Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Teknősök teleltetése Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
  2015.01.11. 00:04  Hozzászólás
 •   0   
Avatar

 
Azért került ide ez a leírás, mert az interneten elsősorban az ékszerteknősök teleltetésével kapcsolatban nagyon sok írás található, melyek azonban túlnyomó többségükben megalapozatlan mendemondákból állnak, innen-onnan összeszedett hallomásokra támaszkodnak, és java részük nagyon sok helytelen, egyéni, ötletszerű megoldásokat tartalmaz.

A probléma gyökere abban található, hogy vannak bizonyos ékszerteknős fajták, melyekben benne van a hajlamosság a telelésre, így ezek megfelelő körülmények között teleltethetők. De fontos azt is hozzá tenni, hogy ma Magyarországon az üzletekben nem kapható olyan ritka ékszerteknős fajta, amelyiknél feltétlen szükséges a teleltetés!

Teleltetés szempontjából a teknősöket (ékszer és szárazföldi együtt) 3 fő csoportba lehet osztani:

 1. Vannak teknősfajok, melyeket NEM szabad teleltetni!
  • Ide tartoznak azok a teknősfajok, melyek kifejezetten meleg éghajlati viszonyok között élnek az eredeti élőhelyükön, például fél-sivatagos, szavannás területeken, ahol még éjszakára sem nagyon süllyed 15°C-20°C alá a hőmérséklet.
   A tartós 5°C-10°C közötti teleltetési hőmérséklettől nagyon hamar megfáznának, és rövid idő alatt elpusztulnának.
 2. Vannak teknősfajok, melyeket lehet teleltetni, de nem szükséges!
  • Ide tartozik a teknősfajok egy része. Nagyon sok faj van közöttük, amelyik képes telelni annak ellenére, hogy az eredeti élőhelyén nem nagyon szokott.
   • Sok teknős faj van, amelyikre rámondják, hogy kell teleltetni, mert akkor párzáskor aktívabb lesz, több tojást is rak, amelyikből nagyobb részben kellnek ki egészséges kisteknősök. Ez nagyjából igaz, de csak akkor van értelme, ha valaki nagyobb mennyiségben tenyészt üzleti célból teknősöket!
    Egy hétköznapi állatbarát teknőstartónak nincs értelme csak ezért teleltetni (és ezzel adott esetben jelentősen veszélyeztetni) azt az egy-két teknősét, amelyiket hobbiból tart!
  • Ennek ellenére akadnak közöttük olyan teknősfajok (pédául a görög teknős), amelyiket ugyan nem szükséges, de azért ajánlott teleltetni. Ezek a teknős fajok bizonyos életkörülmények között igényelnék a telelést, amelytől vélhetően egészségesebbek lesznek, és hosszabb életkort érhetnek meg.
   Hobbi teleltetésük viszont csak 2 éves kor felett ajánlott!
 3. Vannak teknősfajok, melyeket KELL teleltetni!
  • Ide tartoznak azok a fajok, melyek eredeti élőhelyükön zordabb, hidegebb éghajlatok között élnek, és kifejezetten hozzá tartozik az életükhöz a telelés.
  • Van közöttük olyan faj, amelyik telelés nélkül akár el is pusztulhat, olyan kihatással van a telelés hiánya a szervezetére.
    Itt fontos megjegyezni, hogy az ilyen fajoknál kortól függetlenül kötelező a teleltetés, még pici teknős esetén is!
Amikor teknőst tartunk, lényeges dolog, hogy tisztában legyünk az általunk tartott teknős tartási igényeivel, és ebbe bele tartozik az is, hogy szükséges, vagy nem szükséges teleltetni. Vegyük figyelembe azt a tényt is, hogy a teknős természetes élőhelyén, ha szükséges, talál magának számtalan helyet a telelésre, és ösztönösen megérzi, melyik számára a megfelelő.

Azonban fogságban semmi sem természetes, valójában csak mi gondoljuk úgy, hogy az jó neki.

Ha valaki úgy dönt, hogy telelteti a teknősét, érdemes alaposan utána járni, hogy is kellene ennek működnie, mert nagyon sok buktatója van.
A teleltetés egyfajta rituális folyamatokból áll, így a hőmérséklet fokozatos csökkentése, a fokozatos koplaltatás, a teknős elhelyezése, a teleltetés ideje alatti szükségszerű ellenőrzés-gondoskodás, majd az ébredés utáni lassú felmelegedés, és a megfontolt etetése.
Nagyon fontos, hogy kellő tapasztalat nélkül csak megfelelő, megbízható helyről fogadjunk el tanácsokat.

Ne alapozzunk olyan ember tanácsaira, aki a kerti tóban hagyja a teknősöket telelni, vagy a kertben a bokrok alatt, netán a vízóra-aknában. Az ilyen nem telelteti a teknősöket, hanem csak rábízza a vak szerencsére, veszélyeztetve ezzel a saját teknősei életét. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük hogy gondozza, hogy eteti a teknőseit, ha a teleltetésnél is ennyire a sorsukra hagyja pusztán csak saját kényelmi szempontból.
Ne fogadjuk el fenntartás nélkül a rokon-barát-ismerős fontoskodó ötleteit, bármilyen jó szándékúnak is látszik, és/vagy bármilyen határozottsággal mondja, csak akkor, ha tudjuk, hogy tényleg van tapasztalata benne.

Ne teleltessük azokat a teknősöket, amelyeket nem fontos, csak akkor, ha végig tudjuk módszeresen csinálni, ha biztosítani tudjuk a fogságban a teleltetéshez szükséges feltételeket, körülményeket, és a teleltetés ideje alatt némi kis gondoskodásra, ellenőrzésre is jut időnk.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég