyümölcs mérete és minősége elmarad.
Toleráns a gyökérgubacs fonálférgekkel szemben (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita, M. javanica, M. hispanica).
Károsítja, érzékeny a Pratylenchus vulnus gyökér fonálféreggel szemben. Fogékony a gyökérgolyvára (Agrobacterium tumefaciens ).

A most jellemzett alanytól függetlenül, tájékoztatásra, a Pratylenchus vulnus gyökér fonálféreg itthon ritkán fordul elő, káros mérvű elszaporodását nem tapasztalták. Veszélyt hordozhat, hogy egyedei az országba hozott szaporítóanyaggal bekerülhetnek a talajba. Itt szaporítóanyagon szintén általánosságban értendő, és nem kizárólag a GXN-re vonatkoztatva.

506
 Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég