Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
     
 
    Szabadalmak, korlátozások a növényszaporításban, -eladásban Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Minden kérdés egy téma, egy konkrét kérdés. Mellőzzük a beszélgetést, arra ott a többi téma. Kérdeznek, válaszolnak, ellenvéleményt írnak.
  2021.01.29. 22:34  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

---
 
Tavaly kiváltottam az őstermelői igazolványt azzal a feltett szándékkal, hogy nagyon kicsiben szaporítgatnék növényeket (elsősorban bogyósokat, fűszereket), és azokat eladásra kínálnám (vagy cserélgetném, ajándékoznám, de ez most a kérdés szempontjából lényegtelen) a helybelieknek háztól vagy akár termelői piacon. Elég sok tájékoztatást kaptam a falugazdásztól, illetve a Nébih oldalán, de sok kérdés maradt bennem, úgy gondoltam néhányat először feltennék itt, hátha érthetőbb és gyorsabb választ kapok.

A kérdéseim mind a fajtákat érintő szabadalmakkal, védettségekkel kapcsolatosak.

  • Milyen szabályok vonatkoznak a nemzeti fajtajegyzékben szereplő fajták szaporítására? Kaphat egyszerű halandó engedélyt szaporításra, vagy meg kell várni a lejárat évét (ha nem hosszabbítják meg) és utána lehet engedély nélkül árulni?
  • Mi a helyzet azokkal a fajtákkal, amik nem szerepelnek az aktuális nemzeti fajtajegyzékben? Akár régebbi fajták, akár nagyon újak?
  • Van-e valami szabály arra vonatkozóan, ha nem tudom a fajtát. Pl. van egy jól bevált ribizli, ami már akkor a kertben volt, amikor ideköltöztünk, az előző tulaj sem tudja a fajtáját. Milyen felelősségem van egy ilyen 'fajta nélküli' növény eladásánál?
  • Jelent-e bármi különbséget, hogy egy növényt fajtanév nélkül kínálok eladásra vagy megjelölt fajtával? Szabálytalan, ha névtelenül adok el egy növényt, aminek egyébként tudom a fajtáját és engedélyköteles?
  • Mire terjed ki a fajta védelme? Ha pl. magot fogok egy neves ribizliről és kinevelek egy következő generációt, amiből a nekem tetsző növényt szaporítom vegetatívan, akkor erre vonatkozik az adott fajta védelme, vagy ez a sajátomnak tekinthető?

Az interneten sok helyen futok bele olyan eladóba, aki láthatóan egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezeket a kérdéseket, ezért az is érdekelne, van-e valami szabály arra, hogy ha mondjuk X összeg alatt értékesítek, vagy csak évi max pár száz növényről van szó, akkor melyik szabályok érvényesek/nem érvényesek rám nézve.

Ha a fentiek közül akár csak egy kérdésre is választ tudtok adni, vagy akár csak a megfelelő információforráshoz irányítani, már nagyon hálás vagyok.
 


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég