LeskováciKicsi, kompakt fát nevel, közepes növekedési eréllyel. Alapvetően természetes, lapított gömbkoronát nevel, később a nagy termések széthúzhatják. Gyümölcse alma formájú, kevésbé kövecses, leves, korán érik. Tavaly augusztus legvégén már volt érett(kis terhelés mellett), idén most kezdtem a színelő szedését. Erősebb fáimon, nagyobb terhelés mellett, még csak a nap felőli oldala sárga, másik oldalt éretlen.
Éretten aranysárga színű, nem vagy alig molyhos, közelebbről vizsgálva a héja, finoman pontozott. Néhány szemnél előfordulhat enyhe pirkadtság. Gyönyörű, szabályos birsalma, messziről vonzza a tekinteteket. Illata kicsit más, mint a Bereckié, attól lágyabb, amolyan női parfüm jellegű. Lédús, alkalmas lehet ivólé gyártására is. Főzés során tatja a hússzínét, eltérően a többi fajtától. Kiválóan cukros, így szesz kinyerésére, önállóan is alkalmas lehet.
Középidőben virágzik, átlagos virága van. Porzója a Vranja - lenne - de nekem csak idén virágzott egyszerre vele.
Birsek közt az egyik legkorábban termőre forduló, kezdeti nagy termésekkel, ha nem vigyázunk, könnyen túlterhelhető(birs alanyon). Vadkörte alanyon még fiatal, nincs tapasztalatom.
érés előtti hullása nem jelentős.
A Vranjának elvileg a porzópárja, de erről már írtam. Közepes, vagy kis növekedésű fája van, rengeteg vesszőt hoz, gyorsan el tud sűrűsödni a korona. Korán termőre fordul, a fajtáim közül ez a legkorábbi. Középidőben virágzik, sokat hoz. Tűzelhalásra közepesen érzékeny, ezért is érdemes kellően kiritkítani a koronáját. Termése alma formájú, közepes vagy attól nagyobb. Alig molyhos, azt is könnyen ledörzsölhetjük. Húsa először közepes szilárságú, majd közepesen puha. Illata parfümös, enyhe birs illat, a konstans bereczki fajtától eltérő. Főzés során nem barnul/vörösödik megtartja színét. Teljesen éretten leves, puha húsú , nagyon édes, a héj alatt egy kis savanysággal. Egyike azon kevés birs fajták közül, amely frissen is fogyasztható, nagyon jó ízű. Héja a hagyományos almánál vastagabb, még éppen nem zavaró. A magháznál nem , vagy alig kövecses(nálam öntözve van). Nyári nagy melegben igazán frissítően hat(na), de sajnos ősszel érik, így ezt nem tudjuk kipróbálni Friss fogyasztás után, még sokáig kellemes ízt hagy a szájban, ellentétben a nagyon savas/csersavas fajtákkal. Mivel a birs termése jótékony hatással bír, köztudottan gyógyhatású, így tél előtt, mikor már így csökkennek a napsütéses órák számai, kívánatos lenne, minden családban napi egy- két szem elrágcsálása. Létartalma magas, pektinbontás után, bizonyára alkalmas natúr lé gyártására (akár házilag is). Cefréje darálás, pépesítés után, önmagában erjeszthető, nem kíván hozzá adott vizet(ellentétben a konstantinápolyival, ami akár 50-60 litert is kérhet).
Összeségében nekem az egyik kedvenc fajtám, nagyon sokrétű felhasználása miatt.