Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Melyik gyümölcsfajta a legjobb... Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Minden ami a konyhában zajlik
  2017.05.01. 13:40  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

---
 
...lekvárnak, befőttnek, szörpnek, pálinkának? Nem akartam talányosnak lenni a téma címével, csupán túl hosszú lett volna, ezért a befejezést a 0. hozzászólásban írtam le. Bár gondolom sokunknak vannak ismeretei ezzel kapcsolatban, de mivel egy újszülöttnek minden vicc új, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy lesznek közöttünk olyanok, akiknek néhány hsz. újdonságot fog jelenteni. Annál is inkább, mert egyre több új gyümölcsfajta jelenik meg a kertünkben, de azonkívül, hogy jóízűen elfogyasztjuk az első darabjait, egyéb felhasználásáról nincsenek még ismereteink.
Feltehetően elég kevés hsz-t fog tartalmazni ez a topic, ezért a kérdésben felsorolt tartósítási módokat lehet bővíteni (pl.aszalás, fagyasztás), illetve ide jöhetnének még a cím ellenére a különböző zöldségfélék is (akár olyat is lehetne ide írni, hogy melyik babból lehet a legjobb levest főzni) :)
 
 


  2020.03.02. 22:14  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (15) hsz.-re     Olvasás  
  •   16   
Avatar

---
 
Kevés még a tapasztalat, mert nyár vége óta van meg (Lidl-ben vettem). Azt viszont tudom, hogy elég gyorsan el szokták kapkodni, tehát jó véleménnyel vannak sokan iránta. Mi a Farclo-n kívül csak Tardibelle-t tettünk el, eddig semmi bajuk.
Ps: rosszul írtam, Tardibelle helyett Royal Sweet az igaz, bár ennek most semmi jelentősége sincs
 


  2020.03.02. 20:24  Hozzászólás  Válasz délkelet (9) hsz.-re     Olvasás  
  •   15   
Avatar

---
 
A befőző automata mennyire jó? Előfordult már, hogy valami (lekvár, paradicsomlé, stb.) megromlott? Ha igen milyen arányban és mi lehet az oka?
 


  2020.03.02. 18:56  Hozzászólás  Válasz baby-lon (13) hsz.-re     Olvasás  
  •   14   
Avatar

terra alapító
 
Jó, hogy írod, mert lekvárnak nem a legjobb. :(
 


  2020.03.02. 16:54  Hozzászólás
  •   13   
Avatar

terra alapító
 
Egész télen eszegetjük a Farbaly-ból készített kajszi aszalványt, príma ez a fajta aszalni, ajánlom mindenkinek!
 


  2020.02.26. 15:03  Hozzászólás  Válasz bartar (11) hsz.-re     Olvasás  
  •   12   
Avatar

---
 
Persze, de nem hazai beszerzés volt. Pár éve egy fórumtárs hozott sokunknak gyümölcsfákat Olaszországból. Szerintem már itthon is elérhető, ha véletlenül nem, akkor szaporítóanyag viszonylag könnyen beszerezhető ebből a fajtából (akár tőlem is)
 


  2020.02.26. 11:45  Hozzászólás  Válasz délkelet (9) hsz.-re     Olvasás  
  •   11   


---
 
Szia! Megkérdezhetem, hogy Magyarországon hol sikerült ilyen fajtát beszerezni? Köszönöm!
 


  2020.02.25. 09:28  Hozzászólás  Válasz délkelet (9) hsz.-re     Olvasás  
  •   10   
Avatar

terra alapító
 
Nálunk a Kuresia vált be nagyon erre a célra.
 


  2020.02.24. 22:08  Hozzászólás
  •   9   
Avatar

---
 
Tegnap az ebédhez kajszi befőttet bontottunk. Úgy általában nem vagyok oda érte, de ez most egészen kiváló volt. Befőzőautomatával lett tartósítva és kivételesen nem lett eltávolítva a bőre sem. Még egy kis ropogósságot is lehetett érezni evéskor, húzós ízt viszont egyáltalán nem. Mindenkinek bátran ajánlom, a fajta pedig, amiből készült: Farclo.
 


  2017.05.01. 21:31  Hozzászólás  Válasz Jani71 (6) hsz.-re     Olvasás  
  •   8   
Avatar

---
 
Köszi a felajánlást, majd februárban jelenkezek, ha addig nem sikerül helyileg megoldani.
 


  2017.05.01. 20:46  Hozzászólás  Válasz délkelet (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   7   


---
 
Túl sok fajta kajszit nem kóstoltam még (lekvárnak meg főleg), de ezekből nálam egyértelműen a Ceglédi óriás viszi a prímet lekvár kategóriában.
Szinte parfümösen illatos és ízes, nagyon szeretem. Igazi kajszi íze, illata van! :thumbup:
Továbbá lekvárból, de most már meggynél az általam néhányszor említett 'saját Pándy' az, ami nagy kedvenc. :thumbup: Igazi, finom meggyíz!
De ez az íz szerencsére egyéb ételeknél is érződik. Kedvencem!
Almáról és körtéről már nyilatkoztam, de azokat igazából csak nyersen fogyasztottam, nem dolgoztuk fel (Jonagold, Ilonka).
Szilvából egyelőre még mindig a Besztercei a favorit (de sajnos lehet, hogy kénytelen leszek az újak között megkeresni az első számút...).
Lekvárnak, kompótnak, süteménybe felezve, (és persze nyersen is)...
Őszibarackból volt egy magoncfajtám, az nagyon jó volt nyersen és befőttnek is, de már nincs meg (ha jól azonosítottam, azt hiszem, eredetileg Suncrest volt és a magonc is gyakorlatilag tökéletesen megőrizte a tulajdonságait). Volt szerencsém kóstolni a Redhavent. Na, az még nagyon ízlett, hirtelen nagy kedvenc lett!
 


  2017.05.01. 20:27  Hozzászólás  Válasz andras (5) hsz.-re     Olvasás  
  •   6   


---
 
Ha semmilyen módon nem tudnál hozzájutni, akkor esetleg tudok küldeni oltóanyagot.
 


  2017.05.01. 19:16  Hozzászólás  Válasz Darorr (4) hsz.-re     Olvasás  
  •   5   
Avatar

---
 
A második és harmadik helyezett megvan, be kell szerezzek egy Tuleu Grast is. :) Köszi.
 


  2017.05.01. 19:06  Hozzászólás  Válasz edit (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   4   


---
 
 


  2017.05.01. 18:50  Hozzászólás
  •   3   
Avatar

terra alapító
 
Besztercei aszalni az egyik,legjobb.
 


  2017.05.01. 14:58  Hozzászólás
  •   2   
Avatar

terra alapító
 
Üdv, akkor kezdem.
Besztercei szilva néven fut általában a nagy szemű, bőtermő, régebbi (kb. 15-25 éves fákat látok belőle mindenhol) szilvák legtöbbje. A gond az ízléssel van. A zasszony szerint lekvárnak első osztályú, bár a szilvalekvárt eddig nem nagyon szerette... szerintem lekvárnak átlagos.
Pálinkának is marha jó, mert egyszerre érnek be a fák, négy fával akár egy hét alatt lesz 200 liter, így nem okoz gondot a hordóba sűllyesztésük. Onnantól fogva meg megint csak ízlés dolga, ha agyoncukrozzák és rosszul főzik, borzalmasat fog ütni egy-egy görbe este után, és még igazán finom sem lesz. Viszont az is igaz, hogy minőségi pálinkához minőségi alapanyag kell. Szerintem ez a szilva bőven jó a minőségi cucchoz is.
Aszalni nem próbáltuk, bár a fagyasztást nagyon jól bírja, kifejezetten finom, ahogy nyersen is elég jó íze van, bár ettem már egy finomabbat is, de az apró termésű volt, meg megint csak az ízlés dolga, szóval ha nyersen kell megenni, a második helyet adományozom neki :D
Befőzve, ecetes szilvának megint csak első osztályú.
Ha szabad, akkor javaslok egy osztályozási rendszert:

Besztercei szilva:
- nyersen: 4/5
- fagyasztva: 5/5
- aszalva: -
- befőtt: 5/5
- szörp: -
- lekvár: 3,5/5
- pálinka: 4/5
Termésmennyiség: 5/5
Fagyérzékenység: vagy elfagy vagy nem :D
Rezisztencia: szerintem eléggé ellenálló, tetvesedésre hajlamos egyedül.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2017.05.01. 13:44  Hozzászólás  Válasz délkelet (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   1   
Avatar

---
 
Ilyenekre gondoltam például: úgy tudom, hogy a Szomolyai fekete cseresznye fagyasztásra is kiváló.
 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron