Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Kövér porcsin (Portulaca oleracea) Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
  2014.06.30. 03:38  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

 
porcsin.jpg
------------------------
Megtekintve 517 alkalommal.

 A legtöbben csak úgy ismerik: egyszerű gaz.
Valójában:

    Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt sok helyen nyersen is és főzve is fogyasztják.
Összetevői:
  • -Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény
  • -C-vitamin
  • -E-vitamin
  • -Glutation
  • -Oxálsav
  • -Alkaloidák
  • -Zsírsavak
  • -Kumarinok
  • -Flavonidok
  • -Szívglikozidok
  • -Glikozidok
Kövérporcsin gyógyhatása:
  • Szív és érrendszeri betegségek
  • Szív problémák
  • Érelmeszesedés
  • Koleszterin szint
  • Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)
  • Immunrendszer erősítő
  • Védi az artériákat
  • Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
  • Izomgörcs fellazítása
  • Aranyér
  • Stressz
  • Álmatlanság
  • Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
  • Húgyúti betegségek, gyulladások
  • Fejfájás, megfázás, influenza
  • Fogínygyulladás
Felhasználása:
    Ízét a sóskához tudnám hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint.Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.

Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.

Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz. Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben.
forrás: tudnodkell.info
.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -
 


  2014.08.18. 22:37  Hozzászólás  Válasz kisveréb (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   6   
Avatar

 
Disznót nem etettél vele, ugye? Gyerekkori emlékem, hogy a paréjt és a porcsint olyan jó étvággyal ették, hogy szinte vágyakoztam közéjük...
 


  2014.08.10. 11:32  Hozzászólás
  •   5   


 
Nem gondoltam volna, hogy az oly sok bosszúságot okozó gaz ennyi mindenre jó.
 


  2014.08.03. 16:01  Hozzászólás
  •   4   
Avatar

 
Eléggé sok különböző típusú, fajtájú, ízű kaját ettem már a nemzeti ételektől az egzotikus kajákig. Így aztán csak kipróbáltam.
Szedtem egy marékkal, jól lemostam, nyersen, úgy ahogy szedtem egész apróra felvágtam, és a vajas kenyeret jól megszórtam vele. Nekem ízlett, egész érdekes ízt adott, bár semmi extra.
Gondolom a cikkben leírt gyógyhatása (ha van) csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki hatását, nem egy-két karéj vajas kenyér után. :P
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2014.07.12. 21:35  Hozzászólás
  •   3   
Avatar

 
  

Én azt figyeltem meg, hogy a tyúkok-csirkék nem nyúltak hozzá, nem ették meg. Úgyhogy bármennyire is mondják mindenhol, hogy milyen jó, én hittem az állatoknak, nem próbáltam megenni. Ma is gyomláltam ki pár igazán húsos példányt.
 


  2014.07.12. 10:13  Hozzászólás
  •   2   


 
Ez rendben van, de hogy lehet tőle megszabadulni?

Kigyomírtózom, elszárad, kiszedem, és újrahajt,
Nem tudom ki irtani és egyre csak terjed, elölve a füvet.
 
Lizy


  2014.07.05. 10:30  Hozzászólás
  •   1   


 
A tyúkok, kacsák nagyon szeretik, de ki fogom próbálni. Kíváncsivá tett.
Kövérkének ismertem.
 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron