Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Birs Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
  2015.12.13. 11:40  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

 
Birsek gyűjteménye
 
 


  2015.12.13. 11:54  Hozzászólás
  •   4   


 
Mezőtúri tájfajta

5724 Nagy, vagy igen nagy, széles (köcsög) körte alakú. Mérsékelten illatos, héja éretten is zöldessárga. Nagyon jól köt, az öntermékenyülése magas, vagy nagyon magas lehet. Héja vékony, alig vagy egyáltalán nem bolyhos, könnyen nyomódik. Húsa közepesnél puhább, egyike azon fajtáknak, melyeket frissen, akár harapva is lehet fogyasztani. Jó leves, ha teljesen termőrefordul, gyümölcslé készítésére kívánom használni. Fája erősen nő.
 


  2015.12.13. 11:43  Hozzászólás
  •   3   


 
Return de delta

5726  5728  Román fajta, a szülőpárokat nem ismerem. Tudomásom szerint, fajtaoltalommal védett, de mivel román, ebben sem vagyok biztos:) Alma formájú, jellegzetessége, hogy kissé lapított, leginkább a pogácsa, vagy tányéralmára hasonlít. Sokáig tárolható, éretten narancssárgás színezetű, közepesen kemény húsú, kellemsen illatos birs. Eddig ennyi, mert első termés.
 


  2015.12.13. 11:42  Hozzászólás
  •   2   


 
Vranja

5732 Jellegzetes körte formájú birs(minden évben körtét ad). Aranysárgára érik, október közepén, végén a fán illatosra beérik. Illata eltér a bereczkitől, citrusos- fűszeres- szegfűszeges birs illatú.
Nagy méretű virágai elég korán nyílnak. Fagyérzékenynek írják, nálam még nem fagyott el(idén sem, pedig volt fagy bőven). Fája erős növekedésű, feltörekvő, kevés elágazódást hoz, ezért érdemes erősen metszeni. Kevés virágai nem öntermékenyek(a nemesítő szerint), porzópárjaként a Leskováict ajánlják, de nálam még sosem virágzott egyszerre. Amint elvirágzik a Vranja, kis átfedéssel szirmot bont a Leskó is.


5730 Nem szokott sok gyümölcs kötődni, de azok igazán méretesek, látszik a képeken is. Átlagsúlya 50-70 dkg(tavaly volt kg fölötti is). Fiziológiás mészre, emiatt klorózisra (nálam) a legérzékenyebb, tolhatom neki a vasat rendesen. Tűzelhalásra nem tapasztaltam különösebb érzékenységet.
 


  2015.12.13. 11:42  Hozzászólás
  •   1   


 
Leskováci

Kicsi, kompakt fát nevel, közepes növekedési eréllyel. Alapvetően természetes, lapított gömbkoronát nevel, később a nagy termések széthúzhatják. Gyümölcse alma formájú, kevésbé kövecses, leves, korán érik. Tavaly augusztus legvégén már volt érett(kis terhelés mellett), idén most kezdtem a színelő szedését. Erősebb fáimon, nagyobb terhelés mellett, még csak a nap felőli oldala sárga, másik oldalt éretlen.
Éretten aranysárga színű, nem vagy alig molyhos, közelebbről vizsgálva a héja, finoman pontozott. Néhány szemnél előfordulhat enyhe pirkadtság. Gyönyörű, szabályos birsalma, messziről vonzza a tekinteteket. Illata kicsit más, mint a Bereckié, attól lágyabb, amolyan női parfüm jellegű. Lédús, alkalmas lehet ivólé gyártására is. Főzés során tatja a hússzínét, eltérően a többi fajtától. Kiválóan cukros, így szesz kinyerésére, önállóan is alkalmas lehet.
Középidőben virágzik, átlagos virága van. Porzója a Vranja - lenne - de nekem csak idén virágzott egyszerre vele.
Birsek közt az egyik legkorábban termőre forduló, kezdeti nagy termésekkel, ha nem vigyázunk, könnyen túlterhelhető(birs alanyon). Vadkörte alanyon még fiatal, nincs tapasztalatom.
érés előtti hullása nem jelentős.

571857205722


A Vranjának elvileg a porzópárja, de erről már írtam. Közepes, vagy kis növekedésű fája van, rengeteg vesszőt hoz, gyorsan el tud sűrűsödni a korona. Korán termőre fordul, a fajtáim közül ez a legkorábbi. Középidőben virágzik, sokat hoz. Tűzelhalásra közepesen érzékeny, ezért is érdemes kellően kiritkítani a koronáját. Termése alma formájú, közepes vagy attól nagyobb. Alig molyhos, azt is könnyen ledörzsölhetjük. Húsa először közepes szilárságú, majd közepesen puha. Illata parfümös, enyhe birs illat, a konstans bereczki fajtától eltérő. Főzés során nem barnul/vörösödik megtartja színét. Teljesen éretten leves, puha húsú , nagyon édes, a héj alatt egy kis savanysággal. Egyike azon kevés birs fajták közül, amely frissen is fogyasztható, nagyon jó ízű. Héja a hagyományos almánál vastagabb, még éppen nem zavaró. A magháznál nem , vagy alig kövecses(nálam öntözve van). Nyári nagy melegben igazán frissítően hat(na), de sajnos ősszel érik, így ezt nem tudjuk kipróbálni Friss fogyasztás után, még sokáig kellemes ízt hagy a szájban, ellentétben a nagyon savas/csersavas fajtákkal. Mivel a birs termése jótékony hatással bír, köztudottan gyógyhatású, így tél előtt, mikor már így csökkennek a napsütéses órák számai, kívánatos lenne, minden családban napi egy- két szem elrágcsálása. Létartalma magas, pektinbontás után, bizonyára alkalmas natúr lé gyártására (akár házilag is). Cefréje darálás, pépesítés után, önmagában erjeszthető, nem kíván hozzá adott vizet(ellentétben a konstantinápolyival, ami akár 50-60 litert is kérhet).
Összeségében nekem az egyik kedvenc fajtám, nagyon sokrétű felhasználása miatt.
 Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég