Első lecke: Mi a Tea?A tea elsősorban, (ortodox szemszögből nézve kizárólag), az amit Camellia Sinensis-nek hívnak latin, tudományos nevén.
A Camellia Sinensis (kínai kamélia, kínai tea) őshonos, szubtrópusi környezetében egy 10-15 méterre megnövő fa, amiből legelőször is az következik, hogy nem fű. Ilyen formán az esetleges magyar teanyelvben a "teafű" fogalma téves és félrevezető. A tea növény leveleit leszedik, majd különféle számtalan módon feldolgozzák. Így jönnek létre az úgy nevezett teafajták (zöld tea, fekete tea, fehér tea, stb...), amelyek azonban mind-mind egy és ugyanazon növényi fajról származnak. Aztán a feldolgozott, megszárított tealeveleket vízzel felöntik (nagyon csúnya kifejezéssel élve "leforrázzák"); ritkán főzik; áztatják, majd leszűrik. Az elkészült öntetet/főzetet szintén teának hívjuk.
Néhány mondat erejéig idézem saját teás oldalamat:
"Ilyen értelemben továbbá, ha szigorúan, mondhatnám nyelvtanilag objektíven nézzük, a menta, a cickafark, a galagonya, a csipkebogyó nem tea, ahogyan a különböző gyümölcsök sem. A menta nevű növényből sosem lesz tea, ahogy a barack vagy a málna sem tea; és fordítva, a tealevélből sosem lesz szeder. (A tea ortodox fogalma mentén az "erdei gyümölcs tea" kifejezés olyan, mintha legalább is azt mondanánk: "nyúl kutya". Mindkettő létezik, nyúl és kutya is, de látott-e már valaki nyúlkutyát?)
Persze hazánkban, meg úgy az egész európai kultúrkörben, ha teát mond valaki, akkor arra gondol, hogy bármi ami vízben ázik és megisszuk. De ha létezik menta tea, akkor az igazi teából készült teát, tea teának kellene nevezi, jelölve, hogy jelen esetben valóban tealevél ázik a vízben! A még nagyobb zavarok elkerülése érdekében (de csak is ezért!) azonban elfogadható, hogy teának hívunk mindent, amit felöntünk avagy leforrázunk vízzel, majd megisszuk a levét.
...
A "szálas tea" kifejezésnek szintén se füle se farka. Milyen szálas? Pamut? Vagy műszálas?!"
Eddig az idézet
Most már tudjuk, hogy mi is az a Tea valójában. Tudjuk, hogy nem
fű, nem is
szál, hanem levél. És elsősorban
tea, azaz magának a teanövénynek (Camellia Sinensis) a szárított/feldolgozott levele, illetve az abból készült öntet.
Aki komolyan gondolja a teázást, annak legalább a fentiekkel tisztában kell lennie. És ez még csak az előszoba ajtó, mögötte pedig a végtelen teaerdő