Én a tejes megoldást (1 liter 3,5%-os, vagy igazi házi tej -- 4 liter vízbe) hetente használom már nagyon régen.
Hogy mennyire jó, vagy nem, azt nem tudom, de nekem évek óta nem volt gombás és/vagy baktériumos levélfertőzés a paradicsomjaimon.
Nem tudom, hogy ez az élesztős dolog most egy felkapott, valamiért népszerű téma lett, vagy tényleg van valami alapja a jótékony hatásának, mint például a tej esetében.
Csak egy idézet egy bejegyzésből:
- .... "ÉLESZTŐS OLDAT:
Forraljunk fel 3 liter vizet, hűtsük vissza 37 fokra, hogy ne pusztuljanak el az élesztőgombák. Oldjunk fel benne 10 evőkanál cukrot, és 10 gramm élesztőt. Vigyázat, a folyadék mennyisége szinte kétszeresére fog nőni, ezért mindenképp egy 3 literesnél nagyobb edényt használjunk!
Miután beletettük az élesztőt a cukrot, a melegített vízbe, hagyjuk 6-10 órán keresztül állni, időközönként kavargassuk meg. Ha reggel fogunk neki elkészíteni az élesztős oldatot, akkor este, amikor már nincs olyan meleg odakint, akkor alkalmazhatjuk is.
Öntsünk egy vödörbe 7 liter felforralt, kihűtött vizet, majd adjuk hozzá a 3 liter élesztős oldatot, és öntözzük meg az uborka, és paradicsom töveket. Tulajdonképpen bármelyik zöldségre alkalmazhatjuk, hiszen nagyon jó hatása van. Az uborka esetében 12 naponta, a paradicsom és a többi zöldségek esetében 15 naponta ismételjük meg a műveletet. Mielőtt az élesztős levet használnánk, öntözzük meg alaposan tiszta vízzel a növényeinket.
Az élesztős lé elősegíti a termés, és a levél fejlődését, és megakadályozza a gombásodás kialakulását. Miért működik? Mert az élesztőgombák megakadályozzák a más kártékony gombák megtelepedését. A hatás 3-4 nap múlva érzékelhető lesz, a növény levelei szép, élénkzöld színűek lesznek, és sokkal jobban fog fejlődni, a termése is szebb lesz. Ezt a módszert mindenképp naplemente után alkalmazzuk, semmiképp se tűző napon, mert megégeti a nővényt." ...
Mi erről a véleményetek?