Használati leírás Élesztő használata konyhakerti növényeknél Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Ez egy speciális fórumtéma! Ha belépsz, a kérdésedhez nyissál új témát!
Egy témán belül csak egy kérdés lehet!
Ha még nem használtad, feltétlen olvassad el ezt: Speciális topikok használata
 
  2020.07.14. 21:43  Hozzászólás
  •   0   

Avatar

Hozzászólás
 
Egyre több helyen olvasom az élesztő használatát 2 - 3 hetente a locsolóvízhez a konyhakerti növényeknél, elsősorban paradicsomnál, paprikánál.

Én a tejes megoldást (1 liter 3,5%-os, vagy igazi házi tej -- 4 liter vízbe) hetente használom már nagyon régen.
Hogy mennyire jó, vagy nem, azt nem tudom, de nekem évek óta nem volt gombás és/vagy baktériumos levélfertőzés a paradicsomjaimon.

Nem tudom, hogy ez az élesztős dolog most egy felkapott, valamiért népszerű téma lett, vagy tényleg van valami alapja a jótékony hatásának, mint például a tej esetében.

Csak egy idézet egy bejegyzésből:
    .... "ÉLESZTŐS OLDAT:
    Forraljunk fel 3 liter vizet, hűtsük vissza 37 fokra, hogy ne pusztuljanak el az élesztőgombák. Oldjunk fel benne 10 evőkanál cukrot, és 10 gramm élesztőt. Vigyázat, a folyadék mennyisége szinte kétszeresére fog nőni, ezért mindenképp egy 3 literesnél nagyobb edényt használjunk!
    Miután beletettük az élesztőt a cukrot, a melegített vízbe, hagyjuk 6-10 órán keresztül állni, időközönként kavargassuk meg. Ha reggel fogunk neki elkészíteni az élesztős oldatot, akkor este, amikor már nincs olyan meleg odakint, akkor alkalmazhatjuk is.
    Öntsünk egy vödörbe 7 liter felforralt, kihűtött vizet, majd adjuk hozzá a 3 liter élesztős oldatot, és öntözzük meg az uborka, és paradicsom töveket. Tulajdonképpen bármelyik zöldségre alkalmazhatjuk, hiszen nagyon jó hatása van. Az uborka esetében 12 naponta, a paradicsom és a többi zöldségek esetében 15 naponta ismételjük meg a műveletet. Mielőtt az élesztős levet használnánk, öntözzük meg alaposan tiszta vízzel a növényeinket.
    Az élesztős lé elősegíti a termés, és a levél fejlődését, és megakadályozza a gombásodás kialakulását. Miért működik? Mert az élesztőgombák megakadályozzák a más kártékony gombák megtelepedését. A hatás 3-4 nap múlva érzékelhető lesz, a növény levelei szép, élénkzöld színűek lesznek, és sokkal jobban fog fejlődni, a termése is szebb lesz. Ezt a módszert mindenképp naplemente után alkalmazzuk, semmiképp se tűző napon, mert megégeti a nővényt." ...

Mi erről a véleményetek?
 

 

 kertészke    »Hozzászólás«    2020.07.14. 22:15    Erre válaszolt
Egyre több helyen olvasom az élesztő használatát 2 - 3 hetente a locsolóvízhez a konyhakerti növényeknél, elsősorban paradicsomnál, paprikánál.

Én a tejes megoldást (1 liter 3,5%-os, vagy igazi házi tej -- 4 liter vízbe) hetente használom már nagyon régen.
Hogy mennyire jó, vagy nem, azt nem tudom, de nekem évek óta nem volt gombás és/vagy baktériumos levélfertőzés a paradicsomjaimon.

Nem tudom, hogy ez az élesztős dolog most egy felkapott, valamiért népszerű téma lett, vagy tényleg van valami alapja a jótékony hatásának, mint például a tej esetében.

Csak egy idézet egy bejegyzésből:
    .... "ÉLESZTŐS OLDAT:
    Forraljunk fel 3 liter vizet, hűtsük vissza 37 fokra, hogy ne pusztuljanak el az élesztőgombák. Oldjunk fel benne 10 evőkanál cukrot, és 10 gramm élesztőt. Vigyázat, a folyadék mennyisége szinte kétszeresére fog nőni, ezért mindenképp egy 3 literesnél nagyobb edényt használjunk!
    Miután beletettük az élesztőt a cukrot, a melegített vízbe, hagyjuk 6-10 órán keresztül állni, időközönként kavargassuk meg. Ha reggel fogunk neki elkészíteni az élesztős oldatot, akkor este, amikor már nincs olyan meleg odakint, akkor alkalmazhatjuk is.
    Öntsünk egy vödörbe 7 liter felforralt, kihűtött vizet, majd adjuk hozzá a 3 liter élesztős oldatot, és öntözzük meg az uborka, és paradicsom töveket. Tulajdonképpen bármelyik zöldségre alkalmazhatjuk, hiszen nagyon jó hatása van. Az uborka esetében 12 naponta, a paradicsom és a többi zöldségek esetében 15 naponta ismételjük meg a műveletet. Mielőtt az élesztős levet használnánk, öntözzük meg alaposan tiszta vízzel a növényeinket.
    Az élesztős lé elősegíti a termés, és a levél fejlődését, és megakadályozza a gombásodás kialakulását. Miért működik? Mert az élesztőgombák megakadályozzák a más kártékony gombák megtelepedését. A hatás 3-4 nap múlva érzékelhető lesz, a növény levelei szép, élénkzöld színűek lesznek, és sokkal jobban fog fejlődni, a termése is szebb lesz. Ezt a módszert mindenképp naplemente után alkalmazzuk, semmiképp se tűző napon, mert megégeti a nővényt." ...

Mi erről a véleményetek?
    Hozzászólás   Véleményezem
Én éppen most, a hétvégén próbáltam ki.

Egyenlőre csak annyit vettem észre, hogy eddig kárt nem okozott.
Igaz, hogy nem is nagyon látszanak problémák a paradicsommal, meg a paprikával.
Egészségesnek tűntek eddig is, bár eléggé lassam növögetnek az előző évhez képest. :)

 
Avatar
 Ragadozo    »Hozzászólás«    2020.07.14. 23:07    Erre válaszolt
Én éppen most, a hétvégén próbáltam ki.

Egyenlőre csak annyit vettem észre, hogy eddig kárt nem okozott.
Igaz, hogy nem is nagyon látszanak problémák a paradicsommal, meg a paprikával.
Egészségesnek tűntek eddig is, bár eléggé lassam növögetnek az előző évhez képest. :)
    Hozzászólás   Vitatom
Nálam is az a helyzet, hogy tavaly ilyenkor már jóval nagyobbak voltak, és tele zöld, vagy már érni kezdő termésekkel.
Ebben az évben viszont jóval kisebbek, és még csak a virágzásnál tartanak ... :(

 
Avatar
 Ragadozo    »Hozzászólás«    2020.07.14. 22:51    Erre válaszolt
Én éppen most, a hétvégén próbáltam ki.

Egyenlőre csak annyit vettem észre, hogy eddig kárt nem okozott.
Igaz, hogy nem is nagyon látszanak problémák a paradicsommal, meg a paprikával.
Egészségesnek tűntek eddig is, bár eléggé lassam növögetnek az előző évhez képest. :)
    Hozzászólás   Véleményezem
Lehet, hogy a végén én is kifogom próbálni, már csak kíváncsiságból is ... :)

 
Avatar
 kedvescimbor    »Hozzászólás«    2020.07.18. 16:24    Erre válaszolt
Egyre több helyen olvasom az élesztő használatát 2 - 3 hetente a locsolóvízhez a konyhakerti növényeknél, elsősorban paradicsomnál, paprikánál.

Én a tejes megoldást (1 liter 3,5%-os, vagy igazi házi tej -- 4 liter vízbe) hetente használom már nagyon régen.
Hogy mennyire jó, vagy nem, azt nem tudom, de nekem évek óta nem volt gombás és/vagy baktériumos levélfertőzés a paradicsomjaimon.

Nem tudom, hogy ez az élesztős dolog most egy felkapott, valamiért népszerű téma lett, vagy tényleg van valami alapja a jótékony hatásának, mint például a tej esetében.

Csak egy idézet egy bejegyzésből:
    .... "ÉLESZTŐS OLDAT:
    Forraljunk fel 3 liter vizet, hűtsük vissza 37 fokra, hogy ne pusztuljanak el az élesztőgombák. Oldjunk fel benne 10 evőkanál cukrot, és 10 gramm élesztőt. Vigyázat, a folyadék mennyisége szinte kétszeresére fog nőni, ezért mindenképp egy 3 literesnél nagyobb edényt használjunk!
    Miután beletettük az élesztőt a cukrot, a melegített vízbe, hagyjuk 6-10 órán keresztül állni, időközönként kavargassuk meg. Ha reggel fogunk neki elkészíteni az élesztős oldatot, akkor este, amikor már nincs olyan meleg odakint, akkor alkalmazhatjuk is.
    Öntsünk egy vödörbe 7 liter felforralt, kihűtött vizet, majd adjuk hozzá a 3 liter élesztős oldatot, és öntözzük meg az uborka, és paradicsom töveket. Tulajdonképpen bármelyik zöldségre alkalmazhatjuk, hiszen nagyon jó hatása van. Az uborka esetében 12 naponta, a paradicsom és a többi zöldségek esetében 15 naponta ismételjük meg a műveletet. Mielőtt az élesztős levet használnánk, öntözzük meg alaposan tiszta vízzel a növényeinket.
    Az élesztős lé elősegíti a termés, és a levél fejlődését, és megakadályozza a gombásodás kialakulását. Miért működik? Mert az élesztőgombák megakadályozzák a más kártékony gombák megtelepedését. A hatás 3-4 nap múlva érzékelhető lesz, a növény levelei szép, élénkzöld színűek lesznek, és sokkal jobban fog fejlődni, a termése is szebb lesz. Ezt a módszert mindenképp naplemente után alkalmazzuk, semmiképp se tűző napon, mert megégeti a nővényt." ...

Mi erről a véleményetek?
    Hozzászólás   Véleményezem
B. Róbert kérdése: Van-e valóság alapja annak a hírnek, hogy élesztős oldattal végzett beöntözés vagy levélpermetezés serkenti a növényeket?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Olvastam hobbikertészek közösségi médiájában megjelenő véleményeket az élesztős oldatok kedvező hatásáról, magam még nem próbáltam, saját tapasztalattal nem rendelkezem. Kérdésének megválaszolásához megbízható külföldi irodalmakat, forrásokat kerestem, egyetemek e témában végzett kísérleteinek eredményeit tanulmányoztam. Számos kutatóhelyen folytattak kísérleteket kétszikű és egyszikű növényeknél élesztőgombákkal.
Mintegy 1500 létező élesztőfaj közül a sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) fajjal végzett kísérletek mindegyikében pozitív eredményről számoltak be. Az élesztőoldat, mint biostimuláns, fehérjéket, szénhidrátokat, nukleinsavakat, lipideket, különböző ásványi, valamint növekedés szabályozó anyagokat is tartalmaz.
Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba sejtjei
A növények növekedésére és morfológiájára is hatást gyakorol: paradicsomnál a nitrogén és foszfor tartalmát növelte, valamint növekedését is fokozta, bár a speciális hatásmódját nem tudták feltárni. Lóbabnál lombpermetezéssel kijuttatott 1%-os töménységű élesztőoldat szignifikánsan fokozta a növények növekedését, a lombozat klorofill és fitohormon tartalmát, növelte a szemtermés (magok) fehérje- és szénhidráttartalmát, valamint a termés mennyiségét is a kísérletbe vont valamennyi fajtánál.
Másik kísérletben a talaj toxikus anyagainak növényi növekedést gátló hatását az élesztőoldatos beöntözés megszűntette, a fertőzött talajban a növények növekedését biztosította. A növények ellenálló képességét az élesztő két azonosított génje váltotta ki. Rózsabokroknál a rügyképződést beöntözéssel, a virágzást lombpermetezéssel javasolják fokozni, illetve alkalmazzák 3 evőkanál/10 liter víz töménységben. Cukorrépa magok vetés előtti élesztőoldatban történő áztatása, a kezeletlen magok talajának élesztőoldatos beöntözése lényegesen gátolta a palántadőlést okozó talajlakó gombák (Rhizoctonia, Fusarium) fertőzését. Tárolt gyümölcsök és zöldségfélék romlásának csökkentésére is bevált az élesztők alkalmazása.

 
Avatar
 Ragadozo    »Hozzászólás«    2020.07.18. 18:58    Erre válaszolt
B. Róbert kérdése: Van-e valóság alapja annak a hírnek, hogy élesztős oldattal végzett beöntözés vagy levélpermetezés serkenti a növényeket?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Olvastam hobbikertészek közösségi médiájában megjelenő véleményeket az élesztős oldatok kedvező hatásáról, magam még nem próbáltam, saját tapasztalattal nem rendelkezem. Kérdésének megválaszolásához megbízható külföldi irodalmakat, forrásokat kerestem, egyetemek e témában végzett kísérleteinek eredményeit tanulmányoztam. Számos kutatóhelyen folytattak kísérleteket kétszikű és egyszikű növényeknél élesztőgombákkal.
Mintegy 1500 létező élesztőfaj közül a sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) fajjal végzett kísérletek mindegyikében pozitív eredményről számoltak be. Az élesztőoldat, mint biostimuláns, fehérjéket, szénhidrátokat, nukleinsavakat, lipideket, különböző ásványi, valamint növekedés szabályozó anyagokat is tartalmaz.
Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba sejtjei
A növények növekedésére és morfológiájára is hatást gyakorol: paradicsomnál a nitrogén és foszfor tartalmát növelte, valamint növekedését is fokozta, bár a speciális hatásmódját nem tudták feltárni. Lóbabnál lombpermetezéssel kijuttatott 1%-os töménységű élesztőoldat szignifikánsan fokozta a növények növekedését, a lombozat klorofill és fitohormon tartalmát, növelte a szemtermés (magok) fehérje- és szénhidráttartalmát, valamint a termés mennyiségét is a kísérletbe vont valamennyi fajtánál.
Másik kísérletben a talaj toxikus anyagainak növényi növekedést gátló hatását az élesztőoldatos beöntözés megszűntette, a fertőzött talajban a növények növekedését biztosította. A növények ellenálló képességét az élesztő két azonosított génje váltotta ki. Rózsabokroknál a rügyképződést beöntözéssel, a virágzást lombpermetezéssel javasolják fokozni, illetve alkalmazzák 3 evőkanál/10 liter víz töménységben. Cukorrépa magok vetés előtti élesztőoldatban történő áztatása, a kezeletlen magok talajának élesztőoldatos beöntözése lényegesen gátolta a palántadőlést okozó talajlakó gombák (Rhizoctonia, Fusarium) fertőzését. Tárolt gyümölcsök és zöldségfélék romlásának csökkentésére is bevált az élesztők alkalmazása.
    Hozzászólás   Vitatom
Kedvezőnek tűnik ez a vélemény ... :)



 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég