Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
 
    Befőzés-tartósítás Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
  2018.05.10. 11:56  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

adatrögzítő
 
Befőzési-tartósítási praktikák gyüjteménye

Tudástár topik, tehát áthelyezett/átmásolt hozzászólások kerülnek ide, zömében a dátum nem azonos a hozzászólás valódi dátumával.
 
 


  2018.05.10. 15:05  Hozzászólás  Válasz Mariska néni (1) hsz.-re     Olvasás  
  •   2   
Avatar

terra alapító
 
Én egyszerűbben csinálom. A félérett barackokat felezem-negyedelem, ritkán hámozom (akinek nem tetszik a héja, húzza le a befőttről). Citromos vízben várják össze egymást. Üvegbe pakolom, egy 720-as üveg kap 2 lapos evőkanál cukrot, felöntöm hideg vízzel, fazékba kerül, fél órát gyöngyöztetem - ez mostanában már befőzőgép 90 fok 30 perc. Ha lejárt kiveszem a forróvízből, mehet a helyére.
Eddig abból készült ami megtermett, de mostanra tönkrementek a fák ezért veszem a nagy részét. Tavaly nektarint vettem, annál nem volt gond, hogy nem hámoztam.
 


  2018.05.10. 11:57  Hozzászólás
  •   1   


terra alapító
 
Őszibarack tartósítasa

Mi Pomázon szoktunk szedni eltevésre, sajnos a nevét nem tudom. Augusztus közepén szedjük, amikor még enni nem finom, de már szép sárga, és még elég nehéz kimagozni - ez a nyitja a sikernek. Amikor felezve-magozva van, akkor lobogó forró vízbe mártom egy szitával (ez nálam a krumplisütő kosár, mert az egészen belemeríthető a vízbe), de csak egy pillanatra. Innen megy a jéghideg vízbe, és simán lejön a héja. Csinálok egy citromos vizet, úgy 5 liter vízhez 2 db citrom levével, és ebben hagyom a gyümölcsöt úgy egy órára. Ezután lecsöpögtetve megy az üvegekbe. A citromos vizet felforralom 1 kiló cukorral, és úgy forrón mehet a barackokra, majd lezárom. Az üvegeket nagy fazék forró vízbe pakolom, és felforrás után (gyorsan felforr, mivel az üvegben lévő lé is forró) gyöngyöztetem fél óráig és elzárom, ha kihűlt, kiszedem és mehet a helyére. Vagyis kétszer lett leforrázva, az első csak egy pillanatra belemártva, másodszor a forró sziruppal nyakon öntve, ezután már csak gyöngyöztetve, ez a félérett barackot még nem puhítja el. A citromos lé pedig biztosítja a szép üde színt, és talán hozzájárul a ropogóssághoz is. Szoktam a cukros lébe belefőzni némi szekfűszeget.
Volt már, hogy kicsit érettebb volt a gyümölcs (könnyedén magozható), akkor nem dunsztoltam, viszont tettem bele egy kis Na-benzoátot, úgy sem romlott meg. De érdemesebb inkább az optimális szedésidőre figyelni.
 Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég