Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Milyen saját kerti gyümölcsöt ettem ma? Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Ami nem fér be máshova, nem a megszokott háztáji kertészet, de kertészet, csak vagy nagy méretben, vagy nagyon kicsiben.
  2019.10.16. 13:52  Hozzászólás
  •   766   


 
Málna, füge, dió. körte, alma. A kivik a -1-től ledobták minden levelüket, termés meg úgyse volt rajtuk ("öntermékeny" fajták :/)
 


  2019.10.15. 21:53  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (762) hsz.-re     Olvasás  
  •   765   
Avatar

 
Megnéztem ma a szőrös kivit, hogy áll: még várok a szüreteléssel legalább egy hetet, hacsak az időjárásban nem következik be valami radikális változás (a kocsányon van egy dudorhoz hasonló kis képződmény, kicsivel a hajtás alatt: ott most még nem tudom könnyedén lepattintani a termést)
 


  2019.10.14. 21:45  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (762) hsz.-re     Olvasás  
  •   764   
Avatar

 
Azért ne vágd ki a diófát. :O Várj néhány évet, hátha elkopnak a fúrólegyek. Nálunk idén alig volt. 15-20 dió közül, ha egy. Annak idején az amerikai szövőlepke is majdnem letarolta a szilva és cseresznye fákat, most meg nem is látni. Gyermek koromban sok balkáni gerle volt, aztán a '70-es években eltűntek 20 évre. Most megint sok van. Változik a világ és benne minden. :mivanm:
 


  2019.10.14. 21:36  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (762) hsz.-re     Olvasás  
  •   763   
Avatar

 
Én akkor szüreteltem tavaly(előtt) a kivit, amikor a gyümölcs a szárát meghajlítva pattanva (könnyen) vált le (olyan okt. vége felé, ha jól emlékszem). Holnap megnézem, mi a helyzet.
 


  2019.10.14. 20:05  Hozzászólás  Válasz Alibá (761) hsz.-re     Olvasás  
  •   762   
Avatar

 
Felénk a dió halálra van ítélve a fúrólégy miatt...nincs egy db egészséges szem se... :( A jujubán végre nálam is lesz kóstoló...nagyon nehezen viselte az átültetést. A kiwiszüretet várom már , idén egész szépen várható rajta...nem tudom meddig hagyjam a töveken :fejvaka:
 


  2019.10.13. 18:16  Hozzászólás
  •   761   
Avatar

 
Mini kivi, jujuba, málna, szilva, dió és sokféle szőlő. Sajnos rohamosan fogy minden. :(
 


  2019.10.13. 16:27  Hozzászólás  Válasz andras (759) hsz.-re     Olvasás  
  •   760   
Avatar

 
Farclo, Tardibelle, kevés szőlő.
 


  2019.10.13. 12:09  Hozzászólás
  •   759   
Avatar

 
Albion szamóca, utolsó két szem áfonya, Teréz szőlő.


IMG_20191007_100842[1].jpg
------------------------
Megtekintve 451 alkalommal.

Megosztás készítés
IMG_20191007_100941[1].jpg
------------------------
Megtekintve 451 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.08.23. 09:24  Hozzászólás  Válasz baby-lon (757) hsz.-re     Olvasás  
  •   758   


 
Füge, málna, szeder, Royal Pride (versenyfutás a poloskákkal), Farhial (itt is lepottyant egy).
 


  2019.08.20. 16:37  Hozzászólás
  •   757   
Avatar

 
Farbaly, Farhial (még nem érett, csak lepottyant egy szem: jó lesz!), Hanita (most már ízbomba!), Vilmos, Royal sweet (első lepottyant, de már most édes!), Plane Gold (gyerekek kedvence), és csemegeszőlők: Julian, Bruno, Galahad, Denal, Talisman Stimul, Velez.
 


  2019.08.20. 16:34  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (754) hsz.-re     Olvasás  
  •   756   
Avatar

 
Mind jó, finomak, ellenállóak és nagyszeműek.
 


  2019.08.19. 08:18  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (754) hsz.-re     Olvasás  
  •   755   
Avatar

 
törölve...
 


  2019.08.18. 13:24  Hozzászólás  Válasz baby-lon (751) hsz.-re     Olvasás  
  •   754   
Avatar

 
Ezek a szőlők milyenek ?
 


  2019.08.18. 13:22  Hozzászólás  Válasz Misimanó (752) hsz.-re     Olvasás  
  •   753   
Avatar

 
"Egy Autumn Giant-t is megkóstoltam, mert leesett egy kukac miatt, ami meghalt benne." - hiába no, a kertészkedőket is érik időnként sorscsapások, néha egyszerre több is ... :D
 


  2019.08.18. 12:39  Hozzászólás
  •   752   
Avatar

 
Releika, Venus. Egy Autumn Giant-t is megkóstoltam, mert leesett egy kukac miatt, ami meghalt benne. Így nem fúrta szét. Hamarabb érett jóval a többinél, de finom volt. Ízre a Santa Rosa-ra hasonlítanám, de majd érési időben a többi kóstolása után véleményezhető igazán.
A szőlőim is csipegetem már. A muskotályost a darazsak is...
 


  2019.08.10. 16:17  Hozzászólás
  •   751   
Avatar

 
Hanita, Flavortop, Farbaly (már magvaváló, de még nem jó), Timur, Julian, Galahad.
 


  2019.08.10. 16:11  Hozzászólás
  •   750   
Avatar

 
Suncrest, Incrocio Pieri, Farbaly.
 


  2019.07.31. 10:33  Hozzászólás
  •   749   


 
Pitestean. Szüret. Rögtön ki is ástam... :thumbdown: (Részletesebben az 'csalódós' topikban.)
 


  2019.07.31. 10:27  Hozzászólás  Válasz baby-lon (747) hsz.-re     Olvasás  
  •   748   


 
Nálam detto.
 


  2019.07.31. 10:14  Hozzászólás  Válasz baby-lon (746) hsz.-re     Olvasás  
  •   747   
Avatar

 
Nálam még nem érik a Hanita, van még egy jó hete legalább.
 


  2019.07.30. 08:07  Hozzászólás  Válasz Misimanó (745) hsz.-re     Olvasás  
  •   746   
Avatar

 
Nna, akkor ma délután én is megnézem a fa tetején lévőket... A Redhaven nálam is elkezdte.
 


  2019.07.29. 18:15  Hozzászólás  Válasz baby-lon (744) hsz.-re     Olvasás  
  •   745   
Avatar

 
Igen, komolyan. Annyira jó íze volt, hogy nem is maradt a fán. Első termése a fának. Sajnos elfelejtettem cukorfokot mérni. ;)
 


  2019.07.29. 10:59  Hozzászólás  Válasz Misimanó (743) hsz.-re     Olvasás  
  •   744   
Avatar

 
Hanita? Komolyan? Nálam az még nagyon nem érik...
 


  2019.07.27. 12:04  Hozzászólás
  •   743   
Avatar

 
Hanita, Redhaven.


DSCF7459 Redhaven.JPG
Redhaven
Megtekintve 1267 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.21. 14:54  Hozzászólás  Válasz Nyuzilla (730) hsz.-re     Olvasás  
  •   742   
Avatar

 
Az enyém még csak most kezd érni...
 


  2019.07.21. 13:30  Hozzászólás  Válasz Misimanó (740) hsz.-re     Olvasás  
  •   741   
Avatar

 
Nagyon jól néz ki mindkettő!
 


  2019.07.20. 21:19  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (739) hsz.-re     Olvasás  
  •   740   
Avatar

 
Szerintem is jól jártam vele.
Ma megkóstoltam egyik saját fajtám is. Még nem neveztem el. Sárga húsú, lédús, édes-savas, magvaváló finom fajta. Már ehető, de lesz még puhább is.
Aki viszont a ropogósabbat szereti, annak tökéletes. Külsőre és állagára is az eredeti fajtára hasonlít, de 1 hónappal korábban érik.


DSCF7402.JPG
------------------------
Megtekintve 1361 alkalommal.

Megosztás készítés
DSCF7400.JPG
------------------------
Megtekintve 1361 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.20. 17:48  Hozzászólás  Válasz Misimanó (738) hsz.-re     Olvasás  
  •   739   
Avatar

 
Nagyon szép fajta. :thumbup:
 


  2019.07.20. 17:01  Hozzászólás
  •   738   
Avatar

 
24. napja ehető a Neve, már csak 10-15 darabot hagytam a fán. De már alig bírok a kártevőkkel, a csapdák is tele vannak...


DSCF7398.JPG
Neve
Megtekintve 1387 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.18. 09:28  Hozzászólás
  •   737   


 
Harlayne. Szüret.

Harlayne.JPG
Harlayne, 2019. 07. 18.
Megtekintve 1432 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.15. 09:01  Hozzászólás
  •   736   
Avatar

 
Harlayne. Shamade, Zard, Ceglédi óriás, Dixired.
 


  2019.07.15. 09:01  Hozzászólás  Válasz Misimanó (727) hsz.-re     Olvasás  
  •   735   
Avatar

 
Én Santa Rosa-ként vettem, és bár a küldő jegyekben stimmel, az érésidő nagyon nem, ezért én Late S.R.-ként azonosítottam. Jó ízű, de elég érzékeny fajta, hosszútávon nem hiszem, hogy lesz maradása nálam.
 


  2019.07.13. 20:28  Hozzászólás  Válasz Jani71 (733) hsz.-re     Olvasás  
  •   734   


 
Nekem van egy Mandulakajszim, azért kérdeztem rá. Kiváló ízűnek tartom, sokkal aromásabb, mint a kertben lévő másik kajszi, a Bergeron.
A Bergeront tavaly nagyon túlterheltem, idén szerintem emiatt extrém mértékben kanalasodnak a levelei. Szenved a fa, nem tudom, túléli-e.Kapott szerves trágyát, levéltrágyát is.
Készülök a jövőre, gyűjtöm a telepítésre javasolt fajtákat. Nálam az íz az egyik legfontosabb szempont.
A Harlayne, Kuresia benne van a jelöltek között.
 


  2019.07.13. 19:52  Hozzászólás  Válasz firpolino (732) hsz.-re     Olvasás  
  •   733   


 
Más az íze. A Mandulakajszi emlékeim szerint egy kifejezetten parfümös, aromás fajta. A Harlayne ebből a szempontból kevésbé 'harsány', de érezni benne némi parfümösséget.
Épp annyit, hogy nagyon kellemesen, finoman harmonizál a klasszikus kajsziaromával (szerintem az is van benne).
Nálam kissé gyengébb helyen van, de igyekszem jól tartani (az elmúlt télen pl. meg tudtam trágyázni a talajt is kb. 1/3-nyi felületen - többet nem tudok, mert 'nem férek hozzá').
Tavalyig lombtrágyát kapott, ill. egy-kétszer szórt, majd meglocsolt Volldüngert kb. a gyökérzóna felére. Mindezek mellett nagyjából átlagosnak gondolom a növekedési erélyét.
Szeretem benne, hogy jól metszhető, nem nő ki az ember ollója alól, szép, kompakt, formás koronát lehet belőle kialakítani.
 


  2019.07.13. 19:37  Hozzászólás  Válasz Jani71 (731) hsz.-re     Olvasás  
  •   732   


 
Úgy emlékszem, hogy ismered a Mandulakajszit is. Ahhoz képest milyen az íze?
Növekedési erélyről mit érdemes tudni?
 


  2019.07.13. 19:12  Hozzászólás
  •   731   


 
Lepottyant az első három szem Harlayne. Nem tökéletesen érett, de még így is finomabb, mint bármelyik kajszi az udvarban. Mi lesz, ha teljes érettségben kóstolhatom... :banana:
Úgy tűnik, idén se kell benne csalódni! :dejo: :super: :tanc2: Szerintem ez egy nagyon eltalált fajta (az állaga is teljesen rendben van). :thumbup:
 


  2019.07.13. 16:58  Hozzászólás
  •   730   


 
Early Redhaven.jpg
1
Megtekintve 1603 alkalommal.

Megosztás készítés

Megérett az első Early Redhaven. A termésválogatást idén a szélvihar végezte.
 


  2019.07.13. 12:59  Hozzászólás  Válasz Jani71 (721) hsz.-re     Olvasás  
  •   729   


 
már ásom is ki Reggel megtörtént... :@ :thumbdown:
 


  2019.07.13. 12:54  Hozzászólás
  •   728   


 
Cserikajszi: utoljára... (lásd: Szilvafácska topik)
 


  2019.07.13. 12:19  Hozzászólás  Válasz délkelet (726) hsz.-re     Olvasás  
  •   727   
Avatar

 
Nálam ráncosodás nincs, és kukac sem. Ropogós, édes, lédús, egyedi ízű. 18-as Brix-et mértem.
Ma leszedtem mindet, mert a hangyák is kikezdtek kettőt.
A Gabbianelli azt írja, hogy július 15. körül érik. Ez nálam is igaz, mert elsején ettem az első lehullottat, az is finom volt. Most meg már mind érett.

https://www.vivaigabbianelli.it/en/plum/2258-plum-santa-rosa.html


DSCF7383.JPG
Santa Rosa
Megtekintve 1622 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.12. 22:36  Hozzászólás  Válasz Misimanó (725) hsz.-re     Olvasás  
  •   726   
Avatar

 
Sajnos még alig kóstoltam (csak két kis ág van belőle). Valamiért nálam ráncosodik a gyümölcse (tavaly a java ilyen volt), no meg a kukacok is szeretik. Így tehát inkább csak érzésre mondom (minimális kóstolás után), hogy a japánjaim közül ennek van a legjobb íze (Black Beauty, Angeleno a másik kettő, utóbbit még nem sikerült száműznöm, Friar-ból az idén lesz az első szem). Baby-lon jobban tudna a kérdésedre válaszolni.
 


  2019.07.12. 22:21  Hozzászólás  Válasz délkelet (724) hsz.-re     Olvasás  
  •   725   
Avatar

 
Az én fám a Gabbianelli-től van. Már leszedhetném mindet, de ami lepottyan az tökéletesen érett. :super:
Már csak 7 szem maradt sajnos...
A tied ízre, állagára hogyan jellemeznéd?


Santa Rosa.jpg
Santa Rosa
Megtekintve 1645 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.12. 22:05  Hozzászólás  Válasz Misimanó (722) hsz.-re     Olvasás  
  •   724   
Avatar

 
Ha nálad már érik a Santa Rosa, akkor nekem a Late Santa Rosa van, mert az még teljesen zöld (de baby-lon biztosan tudja, mert tőle származik a szaporítóanyag). Megnéztem: azt írják, hogy utóbbi egy hónappal később érik.
 


  2019.07.12. 22:01  Hozzászólás  Válasz Jani71 (721) hsz.-re     Olvasás  
  •   723   
Avatar

 
Én az önálló fát átszemzem , ahol rászemzés van azt kivágom...amúgy tényleg minden tulajdonságban jó lehetne, ha...lenne íze....hasonló nálam a Mino szintén íz nélküli , egyebekben hasonló, mint a Shamade...ebből szerencsére nincs fa, csak két fában 1-1 ág , ezek mennek a lecsóba.
 


  2019.07.12. 21:56  Hozzászólás
  •   722   
Avatar

 
Még mindig van Neve, most a legfinomabb. A Santa Rosa is egyre jobb. Faralia, Anegat, Japán sárga ringló.
 


  2019.07.10. 21:41  Hozzászólás
  •   721   


 
Shamade.
Elkezdte potyogtatni az éretteket. Két éve várok a mostani íztesztre, mivel tavaly ugye elfagyott. Akkor sárgadinnye ízű volt. Apró és lisztes.
Most minden megadatott, hogy tökéletes legyen a mérete, állaga, íze, illata is. Gyakorlatilag se illata, se íze. Semmi.
Ha nagyon akarom, akkor esetleg valami sárgadinnye megint... Ízben. :nahat: :thumbdown: Az állaga elfogadható, átlagosnak mondható. Kellően leveses, laza, nem roppanós.
Ahogy lejött a fáról az utolsó gyümölcs, már ásom is ki. :thumbdown:
 


  2019.07.08. 21:19  Hozzászólás
  •   720   


 
Bergeval.
Az első sértetlenek, de még mindig a földről. Úgy érzem, nincs még teljesen megérve, gondolom, a tegnapi szél szórhatta le.
A cukortartalma már egész jó, de még egy kissé egyszerűbb az íze és az állaga is elég 'száraz'.
 


  2019.07.08. 20:33  Hozzászólás
  •   719   
Avatar

 
Kuresia, Bergeval, Ceglédi Piroska, Collins, Genadix 4
 


  2019.07.07. 17:57  Hozzászólás  Válasz Jani71 (698) hsz.-re     Olvasás  
  •   718   


 
És itt a vége. Ma még lejött a fáról kb. 2/3 vödörnyi Orangered. Eszméletlen jó lekvár (és némi dunsztos) lett belőle. :thumbup: :dejo:
 


  2019.07.07. 17:53  Hozzászólás
  •   717   
Avatar

 
Mirandino Rosso, Delice cot, Ceglédi bíbor (?), Extreme 6
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég