Egyetértek az előttem szólóval. Sok részletet meghatároz, hogy konkrétan miről van szó.
Oltóviaszt ne vegyél, luxus!
(A házi trutymákolást is felejtsd el...! Próbáltam, csak a bajom volt vele. Egyszerűen nem éri meg.
Sőt! Amikor kár volt belőle, akkor annak annyira nem örültem...) Tökéletesen megfelel a gyertyaviasz (paraffin). Ha bele tudod mártani a növény oltott részét (szőlő téli kézben oltása), akkor egyenesen szuper és totál kényelmes, ha pedig olyan a szitu, hogy kenni kell, akkor vagy gergerg kenegetős módszere lehet, vagy esetleg Arbokol (próbáltam, tökéletesen működik, bár az oltás nem eredt meg, de úgy vélem, ez nem a viasz hibája volt - nem lehet mindenhol kapni, én is véletlenül futottam bele).
Egyébként nem kell túldimenzionálni, sima Fagél, oszt' jó napot! Abszolút tökéletes az ilyen célokra. Pl. bekentem vele a szabadon hagyott szőlőnemest a zöldbe fás oltásnál, úgy megeredt, mint a pinty (mondjuk a véletlenül szárazon hagyott is, bár ott már volt hibaszázalék... Egyébként igyekeztem az oltószalaggal zárni a nemest, nem foglalkoztam külön Fagéllel, az csak 'kármentés' volt. Nem is bántam meg, gyönyörű hajtás lett a végeredmény.
Olyan helyzetben tudom elképzelni a szőlő oltásnál a Fagél használatát, ahol ráérős a dolog, kevés a darabszám.
De hogy mennyire nem kell ezt túlgondolni: volt már
sikeres oltószalagos, madzagos-fóliás, csak fóliás (több verzióval, már tudom, melyik az ideális),
csak gumicsíkos, csak tejes zacskós, csak szigetelőszalagos, stb. Mondjuk a szőlő hihetetlen mértékben túlélőnövény...
Eszméletlen, hogy miket tud...
De visszatérve az eredeti kérdésedre: tökéletesen elegendőnek kell lenni a szigetelőszalagnak (főleg az almaféléknél)! Nem kell semmilyen úri huncutság (akármilyen 'olcsó' is)! Oltóvasz se kell (de ezt már írtam). A jó kés nem árt, de megy nélküle is (mondjuk omegaollóval...
). Ha esetleg kézműves kést szeretnél, akkor jó szívvel ajánlom a kecskeméti
Polyák Imrét . Az én késem tőle van, csak jót tudok róla mondani. Azt használom 'mindenre'.
Jó fenéssel olyan, mint a borotva! Élmény vele dolgozni.
De úgy vélem, a gazdaboltokban kapható cuccok között is lehet találni normálisat
(bár azokat nem próbáltam, nekem 'minden' késem kézműves).
A szigetelőszalagnál figyelni kell, ahogy a vessző vastagszik, érdemes lazítani. Ha jól emlékszem, az almánál én minimum egy évet vártam vele, nem volt semmi gond. Bizonyos mértékben nyúlik. A szélesség tekintetében az én tapasztalatom az, hogy kb. az átlagos szig.szalag környékén van az ideális méret
(az általam szabott csíkokat is effélére vágom, ha úgy alakul). A facebookos dologba nem beszélek bele, azt te tudod, de ha itt felteszed a kérdéseket, szerintem nagy eséllyel választ kaphatsz majdnem mindenre.
Sok sikert!