Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Kertészeti csevegő Terra Lotto Jackpot:
1610 terra    
A Kertészek Kocsmája, ahol kötetlen társalgás folyik a világ nagy dolgairól.
  43 perccel ezelőtt  Hozzászólás  Válasz Alibá (3426) hsz.-re     Olvasás  
 •   3427   
Avatar

 
A hely ahol élek, és a szakmám is nem igazán teszi lehetővé hogy a környékben dolgozzak, ezt már megemésztettem, a munkaidő mindenhol 7-17-ig tart, akkor is a munkahelyet váltok. A jelenlegi munkahely pedig minden "lehetőségekhez képest" tekintetben jó. Anyagilag is. Ez persze nem azt jelenti hogy dől a pénz, vagy ne lehetne többet keresni, de a jelenlegi béremből nem kell hónap végén számolgatni, illetve nem kell mindig mindenről az ára alapján dönteni, és mivel nem csak a saját igényeimet kell kiszolgálni, de a család viszonylagos jólétét is biztosítani kell tudni, kevesebb keresetet biztosító munkahelyben nem tudnék most gondolkodni.

Nem olyan nagy gáz ez, az embernek meg kell látni a korlátait, én most megláttam. Remélem télen nem pihenem ki ezeket a gondolatokat.


Most éppen az új kenyeret sütjük (régi lisztből). Majd teszek fel képet, hogy hogy sikerült. :)
Ez sokkal jobb móka mint fölöslegesen dolgozni.
 


  56 perccel ezelőtt  Hozzászólás  Válasz gergerg (3425) hsz.-re     Olvasás  
 •   3426   
Avatar

 
Teljesen megértelek. A munkádon nem tudsz változtatni? Nekem szerencsém volt, a tanítás mellett /akkor még délután nem kellett bent lenni a suliban, ja és a nyári, őszi, téli szünet.../, jó kiegészítő sport volt a mindennapos kertészkedés. Szerintem az volt a legjobb egészségmegörző és tart karban még ma is. Szerintem első a gyerek, második az egészség /kert/, és csak utána a pénz. Szóval gondold át! :wave:
 


  Ma, 13:00  Hozzászólás  Válasz Alibá (3424) hsz.-re     Olvasás  
 •   3425   
Avatar

 
Nincs más választásom, már pár éve inkább csak nyűg mint szórakozás. Bármennyire is szeretem csinálni, be kell látnom hogy nem megy. Hétköznap hajnalban megyek dolgozni (4-kor kelek) este 7 körül érek haza. Van két gyönyörű gyerekem. Hétvégenként azt sem tudom hova kapjak, ha éppen nem esik az eső. Kezdek belefáradni abba hogy állandóan rohanok, és romeltakarítok. Az idei nyár úgy telt el, hogy gyakorlatilag sehol nem voltunk a gyerekekkel, és ma reggel is lementem kapálni, mikor eszembe jutott hogy ma ünnepnap van, én meg a homlokomat törölgetem ahelyett pl aludnék egy jót. No meg aztán azt is látni kell, hogy mindenből több volt mint kellene, amit sosem bántam, mert legalább tudok adni ismerősöknek, rokonoknak. Csakhogy ezek a rokonok, ismerősök is csak enni szeretnének, de tenni érte semmit. A saját kertjükben fű, mert nekik nem kell semmi. (kivéve ha más dolgozott vele) Aztán amíg én dolgozok, addig ők kirándulnak, nyaralnak, stb. 2-3 hete voltak nálunk 3-4 napig "vidékezni" rokonok. Ez alatt a 3-4 nap alatt nem sikerült egyetlen üveg paradicsomot befőzni, egyetlen szál füvet kihúzni. Persze én minden este mentem munka után, de valahogy nem tűnt fel senkinek. Persze a búcsúcsomag mindenkinek tetszik, egy-két üveg lekvár, egy-két üveg lecsó, egy kis paprika-paradicsom, egy-két fürt szőlő. De pl igy tünt el az egyik őszibarackom első 10 szem termése, mire hazaértem. Kóstoló sem maradt. Nem baj, én tudtam venni 350-400Ft/kg áron barackot hogy legyen lekvár, én tudtam venni 2 napja a jászságban őszibarackot is. A fagyasztóim is tele vannak, de azt hiszem elég. Nem vagyok irígy ember, mindenkinek szivesen adok abból ami van, de nem vagyok hajlandó azt a munka után megmaradt kicsi időmet is elvenni a gyerekektől, hogy olyanoknak dolgozzak a kerttel, akik semmit sem hajlandók tenni érte. Ja, és persze mindezek mellett én vagyok a hülye, mert hát ők hogy szeretnek kirándulni, moziba járni, délután sziesztázni, este borozgatni, stb én meg nem. Hát én is szeretnék, szóval egy borsószemmel sem vagyok hajlandó többet ültetni a jövőben mint amire nekem, a feleségemnek, és a gyerekeimnek szüksége van. Se nagyobb területet nem vagyok hajlandó művelni, mint amit munka mellett képes vagyok, úgy hogy a gyerekeimre is jusson idő. Ez van. Sajnálni fogom nagyon a fűvel bevetett területet, de elegem lett.
 


  Ma, 11:06  Hozzászólás  Válasz gergerg (3423) hsz.-re     Olvasás  
 •   3424   
Avatar

 
Néhány év és csak fű és tuja lesz? :remulet: Akkor leváltunk! :@
 


  Ma, 10:25  Hozzászólás  Válasz andras (3422) hsz.-re     Olvasás  
 •   3423   
Avatar

 
A szeder-málna-eper repül, illetve a kapás jószágok nagy része. 20 paprika, 20 paradicsom, 10m borsó, 3m répa, 3m petrezselyem, marad, plusz ami maximum 100m2-en elfér. A fák maradnak, de gyepet kapnak.
 


  Ma, 10:18  Hozzászólás  Válasz gergerg (3421) hsz.-re     Olvasás  
 •   3422   
Avatar

 
Ez alatt mit értesz?
A zöldségest vagy a fáidat fogja érinteni inkább?
 


  Ma, 10:03  Hozzászólás
 •   3421   
Avatar

 
Ma egy nehéz, de komoly elhatározásra jutottam. Ez volt az utolsó év hogy ebben a formában kertészkedtem, fájó szívvel, de őszre a kert nagy részét bevetem fűmaggal. :(
 


  Tegnap, 17:29  Hozzászólás
 •   3420   
Avatar

 
Örömömre szolgált, hogy a mai napon ismét egy kedves fórumozót láthattam vendégül, mégpedig Vígh Zsolti személyében :thumbup: Ahogy az már lenni szokott, sok mindenről beszélgettünk, de semmiről sem eleget... Köszi a látogatást! :udvozlet:
 


  2019.08.10. 19:57  Hozzászólás  Válasz gergerg (3418) hsz.-re     Olvasás  
 •   3419   
Avatar

 
Gyors reagálású a pasi, egy pillanat alatt végigfutott rajta eddigi életének utolsó szakasza! :D
 


  2019.08.10. 19:45  Hozzászólás
 •   3418   
Avatar

 
------------------------------------------------
 


  2019.07.17. 23:58  Hozzászólás  Válasz délkelet (3416) hsz.-re     Olvasás  
 •   3417   
Avatar

 
Mi köszönjük a látogatást! :thumbup: A szemzések már megtörténtek. ;) (Kár, hogy nem volt előzetesen kellő információm, mert Tibit is beszerveztem volna.)
 


  2019.07.17. 21:43  Hozzászólás
 •   3416   
Avatar

 
Kedves Piroska és Ali-bá!
Nagyon köszönjük az igazán kedves vendéglátást (ami már nem is tudjuk, hanyadik volt a röpke néhány év alatt)! Jó volt ismét körülnézni nálatok, megcsodálni a gyönyörűen karbantartott kerteteket és megízlelni finom ebédeteket. Igazán jól éreztük magunkat és bízunk benne, hogy nem voltunk túlságosan a terhetekre :) :udvozlet:
 


  2019.06.29. 00:23  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (3414) hsz.-re     Olvasás  
 •   3415   
Avatar

 
Tehát úgy számolom ahogy akarom. Pedig a svédek elég rendes népek.
Azt is kiszámolták, hogy a tehenek is felelősek a megnövekedett gáz kibocsátásért, tehát jobb lenne vegának lenni.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.06.28. 20:34  Hozzászólás  Válasz tgwh (3412) hsz.-re     Olvasás  
 •   3414   
Avatar

 
Azert szamoltak ugy, mert a nagyobb szantoterulet muvelesbe vonasa a mi egovunkon igazan csak az erdok rovasara tortenhet. (A kaszalot, legelot gondolom mar muvelesbe vont teruletnek vette.) A szantas szen, azaz uveghazhatasu gaz felszabadito rendszer, az erdo viszont szen megkoto. Innen a kibillent merlegnyelv. Viszont mara az is koztudott, hogy a megfelelo legeltetesi forma, szendioxid megkoto technologia es pl pont, hogy visszaforditja az elsivatagosodast, mig az abrak eloallitas szantofoldon tortenik. Tehat ha ebbol a szempontbol nezzuk az oko nagyobb szantoteruleti igenye altal keletkezo tobblet szendioxid megkotheto a megfelelo legeltetesi technikaval. Ha a bioban is megvalosulna a notill rendszert akkor viszont minden ilyen jellegu szamitas borulna, kezdhetnek elolrol a kalkulaciokat...
 


  2019.06.28. 20:29  Hozzászólás  Válasz tgwh (3412) hsz.-re     Olvasás  
 •   3413   
Avatar

 
Én meg egyikükkel sem értek egyet, mert mondani bármit lehet, de hogy valójában mit csinálnak, azt látni kellene.
Igazából azt sem lehet tudni, melyik bio, és melyik nem bio.

Elmegy a nénje a fiával a nagybani piacra és vesz "ócsón" 40 kg paradicsomot.
Aztán a saját 10 kg paradicsomját hozzá teszi, és az egész 50 kg-ot eladja saját bio paradicsomként majdnem mégegyszer annyiért, mivel "bio".

Aztán az is megérne egy misét, hogy az a "bio" gazdálkodó cég valójában mennyire "bio".
Mert van, amelyik tényleg bio, de nem mindegyik!

Meg ezek a termelők, akár bió, akár nem, állandóan panaszkodnak, hogy milyen szarul megy, mert most hideg van, most meleg van, most esik az eső, most meg nem esik az eső, most fúj a szél, aztán meg viszket a lába .... minden évben ez a műsor megy!
Közben meg a nem tudom hány millás legmodernebb traktorral megy a közértbe tejet, kenyeret venni.

Szóval az igazásság valahol "odaát" van! :remulet:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.06.28. 18:39  Hozzászólás
 •   3412   
Avatar

 
Nem értek egyet a tanulmánnyal ilyen kevés infó alapján, mint amit a cikk közöl.
https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/ez-a-kemeny-igazsag-nem-kornyezetbaratabb-a-bio.12337.html
Szerintem hülyeség. Miért úgy számolták, hogy a bio módszerhez erdőt írtunk ki? Nincs műtrágya, minden természetes, nincs agyongépesítve, nem irtják ki a méheket. Azontúl nem szállítanak messzebb, mindent helyben adnak el ami valóban bio.
Szerintetek?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.06.16. 07:54  Hozzászólás  Válasz délkelet (3409) hsz.-re     Olvasás  
 •   3411   
Avatar

 
Mert jól dolgoznak az indexelő robotok, amelyeket beengedtem a fórumba. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.06.16. 07:45  Hozzászólás  Válasz délkelet (3409) hsz.-re     Olvasás  
 •   3410   
Avatar

 
Azt gondolom, a Google közel akkora jelentőséget tulajdonít a keresési előzmények el mint a kulcsszónak, ugyanis nekem a találatok közt volt roston sült oldalas, és néhány alulöltözött nő is. :)
 


  2019.06.15. 22:42  Hozzászólás
 •   3409   
Avatar

 
Az előbb kíváncsiságból beírtam a Google képkeresőjébe a következőt:
Fuego kajszi
Érdemes megtekinteni, miket dobott ki :nahat: :dejo:
 


  2019.06.13. 22:02  Hozzászólás  Válasz Alibá (3398) hsz.-re     Olvasás  
 •   3408   


 
Bocsánat, hogy belekotyogok!

Apám történetei közül emlékszem, hogy Miskolcon 18 fillér volt egy liter zöldszilváni a kisvendéglőben a harmincas években.
 


  2019.06.13. 17:58  Hozzászólás  Válasz Alibá (3403) hsz.-re     Olvasás  
 •   3407   


 
Alibá! Érdemes lenne az egész kertet szépen aprólékosan felásni, hátha van nagyobb címlet is! :wave:
 
silvanus


  2019.06.13. 17:02  Hozzászólás  Válasz gergerg (3405) hsz.-re     Olvasás  
 •   3406   
Avatar

 
A tévé is bemondta...

 


  2019.06.13. 17:00  Hozzászólás  Válasz Jana11 (3404) hsz.-re     Olvasás  
 •   3405   
Avatar

 
Szerintem is az van, hogy Alibá ásta el régebben és most megtalálta, de szerintem nem azt kereste, hanem ezeket:

Kép
 


  2019.06.13. 14:02  Hozzászólás  Válasz Alibá (3401) hsz.-re     Olvasás  
 •   3404   


 
Alibá, értem én, 520 milliárdot fektettek az új államkötvényekbe...Szedegeted elő a feleséged elől eldugott
dugipénzt 2 fillérjével, most, hogy jó a kamat. Nahát....
/A nagyobb címletek biztosan a kert túlsó oldalán vannak!!!/ :hiha:
 


  2019.06.13. 11:34  Hozzászólás  Válasz gergerg (3402) hsz.-re     Olvasás  
 •   3403   
Avatar

 
:hiha: (Nem láttam rajta, letörhetett.) Ennyi idő alatt nagy fává nőhetett volna - bár nem sokat érne a termése 2 fillérenként. (Hacsak alátétnek nem?!) :lol:
 


  2019.06.13. 11:24  Hozzászólás  Válasz Alibá (3401) hsz.-re     Olvasás  
 •   3402   
Avatar

 
És legalább csírázott már?
 


  2019.06.13. 06:00  Hozzászólás  Válasz délkelet (3400) hsz.-re     Olvasás  
 •   3401   
Avatar

 
Éppen ilyet, csak sokkal rosszabb állapotú. :(
 


  2019.06.12. 20:43  Hozzászólás  Válasz Alibá (3398) hsz.-re     Olvasás  
 •   3400   
Avatar

 
 


  2019.06.12. 20:26  Hozzászólás  Válasz Alibá (3398) hsz.-re     Olvasás  
 •   3399   


 
:o :thumbup: Kiolvasható a készítés éve?
 


  2019.06.12. 19:55  Hozzászólás
 •   3398   
Avatar

 
Ma kapálógépezés közben találtam egy réz kétfillérest. Mit adhattak érte valamikor? :mivanm:
 


  2019.06.07. 17:44  Hozzászólás  Válasz gergerg (3396) hsz.-re     Olvasás  
 •   3397   
Avatar

 
Nem lehetett olcsó.
A nagy üzlet; veszek iparterületet, házhelyet, akármit. Lekaparom a felső 40-50 centit. Nagyot kaszált vele egy itteni cég, ami maradt, az meg egyenes telephely.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.06.06. 14:53  Hozzászólás  Válasz délkelet (3395) hsz.-re     Olvasás  
 •   3396   
Avatar

 
Amíg kicsik voltak a gyerekek, nem bántam hogy a 3x2 méteres medence egyik felében 10 cm víz van, a másikban meg 50, mert így mindenkinek volt megfelelő mélység, de most már nincs errre a lehetőségre szükségem. Vagyis egyenesítem az udvart. :-)
 


  2019.06.06. 14:46  Hozzászólás  Válasz gergerg (3394) hsz.-re     Olvasás  
 •   3395   
Avatar

 
Miért volt szükséged rá?
 


  2019.06.06. 14:43  Hozzászólás  Válasz délkelet (3390) hsz.-re     Olvasás  
 •   3394   
Avatar

 
Mindegy, vagyis 111,1111111111111 kvadrát.
 


  2019.06.06. 00:11  Hozzászólás  Válasz délkelet (3391) hsz.-re     Olvasás  
 •   3393   


 
Megint dupla volt.. :-(
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2019.06.06. 00:11  Hozzászólás  Válasz délkelet (3391) hsz.-re     Olvasás  
 •   3392   


 
Hatalmas mozi volt, és nem igazán eldönthető - mint ahogy az életben az igazán súlyos dolgok soha - hogy mi végre is született az ember. Kínzóan keserves egyfelől, másfelől a szakadatlan és törhetetlen szívósságra, küzdelemre nevelő. Bár nem japánul van, hanem angolul ez a szlogen, de erre a mozira nagyon passzol, hogy "NEVER GIVE UP!".
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2019.06.05. 22:09  Hozzászólás
 •   3391   
Avatar

 
Idén alig termett a cseresznye nálam. Fele a sok esőtől elkezdett repedni, rothadni, de úgy gondoltam, azért marad némi kóstoló. Ma délután nézem: a maradék termés fele össze-vissza csipkodva a madarak által. Nem mondom, hogy túlságosan elkeseredtem, mindenesetre nagyon nem esett jól. Sokan vagyunk sokszor hasonló helyzetben - nyilván más tekintetben -, de minden év elején alig várjuk, hogy újra kezdhessük a kertészkedést.
Ezt most azért írtam le, mert a fa előtt állva eszembe jutott fiatalkorom egyik filmélménye, amit most megosztanék veletek. A film címe: A kopár sziget. Nem könnyű film! Manapság az emberek jó része legfeljebb az első pár percét nézné meg és utána mindenféle negatív jelzővel illetné a film készítőit. A filmben nincsenek dialógusok, csak hangok és ráadásul fekete-fehér. Ha van kedvetek, nézzétek meg (ha esetleg nem láttátok volna).
A kopár sziget - japán film
 


  2019.06.05. 21:05  Hozzászólás  Válasz gergerg (3389) hsz.-re     Olvasás  
 •   3390   
Avatar

 
Az m2-ben mennyi is? :D (olyan fél kvadrátra saccolom egyébként)
 


  2019.06.05. 20:26  Hozzászólás
 •   3389   
Avatar

 
Nem is meséltem, régi végyam vált valóra, végre sikerült földet vennem, szóval földbirtokos lettem, és még mindig veszek. Eddig 16 m3-t sikerült széttalicskáznom. :banana:
 


  2019.04.17. 23:45  Hozzászólás  Válasz délkelet (3387) hsz.-re     Olvasás  
 •   3388   


 
Köszönöm az intsrukciót! Ha marad, kérdezek!
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2019.04.17. 00:07  Hozzászólás  Válasz Spoli (3386) hsz.-re     Olvasás  
 •   3387   
Avatar

 
Nagyon szívesen, örülök hogy tudtam segíteni! Még egy dolgot azért szeretnék megemlíteni: ha úgy dönt(ötök), hogy marad, akkor nem ártana a talajt savanyítani egy kicsit, mert vashiányosnak látom a kis fát (a sárgászöld levelei alapján). Erről most többet nem is írok, mert lehet, hogy fölösleges is lenne, de ha úgy alakul, visszatérhetünk a témára.
Szia!
 


  2019.04.16. 23:40  Hozzászólás  Válasz délkelet (3385) hsz.-re     Olvasás  
 •   3386   


 
Szia Délkelet!

Igen, megnéztem, biztosan az! Teljesen biztos! Én még csak nem is hallottam felőle! És arról fogalmam sincs, hogy került oda? :o No, elmondom a nejemnek, hogy megadtad a megfejtést, és azt is, hogy micsoda, aztán döntsön ő a sorsáról. Ő ugyanis igazi meggynek remélte amikor még törpe volt.

Köszönöm szépen a segítséget, nagyon hasznos volt. A magam részéről nincs bajom a díszfákkal, de 10-15 méter az ebben a műfajban a mi kertünkben gigász, másfelől a helyet nem kifejezetten díszfának tartogattam.
Köszi szépen mégegyszer!
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2019.04.16. 00:35  Hozzászólás  Válasz Spoli (3384) hsz.-re     Olvasás  
 •   3385   
Avatar

 
Szia Spoli! Igen jó eséllyel:
Zselnicemeggy, más néven májusfa
 


  2019.04.15. 23:48  Hozzászólás
 •   3384   


 
Kedves kertészek, fórumtársak!

Megtenné valaki, hogy felvilágosítana arról, hogy mi a vihar lehet ez a növény? Egy darabig azt hittem, valamilyen kis fa, hagytam békén. Most meg csak nézek, miféle virágok ezek? Nem vagyok egy nagy botanikus - kicsi sem - úgyhogy aki felismeri világosítson fel legyen szíves! Köszönöm!


Mi ez 1.JPG
------------------------
Megtekintve 1686 alkalommal.Mi ez 2.JPG
------------------------
Megtekintve 1686 alkalommal.

 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2019.04.14. 18:03  Hozzászólás
 •   3383   


 
Üdv Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni, Dicolor körtefát szeretnék venni. Tudja-e valaki hogy hol kapható.
 


  2019.03.31. 21:25  Hozzászólás  Válasz délkelet (3381) hsz.-re     Olvasás  
 •   3382   
Avatar

 
Végre kijutottam én is pár napja. Ibolya illat lengte be az egész kertet, jó volt végre kint lenni.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.03.31. 19:36  Hozzászólás
 •   3381   
Avatar

 
Két kis apróság, amit megemlítenék:
- ma olyan kellemes illatok terjengtek a kertben, hogy öröm volt kinn lenni (hogy mi volt az okozója, nem tudom - az őszibarackok, japánszilvák és a szomszédban a mirabolánok virágoztak tömegesen)
- estefelé pár percig nézegettem, hogyan táplálkozik két szender a Royalokon - akár a kolibrik/helikopterek: borzasztó gyors szárnycsapásokkal stabilizálták magukat a virág előtt, hosszú szívókájukat belenyomták a virágba, majd amikor arrébb repültek, a szívókájuk gyorsan összepöndörödött ... fél méterről nézhettem őket, nem voltam zavaró tényező (utánanéztem: segít a beporzásban, tehát hasznos, de nem védett rovar)
 


  2019.03.31. 00:00  Hozzászólás
 •   3380   


 
Gratulálok!! :dejo:
 


  2019.03.30. 21:34  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3372) hsz.-re     Olvasás  
 •   3379   


 
Egészséget Mindannyiótoknak!
 


  2019.03.30. 20:04  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3372) hsz.-re     Olvasás  
 •   3378   
Avatar

 
Gratulálok! :dejo: :unnep:
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég