Vegyszeres növényvédelem Terra Lotto Jackpot:
1700 terra    
A talajművelésről, vegyszeres vagy biológiai védekezésről, vetésforgóról, ültetési tervekről, metszésről, szemzésről, dugványozásról, valamint a kerti szerszámokról szóló fórumrész.
  2020.09.15. 19:02  Hozzászólás  Válasz gaabre (985) hsz.-re     Olvasás  
 •   988   


---
 
Úgy tűnik, hogy egyelőre talán mégis megmenekül a kivonástól a mankoceb. A cikk is tárgyalja a különböző, többek között a mindannyiunk által tapasztalt okokat.

https://www.magro.hu/agrarhirek/megsem-kerul-ki-a-hasznalhato-szerek-listajarol-a-mankoceb/
 


  2020.08.21. 10:21  Hozzászólás
 •   987   


---
 
Több videóban is látni a hidrogén peroxid növényvédelemben történő használatát.
Egy-két héttel ezelőtt kint maradt egy festékes vödörben a víz, amiben némi idő múlva annak rendje-módja szerint szép számmal meg is jelentek a szúnyoglárvák.
Néhány napig figyeltem őket, aztán eszembe jutott az említett folyadék. Gondoltam, itt a kiváló alkalom, hogy élő egyenesben is láthassam a hatását.
Kb. egy ezrelékes mennyiségben kevertem a vízbe a 35 %-os oldatot . Kb. fél nap elteltével a lárvák döntő többsége a víz felszínén úszott elpusztulva,
majd egy egész nap után mind oda lett. Szóval legalábbis erre a rovarra és így alkalmazva biztosan hatékony.
A videókban jellemzően az általános fertőtlenítő (gomba, rovar, stb.) és roboráló hatását szokták tárgyalni. Gyökérre, lombra.
 
  2020.07.07. 07:51  Hozzászólás  Válasz Jani71 (983) hsz.-re     Olvasás  
 •   985   
Avatar

terra alapító
 
Hát ez "csodálatos". Alap kontakt szer a házikertekben, el nem tudom képzelni mivel fogjuk pótolni. Lehet az a bűne, hogy túl olcsó, a vegyszerlobbi megfúrta.
 


  2020.07.06. 19:16  Hozzászólás  Válasz gaabre (982) hsz.-re     Olvasás  
 •   984   
Avatar

---
 
Nagyon köszönöm a válaszod, megpróbálom majd. Egyébként azért írtam körtemolyt mert valahol olvastam, hogy van olyan is. A különbség állítólag a körtemoly és almamoly között az hogy a körtemoly a magot és magházat fogyasztja az almamoly a gyümölcshúst. Én azt tapasztaltam, hogy nálam is inkább a magházat teszi talán tönkre, de ezt megfigyelem majd ebben az évben. De az is lehet csak egy újságíró tévedése az egész.
 
  2020.07.06. 16:14  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (980) hsz.-re     Olvasás  
 •   982   
Avatar

terra alapító
 
A körtét az almamoly kukacosítja. Ennek évente két rajzása van, május közepén és július végén kb. Ezeket követő 2 hétben lehet ellenük hatékonyabban védekezni, amikor a lárvák kelnek. Az első, májusi rajzás után könnyebb, mert a levelekre is petéznek nem csak a gyümölcsre, így könnyebb őket elérni kontakt szerekkel; ugyanakkor a lárvák kelését pedig nehezebb eltalálni a hidegebb időjárás miatt (1-2 hét rajzástól).
Augusztus elején már sokkal gyorsabban belefúrnak a gyümölcsbe, mert a petéket azonnal a gyümölcsre rakják, így a védekezés már nehezebb.
Permetszerek szempontjából van bio irány és vegyi irány. Bio a Dipel, ez a kikelő lárvákat természetes úton nyírja ki, ha elfogyasztják. Kevésbé mérgező még a dimilin, ami úgy szintén ha találkozik a lárvával, gátolja a fejlődését. Nyilván egy taglózó szer is leviszi ha eltalálja, de azzal nagyon nehéz pont eltalálni őket. Van még felszívódó méreg, amit viszont csak egyszer szabad évente használni körtében (mospilan), és az általában már áprilisban elmegy.
Javaslom ezeken kívül még a lehullott, kukacos gyümölcsök eltávolítását a környékről (ne a komposztba, hanem a kommunálisba tenni).
Biztos van még más ötlet is, de én alapvetően a bio Dipellel szoktam fújni ellenük, május legvégén és augusztus legelején. Májusban az egész lombot próbálom beteríteni permettel, augusztusban már elég csak a gyümölcsök felszínét szórni.
 
  2020.07.05. 18:34  Hozzászólás
 •   980   
Avatar

---
 
Szeretném megvédeni a körtémet, mert mindig van benne kukacos ezért ha valaki tud segítsen. Mivel és mikor lehet illetve kell védekezni körte moly ellen? Ha jól tudom most július elején kéne. De hogy mivel , milyen szerrel azt nem tudom.
 


  2020.07.04. 12:02  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (978) hsz.-re     Olvasás  
 •   979   


---
 
Köszönöm az infót!
Nekem mindegy, hogy hívják, mit írnak a zacskóra. A hatóanyag és annak aránya ugyanaz. Gyakorlatilag ugyanaz a szer más néven.
Viszont így akkor nem értem, hogy mi okozza a váltást. A gyártó ugyanaz, csak máshol szerelik ki az országban.
A mankoceb kivonásán sokkal jobban aggódom. Egy nagyon hatékony, 'multifunkciós' szert szüntettek meg. Mit fogunk szórni helyette...? :@
:fejvaka: :alvaka:
 


  2020.07.03. 21:23  Hozzászólás
 •   978   
Avatar

rendszer admin
 
A hír (sajnos) igaz! :( :(

A KARATE 2,5 WG KONTAKT HATÁSÚ ROVARÖLŐ SZER gyártását beszüntették, az üzletekben már CSAK a raktárkészlet erejéig kapható!
Helyette a képe is látható LAMDEX EXTRA WG lesz forgalomban, ami a hírek szerint(??) hatékonyságában megegyező, kontakt hatású rovarölő szer.

megszuntakaratevegyzer.jpg
------------------------
Megtekintve 9418 alkalommal.

lamdexakaratehelyett.jpg
------------------------
Megtekintve 9418 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.05.30. 17:44  Hozzászólás
 •   977   


---
 
Pár napja nagyon sok a tetű, almafán, körtefán, ribizlin, paprikán, paradicsomon, padlizsánon, csilin (mást nem tudtam megnézni a sáros kert miatt). Permetezni nem tudok, napok óta több órán keresztül szemetel az eső. Harci kedvem a tetűk ellen egyre növekszik, ma olyat láttam amit még 50-60 éve nem. Az egyik barack szemzés csúcsáról lepiszkáltam a tetűszerűségeket. Volt zöld+fekete+piros+fekete pötty+fekete szárnyas és természetesen legyilkoltam három szorgos hangyát is. A tetűk egy része eltévedt. Vegyes fertőzés vagy migránsok? Már mindegyik fajtának minden jó? Lassan a tetvek is kevert népesség lesz, ami megnehezíti a védekezést. Nagyon várok egy teljes száraz napot vagy pár órát – felkészültem a permetezésre bármelyik napon. Az almán látok itt-ott lisztharmat nyomokat is. Eddig lelkiismeretesen permeteztem, nagyon vágytam az esőre, főleg a feleségem konyhakertje miatt. Bonyolult dolog a kertészkedés, szép lehet az ember de okos nem, illetve ritkán.

Nem ehhez a topikhoz tartozik, de megemlítem én írtam nemrég a sivatagi(?) esőről, a narancs színű porról ami pontszerűen beterítette a leveleket. Most a sok eső hatására a ciszterna vízszintjén úszkálnak összefüggő foltokként koszos enyhén narancsos koszhártyák. Valami esett a vízzel együtt, remélem nincs radioaktivítása, meg nem érkeztek idegen vírusok vagy baktériumok. Bár én 75 feleségem 68 éves, egyszer el kell menni.
 


  2020.05.28. 05:44  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (975) hsz.-re     Olvasás  
 •   976   
Avatar

rendszer admin
 
Négy nap után semmi változás, így biztos ami biztos alapon azt a 3 vesszőt kivágtam.
Más helyen nem jelentkezett hasonló tünet ... :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.05.24. 06:08  Hozzászólás  Válasz Alibá (974) hsz.-re     Olvasás  
 •   975   
Avatar

rendszer admin
 
Van olyan vessző, amelyiket jobban éri a nap, és látszólag semmi baja.
Azért lisztharmat ellen még késő délután lepermeteztem ... :)
Tegnap volt egy olyan érzésem nekem is, hogy a szárasság miatt(??) esetleg, így jó alaposan meglocsoltam (tövenként vagy 10 liter víz).
Ma meg esik az eső itt nálunk szép csendesen, eléggé lájtosan. :)

Akkor majd kiderül. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -
  2020.05.23. 17:23  Hozzászólás
 •   973   
Avatar

rendszer admin
 
Mitől ilyen a ribizlim némelyik vesszőn? :remulet:

20200523_182011[1].jpg
Ismeretlen fajta nagyszemű
Megtekintve 10196 alkalommal.

20200523_181154[1].jpg
Balatonfüredi hosszúfürtű
Megtekintve 10196 alkalommal.

20200523_181203[1].jpg
Balatonfüredi hosszúfürtű
Megtekintve 10196 alkalommal.


Egyes vesszőkön a levelek kókadoznak, a termés egy része "hirtelen érésnek" indult - de csak ezeken a vesszőkön!, a termő-szárakon sok helyen a termés fele hiányzik. :(
Én kezdődő lisztharmatra gyanakszom, de nem vagyok benne biztos ... :(
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.05.13. 20:49  Hozzászólás
 •   972   
Avatar

terra alapító
 
Arra figyeljetek, hogy az almamoly lárvája a rajzáscsúcsot követő 10-20 nappal kel ki, attól függően mennyire van meleg. Azt mondják, hogy a napi átlaghőmérséklet 10 fok-C-t meghaladó hányadát kell összeadogatni, és 85-nél permetezni. Ez hideg időben akár a 20 napot is elérheti, míg nagyon melegben akár 8-10 nap alatt megvan. Ha most rajzik, elnézve az időjárást én valahol 20-25 között fogok permetezni. Félő, hogy amit korán kifújtok, ott a mospilannak már nem lesz kellő hatása, mire a rohadékok kikelnek.
Ráadásul az első generációs almamolyok még mindenhova, legfőképpen a levelekre teszik a petéket, mert még kicsik az almák. Onnan indulnak útnak. Mire megtalálják az első gyümölcsöket, addig is eltelhet akár 1-2 nap. Ezért teszek dipelt is a mospilan mellé. Azzal ha a levélen találkoznak, nyerő. De jó lehet a dimilin is erre. A 2. rajzás után júliusban ennek már csökken a hatékonysága, mert ott már a gyümölcsökre petéznek és azonnal belerágnak.
 


  2020.05.13. 20:38  Hozzászólás  Válasz baby-lon (958) hsz.-re     Olvasás  
 •   971   
Avatar

terra alapító
 
Nálam idén csak az almamoly célpont, mert szilva nem lesz.
Tegnap tettem már némi tavalyról maradt dipelt az amúgy score-os fújás mellé, de május 20 környékén tervezem megszórni majd mospilan+dipellel az összes almát+körtét. Eddig takarékoskodtam a mospilannal, nekem a molyok komolyabb ellenség, mint a tetvek vagy a körtelevélbolha.

Egyébként a tetveket hernyófogó szalaggal tartom távol a fáktól évek óta ott, ahol hajlamos feltetvesedni (jellemzően szilva és cserkó). Érés előtt a barackokra is teszek, hogy ne másszák tele a bogarak.

És még annyi, hogy eddig a hideg és néhol esős időben a lisztharmatot látom idén kihívásnak, más jelét egyelőre nem tapasztalom. De szerintem a kajszijaimon is lisztharmat jelent meg, amit még eddig sosem tapasztaltam.
 


  2020.05.12. 20:58  Hozzászólás  Válasz Jana11 (969) hsz.-re     Olvasás  
 •   970   
Avatar

rendszer admin
 
Most még világosban meglestem.
Igaz, adtam nekik rendesen, amolyan lemosó permetezés szerűen, alulról felfelé is.
A megcsavarodott levelek zöme kezd kisimulni.
Amelyik nem simult ki, az is tiszta kívül-belül. :dejo:

Jut eszembe, vagy másfél hete megküldtem Pirimor 50 WG 10g permetező szerrel a ribizlit.
Már nem tudtam mit kitalálni a levélbarnulásra, mert láttam, hogy megint elkezdődött.
De úgy néz ki, hogy nálam egyenlőre megállította, vagy legalább is megtizedelte őket, mert új barnulást csak elvétve látok, azok is csak kezdődőek.
Érdekes, hogy három bokor van egymás mellett.
Egy nagy szemű fajtaismeretlen piros, egy nagy szemű fajtaismeretlen fehér, és egy balatonfüredi hosszú fürtű.
Az utóbbin egyáltalán nem volt ... :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.05.12. 20:29  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (968) hsz.-re     Olvasás  
 •   969   


---
 
Május végén szinte biztosan lesz még egy jelentősebb moly támadás, főleg ha továbbra is száraz lesz az idő. A
tetveket pedig fogod látni a fák levelén, akkor.
 


  2020.05.12. 06:42  Hozzászólás
 •   968   
Avatar

rendszer admin
 
Nálam (is) tegnap este ment a karate+Mospilan, nagyjából mindenre.

Mikor érdemes megismételni?
Nálam a nektarin nagyon tetves volt egyes helyeken. :(
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -
  2020.05.08. 21:23  Hozzászólás
 •   966   
Avatar

terra alapító
 
Nálam a levéltetvek garázdálkodtak őszin, kajszin, cseresznyén, rózsán. Kihasználtam a kedvező időt, végre nem fújt a bolond szél, megpermeteztem Calypsoval mindent.
 


  2020.05.08. 19:49  Hozzászólás  Válasz Alibá (962) hsz.-re     Olvasás  
 •   963   


---
 
Igen, jogos, helyesbítettem, egyébként viszi a molyokat is a Flumite, nem csak az atkákat.
 


  2020.05.08. 19:48  Hozzászólás  Válasz Jana11 (961) hsz.-re     Olvasás  
 •   962   
Avatar

terra alapító
 
Moly ellen mospilánt ajánlom. Almamoly ellen legjobban bevált az Alssystin, de nem lehet már hozzájutni.
 


  2020.05.08. 19:37  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (960) hsz.-re     Olvasás  
 •   961   


---
 
Ha viszonylag kicsiben csinálod, az Alsystin, Sherpa vagy Mospilan nevű szert javaslom. Ezekből ha jól tudom, van kisebb kiszerelés,amit gazdaságosan föl lehet használni. A Mospilan talán a legbiztosabb kisebb szerelésben.
 


  2020.05.08. 16:33  Hozzászólás  Válasz Jana11 (959) hsz.-re     Olvasás  
 •   960   
Avatar

rendszer admin
 
Mivel? :mivanm:
Nem vagyok jártas a permetező szerekben. :alvaka:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.05.08. 07:27  Hozzászólás  Válasz baby-lon (958) hsz.-re     Olvasás  
 •   959   


---
 
Igen permeteztem, első nagyobb rajzás van, célszerű odacsapni.
 


  2020.05.08. 07:26  Hozzászólás
 •   958   
Avatar

terra alapító
 
Sziasztok!

Permetezett már valaki a molyok ellen? Én úgy látom szinte minden fajtánál rajzás van...
 


  2020.05.07. 18:22  Hozzászólás
 •   957   


---
 
Bár a másik topikban beszéltünk a szappanról, de úgy érzem, inkább ide való, ezért hoztam ide.
Elkészült a mai adag (ez az első, a második épp most lett kész, ez utóbbi másfélszer annyi - csak ez a mai így együtt 1 %-ban alkalmazva
kb. 370 liter permetlé, aminek 10 literje 20 kemény, értékálló, jó magyar forint ... :P ):

Fénykép-0170.jpg
------------------------
Megtekintve 10694 alkalommal.Az előző, amit az elmúlt alkalommal szórtam, még 2017-ben készült. A fagy sem tett benne kárt, nyugodtan kinn hagyhattam a fészerben.
Persze nem ez az etalon, ettől még el lehet rakni rendesen is. ;) :lol: :oops:
 


  2020.03.21. 18:01  Hozzászólás
 •   956   
Avatar

---
 
Ma délután az utolsó utáni pillanatokban lefújtam a kajszikat virágmonília ellen. Meg kellett várjam, hogy a méhek elvonuljanak a közelgő hideg miatt. Nyilván emiatt a szél is megélénkült kicsit, így némileg féloldalas lett a permetezés ... remélem, ennek ellenére lesz eredménye.
 


  2020.02.17. 13:43  Hozzászólás
 •   955   
Avatar

terra alapító
 
Amikor le kéne nyomni a megrendelés gombot a növényvédő-szer lista végén, és meglátom a számot, akkor ökölbe szorul a kezem...
 


  2020.02.17. 12:19  Hozzászólás
 •   954   
Avatar

terra alapító
 
Tegnap megejtettem az első lemosót. Amikor kimentem a kertbe, meglepődtem, mert egyes őszibarackok rendesen el voltak indulva, főleg a lapos, nektarin és Extreme fajták. A kajszis még mindig csendes.
 


  2019.08.22. 21:06  Hozzászólás
 •   951   
Avatar

---
 
Üdv mindenkinek
Érdeklődnék valaki tölt-e ki hivatalos permetezési naplót ( őstermelői eladáshoz)? Ha igen segíthetne hogy kell kitölteni illetve egy mintát küldhetne. Pl nem tudom mit kell oda írni ahol ez van írva :Növényvédelmi szakirányítójának neve és engedélyének száma:
Szakirányító lakcíme (és telefonszáma):
Ha nincs mert én végzem a növényvédelmi munkákat akkor kit kell oda írni saját magamat? Vagy kell megfogadnom egy növényvédelmi szakembert?
Van még egy rublika : Felhasználásért felelős aláírása ide az eladó vagyis őstermelő kerül?
Ha nekem nincs zöld könyvem akkor semmi képen nem használhatok II. kategóriás szereket akkor sem ha betudom szerezni? :fejvaka: Ez lehet hülye kérdés volt de hát....
permetesinaplo.jpg
------------------------
Megtekintve 13404 alkalommal.

 


  2019.08.03. 08:54  Hozzászólás
 •   950   
Avatar

---
 
Nagyon nagy károkat okoz az őszibarackoknál a poloska (néhol megjelent a levéltetű is). Ha az idő engedi, megpermetezném a fákat Karate Zeonnal, aminek az ÉVI-je itt 3 nap. Viszont van olyan fám, amiről már lehet szedegetni gyümölcsöt. Ha meghámozom őket, akkor is meg kell várjam a 3 napot? (csak kíváncsiságból kérdezem). Teldort használt-e már valaki a poloskaszúrt gyümölcsök monília elleni védelmére (őszibaracknál)?
 


  2019.07.06. 13:17  Hozzászólás  Válasz Jani71 (947) hsz.-re     Olvasás  
 •   949   


---
 
A kénnek semmilyen látható rovarriasztó hatását nem tapasztaltam. :( Megszórtam 30 g/10 l-es mennyiséggel, rá se hederítettek. Aznap ugyanúgy lepték, zabálták. :@
 


  2019.06.25. 15:08  Hozzászólás  Válasz délkelet (946) hsz.-re     Olvasás  
 •   948   


*
 
Én almánál és körténél láttam...már ha az.
 


  2019.06.25. 14:28  Hozzászólás
 •   947   


---
 
Sajnos már nem először panaszkodom az elmúlt napokban az éppen érőfélben levő gyümölcsöket károsító ilyen-olyan rovarokról.
Az jutott eszembe (talán már említettem is valamikor régebben), hogy nem lehetne valahogy, mondjuk kénnel ezeket legalább nagy mértékben távol tartani a fáktól? :alvaka:
Szerintem ki fogom próbálni. Az őszig azért még van néhány érés előtt levő fajta (jellemzően kajszik, szilvák).
 


  2019.06.04. 19:28  Hozzászólás
 •   946   
Avatar

---
 
Nem tudom, ti hogy álltok vele, de valószínűleg a bőséges csapadék miatt nálam néhány növénynél már felütötte a fejét a vas/magnéziumhiány (eper, magonc alanyú őszibarackok, némelyik szőlő, de mintha a cseresznyénél is mutatkozna). Annak ellenére, hogy számítottam rá és fújtam őket az odaillő lombtrágyákkal - szerencsére ezért nem olyan vészes a helyzet.
 


  2019.05.22. 08:44  Hozzászólás  Válasz Totya (943) hsz.-re     Olvasás  
 •   945   


---
 
https://www.syngenta.hu/sites/g/files/zhg316/f/actara-sc-eng-okirat-mod-04-2-172-1-2018.pdf?token=1518084735
 


  2019.05.19. 13:22  Hozzászólás  Válasz Totya (943) hsz.-re     Olvasás  
 •   944   


*
 
Sztem elvirágzás után nem lehet gond vele , mondjuk tetvekre én használnám...
 


  2019.05.16. 19:48  Hozzászólás
 •   943   


---
 
sziasztok,

Jól látom, hogy Actara sc nem használható gyümölcsfákra? :)
Sőt ha jól olvasom csak fóliás növényekre mehet, gondolom a méh veszélyesség miatt.
Ezek szerint felszívódó rovarölő csak a mospilan maradt? :(
 
  2019.05.10. 21:20  Hozzászólás  Válasz laca12 (934) hsz.-re     Olvasás  
 •   941   
Avatar

---
 
Ma jött a szomszédom és hozott nekem 100ml-es Teldort (meg 50g-os Nissorun-t). Rákérdezett a literes Teldor-ra is, de nem tartanak, mert túl drága (egy viszonylag kis üzletről van szó)
 


  2019.05.07. 20:40  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (939) hsz.-re     Olvasás  
 •   940   


---
 
Én is csak a szőlőnél gondolom igazából. De mivel van egy Jonagoldom, azon pedig szokott lenni tünet, ezért esetleg megkínálom vele. ;)
De a fő csapásirány mindenképpen a csemegeszőlő. Azon nagyon elhatalmasodott (trehányság okán... :@ ). Most annál nagyobb a motiváció.
 


  2019.05.07. 20:20  Hozzászólás  Válasz Jani71 (938) hsz.-re     Olvasás  
 •   939   


*
 
Nálam csak a Jonagold klónokon van lisztharmat , emiatt nem permetezek ellene , hanem lecsipkedem a fertőzött hajtásokat...spórolok :)...meg egyre kevésbé szeretek permetezni...
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég