Köszönöm szépen a válaszokat!
A jövőt és a megelőzést illetően lenne néhány további kérdésem,
amire neten nem találtam egyértelmű válaszokat...
- Kerti szerszámok (oltókés, metszőolló, fűrész...) fertőtlenítése:
Olvastam láng feletti “perzselésről”, ami kicsit körülményesnek hat,
pláne apró, könnyű műanyag tokozású eszközöknél.
Javasoltak hypos oldattal való áttörlést is.
Itthon egyelőre egy 70%-os alkoholtartalmú, általános fertőtlenítőt
használtam, de nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy vírusok
ellen is tökéletes megoldást nyújt.
Tudtok jobbat esetleg?
Szóba került, hogy tetvekben meddig lehet fertőzőképes a vírus...
Na és kerti szerszámokon?
Ha ott is csupán órákig, akkor az jelentős könnyebbség lenne.
A fiatal kajszi (Magyar Kajszi) kb. 6 méterre található az idősebbtől, s bónuszként
még van egy őszim (Champion) is, kb. 10 m-re tőlük.
A “legfoltosabb” mégis a cseresznyefám levele, küldjek képet?
Cseresznyéről eddig azt olvastam, hogy hordozhatja, de tüneteket azért
nem szokott produkálni – ezt meg tudjátok erősíteni?
Dióról is találtam már neten írást, amiben nem tűnt egyértelműnek
a vírus kimutathatósága...
http://phd.lib.uni-corvinus.hu/385/1/sz ... zsebet.pdf 20. oldalon
Ezek alapján biztos lehetőségként csupán egy nagy erejű robbanás segíthetne,
ami pár száz méteres körben kipusztítaná a teljes növényzetet.
Tényleg ennyire reménytelen volna a küzdelem?
...az Orange Red-es infókat előre is köszönöm!
Elméletben azt akár a régi fa közelébe is ültethetném némi földcserével fűszerezve?