Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Mezei katángkóró Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
  2014.08.10. 22:41  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

 
mezei_katang.jpg
Mezei katángkóró
Megtekintve 167 alkalommal.

 Ez a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, kék virágú növény – nálunk inkább cikória néven – közismert.

Ugyanis nemcsak mezőn, hanem városaink kevésbé gondozott gyepjeiben is jól érzi magát. Parlagon hagyott területeken és utak mentén elterjedt lágy szárú, évelő növény, amely az 1 m magasságot is elérheti. Mivel virágzása tartós (júniustól októberig), otthonossá vált urbánus környezetünkben. A katángkóró (Cichorium, intybus) nemesített alfaját a cikóriakávé alapanyagaként használták valamikor. Már Napóleon kontinentális zárlata, de a 20. századi háborúk is elzárták a kávétermő országoktól Európát. Én még jól emlékszem a piros papírba csomagolt, labdacsszerű hengeres cikóriakávéra (bádogdobozban is forgalmazták), amit forró vízben kellett feloldani.
A „kóró” név sem véletlen, ugyanis a viszonylag vastag, alig leveles szára valóban kórószerű. A feltűnő kék (olykor rózsaszín, sőt, fehér) külső meddőszirmokon belül helyezkednek el a nyelves termővirágocskák.Az egész virág ehető, színes szirmai szépen díszítik ételeinket. A kacoros alakú tőleveleit salátába, darabolva pedig vajra hintve fogyasztják. Kissé keserű íze párolva enyhül. A szintén cikória-rokon endívia nálunk kevésbé elterjedt, saláta-hasznú.

A katángkóró azonban nem elsősorban étrendi, hanem gyógynövény. A tejnedvet (laktucin) kibocsátó katáng cikóriasavban, flavonoidokban, nemes változata pedig inulinban gazdag. Fontos ásványi anyagokat (réz, vas, kalcium, foszfor) és vitaminokat tartalmaz.
Mindenekelőtt étvágyserkentő, de elősegíti az epetermelést, csökkenti a trigliceridet és a koleszterint. Teáját régóta használják, a máj- és a veseműködést kedvezően befolyásolja.

Így készítsük el:
    A szárított virágos hajtásból fél evőkanálnyit főzzünk 2 dl vízben tíz percig, szűrjük le, és 15–20 percig hagyjuk állni. Naponta kétszer két hétig fogyasszuk egy-egy kúra alkalmával.
Forrás: http://www.3szek.ro/
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég