Süssünk süssünk valamit Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Minden ami a konyhában zajlik
  2016.12.10. 10:08  Hozzászólás  Válasz gergerg (35) hsz.-re     Olvasás  
  •   38   
Avatar

---
 
Ha megnézed a legutolsó fotómat, látszik, hogy szép piros színe van. Nekem közönséges régi-módi gázsütőm van. Semmi légkeverés, hőfokszabályozás és egyéb cicoma benne. Mindig a legalsó tepsihelyre teszem. Legközelebb a lánghoz. Így gyorsabban megsül és a színe se sápadt fehér marad, hanem pirosba hajló barna. Mivel keményre sütve szeretem, az se zavar, ha a külseje majdnem ropog, ezért vékonyra sodrom a tésztát, aminek az is következménye, hogy így gyorsabban átsül, mint ha vastag lenne.
A feleségem minden szilveszterre süt sajtos pogácsát is. Annak tetejét megkeni tojással, mert az más küllemet, más ízt kíván. Az alapanyaga folytán étkezési értéke is más. Míg a krumplis pogácsa frissen jó, mert másnapra a krumpli megfásul benne. A sajtos pogi, Viszont bármeddig ehető. Akár hetek múlva bár is, bár addigra megszárad, ennek ellenére ugyan olyan jól lecsúszik egy sör kíséretében, mint szilveszterkor. Sőt talán még jobban, mert száraz étel mellet erősebben kívánja szervezetünk a folyadékot.
 


  2016.12.05. 19:48  Hozzászólás  Válasz Jana11 (36) hsz.-re     Olvasás  
  •   37   
Avatar

terra alapító
 
Szoktam mondani a feleségemnek hogy ő egy áldott jó asszony lehet, mert más nemigen érdemelne meg egy ilyen embert. :lol:
 




  2016.12.03. 20:52  Hozzászólás
  •   35   
Avatar

terra alapító
 
Szóval először köszönet Kedvescimborának a pogácsareceptért!

Ma este jutottam oda hogy kipróbáljam. Nem néztem a mennyiségeket, csak megfőztem a krumplit, aztán összetörtem vajjal, majd annyi lisztet gyúrtam bele amit felvett.

Valóban kelendő jószág, mire a második tepsi megsült, az első elfogyott. Mikor meguntam a pogácsaformát, akkor váltottam. Minden jó lett, a második tepsinél bedobtam egy olyan trükköt hogy vékonyra nyújtottam a tésztát, megkentem olajjal és szórtam bele egy kis sajtot meg fűszerkeveréket, majd összehejtottam. Ezt háromszor csináltam meg.
A tapasztalatszerzés:
Jó kis pogácsa ez, de sokkal lassabban sül mint a normál pogácsa, és valószinű tojással kellett volna kennem a tetejét hogy szebb legyen. De majd legközelebb!
Férfi léttemre... Mondtam is az asszonynak, méghogy Jókai Mór: Az aranyember, akkor én mi vagyok? :)
A képek:


WP_20161203_002.jpg
------------------------
Megtekintve 4267 alkalommal.

WP_20161203_003.jpg
------------------------
Megtekintve 4267 alkalommal.

WP_20161203_001.jpg
------------------------
Megtekintve 4267 alkalommal.

 


  2016.12.02. 09:50  Hozzászólás
  •   32   
Avatar

---
 
A tollas, kérésre! :-D

Kép

Kép

Kép

Ez nem ehető, csak dísz!

Kép

Kép

Így készült!

Kép

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”






  2016.11.30. 09:31  Hozzászólás
  •   28   
Avatar

---
 
A mai füstöltcsülkös bableves kelléke!

Kép

Ez pedig egy sajátféle krumplis pogácsa, sajttal megstrófolva.

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”




  2016.11.27. 20:29  Hozzászólás  Válasz gergerg (1) hsz.-re     Olvasás  
  •   2   
Avatar

---
 
Nem szoktunk bele élesztőt tenni, mert nem szeretem ha felpuffad.
A hagyma a magyar konyha egyik jellegzetes és sokat használt, izesítő zöldsége. Azért nem mondok fűszernövényt, mert annál jóval nagyobb mennyiségben fogyasztjuk.S mivel a főzött ételeink zömébe használom, legyen annyi változatosság az étrendemben, hogy a pogácsa a nélkül készüljön. Amúgy egyetértek veled, ez gusztus dolga, aki pikánsabb ízű krumplispogácsát akar enni, süssön bele, előnyére válik. Mint ahogy divat manapság a péksüteményeket különböző magokkal megszórni.
A pogácsa alapanyaga nem püréanyag, mert azt tejjel kogyvasztják és pépesítik. Ebben viszont nincs tej és nem pépes. A püréhez képest keményebb az állaga.

Úgy hetente, kéthetente viszek reggel 8-kor a céghez munkatársaimnak egy tepsi frissen kisült pogácsát. 9-re mindig elfogy.
A kiszikkadást nem értem. Mindig frissen elfogyasztjuk, nincs ideje megszikkadni. Mint írtam csak annyit sütünk ki egyszerre amennyit meg is eszünk. Az alapanyag pedig mely sütésre vár napokig, nem hogy nem szikkad ki, de inkább levet ereszt, maga alá. Amitől kicsit hajlamos hozzáragadni a tepsihez.

Utóirat: lehetne a fórumnak gasztronómiai topikja is. Bajban voltam, hova töltsem fel írásomat, mert ez messze áll a kertészettől.
 


  2016.11.27. 20:02  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   1   
Avatar

terra alapító
 
Moment mester!

Sehol élesztő, vagy tojás csak kruplipüré meg liszt? Nem szikkad ki gyorsan? (mi van hogy hagymát is teszünk bele)
 


  2016.11.27. 19:41  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

---
 
Wogboy Kérdezte Ausztráliából: Gyerekkorom óta szeretem a krumplis pogácsát. Most az szeretném kérdezni Tőled, milyen felétek a krumplis pogácsa?
Krumplis pogácsát ezen leírás alapján akár ki süthet, nemtől, vallástól, geopolitikai helyzettől függetlenül.
Ezek az eszközök kellenek hozzá:



A kukta jó szolgálatot tesz. Egyik előnye, hamar megfő benne a krumpli. (20perc) A másik, hogy nem nyomja tele a lakást gőzzel. 3kg krumplit főztem meg benne héjában. Amikor megfőtt, a héját leszedtem és a középső eszközzel a krumplitörővel összetörtem. A mellette lévő krumplinyomó jobb lenne erre a célra, de gyenge minőségben gyártják, nem strapabíró. Ezért használom szívesebben a törőt. Miközben pucolom és töröm a krumplit, közben szórok közé egy evőkanálnyi sót és egy fél vajat, melyet a meleg krumpli megolvaszt és magába szív.Majd a keletkezett masszát össze kell csumiszkolni, hogy a krumpli, a só és a vaj homogén elegyet alkosson.



Ezzel a krumpli kész, lisztet kell hozzágyúrni.Aki kevés mennyiséggel dolgozik az ebben a tálban is összegyúrhatja, de az én 3kg alapanyagom nem férne el. Ezért gombócokra osztom. Így egyenként könnyebb vele bánni.



A gyúrást legegyszerűbb olyan módon elvégezni, hogy a gyúródeszkára hintjük a lisztet:



Melyre erős mozdulatokkal rányomjuk a kruplit, amit az magába vesz. Ezt a műveletsort addig ismételjük, amíg a krumpli hajlandó magába fogadni a lisztet. Tehát lisztez, gyúr, megint lisztez, megint gyúr stb. A 3kg krumplihoz kb 1/2 kg liszt szükséges, de ez függ a főzési módtól és krumpli fajtájától, hogy az mennyi vizet tartalmaz.



Amikor már nem vesz fel lisztet a krumpli, sodrófával kilapítjuk, kiszaggatjuk egy kör alakú eszközzel és így már művünk sütésre kész.



Most jön az én sütési gyakorlatom, mely elüt a háziasszonyok szokásától. Nem sütöm ki rögtön az összeset, hanem csak annyit, amennyit a család kíván. Mivel jelenleg ketten vagyunk az én drága feleségemmel, nekünk naponta elegendő egy tepsit kisütni. Tehát a felesleges két tepsit nyáron hűtőbe, télen a spájzba teszem. Aztán másnap, harmadnap is kisütök egy tepsivel, így naponta ehetünk friss pogácsát. Így néz kikisütve, bablevessel:



Laci, remélem, eléggé precízen leírtam a légyeget. Ezek után, elvárom, hogy te is megsüsd a magad pogácsáját. Kínáld meg vele a kenguruvadászokat, lássák milyen a magyar krumplis pogácsa. Jó étvágyat hozzá.
 


Előző

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég